keskiviikko 26. tammikuuta 2022

KYLVÖT ALUSSATammikuu on loppupuolella ja ensimmäiset kylvöni ovat taimivaiheessa. Aloitin hyvin vaatimattomasti kolmella lajilla.Kelloköynnöksen siemenet painelin noin tunnin liotuksen jälkeen kasvusammaleen 10.1.2022. Kelloköynnöksillä ei olisi vielä ollut kiire, mutta en ollut varma itävätkö viime vuonna hankitut siemenet. Kuten kuvasta näkee, siemenet nousevat omaan tahtiinsa. Ei kannata luovuttaa liian aikaisin.Koukut ilmestyivät pinnalle noin viikon jälkeen ja nyt on 10 kelloköynnöksen taimea uudelleen istutettuina pestyissä perennapurkeissa. Uusiokäyttö on kunniassa, vahvat taimipurkit toimivat vuosi toisensa perään, huolellinen pesu on tärkeää ennen taimikasvatusta. 

Pari mattimyöhäistä kelloköynnöksen taimea nousi viiveellä kaksi viikkoa kylvön jälkeen, enkä hämmästyisi, jos vielä pari viimeistäkin heräisi henkiin.Paprika ’Ollyn’ siemeniä minulla oli viime vuonna hankitussa siemenpussissa jäljellä 2 siementä, nämä kylvin myös 10.1.2022. Toinen siemen iti viikon kuluessa, mutta toinen näytti pysyvän piilossa, kunnes 25.1 pientä orastavaa toivoa oli näkyvissä ja tänään toinen 'Olly' paprika oli oikaissut sirkkalehtensä valoon. Päätin tänä keväänä keskittyä tähän hyväksi kokemaani satoisaan paprikaan ja säästän kasvutilaa muille lajeille.Keijunmekon pienen pienet siemenet jätetään kasvualustan pinnalle, ne haluavat olla valossa. Tämän vuoksi on tärkeää suihkutella kasvualustan pintaa, etteivät siemenet kuivu. Pinnalle nousseet taimet ovat niin hurjan pieniä, että melkein saa olla suurennuslasi etsinnän apuna. Nyt näyttäisi olevan neljä taimea pinnalla. Aivan kuvan vasemmassa reunassa on 'Olly' paprikan toinen taimi, sen koulin uuteen purkkiin vasta, kun se on topakammin kasvussa.On hauska seurata kelloköynnösten reipasta kasvua, sieltä sirkkalehtien keskeltä pilkistävät jo seuraavat kärjet. 

Ulkona on paksut kinokset lunta ja aamulla oli -17,7 astetta pakkasta. Taidan jatkaa perennan kylvöillä vasta helmikuun puolella, jos vain maltan odottaa. Ajatella, viikon päästä olemme jo helmikuussa ja kevät lähenee iloisesti!

Terveyttä ja kaikkea hyvää sinulle!30 kommenttia:

 1. Ihanaa! Minäkin nyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa aloittelen kylvöpuuhia. Nämä kokeneempien viherpeukaloiden blogit on ahkerassa käytössä. Täältä löytää inspiraatiota ja erinomaisia neuvoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että sinulla on edessä omat kylvöt, toivon sinulle hurjasti iloa ja onnea kaiken suunnittelemasi kasvattamiseen! Itsekin yritän kaiken aikaa oppia lisää :).

   Poista
 2. Mäkin oon jo heränny. Just eileen menin siämeniä läpitte ja tein inventaaria. Kylyvöjä enoo viälä aloottanu. Kelloköynnöksiä olisin jo laittanu aluulle, jos olis ollu vanhoja jälijellä. Sullon taas jo reippahia alakuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että olet herännyt, siitä se sitten lähtee :). Muistan aikaisemmilta vuosilta epäonnea joidenkin kelloköynnösten itämisessä, joten siksi aloitin ajoissa - olisi tarvittaessa ehtinyt vielä hankkia uudet siemenet.
   Aion kylvää monet lajit edellisten vuosien jäljelle jääneistä siemenistä, toivon niiden vielä itävän.

   Poista
 3. Vau! Sinulla onkin jo hyvässä vauhdissa ensimmäiset 😊 ihanan terhakkaan näköisiä! Kyllä tässä rupeaa itselläkin sormet syyhyämään ja innolla odotan jo omia kylvöjä 🙊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö näytäkin hauskoilta! Kelloköynnökset ovat kokemukseni mukaan hyvin varmoja kasvatettavia, kun ihan alusta selvitään, mutta muilla lajeilla voi tulla epäonnea, joten pidetään peukkuja! Kuten jo sinulle toivotinkin, niin onnea matkaan, kun ryhdyt puuhaan helmikuussa!

   Poista
 4. Terhakat ja hyvässä kasvussa olevat kelloköynnökset. Minulla siemenet ovat vielä hankkimatta ja odottavat kaupan hyllyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eihän tässä ole vielä mikään kiire. Hyvää jatkoa viikolle, täällä sataa nyt lunta ihan pyryttämällä.

   Poista
 5. Hienosti ovat kelloköynnöksesi itäneet ja jo nyt hyvässä kasvussa. Toivotaan aikaista kevättä lumisateista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Pakkasilla on lumisuojasta apua kasveille, joten satakoon vielä. Aikainen kevät olisi kyllä toiveena :).

   Poista
 6. Hyvälle näyttää. Täälläkin keijunmekko pinnassa😊

  VastaaPoista
 7. Ihana näky nuo terhakat kasvinalut! Etenkin, kun teillä on noin hurjat pakkaset. Noita versoja katsellessa talvi ihan unohtuu, kesä jo siintää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta; taimien tuore vehreys tuo kevään lähemmäksi! Nyt pakkanen on taas lauhtunut, mutta lunta on tuiskuttanut ja lisää kinoksia on varmasti luvassa tällä viikolla.

   Poista
 8. Todella hyvin itivät! Minä taidan odotella vielä, paprikoita en laita ja yhden kelloköynnöksen taimen ostan valmiina. Mutta tomaatteja taidan laittaa jo helmikuun puolella ja toisen erän maaliskuussa, uusi kasvihuone antaa siihen mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin näiden siementen itävyydestä, eihän se aina niin varmaa ole. Nyt onkin aika kiinnostavaa suunnitella kylvöaikatauluja, yritän porrastaa kylvöjä, jotta idätys ja koulimiset menisivät mukavasti porrastaen. Uusi kasvihuoneesi antaa hyvät mahdollisuudet, se on hienoa!

   Poista
 9. Noita kuvia on niin kiva katselle. Tulee tunne, että kyllä se kesä sieltä tulee. Eikä kevääseen todellakaan ole enää kovin kauaa. Mukavaa tammikuun loppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia on minullakin :). Kiitos samoin Anneli!

   Poista
 10. Ihana katsella noin terhakouta taimia! Minä vielä odottelen ja Helmikuussa aloitan taimikasvatuksen. Kevät tulee täällä pohjoisempana myöhemmin ja ulos siirtämistä joutuu aina odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, esikasvatuksissa on fiksua ottaa kasvuvyöhykkeet huomioon. Taimia katselee ihan lämmöllä joka päivä :).

   Poista
 11. Mahtavaa! Siellä on jo tosi toimet menossa ♡ Näin kaupassa siemenpussihyllyt. Meinasin höpsähtää ihan kokonaan siitä näystä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset ovat iloisia höpsähdyksiä :D. Vähän varaslähtö kelloköynnösten kanssa, mutta onneksi on hyvät kasvilamput.

   Poista
 12. Hienossa alussa ovat kylvöksesi. Minä en ole vielä edes tajunnut että pitäisi aloittaa kasvatusten kanssa. Pitääpä mennä siemenkauppaan katsomaan mitä löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nyt toki ole mitään kiirettä vielä. Ehdit rauhassa katsella ja pohtia, varhaiset esikasvatukset vaativat paljon kasvatustilaa. Mukavia valinnan hekiä!

   Poista
 13. Siitä se taas lähtee, onnittelut pontevista pikkutaimista.

  VastaaPoista
 14. Hyvältä näyttää siellä! Kelloköynnökset on niin ihanan terhakoita alusta asti. Ihan juurihan on helmikuu, ajattelin silloin aloittaa, joten pitäisi laittaa toimeksi! Ostin jo pari pussia ja vanhojakin tietysti löytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloisia taimikasvatuksia sinullekin Eeva! Kelloköynnösten kasvuvoima on hauskaa seurattavaa, koko ajan tapahtuu.

   Poista
 15. Terhakat kelloköynnöksen taimet sinulla! Ihana lupaus keväästä ja kesästä. Itse vasta haaveilen esikasvatushommista, Mison takia pitää vähän pidetellä kasvatusintoa, kun kissavapaata tilaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa-apulaiset ovat käteviä avustamaan taimikasvatuksissa, on tainnut muutama kisu pissiäkin kylvöastioihin :). Joten ymmärrän hyvin, että sinun pitää malttaa vielä..

   Poista