maanantai 30. elokuuta 2021

ELOKUUN PÄÄTTYESSÄ

Rautatieomenapuun omenat sointuvat takana olevan aitan päätyyn. Aamu valkeni aurinkoisena, mutta mittarin lukemat olivat alle 10 astetta. Tällä viikolla kalenteri kääntyy syyskuun puolelle, toivoisin hartaasti pitkää lämmintä syksyä, jotta jaksaisin vielä tehdä monta odottavaa syystyötä eli valmistella uusia istutusalueita.
Ihmeesti viinikärhö jaksaa kukkia piharingissä ja hämmästyin myös isotähtiputkien uutta kukintaa sen juurella. Etualalla koristebataatti on koristeellinen tummassa lookissaan penkin reunassa. Silmä tavoittaa samassa näkymässä koristeomenapuun pienet punaiset omenat.Tässä lähempää tarkasteltuna koristeomenapuun kaunis syysasu, vaikka vielähän lehdetkin värjäytyvät syksyn edetessä.Toisesta suunnasta katsottaessa näkyy lepäävän koiran lisäksi piharingin kasveja. Tämä alue ei ole vielä vuottakaan vanha ja jotain säätöjä on kasvien suhteen vielä tehtävä, mutta moneen kohtaan olen tyytyväinen. Istutin elokuussa kaksi pientä 'Alberta' kartiovalkokuusta lähelle viinikärhö Mme Julia Correvonia, ennestään tässä kasvoi jo yksi samanlainen (näkyy kuvan keskellä). Kuvassa näyttävät olevan liian lähellä toisiaan, mutta etäisyyttä niillä on kyllä riittävästi kolmion muodossa kasvaessaan.Kasvihuoneen kulmalla kasvava mustamarjaorapihlaja esittelee tummia marjojaan. Alkukesän valkoisen kukinnan lisäksi tämä vaihe puulla on oikein kaunis.

Pink Pavement ruusu jaksaa kukkia tasaisesti. Tähän olen ollut tyytyväinen, se on oikein helppo ja vaivaton. Kauniimpia pensasruusuja toki löytyy, mutta tällaisille varmoille kukkijoille on aina paikkansa suuressa puutarhassa.Alkavan syksyn viipyilevää tunnelmaa. 'Ritausma' ruusut avaavat nuppuja verkkaiseen tahtiin, vaikka heinäkuun kukkarunsaus onkin jo takanapäin.

Lauantaina osallistuin alueemme puutarhayhdistyksen järjestämälle päiväretkelle Lappeenrantaan. Olipa kiva reissu. Päivä oli suunniteltu hyvin ja linja-auto kuskasi meidät sujuvasti kohteesta toiseen. Linja-autossa käytimme yhdistyksen hankkimia valkoisia 'tötterömaskeja', joten turvallisuus oli huomioitu. 

Jälleen sai nähdä monenlaista inspiroivaa kauneutta ja tuntui siltä, että omassa puutarhassa on vielä niin paljon kesken.Oikealla näkyvä vanha mongolianvaahtera näyttää nytkin hauskalta, vaikka vielä on luvassa syksyn värinäytös.


Tässä suklaakosmos ja koristebataatti, taustalla kukintaa lopetteleva 'Early White' syysleimu.
Aitan portaalla odottavat lauantain puutarharetken ostokset istuttamista. Kerron näistä myöhemmin lisää.

Nautitaan tämän viikon aurinkoisista päivistä niin kauan kuin niitä riittää. Hyvää viikkoa teille kaikille!

23 kommenttia:

 1. Ah, ihastuttava aitan porras! Koko pihapiiri on teillä niin kaunis ja istutusalueet niin hyvässä mittasuhteessa kokonaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, kommenttisi ilahduttaa, sillä näiden mittasuhteiden suhteen olen yrittänyt parhaani, vaikka kaivaa on saanut ja taimia hupenee istutuksiin melkoisesti.

   Poista
 2. Ihanat nuo rungolliset havut tuossa aitan portaalla. Kuusiako ne ovat vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kääpiöpihtoja nimenä ’Pallo-Pekka’. Kävimme puutarhavierailulla Lappeenrannassa Pekka Rantasen taimistolla, hän on erikoistunut ymppäämään puista monenlaisia erikoisuuksia. Nämäkin ovat hänen ’tekemiään’ pikkupuita, kääpiöpihta kasvaa tässä rungossa vihrein neulasin, runko pysyy siinä mitassa, missä on nyt. Vihreää latvusta muotoillaan haluamallaan tavalla ja siitä tulee tuuhea. Näimme näitä kasvamassa hänen metsässään monen kokoisina (kuten paljon, paljon muitakin puita).

   Poista
  2. Tuollaisen haluaisin itsekin. Kiitos tiedosta.

   Poista
 3. Ihania ostoksia olet taas tehnyt ja mukavasti sinulla tuntuu kukintaa riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jännittävää katsoa, miten nämä viihtyvät ja saako kääpiöpihdat kasvavaan samaan tapaan kuin siellä Maestron luona näimme. Ihmeesti on kukintaa riittänyt omastakin mielestä, mutta kyllä syksyn merkit ovat selkeinä ilmassa.

   Poista
 4. Mongolianvaahteran "kukkavaihe" on hieno, yksi syy miksi halusin niitä kaksin kappalein puutarhaan. Tosin minulla kasvavat monirunkoisina pensaina. Pitäisiköhän kokeilla kasvattaa jostain siementaimesta yksirunkoinen. Yhdyn Sailan sanomisiin, niin niin siistiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Mongolianvaahtera on kaunis monissa vaiheissaan ja tämäkin vaihe on niin edustava. Minullakin kaikki ovat monirunkoisia eli se ei haittaa. Tyttärelle istutin yhden yksirunkoisen ja onhan sekin kaunis. Kiitos Katja!

   Poista
 5. Mielenkiintoisen ja kivan näköiset havuhankinnat. Kiva kuulla niistä jatkossa. 😊😊

  VastaaPoista
 6. Toisten puutarhoissa vieraillessa syntyy aina uusia ideoita. Puutarha tuskin on koskaan valmis, mutta sinun puutarhassasi ei katsojan vinkkelistä keskenereäisyyttä näy. Kaunista ja huolella hoidettua.
  Mielenkiintoisia ostoksia. Saako arboretum niistä uusia asukkaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideoita tosiaan syntyy ja se on hyvä, nytkin olen lauantain jälkeen miettinyt niiden jalostamista. Kiitos kannustuksesta, rohkaisu lohduttaa.
   Ostokset päätyivät arboretumiin, kuten arvelit. Laitan niistä juttua, kunhan ennätän.

   Poista
 7. Onpa sinulla kauniissa kunnossa puutarha, näyttää niin valmiilta ja tasapainoiselta vaikka sinun silmäsi tietysti poimii vain ne korjaus-, kunnostus- ja kehityskohteet. Niin inhimillistä ja tuttua 😉
  Pitkä ja lämmin syksy olisi toiveissa ollut täälläkin, mutta nyt näyttää lämpötilat romahtavan ihan tuntuvasti. Harmi homma, sillä aikaa istutushommia olisi niin paljon miellyttävämpi tehdä leppoisassa säässä ja kuivalla kelillä.
  Hauskoja ostoksia, kerrothan niistä lisää jossain vaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse näkee niin usein sen keskeneräisen, vaikka pitäisi olla armollisempi. Kiitos kauniista sanoistasi.
   Lähiajan ennuste näyttää meille hallaöitä, sillä jos Forega ennustaa 5 astetta, niin meillä on todennäköisesti hallaa. Viime yönä alin lämpö oli +2. Sateita ja kylmää on ainakin alkuun, mutta haikailen pitkänajan ennusteiden lämmintä jaksoa kylmän vaiheen perään, toivottavasti se toteutuisi jo syyskuussa. Puutarhatöiden suhteen into hiipuu, jos on kylmää ja sadetta, huh.
   Juu, laitan jossain vaiheessa kuvia näiden pallopuiden istutuspaikasta :).

   Poista
 8. Puutarhareissut ovat mukavia. Kauniita kuvia sinun puutarhastasi. Taas puutathasi näyttäytyy uudella tavalla näiden kuvien myötä. Suuret istutusalueet näyttävät niin levollisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli tosi kiva ja hyvin järjestetty. Hyvä, jos sain välillä kuvattua eri kohteita, helposti tässä urautuu. Kiitos ja hyvää syyskuun alkua!

   Poista
 9. Hienosti on uusi istutusalue rehevöitynyt, sitä saa hyvä maa ja taitava puutarhuri aikaan! Koristeomenapuiden ja orapihlajan marja-aika on kaunista, kuten mongnolianvaahterankin kukinnot. Oma mognolianvaahterani halkesi aikoinaan eräänä runsaslumisena talvena niin pahoin, ettei siitä saanut enää kaunista, vaan jouduimme kaatamaan koko puun. En tullut istuttaneeksi kookkaan puun paikalle uutta ja nyt ei ole enää tilaa. Vaahteran syysvärikin on huikean kaunis! Sinun suureen putarhaasi mahtuu hienosti erilaisia kasveja, joten retkiltä tuodut ostoksetkin pääsevät varmasti hyville paikoille! Hyvää syyskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut kiva nähdä piharinki tässä muodossaan, siitä tuli paljon parempi. Taitavuudesta en tiedä, mutta ainakin on intoa ja yritteliäisyyttä. Sanoit osuvasti tämän ajan puiden ja pensaiden kauneudesta. Harmi, että sinun mongolianvaahteralle kävi huonosti. Kunhan kerkeän, niin näytän mihin ostokset päätyivät. Kiitos Sirkku!

   Poista