perjantai 18. lokakuuta 2024

SYYSTYÖT JA BIOHIILI

 


Syyskauden pakolliset hommat on hoidettu, joten siltä osin mieli on keventynyt. Jänisverkkojen laitto kesti tänä syksynä pitkään, tein tätä puuhaa 2,5 viikon ajan, mutta päiviin mahtui toki kaikkea muutakin. Viritin verkkoja vain poudalla ja iltapäivän lämpiminä tunteina, koska sormeni palelevat herkästi. Nyt on muutama sata puuta ja pensasta suojassa talttahampailta. 



Isäntä ruiskutti arboretumin reuna-alueiden puille Tricoa, jotta metsän peurat eivät innostuisi tulemaan lähemmin tutustumaan arboretumiin. Saa nähdä, vältynkö näiltä ei-toivotuilta vierailta? Tähän asti hirvet, peurat ja kauriit ovat pysyneet metsässä tai korkeintaan laiduntaneet heinää peltoaukeaman toisessa päässä aivan metsän reunassa. Arboretumin pohjoisreunassa on koiraa varten aita, mutta se ei ole 2 metriä korkea, joten aita ei ole peurojen suhteen pitävä, eikä kulkuväyliä pihaan voi oikein tukkia porteilla.



Keittiöpuutarhan laatikot on nyt siistitty sadonkorjuun jälkeen ja olen jälleen lisännyt laatikoihin sekä biohiilikompostia että puhdasta biohiiltä. Olen kyllä yhä enemmän vakuuttunut oman kokemukseni kautta biohiilen hyödyistä. 



Biojäte tuntuu myös kompostoituvan nopeammin, kun biojätteen lisäyksen yhteydessä lisää mukaan sekä kuiviketta että biohiiltä. Tyhjensin melko tyhjäksi tämän vanhemman Biolanin lämpökompostorin ja sain ...



.... kottikärryllisen kompostia. Myös toisesta lämpökompostorista sain samanmoisen saaliin.








Olen aikaisemmin tilannut biohiiltä 3x 15 litran pikkupussien erissä, mutta nyt päätin ostaa Carborsilta suursäkin eli 500 litraa biohiiltä, sillä pääsee jo aika pitkälle :). Kesät ovat näyttäneet muuttuvan vähäsateisiksi ja hellejaksoja on riittänyt, joten ehkä tämä investointi auttaa myös parantamalla kasvien taistelua kuivuutta vastaan. "Biohiilet toimivat vesivarastona, sillä ne sitovat kolminkertaisen määrän vettä tilavuuteensa nähden. Vesi sitoutuu hunajakennon reikiin, mistä kasvit saavat vettä aina tarvittaessa."

Lapiossa näkyy, millaista biohiilen hieno laatu on näöltään.



Ainakin ne kasvit, joille olen parin edellisen vuoden aikana lisännyt biohiilellä täydennettyä kompostia, innostuivat hyvin kasvuun, vaikka meillä oli jälleen hyvin kuiva kesä. "Ravinne- ja mikrobilatautunut biohiili on superlannoitetta kaikkiin kasvualustoihin" todetaan yrityksen sivuilla ja tämä tuntuu pitävän paikkansa. Kompostihan on aina ollut tiedossa olevista keinoista kasvualustojen parannuskeinoina ihan kärjessä ja biohiilen kyky sitoa ravinteita ja kosteutta - ja sitten luovuttaa niitä kasveille vähitellen, on hyvä juttu.

Olen itse käyttänyt tähän asti 0-4mm Carbons Crow -puutarhahiiliä, joiden pitäisi sitoa eniten vettä ja näin vaikuttavan parantavasti kuivumisherkkiin kasvualustoihin ja keittiöpuutarhan lavojen multaan. Seuraan omia kokemuksia ja kerron kyllä niistä.



Minua kiinnostaa myös se, että biohiilen sanotaan tarjoavan maaperän hyödyllisille mikro-organismeille kasvualustan ja edistävän kasvien kasvua, juuriston kehittymistä ja taudinkestävyyttä. Yrityksen sivujen mukaan biohiilen käyttö on ilmastoteko. Tähän en osaa vakuuttavasti kommentoida, mutta ajatus tuntuu oikein mukavalta.

"Kerran lisätyt biohiilet säilyvät ja vaikuttavat yli 100 vuotta maassa", todetaan Carbonsin sivuilla. Biohiilen sanotaan ajan kanssa parantavan maan elävyyttä. Uskon, että kompostin kanssa tämä ainakin toteutuu hyvin. 

"Biohiili rikastuttaa ja aktivoi maaperäeliöstöä, mistä on monia etuja. Vesitalous paranee ja ravinteiden huuhtoutuminen vähenee, jolloin vesi ja ravinteet pysyvät kasvien ulottuvilla." Todetaan hyötykasviyhdistyksen sivuilla.



Sain Carbonsilta tutustumista varten Carbons biohiilirakeita. Pusseissa on rakeistettuja ravinnelisättyjä biohiiliä luonnonmukaiseen lannoitukseen, niitä voi myös lisätä kompostoitumista vauhdittamaan. Nämä rakeet ovat valmiiksi sekoitettuja kanankakka ja biohiilisekoituksia eli kasvien on tarkoitus saada biohiileen sidottuja ravinteita käyttöönsä vähitellen. Pitkävaikutteinen hyöty kiinnostaa minua ja aion tarkkailla vaikutuksia ja kerätä kokemuksia.



Lisäsin näitä biohiilirakeita ja kanankakkaa myös ensi kesän uudelle istutusalueelle, johon olen savimaan päälle kerännyt "lasagnepenkin" tapaan kuivia lehtiä, oksasilppua, kesäkukkien kuivuneita varsia ja kasvihuoneen silputut varret ja kasvualustat jne. Rakeiden levitys alueelle oli helppoa ja harasin rakeet muhivan kasvualustan sekaan. Olen oikein innostunut näkemään, miltä kasvualusta näyttää ensi keväänä. 

Syksyn etu biohiilen levitykseen

Ohjeiden mukaan biohiili on aina kasteltava hyvin. On näppärää levittää biohiilikomposti tai rakeet maahan jo syksyllä. Biohiilen latautuminen eli veden ja ravinteiden sitoutuminen tapahtuu useamman kuukauden aikana.  Tämä on yksi syy, miksi biohiiltä kannattaa lisätä kompostiin. Kompostin seassa biohiili latautuu ravinteilla.



Syksyllä voi myös tehdä seuraavaa kasvukautta varten auttavia toimia kasveille, jotka kaipaavat kasvualustan parantamista. Kaivoin kuopan kasvin lähelle, kuitenkin sellaiselle etäisyydelle, ettei kasvi enää syksyllä innostu uuteen kasvuun ja laitoin kuopan pohjalle biohiiltä, jonka kastelin hyvin. Seuraavaksi lisäsin kuoppaan biohiilen päällä kompostia ja taas vettä. Lopuksi täytin kuopan mullalla. Näin loppusyksyn ja talven aikana biohiili  "latautuu, kypsyy ja tasapainottuu maaperän kanssa". 

"Parissa vuodessa kasvin ja biohiilen väliin muodostuu mykorritsa, mikä tehostaa kasvin kasvua".



"Biohiili elävöittää maaperää kaskeamisen tapaan, Se auttaa luomaan pieneliöstölle otolliset olosuhteet" todetaan yrityksen sivuilla ja tämä luonnonmukainen menetelmä tuntuu minusta kannatettavalta.



Tämä ei ole maksettu mainos, mutta minusta on kiva antaa kiitos silloin, kun se tuntuu aiheelliselta ja oikealta. Ainakin olen saanut Carbonsilta tilatut biohiilet nopeasti ja luotettavasti. Puutarha taitaa myös kiittää kasvualustojen paranemisesta. Kerron lisää kokemuksista tulevina vuosina.

Olisi kiva kuulla, jos sinulla on omia kokemuksia biohiilen vaikuttavuudesta. 


2 kommenttia:

  1. Ihanan kaunis ruska siellä! Ja kaunis on myös pihavahti <3
    Olen käyttänyt biohiiltä vasta tämän kasvukauden, enkä vielä kovin paljoa, joten en osaa sanoa, miten se vaikutti. En ole vielä huomannut eroa. Kasvimaalle se olisi ainakin pitänyt laittaa aiemmin kuin kylvövaiheessa, mutta en muistanut. Kesän mittaan olen yrittänyt laittaa sitä uusien taimien istuttamisen yhteydessä mullan päälle ja vinkkisi perusteella ripottelin sitä kompostiinkin. Saa nähdä, kuinka puutarhan kuivuudensietokyky paranee, jos paranee. Kyllä kai tuo toimii. Se kuulostaa mukavalta, ettei sitä tarvitse lisäillä jatkuvasti, vaan sitten, kun sitä on mullassa, se vaikuttaa siellä sata vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihavahti yrittää olla varsin tomera tehtävää hoitaessaan :).
      Ensimmäisen kesän aikana ei ehkä saa vielä biohiilestä vaikuttavuuden kannalta riittävästi tietoa. Luulen, että taimien istuttamisen yhteydessä biohiilestä on vielä enemmän hyötyä, jos sen laittaa lähemmäs juuria kuin mullan pintaa. Olen jo pari vuotta lisännyt jokaisen biojäteen lisäyksen kanssa biohiiltä pussista kaatamalla (välillä vähän enemmän ja joskus nuukemmin). Minustakin on tosi hyvä juttu, että biohiili jää maaperään ja vaikuttaa siellä luonnonmukaisesti hurjan pitkään, eikä kemiallisten lannotteiden tapaan vain yhden kasvukauden ajaksi. Katsotaan, miten kokemukset lisääntyvät sinulla ja minulla :).

      Poista