lauantai 10. lokakuuta 2020

KEVÄÄN JA KESÄN MUISTO -haaste

22.5.2020 kerrottu valkovuokko


Lappalainen etelässä -blogin Nila haastoi minutkin muistelemaan kevään ja kesän kukkia & muistoja. Ihana haaste, mutta huomasin jälleen kerran, että olen kuvannut aivan liian vähän kukkia. Ilmeisesti kuluneen kesän aikana olin lähes kaiken aikaa työn touhussa joko kaivamassa tai muuta sotkuista tekemässä - ja kamera lepäili sisällä. Valtaosa kuvista on siis kännykällä otettuja kesken puuhien ja yleensä valokuvauksellisesti huonoon aikaan päivällä. Kiva oli kuitenkin palata menneen kevään ja kesän muistoihin kuvien välityksellä.

22.5.2020 valkovarjohiippa Epimedium x youngianum Niveum

Keväällä tilasin uusia perennoja, joita en ole täällä nähnyt myytävän, tai ei ole ainakaan muistikuvaa asiasta. Yksi odotettu lisäys perennoihin oli valkovarjohiippa, laitoin kolme taimea kasvamaan uudistettuun alueeseen aitan päätyyn. Odotan kovasti näkeväni nämä ensi keväänä hyvävoimaisina, kukka oli herkän suloinen ja lehdet värisivät hennosti tuulenvireessä. Valkovarjohiippa edustakoon 19 uutta perennaa, jotka tulivat tilauksen mukana.

25.5.2020 kultatyräkki, orkideanarsissi Thalia sekä palloesikko kirsikkakulmassa

Kultatyräkki on alkuun keväällä aika keltainen, mutta sillä on paljon hyviä puolia kasvukauden edetessä, jos tarvitaan kasvualustan nopeaa täyttäjää rikkaruohoja vastaan. Valitsin tämän kuvan, sillä tämä kohta 'Kirsikkakulmassa' on vasta parin vuoden ikäinen, narsissit ja palloesikot kukkivat ensimmäistä kevättään. Kirjopikarililjat eivät sattuneet kuvaan, mutta toivottavasti lisääntyvät ensi kevääksi, esikkoja haluaisin myös lisää tähän kohtaan. 

Nila kirjoitti haasteen alkusanoissa katsellessaan omia kuviaan ja pohtineensa, miltä kukat näyttivät keväällä ja kesällä. Siitä tuli mieleeni, että alla kuvassa näkyy sama kohta heinäkuussa puutarhan puolelta katsottuna eli eri kasvit ovat näyttämöllä ja kultatyräkin olemus on toisenlainen kuin keväällä.

Sama paikka eli näkymä 'Kirsikkakulmassa' 27.7.2020. Takana pyöreät kultatyräkit, joiden takana on valkoista virginiantädykettä, oikealla pilkottavat kallionauhukset, edessä kuunlilja ja komeamaksaruoho. Välissä rönsytiarelloja ja sinivuokkoja, jotka eivät näy tästä kuvakulmasta.


2.6.2020 purppuraomenapuu, laji ei tiedossa.

Palataan kesäkuun alkuun. Kuten varmaan muistatte, olen aivan heikkona kukkiviin puihin. Tämä yli 25-vuotias purppuraomenapuu etupihan puolella edustakoon muistoa kevään ja alkukesän ihanista puista ja istutetuista uusista koristeomenapuista. Näistä julkaisin kolme postausta, mikäli haluat palata katsomaan niitä tarkemmin.

8.6.2020 tuoksumatara kukkii 'Varjolehdossa'

Rakastun tuoksumataraan aina vaan enemmän. Minusta se tulee parhaiten esiin suurena alana ja annankin tämän levitä sekä itse että autettuna. Toivottavasti kuvasta välittyisi, miten tuoksumatara loistaa puolivarjon ja varjon alueella. Se näkyy kasvustona kauas, vaikka yksittäinen kukka on pienen pieni. Pitkä kukinta on iso bonus ja lehdistö on kaunis kukinnan jälkeenkin.

10.6.2020 kääpiökurjenmiekka

Sain jakopalan aikoinaan ystävältä ja nimeksi sanottiin kääpiökurjenmiekka. Jos osaat sanoa tarkemman lajinimen, niin kuulen sen mielelläni. Tämä ryhmä kasvaa väentuvan päädyssä 'Victoria' luumupuun juurella, olen jakanut näitä moneen paikkaan. Lisäksi kuva tuo mieleeni alkukesän värit ja valon, takana näkyvät suuret tammet.

12.6.2020 arovuokko luumupenkissä

Arovuokot ovat onneksi viihtyneet ja siementaimiakin on kasvamassa. Tässä paikassa ne saavat täyttää vapaasti koko multatilan, autoin asiassa siirtämällä siementaimia sopiviin tyhjiin kohtiin luumupuiden alla.

14.6.2020 'Varjolehdon' alueella 

Kuva pääsi mukaan tunnelman vuoksi. Kiven edessä  kasvaa keväällä istutetut tarhavarjohiipat, nekin ovat puutarhassani minulle uusi laji. Pidän kovasti myös havuryhmästä. Toivon mukaan ensi vuonna samaan aikaan multatila on täyttynyt matalista perennoista, niitä istuin alueelle kesän ja syksyn aikana. Tämä muisto edustaa kevään ja kesän uusien laajojen istutusalueiden kaivamista.

20.6.2020 juhannusruusu

Viime kesä oli ruusujen kesä. Tämä vanha juhannusruusu on ihana ja kukki runsaasti. 

22.6.2020 kellokuusama 'Kellokas' Kolkwitzia amabilis

Istutin kellokuusaman 2019 loppukesällä ja jännitin sen ensimmäistä talvea. Tämä on I-II (III) -vyöhykkeen pensas ja sitä sanotaan hieman araksi. Hyvin kukki jo ensimmäisenä kesänä ja odotan tämän kasvua kovasti. Pidän pensaan kokonaisolemuksesta ja sen lehdistö on kaunis myös kukinnan jälkeen. Tämä muisto edustaa minulle uutta 'aluevaltausta' eli nyt kiinnostaa saada puutarhaan myös itselle uusia ja erikoisempiakin kasveja seurattavaksi.

25.6.2020 isorikko kukkii valkoisena ja verikurjenpolvi pinkkinä luumupenkissä

Tämä kuvamuisto edustaa vanhoja istutusalueita. Jotenkin pidän tämän alueen tunnelmasta. Verikurjenpolvi on levinnyt joskus vuosia sitten ostetusta yhdestä taimesta, samoin isorikko. Nämä ovat helppoja perennoja, jos tarvitaan isoille alueille maan täyttäjää. Tänä vuonna hankin valkoista verikurjenpolvea sekä 'Elke' verikurjenpolvea, nämä eivät todennäköisesti leviä niin hanakasti kuin tämä kuvan pinkki versio. 

12.7.2020 rohtovirmajuuri Valeriana officinalis

Ostin vuonna 2019 puutarhavierailulla kaksi pikkuruista taimea rohtovirmajuurta puutarhaharrastajalta. Oli jännittävää seurata, miten vaivaisesta taimen versosta kasvoi tämän kesän aikana yli metrin korkuinen näyttävä kukinto. Rohtovirmajuuri asuu 'Varjolehdossa'.

27.7.2020 pallohortensia 'Annabelle' aitan päädyssä

Pallohortensiat ansaitsevat paikkansa kuluneen kesän kuvamuistoissa. Olen vasta blogien myötä tutustunut tähän aivan ihanaan hortensiaan ja nyt niitä kasvaa kolmessa eri paikassa useamman taimen ryhmä. Hortensioiden moninaisessa ja ihanassa joukossa pallohortensiat edustavat minulle aikaisia kukkijoita. Olin niin iloinen päätöksestä istuttaa 'Annabellet' tänne aitan päätyyn. Näen ne aina keittiön ikkunasta ruokapöydästä ja ne ilahduttivat kukkimalla hyvin jo istutusvuonna.

31.7.2020 loistokärhö 'Destiny' ja purppurainen isotähtiputki

Tässä kuvassa on kaksi minulle hyvin mieluista kasvia. Kärhökuumeen johdosta hankin tänä vuonna uusia kärhöjä yhteensä 14 kpl. Kuvassa oleva valkoinen 'Destiny' on istutettu 2018 ja tänä vuonna se oli reipas koko kasvukauden (viime vuonna luulin sen sairastuneen lakastumistautiin, mutta ehkä se kärsi vain kuivuudesta?). Isotähtiputkia olen lisännyt eri puolille, se sopii minusta monen  perennan seuralaiseksi ja on kasvutavaltaan kaunis. Kuvassa näkyy myös kesän uskollinen seuralainen eli puutarhakoira Rita.

31.7.2020 valkoiset syysleimut ovat kauniita

Valkoisia syysleimuja olen levittänyt vanhojen luumupuiden ja tammien väliselle alueelle, ne ovat kauniita ja näkyvät kauas.

16.8.2020 tarhakurtturuusu 'Sävel'

Kuluneen kesän muistoista on ehdottomasti laitettava kuva uuden 'Ruusupuiston' yhdestä ruususta. Palaan vielä talven aikana tämän alueen vaiheisiin.

20.9.2020 rantanäkymäKesän muistoissa on tietysti mieleen taltioituna monet lempeät löylyt rantasaunassa ja uinnit kotirannassa. Järvi tarjoaa myös paljon seurattavaa erilaisten vaihtuvien näkymien vuoksi ja siellä viihtyviä lintuja on mukava tarkkailla. Meillä oli jälleen 'oma' joutsenperhe. Tuttu pariskunta pesi läheisellä luodolla ja toi poikaset käyskentelemään rantaamme.  


Haasteen säännöt

Nila blogista Lappalainen etelässä laittoi liikkeelle tämän haasteen. Haasteen voi toteuttaa kuvasarjana ilman tekstiä tai jutustelun kanssa. Kuvien määrä on haasteessa vapaa ja kuvat voivat olla myös aikaisemmin julkaistuja. Kevät- ja kesämuistot voivat olla myös puutarhan ulkopuolelta.

Haasta mukaan blogikavereistasi viisi tai vähemmän. Kerro kuka haasteen aloitti ja laita julkaisemastasi haastepostauksesta viesti Lappalainen etelässä -blogiin. Nila toivoo löytävänsä jotain uutta ensi vuoteen joko uusien blogien tai mielenkiintoisten kasvituttavuuksien myötä.

31.7.2020 syyskimikki 'Brunette' syyshortensian alla, takana häämöttää jaloangervon kukinnot

Haastan mukaan seuraavat blogit:

 • Hiidenkiven puutarhassa
 • Hirnakan torppa
 • Puutarhurin tytär
 • Vaarin torpan puutarha

Haaste on vapaaehtoinen ja sen voi toteuttaa itselleen sopivana ajankohtana, ei siis turhia paineita.

Kiitos Nila! Oli mukavaa palata kevään & kesän kuviin ja muistella mukavia puutarha-asioita. Puutarhassa sai touhuta mielin määrin, eikä siellä häirinnyt koronavirus.

24 kommenttia:

 1. No kyllä riittää ihasteltavaa vaikka kamerasi onkin lepäillyt! Erityisesti tykkäsin tänään valkoisista syysleimuista. Kiitos kommentistasi tänään blogissani, se ilahdutti tavallistakin enemmän.

  VastaaPoista
 2. Olet ikuistanut näkymiä kiitettävästi ilman kameraakin. Etenkin kevään ja alkukesän kuvissa ajalle ominainen valo tulee kauniisti esille. Järvikuva on mieluinen plussa, sillä rannattoman tontin omistajana kaipaan usein vesielementtiä puutarhani reunalle. Kaikkinensa sinun kesäsi on näin lukijan näkökulmasta ollut täynnä työtä ja aherrusta, ja sen tuloksia saamme varmasti ihailla tulevina kesinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään ja alkukesän valo onkin minulle niin tärkeää. Mikä ilo se onkaan pimeän talven jälkeen. Järven rannassa asuminen on etuoikeus, jota arvostan kovasti - muistan asumisen kerrostalossa, joten sitäkin suuremmalla syyllä.
   Odotan itsekin uusien alueiden näkemistä parin kolmen vuoden päästä, silloin voi arvioida, miten onnistuivat - vai tuliko tuhoja tmv.

   Poista
 3. Kivoja kevään ja kesän muistoja. Minäkin ihastelin noita isona alueena loistavia syysleimuja sekä purppuraomenapuun upeaa kukkarunsautta.

  VastaaPoista
 4. Ihania muistoja ja paaaaljon kauniita kukkijoita! Upea tunnelma keväisen auringonvalon siivilöimistä valkovarjohiipoista, tuli ihan haikea olo ja kevään odotus iski sydämeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on kyllä niin ihanaa aikaa, ihan lempivuodenaika! Nyt pitää vain ottaa pieni puutarhalepo ja sitten ryhtyä kevään odotukseen :).

   Poista
 5. Rohtovirmajuuri on mun lemppareita, vaivaton kasvi eikä ole minulla levinnyt liikaa. Ai että tuota kellokuusamaa, johan kukki komeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Katja! Rohtovirmajuuri kukki pitkään ja korkea kukinto pysyi hyvin pystyssä. Vaikuttaa oikein lupaavalta ja kiva, että kerroit omat kokemuksesi.
   Kellokas oli todella myönteinen yllätys ensimmäisen vuoden perusteella :).

   Poista
 6. Olipa upea kierros puutarhassasi! Teillä on tapahtunut ihan valtavasti taas tämän kesän aikana. Minäkin kaivoin selkä vääränä koko kesän (tai ainakin se tuntui siltä), mutta sinä sitä vasta oletkin ahkeroinut. Uurastus palkitaan ruhtinaallisestsi ensi kesänä. Suotta harmittelit kameralla räpsittyjä kuvia; hyviä ovat ja kiva, kun niissä nimenomaan näkyy laajempia näkymiä eikä pelkästään yksittäisiä kukkia. Kesän lämpö ja auringonvalo välittyvät myös ihanasti.
  Kiitos haasteesta, otan sen vastaan mielelläni! Pääsen minäkin selailemaan kevät- ja kesäkuvia :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä olemme molemmat kaivaneet urakalla ;). Toivottavasti saamme ansaitun palkinnon siitä lähi vuosina. Kevään ja kesän kuvia selatessa tuli silmille juuri valo ja värit, jotka ovat niin erilaisia kuin syksyllä - saa terapiaa siltä osin.
   Hienoa, että otat haasteen vastaan ja hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Ihania kuvia! Sookki ollu ahkerana tänäki kesänä. Aah, mikä kellokuusama!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika, kellokuusama oli tosi kiva yllätys, sen lehdet ovat myös kauniit ja hieman lumoava kasvutapa on hauska ero moneen muuhun pensaaseen. Kellokuusaman pitäisi kasvaa kokoa aika paljon. Mahdollisesti paleltuneet osat eivät tapa koko pensasta.

   Poista
 8. Olen iloinen että haastoin sinut mukaan ja otit sen vastaan mitä ihanimmalla tavalla. Sinulla on niin paljon uusia kasvituttavuuksia myös minulle että tästä postauksesta ammensin paljon.Oli mukava saada varaslähdön uuteen kevääseen ja kasvukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi lämmitti mieltä :). Kiva, jos löysit jotain uusiakin ideoita.

   Poista
 9. Ihania kesäisiä kuvia! Melkein tunnen kevään tuoksun nenässäni. Pidän myös kultatyräkistä, kun se kukkii niin aikaisin kesällä ja on rehevä pitkään ja syksylläkin vielä värikäs. Elokuun puolivälissä se "antaa periksi" ja viimeistään kovan sateen sattuessa sen varret "levähtää". Silloin alkaa olla ilmassa syksyn tuntua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kevään tuoksu on kyllä ihan huikeaa pitkän talven jälkeen. Osuvasti sanottu kultatyräkistä :).

   Poista
 10. Kiitos haasteesta, pitääpä paneutua asiaan ja haeskella kuvia puhelimen uumenista, järkkäri sai täälläkin pitkän kesäloman.
  Huikeita projekteja olet tehnyt, niitä on ollut niin inspiroivaa seurata. Suuret tammet ja huikea järvinäkymä, ihanan monipuolinen puutarha teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka, kiva, että otat haasteen vastaan. Aikataulu on tosiaan vapaa, jos opiskeluissa on kiireitä.
   Nuo suuret tammet ovat minunkin mielestäni hienot .... ja järvi tietenkin :).

   Poista
 11. Kiitos haasteesta! Tosi kauniita kuvia upeasta puutarhastasi! Mielenkiinolla seuraan kuvia sinun istutuksistasi, siellä etelässä kun on niin paljon enemmän mahdollisuuksia kuin täällä pohjoisempana. Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että otat haasteen vastaan. Hauska kuulla, että sinuakin kiinnostaa, miten nämä uudet istutukset lähtevät kasvamaan ja varsinkin hieman aremmat lajit. Jännitetään yhdessä! Kiitos, samoin sinulle!

   Poista