keskiviikko 4. joulukuuta 2019

PUUTARHAN VANHAT PUUT

Kuten on tullut jo aikaisemmin mainittua, puutarhamme perusta on hyvin vanha, joten alueelta löytyy myös vanhoja puita. Vanhimpien rakennusten ikä ei ole tarkasti tiedossa, mutta vuonna 1843 maalatussa taulussa ovat pihapiirin punainen väentupa ja aitta olleet jo tukevasti pystyssä. Tässä taulussa näkyy rannan lähellä olevia kuusia, joista yksi on vielä elossa. Perimätieto kertoo, että kuuset istutettiin 1820-luvun alussa. Näiden kuusten takana rannan puolella kulki tuohon aikaan yleinen kärrytie.


Puutarhan vanhin kuusi näkyy kuvassa (yllä) lähellä rantaa, tämän noin 200-vuotiaan kuusen vieressä kasvoi pitkään toinen samanlainen, mutta se kaatui talvimyrskyssä vuoden 1990 alussa. 
Puutarhan reunoilta löytyy useampi noin 100-vuotias metsäkuusi ja ainakin yksi vanha hopeakuusi, tosin lajinimi ei ole varma.


Voisiko tämä olla hopeakuusi? Yritin zoomata ylöspäin puun alimpiin osiin, joissa neulaset ovat kyllä hopan sävyissä.Vanhan kuusen alla seisoessaan tuntee itsensä aika pieneksi. Nämä kuivat oksat ovat niin korkealla, ettei niitä yletä karsimaan.Jykevät vanhat kuuset suojaavat talon pohjoispuolella pihapiiriä. Näitä kuusia on yhteensä 9 ja mäen kumpareella kasvaa myös viehättävä monilatvainen mänty.


Puutarhan vanhimman puun titteliä kantaa tammi. Surukseni myrsky lohkaisi vanhan tammen toisen haaran 26.8.2016. Onni onnettomuudessa oli, että pitkä ja painava puun haara kaatui juuri kahden rakennuksen väliin. Tämän tammen ikä ei ole tiedossa, mutta sitä on arveltu yli 200 vuotta vanhaksi. Tammi kasvaa päärakennuksen itäpäädyssä.


Vanhan tammen edelleen pystyssä oleva elelänpuoleinen haara näkyy yllä kuvassa taaempana oikealla. Edempänä oleva "nuori" tammi on istutettu 1980.


Kuten kuva osoittaa vanha tammi on kasvanut kaksihaaraisena aivan alhaalta asti ja juurenniska on ontto. Lapset pääsivät piiloon puun "sisään". Mieheni isä oli kertonut, että tammi oli samannäköinen jo 1930-luvulla. Tuntuu ihmeeltä, että se on pystynyt pystyssä näin kauan.

19.5.2019
En tiedä, miten olisi pitänyt toimia lohjenneen haaran kanssa, mutta jätimme sen paikoilleen. Osaako joku teistä neuvoa?


Kesäkuun alussa tammen lehdistö on vaalean vihreä, vanhaan tammeen lehti puhkeaa myöhemmin kuin nuorempaan.


Kesäkuisia näkymiä puutarhasta kuvattuna tammien alta. Vanhat puut ovat niin upeita, tämäkin tammivanhus on nähnyt, miten päärakennusta alettiin rakentaa. Päärakennuksen ensimmäinen kerros valmistui 1866, toisen kerroksen rakennutti mieheni isoisä 1930 -luvun alussa. Olisi ollut hienoa, jos näitä vanhoja jaloja lehtipuita olisi ollut enemmänkin, mutta ilmeisemmin kasvualusta ei ole sopiva ainakaan alavalla osalla etelän puolen puutarhaa. Tämä oli luultavasti syynä siihen, että kärrytien viereen rantaan istutettiin kuusia.


Tammet syysasussa.


Puutarhan laitamilta löytyy yli 40 vuotta vanhoja koivuja, pihlajia sekä pari metsävaahteraa.
Rannassa kasvaa tervaleppiä ja eri-ikäisiä koivuja. 

20 kommenttia:

 1. Kyllähän tällaiset vanhat, suuret puut ja laajat nurmikentät ovat ison pihan perusta. Kuten teilläkin. Erityisesti näitä isoja puita ihailen, kun vierailen vanhojen kartanoiden puutarhoissa. Tai isoissa puistoissa.
  Upea postaus!:)
  Meillä kasvaa yksi hopeakuusi (korkeus vielä vain yksi metri), jonka olen siemenestä kasvattanut ja sen neulaset ovat selvästi hopeiset - niin kuin teidänkin. Kuusella on kuitenkin niin paljon eri lajikkeita ja värimuunnoksia, etten tällaisena maallikkona osaa mitään varmaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Blue Tit, samalla tavalla minäkin ajattelen vanhoista puista. Aina erilaisten vanhojen puutarhojen ja puistojen kierroksilla katselen erityisen tarkasti puita, kuten sinäkin. Ne ovat jotenkin persoonallisia. Luulen, että tuo oletettu hopeakuusi on mieheni isoisän istuttama, perhepiirissä on puhuttu hopeakuusesta, mutta en tiedä mistä taimi on aikoinaan hankittu.

   Poista
 2. Teidän pihapiiri laajuudessaan antaa tilaa vanhoille ja komeille puille. Sellaisten juurella voi lehtien havinasta tai kuoren rosoista kuulla monen monta tarinaa vuosikymmenten tai -satojen takaa. Ihana tunnelma!
  Meidän pihan tuntumassa metsässä kasvaa myös isoja kuusia ja mäntyjä - ei satojen vuosien takaa - mutta kookkaita puita. Kävelen metsäpihassa ja kuulostelen niiden kuisketta. Nykyisin uusia rakennuksia perustettaessa tontilta kaadetaan usein kaikki puut ja uusia istutetaan. Vanhat puut ovat arvokkaita.
  Harmahtava kuusenne on varmaan jokin hopeakuusen laji. Niitä on aikojen kuluessa hankittu Euroopan puutarhoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ajatuksistasi Pirkko, kauniisti kirjoitettu! Suuren puutarhan etu on mahdollisuus näille vanhoille puille ihan omassa puutarhassa. Kiva oli kuulla arvelusi tuosta hopeakuusesta. Olisi niin kiva tietää tarkka tarina kaikille näille merkittäville puille :).

   Poista
 3. Huokailuttaa kun katselee näitä kuvia, niin on kaunista 😍.
  Vanhat puut ovat todella kauniita ja niitä toivoisi säästettävän myös uudemmilla asuinalueilla jos mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi! Uusilla asuma-alueilla säästetyt puut toisivat tosiaan kerroksia, suojaa ja ilmettä uusille alueille - mutta ehkä kaavoitustilanteessa puita jo kaadetaan valmiiksi pois? Pienillä tonteilla säästetty puu voi olla myös vaikea suojata, kun perustuksia rakennetaan. Oikein hyvää adventtiaikaa sinulle ja kiva, että olet taas ollut täällä mukana :).

   Poista
 4. Mahtavaa, kun teiltä löytyy puutarhasta noita puuvanhuksia! Tammestahan sanotaan, että se kestää kaatumatta, vaikka olisi ontto sisältä. Teidän tammivanhuksenne todistaa väitteen todeksi. Joku muukin jaloista lehtipuista taisi olla kestävyydeltään samaa luokkaa. Meidän pihan ympäristössä ei oikein vanhoja puita ole, mutta lapsuudenkotini maisemissa on vanha metsä, missä on useita selvästi iäkkäitä kuusia. Niiden alla tosiaan tuntee itsensä hyvin pieneksi. Kiva postaus vanhoista puistanne :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin puuvanhukset ovat mahtavia! Tammi on kova puulaji, voisiko se osittain olla vaikuttamassa siihen, ettei ontto sisuskaan haittaa - puun kehä on laaja, sekin varmasti vaikuttaa. Toivon hartaasti, että jäljellejäänyt haara pysyy pystyssä seuraavat 100 vuotta ainakin. Kiitos Minna ja mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Vanhoissa puissa on jotain sympaattista! Meidän mökkipihamme ja varsinainen mökkirakennus on vanha. Siellä on ihan eri tunnelma kuin melko uudessa kodissamme. Mutta ei meillä mitään noin historiallista ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historia on minusta ollut aina kiinnostavaa, erityisen kiinnostavaa olisi saada lisää selville tämän talon historiasta - vaikka tietoja onkin jo ennestään - kiitos selvitystyötä tehneille! Puut ovat tosiaan vaikuttamassa paljon tunnelmaan, kuten osuvasti kerroit mökkipihastanne.

   Poista
 6. R-a-k-a-s-t-a-n puita! Teillä onkin monta komeaa yksilöä.

  VastaaPoista
 7. Upeita vanhoja aikaa nähneitä puita ja kauniita kuvia puutarhastanne.
  Hyvää ja juhlavaa itsenäisyyspäivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Samoin teille oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 8. puut kuuluvat itseoikeutetusti puutarhoihin ja maalaistalojen pihapiireihin. surku on, kun välistä on ihan pakko kaataa jokin rakas pihapuu. kesäkotimme takapihalla kylätien laidassa kasvaa mahti kuusi, mikä on istutettu siihen v 1902. sillä oli kaverikin, mikä kuitenkin kelottui äitini kuoleman jälkeen. se sai olla paikoillaan kelottuneena kuitenkin lähes 15 vuotta, ennen kuin se oli lahovian vuoksi pakko kaataa. itku tuli.
  minullakin on tapana käydä ikikuusemme tyvellä ihailemassa sen vankkoja oksia. ne antavat oivan suojan ja rauhan hiljentyä kesken päivän touhujen. puunhalaaja olen, myönnettäköön;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meidänkin on ollut pakko kaataa muutamia puita, jotka ovat niin paljon lahoja, että uhkaavat omia aikojaan kaatua rakennusten tai toisten elävien puiden päälle. Onneksi lähellä on ollut muita puita, jotka saavat omaan kasvuunsa enemmän tilaa. Nämä vanhat aarteet toivoisi saavansa säilyttää! Toivotaan hyvää elinvoimaa sinun mahti kuusellesi!

   Poista
 9. Hienot vanhat puut. Meillä ei noin vanhoja ole kun talo on siirretty tähän 1920. Mutta ainakin olemme ahkerasti istuttaneet uusia puita tulevien sukupolvien iloksi sillä pihapiiri ei olisi mitään ilman puita. Minusta on toisaalta hienoa että pihassanne on myös perinteisiä suomalaisia puita kuten kuusia tammien lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteiset kuuset ovat paikallaan monessa paikassa, meillä kookkaita kuusia kasvaa puutarhan joka reunalla :). Olisin niiden ohessa ottanut myös tammen lisäksi jonkun muunkin jalon lehtipuun, mutta onneksi ovat edes nämä pystyssä. Sinä olet tekemässä teille kauniin talonne viereen hienoa arboretumia, puut ovat tosiaan tärkeä osa puutarhaa.

   Poista
 10. Meiltä myös löytyy hopeakuusi, samoin vanhoja puita jotka täytyy myös saada kaadettua. Olisikin tarkoitus tehdä pihapuiden kaato kun lumet tulevat maahan. Aina jännittää, ettei myrskyn aikana kaadu talon päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on pari puuta, joiden tilannetta jännitän aina myrskyissä. Tuho on melkoinen, jos vanha puu kaatuu rakennusten päälle.

   Poista