sunnuntai 9. tammikuuta 2022

PUUTARHAVUODEN 2021 ARVIOINTIA

Ennen kuin tämä alkanut puutarhavuosi pääsee kunnolla vauhtiin, palaan vielä hieman vuoteen 2021 vastaamalla Minnan haasteeseen, haaste löytyy blogista Hiidenkiven puutarhassa.
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?

 • Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
 • Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
 • Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
 • Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Viime vuoden aikana puutarhaan valmistui melkoinen määrä uusia köynnöstukia kärhöille (kuvassa näkyy niistä yksi). Ensimmäistä kertaa teimme obeliskeja korvaavat köynnöstuet itse ja kokemus oli myönteinen. Varmaan muutama vastaava tulee tehtyä tänäkin keväänä. Arboretumiin valmistui kaksi köynnösporttia ja syksyllä vielä köynnöksille aitaa yhteensä n. 29 metriä.2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?

 • Tarkasti
 • Ai missä?
 • Suunnilleen kyllä
 • Hmm... *viheltelyä* ... suunnilleen

Suunnittelin edellisen talven aikana kauden 2021 istutuksia ’Ruusupuistoon’, piharinkiin ja pikkuiseen Arboretumiini ja sain nämä suunnitelmat aika hyvin toteutettua siltä osin kuin oli tarkoitus. Matka on tosin näillä kaikilla alueilla kesken, niinkuin puutarhassa yleensäkin.

Yksi pitkän ajan suunnitelma toteutui, kun saimme isännän kanssa toteutettua talon numerolle paikan kivipaadessa vanhan ajan kilometripylvään tapaan. Tästä olin kovin iloinen. Yllä kuvassa kahdesta kivestä tehty kivipaasi näkyy kauempana pihatien vasemmalla puolella. 3. Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

 • Ei
 • Yksi
 • Muutama
 • Autolastillinen ... eikun kaksi... eikun...

Tein taimitilauksen tekemieni suunnitelmien pohjalta ja pyysin tarjouksen ko. tilauksesta Hankkijalta. Olen ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhön Hankkijan kanssa, on kiva asioida siellä, koska henkilökunta on  ystävällistä ja palveluhenkistä. Eiväthän uudet taimet toki tähän huhtikuussa saapuneeseen toimitukseen jääneet, mutta näillä pääsi hyvään alkuun. Moni laji loppui taimistoilta kesken, joten oli hyvä olla ajoissa liikkeellä.

4. Menetitkö kasveja?

 • En. Kasvatan vain luoetettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
 • Joskus tulee talvituhoja, joskus kevättuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
 • Älä edes kysy, kuinka monta!
En nyt muista, mikä kasvi heitti henkensä, ihan varmasti jollekin näin kävi. Moni uusi arempi kokeilu kuitenkin selviytyi, mikä aina innostaa.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Huvimajan oleskelualueen kunnostus odottaa sopivaa vuotta. Ehkä sitten, kun jalka menee läpi vanhasta terassilaudoituksesta? Tuo harmaaksi patinoitunut lauta ei näytä niin pahalta alueella kävellessä kuin kuvissa. Haaveilen, että siinä olisi joskus laudan sijaan kaunis luonnokivipinta. Tämä haave maksaa sen verran, että sitä on helppo siirtää.
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2021?
 • Sää
 • Kukkaloisto
 • Joku muu. Mikä?
Ehkä kuitenkin kukkaloisto. Uudet kärhöt selvisivät ensimmäisestä talvestaan ja kukkivat enemmän tai vähemmän, mutta olivat onneksi hengissä. Kuvan pikkuinen 'Aljonushka' ei ensin meinannut lainkaan nousta maasta, mutta ilokseni kukki kuitenkin edes vähän. Toivottavasti ensi kesänä enemmän.
7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Monet alueet edistyivät mukavasti, mutta valitsen tähän syyskuussa aloitetun projektin, mikä tulee muuttamaan näkymää aika lailla ensi kesänä. Syys - lokakuussa tehty työ kivien asettelussa ja kasvualaustan valmistelussa helpottaa kevään istutuksia. Ehdin onneksi piilottaa  kirsikkapuun ympäristöön sipulikukkien sipuleja.
8. Mikä oli paras ostoksesi /hankintasi?

Oksasilppuri Bosch AXT 25 TC. Kiitos teille kaikille, jotka neuvoitte minua sekä blogini kommenteissa että suoraan sähköpostin kautta, kun pyysin apua oksasilppurin valintaan. Sain paljon arvokasta tietoa. Meidän tarpeisiin tämä Boschin malli on ollut oikein toimiva ja sopiva. Arboretum ja moni muukin alue tarvitsee paljon kompostoituvaa ainesta.

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
 • Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
 • Ehkä...
 • Aivan liian monta!
 • Virhe? Mitä? Minulleko?! Eeei suinkaan...!
Toki pitää kokeilla eri asioita, eikä aina mene ihan nappiin. Kasvien paikkoja voi onneksi muuttaa, jos tuntuu, että istutti väärän kasvin paikkaansa. 
10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Voi, onneksi ilahduttavia yllätyksiä oli niin paljon monen eri kasvin kohdalla. Kaikkia ei tähän heti muista.
Kuvassa näkyy pienenä taimena idänkurjenpolvi 'Birch Double' Germanium himalayense. Näitä myytiin keväällä edullisesti Hankkijalla ja ostin muutaman taimen piharinkiin. Nämä kukkivat pitkään ja taimesta tuli loppukesällä kaunis ja tuuhea pallomainen 'pikkupensas' - toivon, että sama toistuu tälläkin kasvukaudella.

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Näin aika paljon vaivaa, kun esikasvatin keltatörmänkukan taimia. Jotenkin kukinta ei oikein vakuuttanut, ehkä paikka ei tuonut kukan hentoa olemusta esiin niin kuin olisi pitänyt. Katsotaan, olisiko ensi vuosi parempi.
12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
 • Kasveihin
 • Kiviin / Kiveyksiin
 • Pihan rakenteisiin, toimintoihin...
 • Puutarhamatkailuun
Kyllä kasvit nousevat suurimmaksi menoeräksi, mutta tulihan niitä paljon. 
13. Mitä Opit?

Kasvimaalla ja hyötyhasvien parissa riittää aina uutta opittavaa. Kolmannella kasvihuoneen kaudellani päätin jatkaa itse kasvattamillani taimilla. Viime kesänä ei ollut onneksi haittaa vihannespunkeista. No, yhtä oppimista on kaikki kasvatus ja sehän pitää tämän homman mielenkiintoisena. 

Hiidenkiven puutarhan Minnan blogipostauksen myötä kävin tutkimassa salaattini ja huomasin muutamia etanoita, joten onnistuin oikea-aikaisesti (viime hetkessä) poistamaan etanat keräämällä. Jouduin tosin poistamaan myös komeat keräsalaatit, sillä etanat olivat piiloutuneet salaattien sisään. Onneksi etanoita ei löytynyt muualta tämän jälkeen. Tulevana kesänä on tärkeää laittaa salaatti kasvamaan eri paikkaan ja on seurattava hyvin tarkasti mahdollisia etanaväijytyksiä.
14. Odotatko tulevaa / alkanutta kasvukautta...
 • Suurin suunnitelmin?
 • Kunnianhimoisin odotuksin?
 • Kauhunsekaisin tuntein?
 • Into pinkeänä ja sormet syyhyten?
Aikamoinen talvihorros on vaivannut, mutta eiköhän valon lisääntyminen taas auta. Uskon, että viikkojen kuluessa innostus alkaa hykertää mielessä ja sormet syyhyävät multaan sekä kasvien kanssa puuhaamiseen.

Haasteen säännöt:

1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista)
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.


Minna jo tarjoili tämän haasteen kaikkien halukkaiden napattavaksi 😊. Ole hyvä siis!14 kommenttia:

 1. Kiva oli lukea viime kasvukaudesta ja nuo kuvat olivat taas kovin kauniita. Teille mahtuu kasveja niin suuri määrä, että tarvitaankin autolastillinen tai pari, kun uutta aluetta alkaa kasvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri tontti on mahdollisuus, mutta myös haaste, koska muutama puska ei näy täällä lainkaan ;). En edes uskalla miettiä, monta niitä autolastillisia loppujen lopuksi tulikaan. Ensimmäiset tilaukset haettiin lava-autolla peräkärryn kanssa. Ihan vihoviimeiset kuormat olivat onneksi loppuunmyynnistä ostettuja taimia (toivottavasti ne juuttuivat kunnolla ja lähtevät keväällä kasvuun).

   Poista
 2. Ihanasti on edennyt kaunis puutarhasi tälläkin kaudella! Mietin juuri samaa kuin vaalean vihreä, että tosiaan rekkalastillinenkin sulautuu hyvin teidän maisemaan joten lisää vaan kasvitilauksia 😍 tuo uusi kukkapenkki on kyllä niin paras! Köynnösprojekti on teillä ollut melkoinen, mutta nyt on loistavat tuet. Onnellista uutta vuotta Sinulle❣️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rekkalastillinen olisi oikein sopiva määrä kertatilauksena :-D. Lämmin kiitos sinulle kannustuksesta, toivon niin kovasti, että tänä vuonna oltaisiin taas hieman lähempänä niitä näkymiä, joita tavoittelen. Eivätköhän parin kolmen vuoden aikana istutetut kukkivat puut ole jo kasvaneet sen verran, että niistä saa alkumakua tulevasta.
   Onnea sinullekin tämän vuoden projekteihin, sinullakin taitaa tapahtua monenlaista uutta!

   Poista
 3. Blogiasi ahkerasti seuranneena moni tässä postauksessa on jo ennestään tuttua, mutta näin tiivistettynä edelleen tuoretta ja mielenkiintoista. Taisit todellakin hankkia rekkalastillisen uusia kasveja. Noin isoon puutarhaan sekin määrä uppoaa tehokkaasti. Uskon, että kerralla isommin investoimalla lopputulos on parempi - ja taatusti nopeampi. Tuntuu kivalta, että kaikki on taas edessä. Mitähän jännää sinä taas tulevan kauden aikana keksit?
  Kiitos, että teit postauksen tällä Hiidenkiven puutarhassa -blogin pohjalla. Meinasin sen jo unohtaa, mutta nyt on taas otsalla odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua asiaa tosiaan, mutta ehkä itsekin joskus myöhemmin saattaa olla kiva katsoa eri vuosien tapahtumia tiivistettynä :). Siinäkin mielessä tämä Minnan haaste on kiva, joten teehän sinäkin.
   Onhan minulla jo suunnitelmia odottamassa tälle vuodelle, katsotaan, saanko niitä eteenpäin.

   Poista
 4. Kiva, että innostuit vastailemaan haasteen kysymyksiin :) Sinulla on paljon mielenkiintoisia ja isoja projekteja, joiden etenemistä on mukava seurata. Noin suuren puutarhan suunnitteleminen, hoitaminen ja sinne kasvien hankkiminen kulkee ihan eri mittakaavassa kuin perus taajama- tai kaupunkipihan omistajan puutarhurointi. Niistä on aina kiva lukea, niin saa vähän uutta näkökulmaa omaankin puuhailuun. Mielenkiinnolla odotan, miten tuo syksyllä aloitettu projekti kehittyy.
  Toivottavasti meidän kummankaan ei tarvitse tapella tänä vuonna etanoiden kanssa. Huomasin muuten viime kesänä, että etanoille kelpaa salaatin lisäksi vallan mainiosti myös porkkana, salaatti, retiisi, pavut, kaalit, sipulit ja samettikukka. Kesäkurpitsan lehdet eivät kelvanneet mutta kehittyviin raakileisiin iskivät heti kiinni. Eli mahdolliseen etanaongelman vaivaamaan kohtaan kannattaa laittaa jotain muuta kuin näitä kasvamaan tai sitten olla todella tarkkana nilviäisvahdissa heti keväällä. Kaikenlaisia vitsauksia sitä onkin...
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivasta haasteesta, sen parissa tulee arvioitua useampaakin asiaa menneestä kaudesta.
   Etanoita ei ole ikävä, en kaipaa niitä samoille ruoka-apajille. Muistan hyvin, miten ikävästi nuo etanat haittasivat sinulla montaa syötävää sorttia. Samassa laatikossa minulla kasvoi noiden keräsalaattien ym salaattien kanssa kanssa porkkanoita, sipulia ja herneitä ainakin - onneksi etanat eivät ehtineet niiden kimppuun. Siinä mielessä olin varmaan ihan kreivin aikaan paikalla. Loppukauden tähystämään ahkerasti mahdollisia merkkejä pikkuetanoista, mutta onneksi ei niitä enää näkynyt. Suunnittelin, että laitan tuohon laatikkoon nyt kukkia. Ehkä kuvatkin voivat kelvata syötäväksi etanoille,, mutta tulee ainakin vuoroviljelyn kannalta yksi taukovuosi syötäville lajeille ja voin keskittyä tarkkailemaan näkyykö merkkejä etanoista.

   Poista
 5. Sinä oletkin istuttanut viime kasvukauden aikana runsaasti erilaisia hienoja kasveja puutarhaanne. Laaja ja iso puutarha antaa kyllä paljon mahdollisuuksia monipuolisiin istutuksiin ja kasvikokeiluihin. Totta sekin, että suuri puutarha asettaa myös omat haasteensa suunnitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, mahdollisuuksia on monia, mutta aivan helppoa suunnittelu ei ole.
   Onneksi voi etsiä innostusta ja ideoita sekä puutarhablogeista että monista muista lähteistä.

   Poista
 6. Oli kiva lukea ja katsella viime kesän tapahtumiasi puutarhapuuhista. Teillä on suuri, upea pihapiiri, jossa riittää hommia ja johon todellakin saa helposti uppoamaan suuren määrän kaasveja ja materiaaleja. Mutta työ tuo vuosikausiksi iloa ja kauneutta, jota me muutkin saamme ihailla!

  VastaaPoista