torstai 17. marraskuuta 2022

HEINIÄ, KIVIÄ JA LUMIHUNTU

 Tykkään järven heinistä paljon enemmän syksyllä kuin kesällä. Nämä ruskaan värjäytyneet heinät loistavat tosi kauniisti auringon valossa. Valokuvat otin aurinkoisen viikonlopun aikana.
Isänpäivän aamuna teimme isännän ja Rillan kanssa kivan puolentoista tunnin metsälenkin minulle uusissa maastoissa. En yksinäni uskalla lähteä tuntemattomia reittejä keskelle suurta metsää, koska suuntavaistoni ei ole riittävän hyvä. Isäntä on hyvä metsien tuntija ja hän löytää aina hauskoja minulle uusia kierroksia. Sää oli ihan tosi kaunis ja Rilla paineli onnellisena kanervikkoa ja sammalmättäitä edes takaisin ja rinteitä ylös alas. Lenkkeilyn jälkeen ajelimme yhteiseen ruokapöytään tyttären perheen kanssa. Ruoka oli herkullista ja maistui kerrassaan hyvälle ulkoilun jälkeen. Keskiviikko aamuna maa on valkoisen hennon lumikuorrutuksen peitossa. Meillä nurmikko on valkoisena ensimmäisen kerran tänä syksynä. Niin se taitaa talvi tehdä tuloaan.Eilen taisi koko päivä pysyä nollan alapuolella, ainakin lumikuorrutus on kestänyt tähän päivään asti.

Marraskuu on edennyt jo kuun jälkipuoliskolle, miten aika meneekään vauhdilla.


18 kommenttia:

 1. Olipa teillä mukavaa aurinkoisen viikonlopun ohjelmaa! Kuvasi rannasta ovat todella kauniit, värisävyt ja valo hivelevät silmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kuviin sai tallennettua saman kauniin näkymän kuin silmillä näki.

   Poista
 2. Samanlaisen valkoisen peitteen saimme mekin eilen. Heinät ovat aina yhtä kauniita. Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Nyt onkin ollut pakkasen puolella useampi päivä ja sama suunta näyttäisi jatkuvan. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Kauniita kuvia järvenrannasta. Metsässä on toki kiva kävellä yksikseenkin, mutta seurassa tulee jaettua kokemuksia ja näkemyksiä. Minullakin on huono suuntavaisto, joten vieraassa paikassa on turvallisempaa liikkua kokeneemman kanssa.
  Talvi taitaa nyt saapua. Meillä on aivan hento kuura maassa, viikonloppuna on lunta luvassa.
  Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrän niin paljon koiralenkkejä itsekseni, että on kiva saada seuraa vähintäänkin joka sunnuntai. Vaikka isäntä on eläkkeellä, ei hän malta olla arkisin lähtemättä metsään omiin töihinsä. Lämpötila on oikeastaan pystynyt pakkasen puolella keskiviikosta alkaen ja edelleen näyttää sama jatkuvan ja lunta on luvattu lisääkin. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 4. Hianot kultaaset heinät. Färi viälä oikee korostuu vettä vasten. Nykyysin tuloo harvemmin samooltua mettäs, paitsi marija-aikana. Murkkuna soli vakipaikka ku koto oli mettänreunas. Silloon tuli kulijettua mettäs enemmänki ja pureettua jollaki mättähällä riipaasevia syränsuruja :)
  Tääläki o ny piäni kerros valakoosta joka paikas. Vois tulla ny enemmänki, nii lämmittääs vähä kasvia, ku näyttää nämä pakkaaset jatkuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin heinien väri auringon siivilöimänä vettä ja kivia vasten oli hurjan kaunis näky.
   Hyödynnän metsiä koiran kanssa lenkkeilyssä joka päivä, kunnes jossain vaiheessa lumi tulee esteeksi (hidasteeksi) kulkemiseen. Samalla nautin metsäpohjan kauneudesta ja kivoista näkymistä muutenkin.
   Lumikuorrutus on säilynyt ja lisää on luvattu. Saisi tosiaan olla sen verran eristettä kasvien päällä, että arat kasvit pärjäävät paremmin.

   Poista
 5. Olin neljä päivää Helsingissä, siellä talven tuloa ei valkoisen lumen muodossa näkynyt. Eipä sitä kotonakaan juuri ollut, vähän valkoista kuuraa maassa. Lumesta ei niin väliä mutta kuivempaa saisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksuja hankia en minäkään vielä toivo, mutta muutama sentti lunta toisi valoa hämärään ja hieman eristetä kasveille.

   Poista
 6. Aurinko kultaa tosiaan kauniisti järvestä nousevat heinät (kaislat, ruo'ot tai mitä nyt ovatkaan). Sait räpsittyä kauniita kuvia syksyisestä järvimaisemasta. Meillä ei ole aurinkoa näkynyt mutta pikkupakkasta ja ohut kerros lunta on ollut tiistaiaamusta saakka.
  Minkähän vuoksi naisilla on usein huono suuntavaisto? Itsekin lukeudun nimittäin juuri siihen kastiin. Jos liikun vaikkapa kävellen vieraalla alueella, joudun joka risteyksessä katsomaan taaksepäin ja painamaan mieleen näkymät, jotta osaan tulla takaisin. Jos en tee sitä, en tunnista takaisin mennessä maisemia lainkaan ja käännyn risteyksistä aivan vääriin suuntiin. Jotenkin en osaa hahmottaa lainkaan sitä, että jos mennessä olin kääntynyt oikealle, tullessa pitää kääntyä vasemmalle. Suuntavaisto voi mennä sekaisin jopa tutulla alueella, jos edellisen kerran jälkeen on vaikka satanut lunta, kasvanut puihin lehdet tai tullut joku muu merkittävä muutos. Olen yrittänyt parantaa suuntavaistoani kääntymällä tarkoituksella "väärästä" risteyksestä melko tutulla alueella ja selvittämällä itseni takaisin oikeaan suuntaan, mutta kovin laihoin tuloksin. Jostain syystä kuitenkin minusta on helpompi suunnistaa metsässä kuin kaupungissa. Liekö sitten peruja runsaasta metsässä liikkumisesta lapsena ja nuorena vai onko metsäluonto muutenkin helpompaa hahmottaa kuin keinotekoinen katumaisema?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikko sitten oli aurinkoinen viikonloppu, mutta sen jälkeen ei ole täälläkään näkynyt aurinkoa.
   Minäkin tunnen monta naista, jotka ovat puhuneet huonosta suuntavaistosta omalla kohdallaan. Olen pari kertaa meinannut tosiaan eksyä melko lähelle metsään, kun lähdin ns. oikaisemaan eri reittiä kuin tavallisesti. Kun tuttuja maamerkkejä ei ollut nähtävissä, aloin olla hyvin epätietoinen suunnasta. Ensimmäisellä kerralla alkoi tulla jo pimeä, onneksi mies pääsi autolla läheisen metsätien päähän ja auton valot auttoivat minua suunnistamaan.
   Toisella kerralla päädyin lopulta tutulle metsätielle, vaikka ihan eri kohtaan kuin olin kuvitellut päätyväni.
   Nämä tilanteet ovat opettaneet katsomaan maamerkit tarkasti, niin että pääsee vähintään samoja jälkiä takaisin.

   Poista
 7. Tähän aikaan vuodesta heinät ovat kyllä upeita! Ihailen sellaisia puutarhakuviakin, joissa syysvärisiä heiniä on reilusti kukkapenkeissä. Pitäisi varmasti itsekin laittaa niitä lisää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ihaillut taidokkaasti suunniteltuja istutusalueita, joissa on heiniä ja syysperennoja hyvällä maulla aseteltuina.

   Poista
 8. Kyllä teillä on siellä kauniit maisemat. Pitkät kävely lenkit herättää ruokahalua joten oli mukavaa kun pääsitte valmiiseen pöytään .Lumipeite on täällä mukavan korkuinen ja pääsee pulkkamäkeenkin viikonloppuna lasten lasten kanssa .Meillä on lähellä hyvän korkuinen kukkula .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan, meillä ei sentään vielä pääse pulkkamäkeen, vaikka lumikuorrute on maassa. Iloisia hetkiä lastenlasten kanssa!

   Poista