keskiviikko 2. marraskuuta 2022

RILLA 5 kk

Rillan kuvaus ei ole millään muotoa helppoa, vaikka tässä kuvassa lähes 5kk:den ikäinen koira kerrankin istuu niin kauan, että kameran laukaisu ehtii kunnolla napsahtaa. Kamerani ominaisuudet eivät riitä nopeisiin liikkeisiin.

Nyt Rilla on jo vähän yli 5kk.Arboretum on Rillan mielestä hauska paikka. Tietenkin pitää aina nuuskia, onko yön aikana alueella ollut muita kulkijoita, mutta erityisen hauskaa on pujotella rallivauhtia puiden ja pensaiden välissä. Ihan vakiona on ainakin yhdet hepulit / päivä arboretumissa. Olen hämmästellyt, että pentu osaa katsoa reitit niin, ettei törmää verkkoihin, vaikka vauhti on melkoinen.Kalliot ja kivet ovat hyviä tähystyspaikkoja. 

Olen viime päivinä harpponut ja mittaillut takana näkyvien istutusten vieressä olevaa kapeaa peltosarkaa, alue on vähän yli 20 metriä leveä ja pituutta saralla on noin 127 m, kun jättää molemmista päistä kaistat laskematta eli 2540 m2. Sinne voisi istuttaa lisää puita... lehtosaania, tammia, tuohituomia, pylväshaapoja, vuorijalavia, jalopähkinäpuita jne. Myös havuista voisi kokeilla joitan ei niin tavallisia muotoja esim. surukuusi, sinikuusi, purppurakuusi, douglaskuusi, sembramänty tmv.

Mielessä pörisee suunnitelmia, mutta saa nähdä kuinka isäntä niistä innostuu, vaikka itse ensimmäisenä asiaa ehdottikin palattuamme Eija’s Gardenin jälkeen kotiin. Eipä arvannut isäntä, millaiseen ampiaispesään sohaisi, kun tuollaisen vaihtoehdon ilmaan heitti. Sen jälkeen en ole saanut asiaa mielestäni.Rillan jatkokurssilla koulutustehtävät vaikeutuvat sopivin askelin. Koiran voi varmasti saada oppimaan monin eri tavoin, mutta kouluttaja Sanna opettaa asiat positiivisen vahvistamisen kautta niin, että koira kokee oppimisen mielekkääksi. Yhä edelleen Rillasta on koulussa tosi hauskaa ja samoin kotitehtävien tekeminen on kivaa. 

Huurrutettu kataja

Haasteena on saada tehtävät onnistumaan silloin, kun on jotain tosi mielenkiintoista häiriötä esim. tuttu kiva ihminen lähestyy kävelylenkillä metsässä. Onneksi naapurimme on itsekin käynyt samoja kursseja oman koiransa kanssa, joten hän osaa hyvin omalta osaltaan rauhoittaa Rillan intoa hyppiä vastaan. 

Tämä on yksi tosi haasteellinen juttu koulutettavaksi. Tavoitteena on, että tervehdittäessä pysyvät kaikki neljä tassua maassa, eikä hypätä vieraan tai meidän omien ihmisten kaulaan suunnitelmana nuolla kasvot.Viime viikonloppuna kävimme Jyväskylässä ja koulutusmielessä kävimme Rillan kanssa myös yhden kauppakeskuksen tapahtumassa. Väkeä oli liikkeellä paljon ja vastaan tuli lapsiperheitä lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa. Tapahtuman vuoksi käytävillä oli lapsia viihdyttämässä nainen, joka pyöräili yksipyöräisellä, keppien päässä valoja heilutteleva nainen ja suuri pehmeä ’leppäkerttu’. Mikään ei huolestuttanut tai riehaannuttanut Rillaa. Koira vain kulki fiksusti vieressä kaikessa rauhassa ja katseli hämmästyneenä vilinää. 

Lasten äänet saavat aina uteliaisuuden heräämään, mutta ei tarvinnut missään vaiheessa ajatella, ettei koira olisi pysynyt sivistyneesti taluttimen päässä. Siellä oli hyvä harjoitella välillä ’seuraa’ -tehtävää ja muitakin kontaktitehtäviä. Jotkut ihmiset pyysivät lupaa tulla tervehtimään koiraa ja kolmen vieraan kanssa tehtiin tällainen sovittu tervehdys samalla, kun me keskustelimme heidän kanssaan. Nämä kohtaamiset menivät hyvin ja tassutkin pysyivät maassa.

Pentukurssi ja sen jatkokurssi opettavat tärkeitä arkielämän taitoja ja ne ovat myös hyvä perusta muuhun oppimiseen, koiran kanssa on helppo jatkaa harrastamista missä lajissa tahansa. Minusta nämä kurssit ovat olleet niin mielenkiintoisia, että aiomme jatkaa Rillan kanssa opiskelua Sannan kursseilla vielä tämän jatkokurssin jälkeenkin.

Hurjaa, miten alhaalla järven pinta on näin marraskuussaJatkokurssilta löysimme Rillalle koirakaveriksi 6 kk vanhan saksanpaimenkoiran. Lala on ollut meillä leikkimässä Rillan kanssa jo kaksi kertaa ja voit uskoa, että nurmikolla painellaan täyttä vauhtia ja järveä hyödynnetään välillä vilvoitteluun ja juomiseen. Vajaan tunnin jälkeen ovat molemmat koirat aivan puhki väsyneitä, niin tehokkaasti ne käyttävät nämä leikkikerrat sopivan kokoisen ja mieleisen kaverin kanssa.
Teen aamuisin Rillan kanssa 1-1,5 tunnin kävelylenkin, jonka aikana tehdään välillä koulutustehtäviä. Suurimman osan lenkistä Rilla saa olla vapaana, kiitos meidän metsäisen ympäristön täällä maaseudulla. Toki reitin aikana harjoitellaan myös kaunista hihnakävelyä ja hyvin se jo sujuukin, jos ei tule liian houkuttelevaa häiriötä. Ehkä pennun on helppoa kulkea rauhassa hihnassa, kun vastapainona on myös vapaata metsäkävelyä ja kotona voi aina päästellä höyryjä kaahaamalla pitkin tonttia.

Joka viikko käydään iltapäivällä tai illalla kävelemässä oman kunnan taajamassa tai Mikkelissä, jotta Rilla tottuu myös vastaantuleviin ihmisiin, koiriin, pyöräilijöihin, sauvakävelijöille jne. Nämä ohitukset on tavoitteena saada onnistumaan siten, ettei koira poukkoile taluttimessa vaan keskittyy omaan kulkemiseensa ja omaan ihmiseen. Tähänkin asiaan saimme eilen Sannan kurssilla hyvän kotitehtävän, jatkoksi edellisen viikon tehtävälle. Koira palkitaan siitä, että se paikallaan seisten katsoo erikoista, innostavaa, huolestuttavaa tms. asiaa ja sen jälkeen minua. On siis toivottavaa, että ’huomasin tuon’, mutta ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään ja voi keskittyä omaan ihmiseen.1.11. mitattuna Rilla painaa 24,9 kg ja kasvua tapahtuu tasaisesti. Sisäsiisti Rilla on ollut oikeastaan ihan luovutusiästä alkaen. Pari kertaa tuli pissa sisälle, koska en heti ymmärtänyt ulospyyntöä (olimme juuri tulleet sisälle ulkoa), joten nämä vahingot menivät minun piikkiini. Olen vieläkin kiitollinen siitä, että kasvattaja oli tehnyt pentujen kanssa todella hyvän pohjatyön eli pennut olivat tottuneet käymään ulkona tarpeilla jo ihan pienestä alkaen, koska viettivät paljon aikaa pihalla yhdessä emonsa ja kasvattajan kanssa.Kasvattajan hyvä pohjatyö näkyy myös siinä, että pennut tottuivat monenlaisiin asioihin ja tilanteisiin yhdessä emon ja pentukavereiden kanssa. Tällaisten tilanteiden järjestäminen vaatii kasvattajalta viitseliäisyyttä. Kasvattajan pohjatyö vaikuttaa osaltaan siihen, että Rilla on avoin ja rohkea beussipentu.

Rilla on mitä ilmeisemmin vilkkaampi kuin edellinen beussimme, joten energia on hyvä suunnata toivottuihin asioihin. Vielä en tiedä, mitä alamme yhdessä harrastaa, ehkä kokeilen muutamia lajeja, jotta löytyy sellainen, mikä on molemmista hauskaa. Kilpailemista en suunnittele, ainoastaan yhteistä kivaa tekemistä, mikä saa koiran purkamaan toimintatarmonsa hyödyllisesti. 


19 kommenttia:

 1. Kiva, ku on tuallaane koirakaveri. Sillon teillä tilaa temmeltää ja oot sille täyrellisesti omistautunu. Meirän koirat o isännän asia, enkä niihin sekaannu. Flikalla oli aikoonaan koira, minkä kans käytihin koirakoulus. Noli hyviä ja opettavaasia hetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiran ensimmäinen ikävuosi on aika ratkaiseva peruskoulutuksessa ja toivon saavani hyvän pohjan yhteistyöhön. Kyllähän tuohon aikaa kuluu, mutta onneksi puutarha on nyt talviunilla.
   Juu, temmellystilaa kyllä riittää 😊. On tosi kiinnostavaa olla siellä ’koirakoulussa’, siinä oppii itse taas ihan uusia asioita.

   Poista
 2. Hienoa omistautumista Rillan koulutukseen ja kasvatukseen. Vaiva kannattaa nähdä kun lopputuloksena on hyväkäytöksinen koirakaveri. Tuollaiseen peltokaistaleeseen mahtuu paljon puita ja muita kasveja mutta onneksi niitä voi hankkia pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
 3. Tuollainen iso, energinen koira tarvitsee kodin, jossa sen energiatasoa ymmärretään ja jossa se pääsee liikkumaan. Ihanaa, että teillä on pihapiiriä, missä juosta ja leikkiä välillä kaverinkin kanssa! Koirakoulu kuulostaa kyllä siltä, että siellä tulee varmaan uusia asioita kokeneellekin koiranomistajalle. Missähän pidettäisiin vastaavia kissakouluja ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä, että Rillalla on täällä hyvät olosuhteet, ainakin koira vaikuttaa varsin tyytyväiseltä elämäänsä.
   Sinäpä sen sanoit - kissakoulu - onkohan tämä markkinarako jäänyt kokonaan hyödyntämättä? Kissakoulussa saattaisi kyllä olla niin, että kissat olisivat kouluttajan tehtävissä ja omistajat yrittäisivät ymmärtää, mitä kaikkea heidän pitää tehdä lemmikkiensä viihdyttämisen hyväksi :). Omat kissani elämän varrella ovat ainakin olleet erittäin itsenäisiä ja arvonsa tuntevia ;).

   Poista
 4. Rillalla on teillä hyvä määrä myös tilaa touhuta. Hyvin jaksatte Rillan kanssa opetella kaikkia uusia asioita ja taitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa riittää onneksi ja onneksi on ollut vielä itselläkin energiaa opetella koiran kanssa, tosin oli päässyt vähän unohtumaan, miten paljon pennulla / junnukoiralla riittää toimintatarmoa, silloin kun ei nuku.

   Poista
 5. Kyllä Rillalla on upea kasvuympäristö, kun pääsee paljon vapaasti irrottelemaan, kiveltä tähyilemään tai vaikka veteen vilvoittelemaan 🤍 Pentukurssit ovat tosiaan tarpeellisia ja tarjoavat myös kaverisuhteita sekä koirille että niiden kaitsijoille. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi arvannut etukäteen, että pentukursseista olisi niin paljon hyötyä. Kouluttaja osaa taitavasti luotsata meidät pennun ajatusmaailmaan ja sitä kautta on helpompi ymmärtää, miksi koulutustavalla /keinoilla on suuri merkitys. Ihan ihmeen nopeasti Rilla keksii opetettavan asian, kun itse noudattaa tehtävien ohjeita. Ja oli kiva saada kaverikoira! Kiitos, samoin sinulle Satu :).

   Poista
 6. Jos peltosarka on tyhjänpanttina, niin onhan kerrassaan upea ja mielikuvitusta kutkuttava idea istuttaa sinne puita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltomme on tätä nykyä vuokrattu eläintilalliselle, mutta tuo kapea sarka ei ole niin merkityksellinen, että sen voisi varmastikin jättää pois sopimuksesta. Ja olet oikeassa: tuo idea on alkanut muhia mielessäni niin kutkuttavasti, että kyllä innostaisi pistää suunnitelma alkuun. Puiden taimet eivät tosin ole mitään halpoja ja nieleväthän kasvualustat myös osansa kustannuksista, mutta mielessäni maalailen jo kaarevia laajoja istutusalueita erilaisille puille.
   Aika näyttää tuleeko haaveesta mitään. Kiva kuitenkin, että sinä ymmärrät innostukseni!

   Poista
 7. Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta, siis seuraavan pellon muuttaminen arboretumin jatkeeksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eikö olekin - oikein suunnitelmien suunnitelma 😅. Huomaan joka päivä, että ajatukset kummasti siirtyvät maalailemaan kivoja puiden yhdistelmiä, oi, voi…

   Poista
 8. Muistelin jo kommentoineeni tähän postaukseen, mutta eipä kommenttia täällä näkynytkään. Sitten tuli mieleen, että suljinkohan ajatuksissani sivun ennen julkaisua? No, kirjoitellaan uudelleen.
  Ensinnäkin Rillalle rapsutukset 5kk:n merkkipaalun saavuttamisesta ja hyvästä oppimismenestyksestä koirakoulun tehtävissä. Kuulostaa siltä, että Rillasta on tulossa oikein mainio koirakaveri, jonka kanssa pystyy tekemään mitä vain. Vapaana juokseminen ja hepulointi auttaa varmasti keskittymään koulutushetkiin ja purkamaan muutenkin tarmoa. Ja ihan parasta on samanikäisen ja -kokoisen koirakaverin kanssa juokseminen ja painiminen.
  Isoksi kasvavan koiran on erityisen tärkeää osata käyttäytyä hillitysti tervehtimistilanteissa ettei ole tervehdittävä selällään. Olen yrittänyt opettaa Karoa pitämään tassut maassa, kun tulen työvaatteissa kotiin. Lapsia tervehtiessä se ei hypi lainkaan eikä aikuisenkaan kanssa silloin, jos kyykistyy itse Karon tasalle tai ei kiinnitä mitään huomiota koko koiraan kotiin tullessa. Jos jää seisomaan paikalleen tai katsoo Karoa, vasten nouseminen on aivan varmaa. Tosin sitäkään se ei tee kuin suosikki-ihmisilleen (=lähimmille sukulaisillemme), joista kaikki tietävät Karon tavat, joten ongelma ei ole kovin suuri. Itse vain haluaisin työvaatteiden pysyvän suht karvattomina :D
  Suunnitelmasi arboretumin laajentamisesta kuulostaa hyvältä. Siitä tulee vielä varsinainen nähtävyys, kunhan saat isännän innostettua ajatukseen. Mukavaa pian alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on käynyt joskus ihan samalla tavalla, kiitos, että jaksoit ryhtyä uudelleen puuhaan.
   Rilla kiittää rapsutuksista.
   Monta asiaa menee kerrassaan mallikkaasti ainakin koulutustilanteissa, mutta jonkun innostavan häiriön sattuessa tämä kakara kyllä kadottaa täysin kuulonsa ja puheen ymmärryksen. Tämä hetkittäinen keskittymiskyvyttömyys taitaa kuulua ihan normaalina tämänikäisille. Toisaalta uhmaiän vaiheet ovat myös koirien varttumiseen kuuluvia, joten ei tässä vielä pääse pitkään aikaan liian helpolla.
   Onneksi kuitenkin on selvästi nähtävissä, että Rilla ratkoo nopeasti koulutustilanteissa saamansa tehtävät eli keksii varsin näppärästi, mitä odotetaan. Lisäksi nenän käyttö on sekä mieleistä että taitavaa. Täytyy vain olla itse kärsivällinen ja harjoitella näitä kaikkia arkielämän taitoja johdonmukaisesti, jotta ne jäävät vahvoiksi toimintatavoiksi koiran kasvaessa.
   Sanoit juuri oikein, että suuren koiran tervehtimisen tulee olla taktiikalla ”kaikki tassut maassa”, muuten siinä kaatuu nuorempikin yllätettynä, vanhemmista henkilöistä puhumattakaan. Rilla ilahtuu kaikkien ystävällisten ihmisten tapaamisesta niin, että kierrokset nousevat ja siinä saa olla tosi tarkkana taluttimen päässä. Ihan oma lukunsa on sitten ne kivat lähipiirin ihmiset, jotka Rilla tuntee ja ajattelee itselle oikein mieleisiksi. Huh sentään sitä riemun määrää. Pitää olla kaikin tavoin hereillä, ettei ei-haluttu-toiminta vahvistu.
   Karo on onneksi pieni ja sievä, joten ihmisen polvea vasten nousu ei ole liian raju toimenpide.
   Tuon koko ajan kasvavan riiviön kanssa tilanne on jo nyt toinen. Olen ollut itsekin välillä ihan pulassa, kun olen mennyt metsässä hyvään piiloon johonkin maakuoppaan kyykkyyn tai puolimakuulle. Sieltä, kun Rilla löytää minut, on se niin villinä, etten meinaa päästä pystyyn, varsinkin jos naurattaa.
   Arboretumin laajentuminen olisi ihan tosi innostavaa, mutta katsotaan, miten asiassa käy.
   Kiitos Minna, samoin sinulle!

   Poista
 9. Teillä on koulutus hyvällä mallilla! Kaikki aikuisetkaan koirat eivät osaa noin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme ainakin harjoitelleet, toistojahan näiden perustaitojen oppiminen vaatii. Mutta välillä huomaa tosi selvästi, että kyseessä on lapsonen, joka osaa olla myös villi riiviö 😅.

   Poista