sunnuntai 8. joulukuuta 2019

JOULUISIA PUUHIA


Nyt on jo toinen advettisunnuntai, reilu kaksi viikkoa jouluun. Taatelikakut kypsyvät uunissa ja tuovat tuoksua keittiöön. Ulkona on ollut lyhtyjä ja valosarjoja viriteltynä jo marraskuun puolelta asti, täällä maalla on muuten niin pimeää. Suunnittelen laittavani vielä muutamia lyhtyjä ja ehkä jonkun valosarjankin.


Marraskuussa tein perinteiseen tapaan katajakranssin keittiön oven pieleen. 


Havupalloja olen myös väsännyt, vielä on tarkoitus tehdä muutama.


Minä olen mieltynyt näihin pienempiin kuusenhavupalloihin.


Vielä on onneksi aikaa lisätä havukoristeluja. Kävin taas keräämässä metsässä sekä havuja että sammalta ja jäkälää. Näitähän saa ottaa vain maanomistajan luvalla, onneksi mieheni ystävällisesti antoi luvan. Otan sammalta kohdista, missä se lisääntyy nopeasti takaisin. 


Sisällä on mukava seurailla hyasinttien avautumista. Myös ritarinkukkia on sekä valkoinen että punainen kasvamassa, nupuissa on jo hieman väriä.


Kiva uusi paikka valosarjalle löytyi tästä köynnöskaaresta, se näyttää pimeässä hauskalta valojen kanssa. Otatteko muuten pimeässä kuvat ilman salamaa? En ole vielä perehtynyt, miten saan järkkäristä pois salaman, jos ottaa ulkona hämäräkuvia valosarjoista.


Joulukuu alkoi niin kauniina, miten aurinko ilahduttikaan mieltä! Välillä tuli sitten taas vettä monta päivää, joten lumet sulivat pois. Tämä aamu ilahdutti, sillä maahan oli satanut ohut valkoinen kerros valaisemaan maisemaa ja ilma on ollut hieman pakkasen puolella. Aurinkokin näyttäytyi.


Rita tykkää lumesta.



Oikein hyvää joulukuun jatkoa teille kaikille. Tehdään jouluvalmisteluja jokainen omien voimien mukaan. Leipominen on tuntunut taas mukavalta, kun on syy tehdä ja otaksuttavasti syöjiä on tulossa joulun viettoon :).

20 kommenttia:

  1. Kun näitäkin kuvia katselee, se joulumieli alkaa pikku hiljaa hiipimään omaan sydämeenikin. Kiitos siitä!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniisti kirjoitit Blue Tit! Antaa joulumielen hiipiä :).

      Poista
  2. Oi, miten lumi saa puutarhasi kauniiksi (kaunishan se on toki muutenkin).
    Kuusenhavupallot ovat kauniita. Viikolla näin eräässä kukkakaupassa kuusenhavupalloissa jouluvaloja, jotka ulkona ovat varmasti upean näköisiä. Meillä on tiiviin asutuksen vuoksi runsaasti kaikenlaista valaistusta, mutta tällaisina mustina sadepäivinä ihmisten pihoille ja kuisteille virittämät jouluvalot ilahduttavat erityisen paljon.
    Leipominen on mukavaa ja vielä mukavampaa, kun niitä voi tarjota toisille syötäväksi.
    Leppoisaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Lumi on minustakin paljon mieluisampi vaihtoehto mustalle maalle. Pitkään jatkunut harmaus tässä välillä oli niin pimeää. Minäkin olen suunnitellut laittavani pienen valosarjan ainakin kranssiin, palloissakin voisi tosiaan olla kiva. Pitää mennä ostoksille vähän kauemmas, jotta saa ulkokäyttöön soveltuvan pikkusarjan. Olen aina tykännyt leipoa, mutta itselle ei oikein kannata kovin usein, alkaa kasautua muuten vyötärölle. Lämpimästi toivon sinullekin hyvää ja lempeää jouluun valmistautumista.

      Poista
  3. Meilläkin oli muutama päivä sekä aurinkoista että hieman pakkasta ja lumi peitti maan. Nyt se on ollutta ja mennyttä. Mutta onneksi on pihalla puissa valosarjoja valaisemassa. Onko Rita rotwaileri? Nyt en muista sinulla koiraa ennestään. Koiraihmisenä aina kiinnitän huomioita näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää näyttää sahaavan reilusti, illalla nukkumaan mennessä maa oli ihan valkoinen ja nyt juuri on taas lämpimän puolella ja lumi poissa. Rita on beauceron, beussi on vanha kookas ranskalainen paimenkoirarotu. Moni luulee sekarotuiseksi tai rotikaksi. Rita on 6-vuotias ja on kyllä seikkaillut puutarhakoirana täällä blogissani :). Rita on tosi kiva koira, meille ihan paras! Pysyy aitaamattomalla tontilla - tietää näkymättömät rajat, mitä ei ylitä kuin luvan kanssa. Sellainen uskollinen paimen, kulkee minun matkassani niin huoneesta toiseen kuin ulkonakin. Hyvä vahti, ilmoittaa vieraat, mutta ottaa lepoasennon kun olemme itse paikalla. Ulkonäkö on kunnoitettava eli väärillä asioilla liikkuvat toivottavasti pysyvät tontin ulkopuolella.

      Poista
  4. Kivan jouluinen postaus! Minä kävin eilen keräämässä sammalta ja mustikanvarpuja, joten jonain päivänä pääsee asetelmien tekoon. Havupallojakin tekisi mieli kokeilla. Upeat auringon kultaamat maisemakuvat! Mukavaa joulukuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havupalloihin menee uskomattoman paljon havua, mutta helppo niitä on tehdä, kannattaa kokeilla. Olen itse huomannut, että kannattaa laittaa jo aloittaessa laastari oikean etusormen kynsivallin kohdalle, muuten saa ajan kuluessa kynsivallin reikiä täyteen. Laastari auttaa asiassa. En tiedä miten toiset ovat asian ratkaisseet? Ainakin jos useamman pallon tekee, on kynsivalli kipeä ilman laastaria. Kiitos ja hyvää viikkoa sinullekin askarteluja merkeissä.

      Poista
  5. lumiset maisemat ihastuttavat, myös kauniit havupallosi. systerini toi aiemmin etelässä asuessaan havupallot minulle aina jouluksi. nyt ne täytyy tehdä itse, toki mukavaahan se on itsekin tehdä. tarpeita on riittämiin, kun tonttia kiertää kuusiaita, isäntä leikkasi sitä ensimmäisten pakkasten jälkeen niin, et sain sopivasti piskuisia oksanpäitä havukoristeita varten.
    oo, sielläkin aloitettu hyvissä ajoin joululeivonnaisten teko. meil jouluun kuuluu englantilainen hedelmäkakku. sitäkään minun ei tarvitse leipoa itse, kuopuksemme kummitäti on hoitanut leipomisen jo lähes kolmekymmentä vuotta. itse puolestani vien joulutervehdyksinä hedelmäleipiä, omenahillolla täytettynä on ne lempparit, mut vadelmakin käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Luminen maisema talvella on ehdottomasti toiveena! Havupalloihin tosiaan riittää lyhyet pätkät havuja, mutta määrää on oltava aika lailla - kivahan niitä on tehdä. Meillä tykätään hedelmäkakusta, joten tuntuu, että sitä on aina oltava jouluna. Sinun hedelmäleivät kuulostavat herkullisilta! Perinteet muodostuvat mukavasti ja minusta se on kiva juttu.

      Poista
  6. Minä en ole koskaan itse tehnyt havupalloa, mutta ehkä ensi vuonna pitää kokeilla. Lumikuura on meilläkin nyt mutta ehkä huomenna ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havupalloja on helppo tehdä, jos vain löytää riittävästi havuja. Itse keräilin isojen kuusten karsittuja alaoksia ja niistä leikkasin. Pikkupalloihin käytän max 10cm havunpätkiä. Ostin askarteluliikkeestä näitä pieniä harmaita palloja pohjaksi, siihen vain ensin naru kiinni ja sitten pistelen tiiviisti havut palloon kiinni. Hyvin ovat kestäneet. Eilen meillä satoi vettä koko päivä ja tänään on taas pakkasen puolella ja kuura maassa. Kyllä on vaihtelua.

      Poista
  7. Kunpa olisikin tuo lumi pysynyt, mutta ei - nyt on taas mustaa ja jopa myrskyä ennustetaan. Askarteluun on tosin taas helppo löytää materiaalia ulkona. Leipominen tuo kyllä joulua mieleen. Minulla on mielessä saaristolaisleipä ja karjalanpiirakat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Onneksi eilinen ja tämä aamu ovat meillä pakkasen puolella ja nyt maassa on hento valkoinen kuura - lisää lunta toivoisin. Minullekin leipominen ja askartelu tuovat joulutunnelmaa. Itsetehdyt karjalanpiirakat ovat niin ihania, pitäisikin taas kokeilla pitkästä aikaa omaa onnistumista puuhassa.

      Poista
  8. Kauniita kuvia ja hieno katajakranssi sekä havupallot! Kranssien tekeminen on mukavaa puuhaa erityisesti joulun alla. Tänä vuonna tosin en ole kransseja tehnyt, mutta leiponut olen sitten senkin edestä:)
    Hämäräkuvausta olen itsekin aikonut tässä opetella vähän enemmän, ilman salamaa ja arvoja säätämällä. Pitäisi vaan vielä hankkia jalusta ja kaukolaukaisin, jotta kuvista ei tule tärähtäneitä.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni, nyt onkin leivonnaisten tekeminen mukavaa - hyvät tuoksut täydentävät tunnelman. Vähän epäilinkin, että optimaalinen hämäräkuvaus vaatii muutakin kuin pelkän säädön kamerassa. Minulla on vielä noissa säädöissäkin niin paljon opeteltavaa, joten on jätettävä hämäräkuvaus salaman varaan :). Kohta ollaan taas viikonlopussa, aika menee niin nopeasti. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Voi, miten kauniita havukoristeita olet tehnyt, pidän erityisesti noista havupalloista. Ne sopivat todella hyvin terassillenne. Minulla on jouluvalmistelut vielä aivan alkutekijöissä. Töissä on pitänyt niin kiirettä, ettei iltaisin ole jaksanut paljon joulua tai mitään muutakaan mietiskellä. Mutta kyllä se joulu sieltä tulee vähemmälläkin, tehdään sen verran, mitä jaksetaan ja keretään. Ihanaa ja rauhallista joulunalusaikaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Pienet havupallot ovat kyllä kivoja, varsinkin kun niitä on useampi - tein vielä lisää kuvan jälkeen. Muistan itsekin, että monena vuonna jäi valmistelut vähiin tai viime hetkiin juuri työkiireiden vuoksi. Voimien mukaan kannattaa mennä, turha stressi ei kannata. Toivottavasti saat rauhoittua jouluna!

      Poista