lauantai 14. elokuuta 2021

MIETTEITÄ JA TAPAHTUMIA

Tarhakurtturuusu 'Sointu'



Olen vieläkin ihastunut 'Sointu' ruusun suloisuuteen ja keveyteen. Nuppuja on aukeamassa paljon ja uskoakseni ruusun kukintaa on luvassa vielä pitkän - ja se on hyvä. Luullakseni näitä sulosointuja mahtuu vielä puutarhaan lisääkin. 

Tarhakurtturuusu 'Sävel'

Viime viikolla alueen puutarhayhdistys järjesti jäsenilleen pihakävelyn täällä meillä. Nämä pihakävelyt ovat jo yhdistyksen vakiintunut toimintatapa, olen itsekin saanut tutustua moneen kauniiseen yksityiseen puutarhaan yhdistyksen jäsenenä. 



Oli innostavaa jälleen saada vieraaksi samanhenkisiä ja eri ikäisiä puutarhasta kiinnostuneita ihmisiä. Sää oli lähialueilla kylmä ja sateinen tuona päivänä, mutta täällä ei taaskaan satanut yhtään ja aurinko pilkisteli pilven raosta. Sain ilokseni tarpeellisia neuvoja pienten luontaisesti lisääntyneiden tammien muotoilemisessa.



Koristeomenapuun pienet omenat ovat kauniita.

Meillä on tänä kesänä käynyt jonkun verran ihmisiä sovitusti ihan vain puutarhakierroksella ja toiveita on esitetty puutarhan aukioloajoista myös vieraille maksua vastaan. 

Olen kovasti miettinyt, voiko tällaisen avoimen puutarhan esim. 1-2 iltapäivää viikossa järjestää pienellä vapaaehtoisella 'pääsymaksulla' taimirahastoa varten. Muistan kuulleeni tai lukeneeni tällaisista menettelytavoista jossain avoinna olevissa puutarhakohteissa. Onhan meillä yrittäjinä olemassa Y-tunnus, mutta mikäli aikuista laskuttaa 5€ käynnistä, tulee kaikesta laskutukseen liittyvästä ehkä enemmän menoa kuin taimirahaa? Mistähän tähänkin saisi löydettyä oikean vastauksen, en halua vankilaan veropetoksesta.



Graniittipenkissä kasvavien valkoalpien kukinnot näyttävät niin mukavan persoonallisilta. Nämä ovat selvinneet jo kahdesta talvesta. Keskipenkin purppurapunalatvat ovat lisääntyneet mahtavaksi kasvustoksi ja heiluvat hauskasti tuulessa. Vaikka purppurapunalatvan korkeus on noin 2 m, pysyy se hyvin omin avuin pystyssä. 

Kanttasin taas tätä keskipenkkiä suuremmaksi, oikeastaan sen nimen voisi muuttaa sydänpenkiksi, sillä muoto on vähän tyylitellen sydämen muotoinen ja onhan tämä keskellä eteläpuolen puutarhaa.



Punahattuja voisi lisätä ihan reippaasti ja onneksi siementaimia on taas nähtävissä ...



.... tämän punahatun sävy sopii reunuskasvina olevaan 'Carl' komeamaksaruohon sävyyn. Kuvaa ottaessa tuuli haittasi tarkennusta.

Tarhakurtturuusu 'Ritausma'



Työlistalla on odottamassa luumupenkin toisen päädyn kunnostus, sieltä pitäisi kaivaa ylös pari robustaruusua ja niiden mukanaan tuoma valtaisa kasvusto villiversoja. Piikkisten versojen kanssa taistelu puistattaa jo etukäteen, mutta nyt on vain otettava homma hoidettavaksi. Kunhan saan tuolta noin kolmen neliön alalta kaivettuja kaikki juurakot pois, niin kasvualustan kunnostuksen jälkeen siirrän siihen ainakin ritarinkannuksia. Alueen tyhjennyksen jälkeen näkee paremmin, mitä kasveja se kaipaa.






Tänään lauantaina oli taas koirien  nosework 'puutarhapäivä'. Elina tyttäremme järjesti toistamiseen meillä koirien kaikkien lajien etsintäkokeen. Osallistujia tuli pitkien matkojen takaa (pisin kuulemamme matka oli kestänyt yli 4h). Samoin tuomareilla oli ihan riittävät kilometrit ajettavana. Sääennuste lupasi aika ikävää sadepäivää, mutta aivan ihmeesti sateet taas kiersivät meidät paria lyhyttä kuuroa lukuunottamatta. Iltapäivä kisailtiin auringon paistaessa. Tälläkin kertaa oli mukava kuulla kiitoksia viihtyisästä miljööstä. Minä hoidin taas ruokahuollon ja pidin verannalla kanttiinia.



Onneksi autojen parkkipaikalle on tilaa sekä kuvassa näkyvällä alueella että entisellä ratsastuskentällä. Pysähtyipä ohi ajava turistikin kysymään, mikä tapahtuma täällä on järjestetty ja voiko tulla mukaan 😊.



Loistokärhö 'Samaritan Jo' on tämän vuoden hankinta ja sen sävy on hopeinen, kukkien terälehdissä on kapeat violetit reunat, violeteissa heteissä on keltaiset kärjet.

Tällaisiin tapahtumiin on ehdottomasti kiva saada poutasää ja jopa aurinko on ihan toivottu tunnelman tuoja, mutta edelleen meidän tontilla on satanut hyvin nuukasti. Viikko sitten satoi 11.1 mm ja muut sateet ovat jääneet 1-2 mm kuuroiksi. Voin kuvitella, että sitten kun hanat aukeavat, tulee vettä ihan liian kanssa ja estää kaikki kaivuuhommat. Ja kaivamista olisi edessä, kun nämä kalenteriin merkityt vierailut ja tapahtumat ovat nyt takanapäin.

Iloista viikonloppua teille kaikille!

20 kommenttia:

  1. Ihan super suloisia ruusun kukkia <3 Tuo yleisölle avoin puutarha ja vapaaehtoinen maksu on tosi hyvä idea. Kannattaa kysyä asiasta TE-keskuksesta (heillä voisi olla ideoita muutoinkin asiaan liittyen) ja verotoimistosta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! Jos tällaiseen lähtisin, niin en halua tehdä siitä liian sitovaa ja ’ammattimaista’, sen vuoksi pitäisi löytää pienimuotoiseen puutarhan aukaisuun sopiva ja järkevä keino. Vaivan palkaksi olisi paras ’palkka’ saada ostettua joku uusi puu tai pensas. No, tietysti on aina mukavaa keskustella puutarhasta kiinnostuneiden kanssa eli onhan sekin palkitsevaa.

      Poista
  2. Kiitos kun saimme järjestää nosekisat siellä teillä ja samalla pääsi tutustumaan sinun upeaan puutarhaasi. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos palautteestasi Merja ja tervetuloa blogin lukijaksi! Oli ilo löytää sinut tätäkin kautta.

      Poista
  3. Sointu on ehdottomasti oikea kaunotar. Sävel on minusta huomattavasti rotevampi, kukkii kyllä todella runsaasti.
    Viiden euron pääsymaksu ei suurelta summalta kuulosta. Jossain olen nähnyt rasian vapaaehtoiselle pääsymaksulle, jonka luultavasti osa ohittaa. Kannattaisi kysyä menettelytapaa suoraan verottajalta. Uskon, että puutarhaasi olisi tulijoita enemmän ja useammin. Onhan ne mukavia ja antoisia tilaisuuksia myös puutarhan omistajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sointu on niin viehättävä! Verottaja on tietysti oikea osoite kysymykselle, mutta sieltä luullakseni saa sen aika yksioikoisen vastauksen. Veronmaksua en kiistä ja onhan veroja maksettu ja maksetaan, mutta jotenkin en haluaisi tehdä puutarhasta liian jäykästi ja ammattimaisesti ’laskutettua’. No, katsotaan.
      Totta on, että vuorovaikutus on palkitsevaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat aidosti kiinnostuneita.

      Poista
  4. Minä pidin tänä kesänä puutarhaa auki muutaman kerran, tänäänkin pitäisi olla mutta sadetta on pahasti luvassa. En ottanut pääsymaksua mutta se on harkinnassa joten en osaa sanoa miten verottaja siihen suhtautuu. Ehkä sen voisi ilmoittaa omassa veroilmoituksessa ja asia hoituisi sillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on laaja puutarha ja tiedät sen vaatimat kustannukset, joten varmasti ottaisit ilolla vastaan jonkun roposen uusien taimien tai mullan hankintaa varten. Kun löytyisi joku näppärä ja laillinen toimintatapa, niin olisi kiva.
      Ilman muuta verottaja hyväksyy veroilmoituksen kaikki tulot :). Jos keksit jonkun idean omalle kohdallesi, niin olen kiinnostunut.

      Poista
  5. Anonyymi8/15/2021

    Kauniissa puutarhassasi on viehättäviä, muodokkaita köynnöstukia. Minua kiinnostaisi tietää mistä olet hankkinut niitä. Eloterveisin Kaija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kaija. Valtaosa köynnöstuista on itse tehtyjä. Kirjoitin niistä jutun kesäkuun 17. tänä vuonna eli sieltä voit lukea tarkemmin projektista. Piharingissä olevat tuet (2) ostin Hankkijalta, käsittelin ne samalla metallimaalilla kuin muut köynnöstuet.

      Poista
  6. No kyllä, ei tosiaan ole ihme, että teidän pihaa halutaan tulla ihailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Nettimartta, tämä lämmitti mieltä :).

      Poista
  7. Teidän pihaa on ilo esitellä ja käydä katsomassa :) Se onkin jännä miten samahenkisten ihmisten kanssa on mukava ja helppo puhua, vaikka ihan outojenkin kanssa. Aihehan on kummallekin tuttu:)
    Tuo pääsymaksuasia onkin kinkkisempi juttu! Plus miinus nolla taitaa olla, ettei vaan jäisi miinukselle...harmillista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ’Virallisen pääsymaksun’ suhteen pelkään juuri tuota ja lisäksi olisi kaikenlaista vaivaa maksupäätteistä yms. muutaman viikkotunnin vuoksi, joten voipi jäädä pelkäksi pohdinnaksi. Tarkoitushan olisi vain tarjota kiinnostuneille mahdollisuus nähdä kasvien sommittelua tässä puutarhassa ja muutenkin tutustua puutarhaan, missä kerroksellisesti on eri aikojen henkeä. Moni tänä kesänä käynyt kiitteli mahdollisuudesta nähdä kasveja kasvupaikassaan (kasvutapa), koska sitä on vaikea hahmottaa, kun pyörittelee taimipurkkia myymälässä.
      Yhteinen kiinnostuksen kohde yhdistää aina ja vuorovaikutus syntyy lähes itsestään ja helposti.
      Hyvää elokuun jatkoa sinulle!

      Poista
  8. Pihapiirinne näyttää jo kuvien perusteella niin houkuttelevalta, että ei ihme, jos siellä mielellään väki vierailee. Voithan kokeilla vapaaehtoista maksua, ja eikös verottajallakin ole jonkinmoinen katto, ennenkuin mitään tarvitsee erikseen ilmoittaa. Reilu peli ja rehellisyyshän siinä tietysti täytyy olla, kun rahasta puhutaan... Samaritan Jo on hienon värinen kärhö, toivottavasti innostuu kasvamaan toisten lailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku, pitäisi kokeilla ottaa yhteyttä TE-keskukseen ja verottajaan, jos saisi neuvoja. En usko, että niin kovin monia käyntejä loppujen lopuksi tulisi, mutta tavallaan olisi mukava olla mahdollistamassa ihmisille puutarhan tuomaa iloa ja vaihtaa ajatuksia.
      Samaritan Jo on vähän erilainen ja aika kiinnostava tuttavuus.

      Poista
  9. Onpa kaunista ja kukkivaa vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saraheinä, ihmeesti kukkia on vielä riittänyt, vaikka tämän kesän aikana moni laji kukki pikakelauksella.

      Poista
  10. Jos puutarhasi olisi lähempänä tai jos omistaisin auton, niin olisin jo tulossa vierailulle. :) Niin upealta puutarhanne näyttää jo kuvista.

    VastaaPoista