sunnuntai 25. helmikuuta 2024

UUSIA PIKKUTAIMIA

 Kelloköynnökset kasvavat ja voivat hyvin.
Kelloköynnöksille on ilmaisesti aika tyypillistä, että siemenet itävät eri tahdissa. 
Viimeisin itäneistä on vasta sirkkalehtivaiheessa, mutta ensimmäiset kolme etenevät ripeästi. Kuvasta voi nähdä, että lehtihangasta on tulossa uutta kasvua.

Koulin taimia yhteensä 8 kpl ja arvelen määrän olevan ihan riittävä tulevalle kesälle. Viime keväänä kasvatin 12 kelloköynnöstä ja suureksi kasvaneiden taimien hoito oli aika työlästä viime vaiheessa ennen ulos istutusta. Kärhet kun tarttuvat joka paikkaan hyvin sisukkaasti :).Paprikat onneksi kasvavat myös. Samaan aikaan kylvetyistä siemenistä yksi 'Olly' ja yksi 'Thor' etenevät tasajalkaa kokonsa puolesta ja kaksi seuraavaa tulevat hieman perässä, mutta ihan hyvinvoivina.'Vilma' pensastomaatit ovat jo saavuttaneet tomaatille tyypillisen 'pörröisyyden' 
Kylvin 16.2.2024 'Dara' koristeporkkanan siemeniä. Ensimmäisiä merkkejä itämisestä oli viiden päivän päästä. Lauantaina 24.2. koulin 'Daran' pikkuisia alkuja noin 70-80 kpl. Katsotaan, jatkavatko kaikki kasvuaan. Onneksi en kylvänyt pussin sisältöä aivan kokonaan, sillä itävyys näyttää olevan likimain 100%. 
Varmaan muistatte, että olen kasvattanut ihania koristeporkkanoita aikaisemminkin. 'Daran' siemeniä sisältävä pussi on keskellä. Viime kesänä huomasin, että keittiöpuutarhan kivipenkin siementaimet olivat hiipuneet, joten on tehtävä uusia taimia. Minulla on mielessä näille paikka  myös arboretumissa. 

Ajattelin kokeilla tänä vuonna myös kuvassa näkyviä 'Sunbow Purple' zinnioita ja 'Sweet Dreams' kosmoskukkia. Nämä kylvän esikasvatukseen vasta myöhemmin.

Sää on nyt aika ankea, luistimet jalassa pääsisi parhaiten etenemään hiekkateitä, mutta ehkä vesi rikkoo pian jäisen pinnan ja kulkeminen on taas helpompaa. Viikon päästä ollaan jo maaliskuussa - jee!

 


15 kommenttia:

 1. Kivipellon Saila2/25/2024

  Jopas on reippaan näköisiä taimia! Yritän itse vielä himmailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tässä vielä ole kiire. Kannattaa noudattaa omia hyviksi todettuja aikatauluja suhteessa kasvatusolosuhteisiin eli turha hoppuilu ei välttämättä auta yhtään :).

   Poista
 2. Sinulla on nuo kylvöt aina yhtä upeita . Daraa olen minäkin ajatellut joskus kokeilevani ....mutta koska?

  VastaaPoista
 3. Kiitos Nila, mutta ei kaikki aina suju ihan nappiin. Laitoin pari vuotta sitten Daran siemenet multaan helmikuussa eli uskalsin nytkin kokeilla, jotta saa aikaisen kukinnan. Myöhemmin ehtii myös vallan hyvin. Vai tarkoititko ehkä, minä vuonna kokeilet :).

  VastaaPoista
 4. Hienot taimet. Minä en ole päässyt vielä oikein varsinaiseen kylvövauhtiin. Vasta muutama kellököynnös kokeeksi istutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva, että otit lapsenlapset mukaan kylvöhommiin. Vielä on hyvin aikaa, maaliskuu on minullakin se pääkuukausi kylvöille.

   Poista
 5. Taidolla ja hyvällä maulla tehty kotisivu, kävin tutustumassa. Jostain luin joskus, että talvisodan pakkasissa paleltui 60% Suomen omenapuista, siis yli puolet. Hienosti kasvavat taimet, sinulla on selvästi esikasvatus hyppysissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit kotisivusta, pyysin tekniseen toteutukseen ammattilaisen apua. Talvisodan hurjat pakkaset olivat varmasti monelle kasville kuolema.
   Taimikasvatuksen olosuhteet ovat tuolla yläkerrassa poikkeuksellisen hyvät, siitä saa paljon etua :).

   Poista
 6. Tulin vielä kertomaan että sinulle on haaste blogissani :) https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2024/02/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html

  VastaaPoista
 7. Onpas hienot taimet! Olet ajoissa liikkeellä, mutta kyllä sinulla onkin kesäisin upeat kelloköynnökset ja mahtavat tomaattiviljelmät! Kasvatin Daraa toissakesänä hyvällä menestyksellä ja viime kesänä tuli myös siementaimia ihan kivasti. Mietin, että voisi tänä vuonna kylvää varmuuden vuoksi lisää, kun on siemeniä jäljellä, eikä tiedä, nouseeko maasta itsekylväytyneitä yhtä lailla tänä kesänä. Oikein kiva kasvi esim. leikkokimpuissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensastomaattia voi kasvattaa jo näin ajoissa, siitä minulla on jo usean vuoden kokemus. Toki tilaa tämä vaatii paljon. Ajoissa kylvetyt kelloköynnökset ovat usein pieni päänvaiva, mutta yritän näiden kahdeksan kanssa selvitä :).
   Minullakin Dara on tehnyt itsenäisesti siementaimia, mutta viime kesänä taimia oli niukasti. Dara on ihana sekä maassa, ruukussa että leikkona. Kiitos ja iloa sinulle kasvatuksiin.

   Poista