keskiviikko 5. lokakuuta 2022

HELMIKAAREN ENSIMMÄINEN KESÄ




Vajaan vuoden ikäinen ’Helmikaari’ on ollut ehdottomasti mieleinen minulle. Pystyyn kuivuvan vaahteran tilalle muokattu uusi istutusalue graniittikivineen toi hyvän säväyksen puutarhan keskeiselle paikalle. Tämä alue näkyy jonkun verran kotiin tullessa - ainakin, jos kääntää katseen kasvihuoneen suuntaan. 

Helmikaaren ohi kuljetaan aina kasvihuoneeseen mennessä ja yleensä puutarhakierrokselle lähdettäessä.

Suureksi osaksi nupussa olevat helmipensaat etualalla 1.6.2022



Helmikaaren nimi juontaa juurensa helmipensaisiin ja kaaren muotoon laitettuihin graniittikiviin. 



Helmikaaren rinne on alue kivipolun ja ylemmän kivijalkakivien muodostaman pengerryksen välissä, siis pieni alamäki, jonka keskellä kasvaa 2020 istutettu kirsikkapuu ’Latvian matala’. 



Tähän rinteeseen olen istuttanut mm. sipulikukkia, matalia maanpeitekasveja ja pieniä kurjenpolvia. Keväällä laitoin useita kuvia, kun rinteessä vuorottelivat krookukset, kevätkurjenmiekat, Woodstock hyasintit, scillat ja pikkukäenrieskat. Kuvassa ovat vuorossa matalat  'Hilde' tulppaanit edessä ja niiden takana muutama ’Lilac Wonder’ tulppaani. 



Tänä kesänä ilahduttivat siemenestä kasvatetut sarviorvokit. Pitää pohtia, jos vaikka kasvatan niitä varmuudeksi uudelleen, jos niiden talvenkestävyys on heikko.



’Sorbet XP Pink Wing’ sarviorvokit kasvoivat kesän edetessä muhkeiksi tuppaiksi ja kukinta jatkui elokuun loppupuolelle asti runsaana. Valkoiset tähkämäiset kukinnot orvokkien oikealla puolella kuuluvat jättitähdikille. Uskon, että ensi kesänä harmaakurjenpolvet, neidonkurjenpolvet ja ’Birch Double’ idänkurjenpolvet polun reunassa kasvavat tuuheampina.

Helmipensas 'Lotus Moon' kukki kesääkuun alkupuolella



Pensaat ja perennat ovat kasvaneet Helmikaaressa vasta keväästä alkaen, mutta alue ei kuitenkaan ollut hullumman näköinen tämän ensimmäisen kesän aikana. 



Edellisessä kuvassa näkyvien helmipensaiden lisäksi istutin tähtimagnolian ja rungollisen lamohietakirsikan omaan kolmion muotoiseen lohkoonsa. Magnolia, lamohietakirsikka ja helmipensaat kukkivat touko- / kesäkuun vaihteessa tai kesäkuun alkupuoliskolla. Pensaiden kukinnan jälkeen on pionien vuoro. Helmikaareen tuli yhteensä 8 pionia. 



Pionit esittivät vasta pari kukkaa, mutta toivon kukinnan lisääntyvän seuraavina vuosina. Kuvassa näkyvä punainen kukka kuuluu 'First Arrival’ itoh-hybridille. Upotin syksyllä pionien ympärille pikkusipuleja ensi kevättä varten. Harkitsen vielä laitanko jotain matalaa reunakasvia pionien ja graniitikiven väliin. Pionit kasvavat kokoa, joten ehkä se ei ole tarpeen.



Tässä vaaleanpunaiset ’Gene Wild’ kiinanpionit ja valkoinen ’Mother’s Choice’. Takana kukkivan puistosyreenin ja hevoskastanjan välissä on kurkistusaukko arboretumiin.

Ruusu 'Sweet Haze'



Pohdin kovasti sopivaa lajia, joka olisi kompaktin kokoinen ja kukkisi pionien jälkeen mahdollisimman pitkään. Kisan voitti lopulta ruusu, mutta sitten olikin ryhdyttävä miettimään sopivan matalaa ja runsaasti sekä pitkään kukkivaa ruusua. En halunnut tähän paikkaan juhlavia ryhmäruusuja, vaan jotain luonnollisempaa, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.

Tässä pengerryksen ylätasanteelta katsottuna maanpeittoruusut kivipolun takana



Törmäsin taimimyymälässä tähän ryhmäruusuihin lukeutuvaan ’Sweet Haze’ maanpeittoruusuun, se oli aivan tuntematon minulle. Kukka on yksinkertainen ja väri lähinnä hento vaaleanpunainen, ei kuitenkaan ihan perinteinen sävy. Se mätsäsi aika oivallisesti kasvattamieni sarviorvokkien ja muiden alueen kasvien kanssa.



Ensi talvi näyttää, mikä on näiden kestävyys, vaikka tietojen mukaan pitäisi olla 'erittäin kestävä'. Ostin talvensuojaturvetta ja ajattelin kokeilla, jos siitä olisi apua. Ainakin ruusun kukinta oli tosi runsas ja ilahduttava tämän ensimmäisen kesän aikana.

Istutin alueelle matalan köynnöstuen eteen myös ’Above and Beyond’ köynnösruusun, tämän kukissa on ensin aprikoosin sävy ja lopulta kukka muuttuu valkoiseksi. Tämä sopi erinomaisesti Sweet Haze ruusujen sävyihin.

Olisi hauskaa, jos köynnösruusu levittäisi versojaan myös kaivojen päälle, siihen se näytti pyrkivän tämän ensimmäisen kesän aikana. Samoin maanpeittoruusu saa kernaasti peittää betonia ja kaivonkansia omalta puoleltaan.



Olin hieman yllättynyt siitä, että kaivon kannet eivät kovinkaan käyneet silmiini, kun katselin tätä aluetta. Kuvissa ne erottuvat jotenkin ikävämmin. Tässä kuvassa kamera tallensi Sweet Haze ruusun sävyn paremmin.

Edessä sammalleimu ’Fort Hill’ ja takana 'Candy Stripes'

Uskon, että jo ensi kesänä matalat sammalleimut ja neidonkurjenpolvet levittävät versojaan betonin päälle. Myös pionit kasvavat vuosien saatossa. Aina on mahdollista laittaa ruukkuun istutettu kukka kannen päälle, jos näkymä alkaa häiritä.



Helmikaaren rinteessä ovat valmiina syksyllä 2021 laitetut kukkasipulit, sinne en nyt lisännyt uusia sipuleja, mutta alemmas graniittikivien alueelle laitoin sekä pikkusipuleja että vähän tulppaaneja. Katsotaan, miltä keväällä näyttää. 



Siemenestä kasvattamani ’Leichtlinii’ tarharistikit voivat hyvin - suorastaan paksusti - ja ovat kukkineet, yhä edelleen on muutamia kukkia nähtävissä. Toivottavasti lumisuoja auttaa ne talven yli. Magnolian lehdistö on ollut kaunis koko kesän.

Tässä lähempää edellä mainitut tarharistikit, edes syyskuun pakkanen ei niitä haitannut.



Yhtä kaikki on Helmikaari asettunut omasta mielestäni hyvinkin luontevasti paikoilleen. Reunana käytetyt graniittiset kivijalkakivet sopivat kiviportaisiin ja graniittipengerrykseen. Samoin kuin kärhökaaren kolmion matalaan graniitti reunaan.



Tässä illalla huvimajan takaa otetussa kuvassa näkyvät sopivalla istumakorkeudella olevat graniittikivet, niillä tuli usein istahdettua ja tuumittua seuraavaa työvaihetta.


Helmikaaren ja helmikaaren rinteen kasvilista:

Kirsikkapuu 'Latvian matala’ istutettu 2020

Pensaat:

  • Helmipensas ’Lotus Moon’
  • Lamohietakirsikka runkoon varotettu Prunus pumila var. Depressa
  • Tähtimagnolia ’Royal Star’ Magnolia stellata
  • Ruusu ’Sweet Haze’, korkeus 30-60cm kasvutapa lamoava
  • Köynnösruusu ’Above and Beyond’

Perennat:
Pionit järjestyksessä kaaressa ’idästä etelään’:
Kiinanpioni ’Gene Wild’
Kiinanpioni ’Mother’s Choice’
Kiinanpioni ’Gene Wild’
Itoh-hybrid ’Julia Rose’
Itoc-hybrid ’First Arrival’
Itoc-hybrid ’Cora Louise’
Itoc-hybrid ’First Arrival’
Kiinanpioni ’Gene Wild’
Idänkurjenpolvi ’Birch Double’ Geranium himalayense
Harmaakurjenpolvi 'Ballerina’
Neidonkurjenpolvi Geranium sanguineum var Striatum
Verikurjenpolvi ’Elke’ Geranium sanguineum
Kaunopunahattu ’Magnus’ Echinacea purpurea siemenestä kasvatettu
Rusettinukki
Sammalleimu ’Fort Hill’ P12 Phlox subulata
Sammalleimu 'Candy Stripes'
Sarviorvokki ’Sorbet XP Pink Wing’ Viola cornuta
Tarhakylmänkukka Pusatilla vulgaris
Tarharistikki ’Leichtlinii’ Aubrieta cultorum siemenestä kasvatettu
Turkestaininmaksaruoho Sedum ewersii

Sipulikukat

Hyasintti ’Woodstock’
Jättitähdikki Ornithoalum ponticum valkoinen kukka kesäkuussakorkeus 60-80cm
Kevätkurjenmiekka ’Purple Hill’
Liljatulppaani ’Purple Dream’
Tulppaani ’Hilde’ (10) matala
Tulppaani ’Lilac Wonder’ (15)
Tulppaani ’Angelique’
Tähtisahrami ’Ruby Giant’

22 kommenttia:

  1. Kaunis kokonaisuus ja kannet ei haittaa ollenkaan. Nuo reunakivet ovat upeat😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna 🙂. Kivet ovat upeita, ottaisin näitä heti lisää, jos jostain löytyisi.

      Poista
  2. Hyvin muuhun puutarhahan istuva kokonaasuus. Ja paranoo vaan vuasi vuarelta kasvien tuuhettues. Jännän färine tua maanpeittoruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtään en ole enää haikaillut vaahteran perään, ainakaan kuivien oksien kanssa se ei ollut mikään kaunistus. Minäkin uskon, että vuosien kuluessa kasvit tuuheutuvat ja kukinta lisääntyy. Joo, ihan tuollaista väriä en ole monesti tavannut kukissa.

      Poista
  3. Näyttää kyllä jo nyt hienolta, vielä kun kasvit tuosta tuuhistuvat. Ihana tuo kurkistusaukko arboretumiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Minustakin on kiva katsoa aukosta arboretumiin päin.

      Poista
  4. Tosi kivasti suunniteltu Helmikaari. Penkkiä ympäröivät graniittikivet luovat tasapainoista ja yhtenäistä ilmettä ylemmän kivipengerryksen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, graniittikivet riittivät onneksi vielä tähän paikkaan, mutta nyt ne on kaikki käytetty. Suuret kivijalkakivet ovat niin ihania, että ottaisin niitä lisää, jos jostain tulisi vastaan.

      Poista
  5. Todella kiva lukea Helmikaaren vaiheista koko kasvukauden ajalta. Erityisen ihania juuri nyt ovat nuo kevään kuvat, tietty. Olisipa taas kevät! Ihana kokonaisuus kivineen ja monipuolisine istutuksineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, aivan henkäilin, kun katsoin kevään kuvia. Olisi tehnyt mieli laittaa ne kaikki tähän, mutta säästin teidät uusinnoilta. Toivoisin kaikkien kasvien talvehtivan hyvin ja noiden arempienkin pensaiden selviävän tällä alueella. Kiitos Saila, tavoitteena oli koko kauden kukkiva alue.

      Poista
  6. Näyttää todella kauniilta kokonaisuudelta! Upeat kasvivalinnat! Toivotaan ruusuillesi pitkää ikää, sopivat niin hyvin helmikaareen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku 😊. Tämä paikka saattaisi olla suotuisa ryhmäruusun talvehtimiseen, toivotaan parasta. Pidin tuosta ruususta, se sopii yksinkertaisuudessaan hyvin perennojen lähelle, eikä kasva liian korkeaksi. Jatkuva kukinta heinäkuun alusta syksyyn asti on tietysti hyvä bonus.

      Poista
  7. Tämä on niin kaunis alue ja huolella tehty ja suunniteltu.

    VastaaPoista
  8. Upeat graniittikivet ja koko alue näyttää viimeisen päälle mietityltä. Kiitos inpiroivista kevätkuvistakin. Niitä tähän syksyn harmauteen kaipaa sipuli-istutusten odottaessa tekemistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iikku 😊. Eilen oli onneksi ihana aurinkoinen sää, tänään sitä vastoin tuulee reippaasti ja saderintama on lähestymässä. Keväiset kuvat ovat piristäviä.

      Poista
  9. Tuokin alue näyttää niin kauniilta. Siinä on paljon herkkiä sävyjä ja pioneita lukuunottamatta kasveissakin on tiettyä herkkyyttä. Kaivojen kannet maastoutuvat jo nyt hienosti ja oikeastaan ne näyttävät lähinnä isoilta astinkiviltä. Toivottavasti helmipensaat ja ruusut talvehtivat hyvin. Oli kiva tutkailla noita aurinkoisia kevät- ja kesäkuvia kun ulkona tuulee ja sataa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse huomaa oikeastaan lainkaan kaivonkansia kuin kuvia katsoessani. Kasvien kasvettua ne maastoutuvat vielä paremmin. Minäkin toivon hartaasti, että aremmat kasvit selviytyvät talvesta. Ainakin niillä kaikilla on ollut koko kesä aikaa juurtua. Moni on sanonut, että magnolia ei välttämättä kuki ensimmäisinä vuosina, saa nähdä, miten tämä omani käyttäytyy.

      Poista
  10. Helmikaari on upea! Ihana kokonaisuus kasveja 😊 Eikä nuo kaivonkannetkaan minun silmään niin pahasti hyppää, aika kivasti jäävät sinne keskelle ja kasvit kun kasvaa, niin sitten ne ovat siellä piilossa 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjukka. On jännittävää nähdä, millainen on alueen ensi kesä.

      Poista