tiistai 10. syyskuuta 2024

SYYSKUUSSA KUKKIVIA

 


Tarhasyysvuokko 'Königin Charlotte'

Syysvuokot ovat kukkineet jo pitkään ja nuppuja on vielä jäljellä. Tiedän, että olen ainakin Köningin Charlottea istuttanut tähän kohtaan, mutta en muista, onko tässä myös jonkun muun lajin syysvuokkoa.




Tarhakurtturuusu 'Sävel' kukkii ihanan runsaasti. Sävel tekee uusia nuppuja pakkasin asti, mutta voisi sanoa, että kukkien määrä vaihtelee aaltoina kesä-heinäkuun ensimmäisen kaikista runsaimmin kukinnan jälkeen. Nyt on taas hyvä aalto meneillään.





'Sävelen' takana purppuraomenapuu 'Aamurusko' on täynnä pieniä punaisia omenia. 




Myös tarhakurtturuusu 'Sointu' on päättänyt esittää kukkiaan syksyn lempeässä lämmössä. Sointu on mielestäni kukkimisen suhteen hyvin Sävelen kaltainen eli kukkien määrä aaltoilee sen ensimmäisen pääkukinnan jälkeen aina pakkasiin asti.




Kärhö 'Jackmanii’' on vielä täydessä kukassa 'Soinnun' vieressä. Tummaa violettia ja hempeä vaaleanpunaista vierekkäin. 




'Herbstfreude' komeamaksaruohot alkavat hennosti värittyä grariittipenkin päädyssä. Maksaruohot ovat niin hyviä perennoja monella tapaa. Tykkään Herbstfreuden kasvutavasta ja sen pyöreästä muodosta muiden perennojen ja vaikkapa matalien havujen vieressä. Olet ehkä huomannut, että näitä kasvaa minulla hyvin monessa paikassa, koska en keksi tässä perennassa mitään huonoja puolia.



Monien remontoivien ruusujen tapaan myös tarhakurtturuusu 'Pink Pavement' on innostunut kukkimaan.




Jalokurjenpolvi 'Rozanne' on todella suositeltava kurjenpolvi. Kuva on otettu eilen illalla. Rozannen kukinta-aika on todella pitkä ja kasvupaikallaan viihtyessään se on hyvin vaivaton ja helppo perenna.




Arboretumin nuoret  'Vanille Fraise' syyshortensiat alkavat avata nuppujaan vasta nyt.  




Toivottavasti tulevina vuosina 'Vanille Fraiset' lukisivat tuotekuvaukset ja alottaisivat kukinnan jo heinä-elokuun taitteessa. 'Magical Fire' syyshortensia on jo tässä vaiheessa upean punainen, kuten kuvan oikeassa reunassa näkyy.




Arboretumissa on myös värien leiskuntaa, sillä kallionauhusten keltainen loistaa pitkälle. Pienet kimalaiset ja vierailevat perhoset ovat onnellisia.





Eilisellä iltakierroksella kuvasin Teresanruusun kukkia arboretumissa. 




Hortensioiden ja pensasruusujen lisäksi pensashanhikit ovat pitkään syksyllä kukkivia pensaita. Kuvassa arboretumissa kasvavia Happy Hearts Pink Star hanhikkeja. Tämän kasvitieteellinen nimi on Dasiphora fruticosa 'SMNPPS'. nämä istutin vuonna 2022.





Pensashanhikki 'Lovely Pinkin' kukat ovat yksinkertaisia ja hieman vaaleampia, mutta ehkä ilta-aurinko vaalentaa kukkien sävyä hieman liikaa.





Aidan takana pysäköintialueella on vielä jäljellä keväällä kuorma-autolla tuotua multaa kasassa. Olen viimeisen viikon aikana kunnostanut puutarhan perennapenkkejä ja hyödyntänyt niihin istutusmultaa. Nämä työt jatkuvat edelleen.


10 kommenttia:

  1. Ihanaa syyskukintaa . Minä olen ihastunut syysvuokkoihin . Ostin pari vuotta sitten yhden ison ruukun mikä kuoli heti ensimmäisenä talvena . Nyt olen hankkinut viime ja tänä vuonna yksityisiltä useita alkuja . Viimevuotinen yksi jo kukkii . Toivottavasti saan tämän kauniin vuokon kukkimaan .
    Ruususi on ihanan värisiä syysvuokon parina . Komeaa maksaruohoa löytyy myös minulta muutamassa paikkaa pidän myös kovasti sen kukasta ja kasvutavasta kukka on vihreänäkin todella ihana .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysvuokot ovat ihastuttavia. Minun tekisi mieleni kokeilla näiden tekemiä siementaimia muutamaan muuhunkin paikkaan. Ensimmäiset istuttamani syysvuokot eivät selvinneet talvesta, mutta tällä puutarhan aluella ne ovat viihtyneet jo pitkään ja tehtailevat siementaimia :). Olen aivan samaa mieltä kanssasi eli komeamaksaruoho on oikein kiva myös vihreänä.

      Poista
  2. Kasvit eivät tosiaan aina ole lukeneet itse tuotekuvaustaan, eivätkä kuki ihan silloin kuin pitäisi. Minulla on oma rusokirsikkani syysväri aina vähän muita rusokirsikkoja aikaisessa, se puu on kai päättänyt olla yksilöllinen.
    Syysvuokot ovat ihania. Se ei ole ihan helpoin kasvi joka tontille. Itse etsin kauan paikkaa, missä syysvuokot eivät heti eka vuoden jälkeen kupsahtaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Minullakin tömä paikka oli kolmas, jota kokeilin syysvuokoille ja tässä ne ovat menestyneet - jopa lisääntyneet.

      Poista
  3. En yhtään ihmettele, miksi pihassasi on paljon komeamaksaruohoa, niin kaunis kasvutapa! Muutenkin ihanan kukkivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että sinäkin tykkäät komeamaksaruohosta :). Kukista on iloa vielä näin syyskuussa.

      Poista
  4. Anonyymi9/12/2024

    Kukkiiko Ritausma nyt hyvin? Yllättävän kaunis tuo Sointu-ruusu. Syysvuokko taitaa tarvita puolivarjoista kasvupaikkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ritausmakin on avannut kukkia tasaisesti, mutta jostain syystä ei ihan niin paljon kuin aikaisempina vuosina - kaunis se on joka tapauksessa. Puolivarjoista kasvupaikkaa suositellaan yleensä syysvuokolle, se saattaa olla hieman kranttu mieleisen paikan suhteen, jotta selviää talvesta.

      Poista
  5. Syksyllekin riittää vielä hyvin kukintaa. Hanhikeista ja kurjenpolvista on todella pitkä ilo, sillä ne kestävät hyvin myös hallaöitä.
    'Vanille Fraise' on täälläkin vasta aloittelemassa kukintaa. Aivan liian myöhään minusta mutta ehkä odottelen vielä ensi kesän ennen kuin annan niille joko synninpäästön tai lähtöpassit. Viime talven kuritus kuitenkin ehkä vaikutti hieman kukintaan. Kai...? Tosin se aloitti kyllä viime vuonnakin myöhempään kuin muut, mutta silloin taimet olivat nuorempia. Kaikkea voi tarjota selitykseksi :D
    Syysvuokotkin voisivat kukkia vähän aiemmin. Kumpikin on ihme kyllä hengissä, vaikkakin kärsivät viime talvesta. Toisessa on ensimmäinen nuppukin, mutta ehkä ne pitäisi siirtää valoisampaan paikkaan. Jos aikaisempi kasvuunlähtö keväällä auttaisi sitten aikaistamaan kukintaakin.
    Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' on todella hyvä puutarhan peruskasvina. Se on kaunis koko kasvukauden, pörriäisten ja perhosten mieleen ja vielä hyvä leikkokukkanakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt aivan samoja syitä Vanille Fraisen kukinnan ajoitukseen. Minullakin nämä -nyt upeasti kukkivat- pensaat heräsivät keväällä myöhemmin kuin muut hortensiat.
      Kiteytit osuvasti 'Herbstfreuden' hyvät ominaisuudet, sitä voisi laittaa kasvamaan melkein joka istutusalueelle :).

      Poista