torstai 20. helmikuuta 2020

PUUTARHAN PENSAAT: PENSASRUUSUT


Jatkan jälleen puutarhan kasvien esittelyä pensasruusujen osalta. Pensasruusut ovat mietityttäneet kovasti tämänkin talven aikana, sillä haluaisin näitä lisää, mutta valinnan vaikeus on ilmeinen. Toiveena olisi löytää kestäviä kaunottaria, joiden kasvutapa olisi miellyttävä - tietysti kauniin kukinnan kanssa. Lähden esittelyssä jälleen liikkeelle aikajärjestyksessä, ensin vanhat ruusut, mitkä ovat olleet täällä vähintään 70 vuotta, mutta todennäköisesti pidempään. Nämä arvokkaat neidot ovat juhannusruusu ja punalehtiruusu.





Juhannusruusu kasvaa väentuvan eteläpäädyssä. Se oli jossain vaiheessa huonossa hapessa, mutta olen yrittänyt sitä elvyttää esiin. Tällä hetkellä se näyttää viihtyvän valkoisen pihasyreenin seassa, enkä ole sitä sieltä yrittänyt poistaa. Tässä samassa liitossa kasvaa myös punalehtiruusu, joka on tullut tuohon kohtaan itsenäisesti. Koska nämä pitävät toistensa seurasta, saavat minun puolestani jatkaa kavereina. Juhannusruusua kasvaa myös tuvan päädyssä, ja yritän sitä kasvustoa lisätä. Tavallaan tämä luonnon muovaama ratkaisu on oikein onnistunut, sillä valkoinen kukinta tuvan kulmauksessa kestää pidempään, kun siitä huolehtivat sekä pihasyreeni että juhannusruusu :).


Juhannusruusu



Yritän saada sopivan verson juhannusruususta istutettavaksi myös toisaalle puutarhaan, onhan se niin kaunis, vaikka kukinta kestääkin melko lyhyen ajan. Tästä kerään aina myös maljakkoon muutamia oksia.





Punalehtiruusun yksinkertainen kukka on koruttomuudessaan viehättävä. Lehdistön väri on myös hauska. Nämä harmahtavat / sinertävänpunaiset lehdet sointuvat onnistuneesti syreenin heleämmän vihreiden lehtien kanssa. Tämän tyypillinen kasvutapa on tehdä suoria jäykkiä varsia korkealle jopa yli kahteen metriin asti. 





Kasvutapansa vuoksi tämä nykyinen ruusun valitsema paikka on oikeastaan oivallinen, sillä pensasta ei erityisesti huomaa muulloin kuin sen kukkiessa. Leikkaamalla tätä ehkä saisi muotoiltua tuuheammaksi, mutta toisaalta tietojen mukaan punalehtiruusun kasvutapa on tyypillisesti pysty- ja kaarevahaarainen eli tyvestä kapea ja latvasta leveämpi. Minun makuun jäykät, paksut ja piikkiset versot yli kahden metrin korkeuteen eivät itsenäisesti kasvaessaan ole niin kauniita, mutta syreenin suojissa molemmat auttavat toisiaan.


Kurtturuusu eli kurttulehtiruusu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.



Kurtturuususta olen kirjoittanut aikaisemminkin - syvä huokaus - tämä on kasvanut vanhan karjakeittiön kaivon ympärillä 33 vuotta.  Paikka on sopinut tälle ruusulle hyvin ja se on levittäytynyt komeaksi kasvustoksi. Ei voinut silloin arvata, että nyt laji on määrätty hävitettäväksi. Viime kesänä yritin kerätä kiulukoita pois, etteivät linnut kuljeta siemeniä, mutta on siinä melkoinen homma. 





Katsotaan, saanko tänä kesänä aikaiseksi suururakan tämän noin 10 m2:n alueella kasvavan kurtturuusun poiskaivamiseksi. Minulla on ollut useiden vuosien aikana tapana leikata kaikki versot keväällä noin 10 cm mittaan ja tämän johdosta ruusu on todella tuuhea, eikä kukintaa voi moittia.


Hansaruusu - Rosa "Hansa"




Hansaruusu on ainakin vielä luvallinen ruusu. Sitä on kasvanut puutarhassa lähes kolmenkymmenen vuoden aikana muutaman pensaan ryhmä. "Hansa" on pienellä hoidolla sinnitellyt sisukkaasti. Hansan kanssa samaan ryhmään voisi ehkä istuttaa jotain uutta ruusua?


Valamonruusu



Valamonruusu kasvaa rantasaunan lähellä. Tämä on kestävä ruusu, kukka on kaunis, mutta kasvutapa aiheuttaa helposti päänvaivaa. Omasta kokemuksesta viisastuneena, kannattaa huolella miettiä istutuspaikka. Minulla tämä lähti juuriversoillaan leviämään ihan holtittomasti ja juuriversojen poistaminen oli vaivalloista mm. terassilaudoituksen alta. Nyt tämä valamonruusu kasvaa kohdassa, missä ruohonleikkuulla saa rajattua leviämistä. 





Pensaasta on leikattava vuosittain sojottavia / risuuntuneita oksia, jotta kasvutapa ei olisi epämääräinen, mutta oikein mieleisekseni en ole sitä saanut edes leikkaamalla. Pitäisi ehkä leikata keväällä kaikki oksat kerralla 20-30 cm korkeudelta, jotta pensaan saisi tuuheammaksi? 







Tästä kuvasta näkyy, miten pensas tahtoo kasvattaa sojottavia haaroja epäsymmetrisesti, risuuntuminen kuitenkin häiritsee esteettisesti enemmän.







Robustaruusu iskeytyi silmiini 2002 taimikaupan ovensuussa. Ruusun kiiltävä tummanvihreä lehdistö näytti hienolta ja tummanpunaiset nupussa olevat kukat olivat kuin ryhmäruusulla konsanaan. Auettuaan kukka on yksinkertainen, hohtavan tummanpunainen ja kukinta kestää pitkään. Päätin siltä seisomalta ostaa näitä sekä huvimajan eteläpuolelle että luumupuiden viereen. Minulla harmiksi osoittautuivat vartetun ruusun villiversot, jota kasvoi paljon ja niiden poistaminen oli tuskallista, sillä Robusta on erittäin piikkinen. Menetin myös talvisin useamman pensaan. Huvimajan vierestä kaivoin lopulta viimeisenkin Robustan pois, mutta pari sitkeää pensasta kasvaa vielä luumujen vieressä. Sanoin näille, että kaivan ne ylös, jos vielä tekevät villiversoja samaan tapaan. Ilmeisesti säikähtivät ja ovat olleet siivommin sen jälkeen.



Ritausman kukan sävy vaihtelee vaaleanpunaisesta lähes valkoiseen kukinnan eri vaiheissa.



Tarhakurtturuusu "Ritausma" siirtyi "täytyy saada" -hankintalistalle sen jälkeen, kun olin löytänyt puutarhablogit.  Tästä on tullut oikein lemmikkini. Istutin kesällä 2018 kolme pensasta ja viime kesänä kävin näitä ihastelemassa vähän väliä. Mikä miellyttävä tuoksu ja pitkään jatkunut kukinta! Viime kesän sateettomuus sai kukat kestämään kauan kauniina. Kävin tapaamassa näitä erittäin usein ja keskustellessamme poistin aina kuihtuneet kukinnot. Kukkia muodostui aina vaan lisää ja lisää -ah!





Ritausma edessä, takana pink pavement






Ritausmani ovat vielä nuoria pensaita, mutta kasvutapa vaikuttaa erittäin lupaavalta. Pidin tuuheudesta ja terveestä, kauniista lehdistöstä. Kukinta alkoi heinäkuun alussa ja kesti syksyyn saakka. Tarvittaessa vaurioituneita tai vanhoja oksia poistetaan, itse en tehnyt mitään toimenpiteitä viime vuonna. Tänä keväänä aion jälleen lisätä kompostia pensaiden juurelle.



Pin Pavement




Tarhakurtturuusu "Pink Pavement" valoikoitui puutarhaan, kun etsin matalampaa ruusua Ritausman eteen ja toisaalta uuteen penkkiin kärhökaaren viereen. Tämänkin kasvutapa vaikuttaa oikein oivalliselta. Myöhemmin pitää ehkä hankkia myös "Snow Pavement".








Pink Pavement on siis matalakasvunen, tuuhea pensasruusu ja kukkii kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn. Puolikerrannaiset vaaleanpunaiset kukat tuoksuvat, syksyllä muodostuu oranseja kiulukoita. Kerron kokemuksista lisää, kunhan niitä karttuu.




Pink Pavement - aurinko saa sävyn näinkin pinkiksi




Rosa "Marie Bugnet" jäi minulle mieleen, kun näin sen viime kesänä, onko teillä jollakin tästä valkoisesta ruususta omakohtaista kokemusta? Rosa "Louise Bugnet" kiinnostaisi myös, tämän lähes valkoisen ruusun jossain terälehdissä saattaa olla häivähdys vaaleanpunaista. Saman ryhmän Teresanruusu Rosa Rugosa "Therese Bugnet" on näistä varmaankin tunnetuin, olisiko kasvutapa näillä kaikilla myös samankaltainen?

Pensasruusiusta "Sointu" on myös yksi vahva ehdokas, mikäli tiedot tiheästä, runsaan metrin korkuisesta pensaasta pitävät paikkansa. Vai kenties "Sävel"....
Otan hyvin mielelläni vastaan ideoita teiltä, tiedän että siellä on monta vihkiytynyttä pensasruusujen harrastajaa :).




Hansaruusu Rosa "Hansa"
Juhannusruusu Rosa pimpinellifolia
Kurtturuusu eli kurttulehtiruusu Rosa rugosa
Punalehtiruusu Rosa glauca
Robustaruusu Rosa "Robusta"
Valamonruusu Rosa "Splendens"
Tarhakurtturuusu "Ritausma" Rosa "Ritausma"
Tarhakurtturuusu "Pink Pavement" Rosa Rugosa-ryhmä

22 kommenttia:

  1. Pensasruusut sopivat valtavan hyvin teidänlaiseen vanhaan laajaan pihaan! Enpä ryhmäruusun tyyppisiä itsekään tuonne laittaisi. Mulla taas Snow Pavement humahti ostoslistalle puutarhablogien kautta, sen sävy on niin ihastuttava kylmään violettiin vivahtava, erikoinen. Itse tykkään neilikkaruusuista, nekin ovat kestäviä, rugosaa on perimässä joten lehdistö on sen tyyppinen. Kukat ovat pieniä ja niitä on paljon, ja ainakin täällä on jokunen kukka vielä lokakuussakin joka vuosi.
    Sitten näistä kotimaisista on Tove Jansson todella hieno hehkuvanpunaisine kukkineen.
    Punalehtiruusu on täydellinen tontin rajoille, sinne olen yrittänyt istuttaa, mutta ne on siemenestä kasvatettuja ja vielä pieniä. Toivottavasti kasvavat pian piikkisiksi parimetrisiksi peuraesteiksi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistava ajatus punalehtiruususta peuraesteeksi! Sinnehän voisi aidanteeksi istuttaa jotain muutakin piikikästä :-D. Ihan alkuvuosina yritin yhteen penkkiin istuttaa ryhmäruusuja, niistä ensimmäisen talven jälkeen oli kuolleina 70 %. Siihen päättyi se kokeilu :). Ihan turha juttu. Katselin muuten juuri äsken neilikkaruusujen tietoja, sillekin löytyisi paikkansa. Tosi helppoa olisi valinta, jos pääsisi jonnekin pensasruusutarhaan katselemaan. Lähikuva yhdestä ruususta ei oikein anna sellaista käsitystä, mitä valintaan tarvitaan. Kiitos ideoista!

      Poista
  2. Ruusut on ihania! Olen tässä selaillut blogiasi parina iltana, ja kuinka valtavan kaunis puutarha teillä onkaan! Vanhan talon pihapiiri ja tuo vesistö antavat omat mausteensa.
    Meillä on juhannusruusua valkoisena ja vaaleanpunaisena ja olen vähitellen niitä saanut lisättyä juuristosta. Tornionjokilaakson ruusua ja jotakin valkoista on myös, mutta olen hukannut sen nimen. Ja onhan meillä myös tuota tuhottavaakin pienet pensaat. Koskaan se ei ole levinnyt täällä minnekään. Joskus meillä oli neilikkaruusua ja valkoista köynnösruusuakin, mutta ne ovat kuolleet. Puutarhaasi sopii ehdottomasti lisää ruusupensaita, onhan teillä laaja piha-alue. Oletko koskaan harkinnut köynnösruusuja tai neilikkaruusuja? Entäs Persian keltaruusua? Äidilläni oli joskus nuoruudessani pitkän käytävän molemmin puolin upeat keltaruusut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Eeviregina! Ostoslista alkaa epäilyttävästi kasvaa :). Kiitos vinkeistä sinullekin, täytyy kyllä lisätä näitä erilaisia pensasruusuja, niillä saa viehättävää kukintaa täydentämään jaksoa, milloin monet perennat ovat lopettelemassa. Yksi pohjantähti köynnösruusu minulta kuoli, mutta katselin juuri Riinan blogista hänen upeaa köynnösruusuaan :). Oi, oi....

      Poista
  3. Lämpimästi suosittelen Torniolaakson ruusua. Ja nyt kun asiaan päästiin, kanadanruusuissa on huikea valikoima kestäviä ja terveitä ruusuja. Käypä kurkkaamassa Titan unelmia ruusuista blogi, alkaa ostoslistalle kertyä mittaa 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka hyvistä ehdotuksista; blogien tunnisteilla olenkin katsellut toisten kirjoituksia omista ruusuistaan ja hyvä, että muistutit Titan blogista :).

      Poista
  4. Juhannusruusu sopii tuaho väentuvan kylykehen paremmi ku hyvi. Pensasruusut o sekä komeeta että helappohoitoosia, useemmiten. Niitä haluaasisin lisää, mutta tilanpuute tuloo vastahan. Tua 'Ritausma' on kyllä ihan karkki. Neilikkaruusua mäki suasittelen. Niitähän löytyy kolome eri färiä. Punalehtiruusua meillä putkahteloo monesta kohtaa. Linnut kuskaa siämeniä naapurista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuo väentupa ja juhannusruusu ovat ihan ehdoton pari, kiva, että olet samoilla ajatuksilla. Punalehtiruusu vaeltaa uusiin paikkoihin varmasti juuri lintujen toimesta. Sitä näkee meilläkin muutamassa paikassa reuna~alueilla, mutta kasvaa kuitenkin maltillisesti. Kiitos neilikkaruusu - ehdotuksesta!

      Poista
  5. Loistava ruusuvalikoima. Ihania kesäisiä kuvia on niin mukava katsella tässä kevättä odotellessa... :) Kurtturuusu on kyllä harmillinen juttu. Ei sitä aiemmin vielä tiedostettu, miten haitallinen se on Suomen luonnolle. Hävittämiskäsky on mielestäni tosi hyvä päätös, oikea ratkaisu, mutta sille annettu aikataulu oli kyllä vähän yllätys/järkytys. Olen lukenut, että "näivettämistekniikalla", missä joka vuosi aina vain leikataan kasvusto matalaksi, kurtturuusu kuolee juuria myöten noin 5 vuodessa. Mutta kun hävittää käskettiin 3 vuodessa, niin pitää ottaa järeämmät keinot käyttöön ja kaivaa juuretkin ylös. Hurjan työlästä kaivaa piikikkäiden pensaiden vahvoja juurakkoja ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi M.T.Ainasoja! Totta on, että haitallisiin vieraslajeihin pitää reagoida. Huolestuttaa kyllä, että miten ikinä kurtturuusu saadaan teiden reunoilta pois, sitä näkee niin monissa paikoissa, mihin ei varmastikaan ole edes istutettu. Yritän varmaankin kaivamalla saada suurimman osan pois, ehkä näivettämällä pitää yrittää kohtaa, missä pensaan juuret ovat koristeomenapuun juurialueella. Mutta hikinen homma on edessä!

      Poista
  6. Rakastan pensasruusua. Muutama sama löytyy kuin sinulta ja sitten muutama lisää. Louise Bugnet on aivan ihana ruusu ja on viihtynyt täällä V vyöhykkeellä hyvin. Pieniä talvivaurioita tulee, mutta ei haitaksi asti. Kukat on ihan superihania. Suosittelen lämpimästi.
    Jos pidät keltaisista ruusuista, niin Williams Douple Yellow on loistava valinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin nähneeni sinulla Louise Bugnetin kuvan! Kiva kuulla, että olet ollut siihen tyytyväinen. Olen kahlannut blogeja ruusuja etsien ja pää menee pyörälle valinnan vaikeudesta. No, jostain on aloitettava, kaikkea ihanaa ei kuitenkaan voi saada :).

      Poista
  7. Juhannusruusu, punalehtiruusu ja valkoinen syreeni muodostavat kauniin ja toinen toistaan tukevan yhdistelmän, joka sopii juuri tuohon paikkaan loistavasti.

    Sinulla on jo monta upeaa ruusua, jotka selvästi nauttivat istutuspaikoistaan. Kauniita ehdokkaita on vaikka kuinka. Tove Jansson ja valkoinen ja v.punainen neilikkaruusu voisivat olla hyviä ehdokkaita. Itse asiassa tykkään kaikista Suomessa kehitetyistä uusista pensasruusuista eli Sointu, Sävel, Lumo, Ilo ja mitä niitä nyt onkaan. Entä kirjoapteekkarinruusu? Sen polkagrisar-värityksinen kukka on ihastuttava. Oikeastaan pensasruusujen valinta on elämää suurempi kysymys, sillä kaunottaria olisi tarjolla enemmän, kuin tilaa. Erilaisia ruusutarhoja on monia. Olisiko sinulla mahdollisuus käydä jossain sellaisessa tutustumassa ruusuihin luonnollisessa koossaan? Se helpottaisi ehkä valintaa.

    Erityisesti viime kesänä huomasin, että kannattaa poistaa ruusuista kukkineita kukkia. Se lisäsi selkeästi uusien nuppujen muodostumista ja kukinnan määrää. Minulla on muutama kurtturuusu, joita olen tarkoituksella näivettänyt kolmen vuoden ajan. Juurien kaivaminen on todella työlästä ja ne pitäisi saada kaikki pois. Muuten kurtturuusu tunkee maasta uutta versoa. Kaivinkonetta siihen tarvittaisiin. Valamonruusun siirsin viime kesänä, koska se teki juurivesoja naapurin puolelle. En raaskinut luopua ruususta kokonaan, vaan laitoin sen paikkaan, jossa sillä on tilaa levitä. Siirto oli sinänsä sääli, sillä se kasvoi tasaisen komeana entisessä, aurinkoisessa paikassaan. Tosin leikkasin keväisin pisimpiä versoja aika rohkeasti, jotta se ei sojottaisi joka suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between, katselin juuri illalla sinun ruusujasi ja ihania kuvia olit ottanut. Pitäisi todella lähteä retkelle ruusutarhaan tai muutamaan. Valinta olisi todellakin helpompaa kun näkisi kasvutavan, toki myös oikeat hoitotoimenpiteet leikkauksineen vaikuttavat oleellisesti monen ruusun kasvutapaan.
      Minulla on sama kokemus kuihtuneiden kukkien poiston vaikutuksesta lisääntyneeseen kukintaan. Kurtturuusullani joutuu varmaan ottamaan käyttöön sekä kaivamisen että näivettämisen. Saas nähdä miten onnistuu. Pitää raportoida työn tuloksista. Valamonruusua on kyllä pakko leikata tuon sojottamisen vuoksi. Minäkin uskon tuohon, että jossain hyvässä paikassa valamonruusu kasvaa paremmin tasaisesti, sillä olen nähnyt oikein kauniita pensaita vuosien varrella.

      Poista
  8. Tuo Ritausma olisi ihana saada💚 Laitanpa sen korvantaakse muistiin😊 Omista ruusuista pidän eniten Ilosta. Se kuuluu tuohon samaan sarjaan mm. Soinnun ja Sävelen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Minna! On hyvä saada kokemukseen perustuvia tietoja. Ritausmasta olen todella pitänyt, kerron kyllä, jos tulee muitakin huomioita.

      Poista
  9. Ritausma näistä jäi kyllä nyt minunkin haaveeksi! Sinulla on niin valtaisa puutarha että voit haaveilla vielä uusistakin pensasruusuista vaikka noita vanhojakin on jo noin paljon. Kauniita kesäisiä kuvia kukkivista ruusuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inkeri! Ritausma on ollut tällä kokemuksella todella ihana. Jotain uusia pensasruusuja hankin varmasti keväällä!

      Poista
  10. Ritausma on tosi kaunis ja tykkään erityisesti tuosta kukan
    väristä. Vanhat pensasruusut ovat kestävyydessä vailla vertaa, kauniita ja tuoksuvat lähes poikkeuksetta ihanasti. Puutarhaanne ne soveltuvatkin erittäin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Pensasruusuissa löytyy aivan ihania lajeja ja Ritausma on ollut erinomainen vaihtoehto, ainakin tällä kokemuksella.

      Poista
  11. Aivan hurmaavia ruusuvalintoja ja lisäksi tuo pensaiden runsaus! Juhannusruusun lisäksi vanhaan maalaispihaan ehdottaisin vielä vaaleanpunaista suviruusua, joka on äärimmäisen helppo - tosin juuriversoista leviävä. Ruohonleikkuulla sen saa pidettyä kurissa. Lisäksi Tornionjokilaakson ruusu sopii näiden pienikukkaisten ja vanhanaikaisten seuraan. Leppoisaa laskiaisaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Pirkko ehdotuksistasi! Juuriversoista leviäviä olen miettinyt arboretumiin alueelle, joka ehkä saadaan ensi kesänä tehtyä, siellä leviäminen ei haittaisi. Hyvää viikon jatkoa sinullekin :).

      Poista