maanantai 16. syyskuuta 2024

JOHAN RYSÄHTI

 



Jouduimme hyvästelemään talon päädyssä kasvaneen vanhan suuren koivun. Nyyh. En olisi halunnut luopua siitä, mutta ilmeisesti puu oli tullut tiensä päähän. 




Tiistaina 10.9. oli aurinkoinen, mutta tuulinen päivä ja puuhailin keittiöpuutarhassa. Ihan yllättäen kuului hurja pamahdus ja rysähdys sen perään. Minulla ei ollut suoraa näköyhteyttä, mutta äänen suuntaan juostessani arvasin suuren puun kaatuneen. 



Runko oli murtunut noin 5-6 metrin korkeudelta ja suuri latvus romahti väentuvan suuntaan. Onni onnettomuudessa oli, että tuulen suunta oli etelästä, eikä painava latvus kaatunut juuri kunnostetun talon päälle.



Väentuvan vintin ikkuna meni rikki koivun oksan osuttua ikkunaan ja tuvan päädyssä kasvaneet luumupuut jäivät painavien koivun oksien alle huonoin seurauksin.



Vanhassa koivussa oli paksuja oksia ja latvus oli leveä. Koivun lohjennut latvus toi nurmikolle aikamoisen kasan tavaraa. Oikeassa ylänurkassa näkyy hieman rungon lohkeamiskohtaa.



Melkoinen työmaa edessä.




Isäntä ryhtyi töihin moottorisahan kanssa ja pätkittyään koivun paksuja oksia sopiviin mittoihin, niitä pääsi nostamaan kuormaajalla peräkärryyn. 

On aika iso helpotus, että omasta takaa löytyy traktori sekä kuormaaja ja metsäkärryt ... ja isännän taidot työn tekemiseen.



Tässä on ensimmäinen kuorma työn alla. Kaikkiaan koivun pätkimisestä tuli poisvietäväksi kolme suurta kuormaa. Onneksi isännällä oli juuri energiapuun keräily metsästä kesken, joten koivun oksat päätyivät tähän tarkoitukseen.




Vanha koivu ja tammet toivat talon itäpäätyyn menneiden aikojen tunnelmaa. Maisemaan tuli koivun kaatumiseen johdosta selvä aukko. 



Kanto kertoo vierestä tarkastellessa kaatuneen koivun koon, mutta tästä kuvakulmasta se ei paljastu. 

Kuvan tilanteessa minä olin jo kerännyt pienet oksat pois ja haravoinut "taistelutantereen". Sain vietyä paljon materiaalia arboretumiin syntyvän uuden istutusalueen kasvualustaan.



Pitää vielä syventyä tuvan päädyn luumupuihin. Molemmissa on ehjä runko alhaalla, mutta oksien haarautumiskohdasta molemmat puut ovat säpäleinä. Vanhempi näistä luumuista on 'Yleinen keltaluumu' ja se on tuottanut runsaan herkullisen sadonmonena vuonna. 'Victoria' -luumu oli nuorempi, mutta se ehti kasvaa jo viiden vuoden ajan eli ensi vuonna olisi todennäköisesti päässyt maistelemaan satoa. Harmillista.


Tässä näkyy syy koivun rungon repeämiseen. Näin paljon on pehmeää rungon keskellä ihan maan rajassakin. Heikko aines oli laajempi siinä kohdassa, mistä runko katkesi.




Tässä edessä näkyy vanhan tammen haarautunut runko. Onneksi tammesta pääsee vielä nauttimaan. Koivu oli kevään vihreine lehtineen tosi kaunis, siitä näystä on surullista luopua.


14 kommenttia:

  1. Tällaisen ison puun korjaaminen on työlästä hommaa sen tiedämme koska meillä on vain moottorisaha ja miehen voimat . Avaraa tuli kertaheitolla mutta kyllä sinä jotain keksit tilalle jos on tarvetta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi oli mahdollisuus käyttää kuormaajaa ja muuta kalustoa. Polttopuitakin on jo tehtynä riittävästi, joten latvuksen käyttö energiapuuna oli hyvä valinta.

      Poista
  2. Huh huh, olipa todella onni, ettei puu päässyt vahingoittamaan taloanne. Harmi myös luumupuita, mutta pääasia kaikessa on, ettei pihalla ollut ketään puun rojahtaessa maahan. Seuraukset olisivat silloin voineet olla tosi tuhoisat.
    Konevoima ja laitteet auttavat ja helpottavat tällaisissa tapauksissa tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta; luumupuiden menetys on pienempi haitta kuin ihmisille sattuneet vahingot. Ja onneksi puu ei kaatunut asuinrakennuksen suuntaan.

      Poista
  3. No nyt on kyllä tosiaan rytissyt! Oli onni matkassa, ettei tullut suurempia vahinkoja!
    Harmittaa vaan noin suuren ja komean puun menetys. Se tosiaan vaikuttaa aika paljon maisemaan.
    Siinä on ollut siivoamista. Onneksi teillä on tuota konevoimaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puun menetys harmittaa minuakin, mutta eihän sille mitään voi. Puun kasvaminen noihin mittoihin kestää kauan ja näin ollen muutos maisemaan on myös pitkäaikainen. Ehkä laitan jossain vaiheessa uuden tammen kasvamaan tontin rajalle. Konevoimasta on suuri hyöty tällaisissa tilanteissa.

      Poista
  4. Onneksi ei kaatunut talon päälle, eikä tullut enempää vahinkoja. Puulla on aikamoinen massa kaatuessaan. Onneksi teillä on myös koneet. Ilman koneita olisi kestänyt siivoamisessa aika kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Onneksi paikan siivous on tehty ja voi taas keskittyä syksyn muihin töihin.

      Poista
  5. Sattuipa hyvin, ettei koivu romahtanut rakennuksen päälle. Olisi tullut isompi vahinko, kun puulla on niin paljon massaa. Vanhan puun menettäminen on harmillista. Aika varmaan tuo myös positiivisia näkökulmia kaatuneen puun paikalle. Käsin ja sahan kanssa tuossa olisi riittänyt työmaata pitkäksi aikaa. Hyvä, että teiltä löytyy kunnon koneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni onnettomuudessa, ettei tuulen suunta ollut taloon päin. Ehkä aika tuo jotain ideoita tuolle kulmalle.

      Poista
  6. Onni onnettomuudessa että ei kaatunut talon päälle.
    Mahtoi tuolla puulla olla jo reilusti ikää, kun on noin iso kanto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puu iästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta ihan varmuudella se oli yli 100 vuotta vanha.

      Poista
  7. Onpa hyvä, että talo säilyi... Maisema muuttuu, mutta nyt on tilaa vaikka jollekin uudelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivun takana puutarhan rajalla on noin 100 vuotias kuusi, jonka latvus on tähtikirjaajan kuivattama. Sen suhteen pitäisi tehdä päätös ennen kuin voi miettiä uuden puun istutusta paikalle.
      Onneksi koivu ei kaatunut talon päälle.

      Poista