perjantai 21. tammikuuta 2022

KUVAMUISTOT PUUTARHANÄKYMIÄ SYNNYTTÄMÄSSÄPohdin valokuvausta edellisessä jutussani ja jäin vielä miettimään kuvien ulottuvuuksia. Puutarhasta otetut valokuvat tuovat toisaalta realistisia näkymiä kuvatusta kohteesta, mutta kuvat voivat myös ilmentää vahvasti tunnelmia. Minulle monet puutarhanäkymät ovat nimenomaan tunnelmia ja vaikuttavat sykähdyttävästi monin aistein. Saanko sitten valokuvaan vangittua tämän koetun tunnelman, onkin ihan eri juttu.


Samalla kuin silmä tavoittaa jotain kiinnostavaa, mikä saa ehkä huokaisemaan haltioituneena, voi tuntea auringon lämmön ja kuulla kimalaisten ahertavan kukinnoisssa. Tuoksut ovat ehdottomasti osa puutarhaa ja välillä kuvia katsoessa, tulee muistikuvana mieleen nämä koetut asiat. 

Haluan aivan ehdottomasti istuttaa erilaisia kasveja siten, että näkymässä muodostuu eri kerroksissa kukkivia alueita, vihreyttä ja runsautta. Suuret istutusalueet ovat kasveille eduksi ja helpottavat myös ’puutarhurin’ työtä.
Ulkoilu heti sateen jälkeen on tuttua puutarhaihmisille. Miten ihana onkaan vetää keuhkot täyteen ja tuntea monet vivahteet tuoksuista. Näkymässä korostuvat eri asiat kuin auringonpaisteessa. Tätäkin kuvaa katsoessani, muistan, miltä tuntui kokea hetken onnellisuus.
Katson usein tarkoituksella näkymiä puiden oksien takaa, moni asia näyttää siten viehättävältä, vaikka onhan toki puolensa myös kauaskantoisilla näköaloilla. Molempia tarvitaan. 
Koen, että viehättävät näkymät tarvitsevat kerroksia. Kukkiva puu on itsessään kaunis, mutta on kiinnostavaa, että sen takana / ympärillä näkyy jotain muutakin silmänruokaa. Voiko olla ihanampaa, kuin kukkiva omenapuu ja sen alla sipulikukkia ja erilaisia maanpeitekasveja kukassa? 
Kun talven aikana selaan omia puutarhakuviani, keksin usein monia parannusta odottavia kohtia. Välillä aivan yllättäen olen keksinyt ihan uuden ajatuksen, mikä ei ole kesän aikana tullut lainkaan mieleen. Tämän vuoksi on hyvä olla paljon kuvia, joita voi katsoa puutarhan nukkuessa talviuntaan. Ja on inspiroivaa katsoa toisten kuvia ihanista puutarhoista, valtavan inspiroivaa!
Tarkan realistiset kuvat puutarhan jostain kohdasta helpottavat suunnittelua ja pohdintaa toteutettavasta muutoksesta, tämän vuoksi tällaiset kuvat ovat hyvin tärkeä apu. Niitä pitäisi olla eri suunnista otettuna ja mielummin liikaa kuin liian vähän. Toisaalta tunteita herättävät kuvat laukaisevat itsessäni vielä varmemmin inspiraation ’vyöryn’ ja alan kuvitella, mitä tarvitaan, jotta voisi saada kasveilla tai rakenteilla aikaan kuvan tunnelman.

Onko tämä millään lailla tuttua sinulle, vai olenko jotenkin kummallinen?
20 kommenttia:

 1. Ihania kesäkuvia! Voi että, kun mainitsit tuoksun ja tuntuman sateen jälkeen. Mietin sitä kevään ensi sadetta, kun talvi on päättynyt. Kun pitkästä aikaa sataa VETTÄ ♥ (No, kyllä meillä tuli vettä toissa illan myrskyssä, mutta se ei ole ihan sama ja sekin kääntyi yön aikana lumeksi). Mutta vesisade sulaneeseen maahan, josta sipulikukat nousevat, ja se sulaneen maan tuoksu! Kyllä puutarha on tosiaan aistielämysten paikka.
  Monenlaisia ideoita tosiaan tulee kuvista ja muustakin. Työkseni kirjoitan ja oikoluen puutarha-aiheisia tekstejä, niinpä uusia ideoita ja parannusajatuksia pulpahtaa joskus kesken työn. Täytyy olla nopea ja kirjata ideat, sillä yhtä nopeasti ne myös unohtuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kevätsade nostaa todellakin ihanan tuoksun ja voi melkein tuntea, että lehdet puissa ja pensaissa kasvavat melkein silmissä saadun kosteuden myötä, ja ne sipulikukat…
   Hyvät ideat ja nopeasti syntyvät oivallukset on fiksua kirjoittaa muistiin heti niiden iskettyä, ettei vain unohda. Jotkut kuvat ovat sen verran syöpyneet verkkokalvolle, joten niitä en unohda, mutta monet hyvät ideat saattavat häipyä mielestä ilman muistiinpanoja.

   Poista
 2. Tuttua on :) Kuvat ovat tärkeitä vaikka ei niissä tietenkään välity täysillä tunnelma. Mutta väitän, että puutarhaihmiset ovat hyviä kuvittelijoita ja mielikuvien harjoittajia. Ja sen takia sitten kuvat auttavat hahmottamisessa ja uusien ideoiden luomisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti osuit oikeaan, puutarhaihmiset osaavat kuvitella jo taimista, mitä on odotettavissa myöhemmin :). Toivon sinulle hyviä suunnitteluhetkiä toipumisen lomassa.

   Poista
 3. Ajatuksesi tuntuvat kyllä hyvin tutuilta. Talvella aina harmittelee kun kuvia eri kulmista ja ei ole tarpeeksi. Tunnelmat ovat kyllä kaiken suola, muistojen vuoksi ja siksi hetkestä nauttimisen taito on tärkeä. Ihana tuo tumman ja valkean liitto kasveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi löytyy myös hengenheimolaisia :). Tälle vuodelle pitää ihan tosissaan ottaa kuvaaminen ohjelmaan eri tavalla kuin ennen - katsotaan onnistuuko? Kiitos!

   Poista
 4. Kuvat ovat ihan hyvä työkalu puutarhaa suunnitellessa ja niitä tulee usein otettua aivan liian vähän. Kuvista havaitsee myös hyvin, jos jokin alue tai kasviryhmä vaatii kohennusta tai kasvilisäystä.

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia, niitä katselee vieraskin ilolla ja ihaillen! Omista kuvistaan voi tosiaankin tuntea tuoksuja ja tunnelman, jolloin on kuvan ottanut. Sinun suuresta ja kauniista pihastasi saakin monenlaisia kuvakulmia ja niiden kautta uusia suunnitelmia tuleville kasvukausille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tämä on tuttua sinullekin!
   Keksin juuri äsken uuden hyvän suunnitelman kuvahaussa seikkaillessani, tuskin maltan odottaa, että pääsen sitä toteutamaan.

   Poista
 6. Upeita tunnelmia välittävät nämä mahtavat kuvat puutarhastasi. Kaipuu kevääseen kasvaa näitä kuvia katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Tarja, kevättä alkaa todellakin olla ikävä!

   Poista
 7. Tunnelma-asioita minäkin pohdin. Joskus kuvaan saa mukaan kokemaansa tunnelmaa. Joskus kuva on tunnelmallisempi kuin livetilanne ja joskus päin vastoin. Sinun kuvistasi saa kiinni myös tunnelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, valokuvaus on melkoinen taitolaji ja koen olevani siinä ihan amatööri.

   Poista
 8. Kyllä samaistun sinuun täydellisesti. Omia kuvia katsellessa tuntee joskus jopa auringon lämmön iholla ja kuulee lintujen laulun. Myös sateen muistaa kuvista. Ne ovat juurikin hyviä inspiraation lähteitä toisten ja omista kuvista voi ammentaa paljon . Sinä tunnet oman puutarhasi ja osaat vangita sen myös kuville. Sanot edellisessä vastauksessa olevasi amatööri voi olla mutta puutarhasi asiantuntija olet ja silloin voi saada parempia kuvia kuin "ammatikseen" ottavat kun sen vielä tekee sydämestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla! Auringon voi ihan muistaa kasvoilla tai lempeän tuulen. Tämä kommentti lämmitti mieltä oikein kovasti!

   Poista
 9. Oih, tuota hedelmäpuiden kukintaa! Se on niin pakahduttavaa aikaa, se kauneus silloin niin uskomatonta.

  VastaaPoista