keskiviikko 26. elokuuta 2020

KASVIHUONE JA YMPÄRISTÖOn aika jälleen  hyvä arvioida tilannetta tässä vaiheessa elokuuta. Vääjäämättä satokausi  kääntyy syyskuussa jo loppusuoralle. Yllä kuvassa näkyvä istutusalue on täydentynyt perennoilla, mutta vielä täytyy ainakin hämykurjenpolvea jakaa tasapainoisemmin alueelle. Reunan kanttasin eilen, mutta sade esti mullan lisäyksen, juuri äsken sain senkin tehtyä.

Viime vuonna alueella oli kosmoskukkia ja ne tekivät siementaimia tällekin vuodelle.


Kasvihuonekurkkujen suhteen olemme olleet tukevasti omavaraisia jo kolme kuukautta. Syömme paljon kurkkuja, eikä niitä ole tarvinnut säännöstellä. Tämän hetken havaintona on, että eri aikaan tehdyt kurkkujen kylvöt olivat hyvä juttu sadon kannalta. Eri aikaan kylvetyillä kurkuilla satohuiput olivat myös eri aikoina.

Kerroin heinäkuussa, että havaitsin kurkun lehdissä jälkiä, jotka sopivat vihannespunkin aiheuttamiksi. Tilasin Biotukselta petopunkkeja, minua kiinnosti tietää, saisiko niistä apua. Petopunkit ovat luonnonmukainen tapa tuholaisten torjuntaan eli ne keskittyvät vain vihannespunkkien syöntiin ja ravinnon loppuessa kuolevat pois. 

Näistä taisteluista en voi tarkemmin dokumentoida, sillä en omista mikroskooppia. Jatkoin kurkkujen hoitoa, sumutin mm. aamuisin lehtien alapintoja vedellä. Tämä toimi suosii petopunkkeja ja haittaa vihannespunkkeja, ajattelin antaa apureilleni vähän paremmat taisteluolosuhteet. Myönteinen asia ainakin on, että tällä hetkellä näyttää lehtien tilanne paremmalta, seittiä ei ole ilmaantunut, kurkkuja kehittyy ja kypsyy vieläkin. Loppuraportti kurkun kasvatuksesta on tulossa kauden päätyttyä ;).

1.8.2020

Tomaatteja on kerätty kulhoon heinäkuusta alkaen (ensimmäinen maistiainen juhannuksena). Elokuu on ollut runsauden aikaa ja osa tomaateista on päätynyt säilöntään ja tietysti niitä on myös jaettu läheisille. Pensastomaatit aloittivat satokauden selvästi ennen runkotomaatteja, toki olin kylvänyt nämä aikaisemmin (28.1).


Keltaisista tomaateista Yellow Submarine hakkaa mennen tullen Iidin. Yellow Submarine on mielestäni huomattavasti maukkaampi ja myös selvästi aikaisempi kuin Ildi.

Edelleen pikkuiset Sungold kirsikkatomaatit ovat minun herkkutomaattejani, nam, nam. Myös Superweet 100 on pääsemässä jatkoon, samoin Gardener's Delight. Moneymaker on ihan hyvänmakuinen, mutta ehkä jätän jatkossa isommat tomaatit kasvatuksesta pois. Pienet suupalat ovat niin helppoja ja mukavia kesäaikaan. Seuraan kiinnostuneena teidän kokemuksianne herkkutomaateista, poisjäävien tilalle valitsisi mielellään hyviä vaihtoehtoja.

1.8.2020

'Olly' paprikat ovat olleet hyvä valinta. Näiden maku on ollut todella herkullinen ja täyteläisen aromikas, jotain aivan muuta kuin kaupan paprikat. Olen syönyt elokuussa joka päivä paprikaa leivän päällä ja on niin hyvää! Tietysti leipä on myös vuorattu kurkkuviipaleilla, joiden päällä on sitten tukeva viipale paprikaa.

Suippopaprika on ainoa ostotaimi kasvihuoneessa ja yhden kypsän suippopaprikan olen päässyt syömään. Suippopaprikan lajinimi ei ole tiedossa, mutta sen piti olla makea.  'Olly' oli kyllä makeampi.


Vielä on tulossa kukkia tomaatteihin, saa nähdä ehtivätkö enää kypsyä. Kuva on kasvihuoneen katosta.


Viime vuonna istutettu viiniköynnös 'Subaga' on tehnyt 12 viinirypäleterttua, milloinkahan mahtavat olla kypsiä? Tänä vuonna istutettu 'Sommerset Seedless' teki kaksi rypäleterttua.


Kelloköynnösobeliskit vartioivat molemmin puolin kasvihuoneen reunoilla.

Yöt ovat jo olleet melko viileitä, toivottavasti hallayöt pysyisivät vielä poissa.

28 kommenttia:

 1. Aivan ihana kosmoskukka tuo valkoinen. Sinulla on valtavan ihanaa satoa ja mikä parasta omasta takaa. Minä voin vain ihailla muiden tuotoksia kun meillä ei vielä ole sitä kasvihuonetta. Hienot kanttaukset teit. Minä olen siinäkin vasta harjoittelun tasolla.
  Täällä oli jo tänä aamuna vain neljä astetta joten syksy kolkuttelee jo nurkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna sato on ollut iso ilo.
   Kanttaus ei ole vaikeaa, mutta työstä käy nurmituppaiden kiskominen ja ylimääräisen mullan rapsuttelu takaisin penkkiin. Kymmeniä metrejä kun tekee, niin tietää tehneensä - mutta tulos palkitsee :).
   Kylmää on ollut täälläkin, taisi viime yönä olla +5.

   Poista
 2. Olipas mukava lukea kasvihuoneen kasvateista ja ihailla kuvia kauniista ja hoidetusta puutarhasta. Upeasti olet saanut satoa ja omat tomaatit, kurkut ja paprikat maistuvat varmasti taivaallisilta myös leivän päällä. Noita kelloköynnötobeliskeja myös ihailen. Jos vaan mitenkään muistan, yritän laittaa ensi kesäksi myös meille yhden tuollaisen!
  Toivotaan tosiaan, että hallatyöt eivät vielä yllätä, sillä ihan vielä en olisi valmis kaikkea talviteloilleen laittamaan :)
  Aurinkoista elokuun loppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kasvattaa syötävää ja onnistuminen on ilo. Kelloköynnöksen kasvattaminen on mielenkiintoista, se kannattaa kylvää ajoissa jotta saa nauttia kukista.
   Saisi pysyä hallat poissa vielä pitkään. Yksi hallayö saa kesäkukat ruskeiksi ja mm. hortensiat.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 3. Siellä on ollut hyvä sato, tuosta kurkun määrästä olen suorastaan vihreä kateudesta. Ensi vuonna otan vinkkisi käyttöön ja kylvän kurkut eri aikoina jotta sato olisi tasaisempaa. En osaa sanoa muista viinirypäleistä mutta Somerset Seedless ainakin kypsyy tertuissa vähän epätasaisesti, kun ekat on täysin kypsiä niin viimeiset on täysin raakoja. Siinä sitten arvotaan otetaan terttu jo käyttöön vai ei. Joskus syödään suoraan kasvihuoneessa kypsiä rypäleitä ja jätetään loput kypsymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mennessä on kaikki hyvin, pitää vielä katsoa kausi loppuun, jos tulee muunlaisia havaintoja. Tuo viinirypäleiden epätasainen kypsyminen kuulostaa todennäköiseltä. Pitää tarkkailla tilannetta.

   Poista
 4. Jotenkin ihan huikea tuo tomaatinkasvatuksen aikajana. Yli puoli vuotta sitten alulle pantu projekti tuottaa nyt hedelmää. Jotenkin hieman eri mittakaava kuin se, että toteaa tomaattien olevan lopussa ja lähtee kauppaan ;-)
  Sinulla on kaunista kaikkialla, kasvihuoneen ympärilläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Tosi asia on, että tomaatit ja kurkut ovat kesällä niin edullisia, ettei tämä oma kasvatus kaikkine töineen ole taloudellisesti tai ajan suhteen kannattavaa. Mutta puutarhahäperölle on työ toissijainen asia ja kasvun ihmeen seuraaminen on sen verran palkitsevaa, että jaksaa jopa pitkän esikasvatuksenkin :). Sato ja makuero on sitten bonuksena päälle.
   Kiitos.

   Poista
 5. Yöt olleet tosiaan viileitä. Sen huomaa, kun käyn varhain aamulla koiran kanssa kävelyllä. Melkein käsineitä tarvitsisi. Jännä torjuntakeino nuo petopunkit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurr... viime yönä mittari näytti +3 astetta.
   Petopunkki torjuntaa oli kokeiltava ihan mielenkiinnosta. Ilmeisesti lähes kaikilla ammattiviljelmillä on se käytössä ja monesti ostettu taimi sisältää vihannespunkkeja, jotka intoutuivat leviämään sitten kun pääsevät kasvatuspaikan petopunkeista eroon. Näin olen ymmärtänyt. Jatkossa taidan esikasvattaa kaikki taimet kasvariin.

   Poista
 6. Huikia sato, mutta senhän arvaski, ku olit nii varahin asialla. Mun kosmokset taitaavat olla kaikki kollia....ei kukan kukkaa ja sulla kukkiivat varissehet siämentaimekki. Ei mee tasan..... Komiat kelloköynnökset, niinku viimmeki vuanna. Mullei kukin nekää, sei tullu kyllä yllätyksenä, ku nii myähään kylyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ollut aika surkeaa, mikäli pitkä esikasvatus ei olisi aikaistanut ja sitä kautta vaikuttanut runsaaseen satoon ;).
   Tänä vuonna kosmoskukkien esikasvatus oli huomattavasti heikompaa kuin viime vuonna, taimet juroivat eivätkä oikein kasvaneet. Mutta kaikissa paikoissa missä oli viime vuonna kosmoksia, tuli monen monta luontaista siementaimea.
   Kelloköynnöksissä on pitkä esikasvatus luullakseni avainsana, mutta ymmärrän hyvin, ettei se vaan ole aina mahdollista.
   Ole sinä iloinen omasta upeasta puutarhastasi, sinulla on niin paljon kaunista siellä, kuten esim. kerrassaan upeita kärhötukia :) kaiken kasvillisuuden ohessa.

   Poista
 7. Sinulla onkin ollut kiitettävän hyvä kasvihuonesato ja viinirypäleterttujakin jo noin paljon. Aikainen kasvatus kaikkineen näyttää olevan eduksi. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen itse, että rypäleitä on jo tulossa, sillä luulin viiniköynnöksen tuottavan rypäleitä vasta muutaman vuoden ikäisenä. Yritän opetella kasvatusta ja kaikki saamani ohjeet viiniköynnöksen leikkauksesta ovatkin olleet tarpeen.
   Pitkä esikasvatus auttaa ja nyt on siihen mahdollisuudet - saa talvellakin puuhailla kasvatuksen kanssa. Kerään kokemuksia ja tutkin tuota kylvöjen porrastusta tasaisempaan satoon :).

   Poista
 8. Mahtava sato! Oma satoni kurkusta oli yksi ainokainen. :D Tärkeämpää minulle on se kasvatus, ei niinkään itse sato. Ne muutamat tomaatitkin jäävät syömättä... Kauniita näkymiä puutarhassasi riittää joka postaukseen, eikä tämäkään ollut poikkeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati. Ehdottomasti kasvihuonekasvatuksessakin on kaikki puuhaaminen matkan varrella merkityksellistä ja sato on sitten bonus päälle.
   Kauniit näkymät ovat pyrkimykseni ja kommenttisi ilahduttaa. Nyt kahden vuoden jälkeen alkaa koko keittiöpuutarha reunuksineen olla myös parempi, tänä kesänä hedelmäpuut ovat ottaneet kasvupyrähdyksen ja samoin pilvikirsikat ovat kasvaneet laitumella.

   Poista
 9. Mahtavaa satoa ja kukkaloistoa! Enpä tiennytkään, että kosmoksen siemenet voisivat selvitä talven yli. En ole leikannut kosmoksistani yhtään kuihtuneita kukkia pois, joten siemeniä on varmasti varissut vaikka miten paljon odottamaan ensi kevättä. Jospa niistä joku itäisikin omatoimisesti. Mahtaisikohan 'Yellow Submarine' pärjätä ulkokasvatuksessa? Olisi kiva saada joku keltainenkin tomaatti lajikevalikoimaan, kun ei tuo 'Ildi' oikein enää vakuuta muutaman kesän kokeilun perusteella. Kurkkua pitää yrittää ensi vuonna uudelleen. Kantapään kautta tänä vuonna opin, että se ei kestä yhtään edes koleaa säätä :D Ehti se kuitenkin tehdä 5-10 pikkukurkkua. Komeat kelloköynnökset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kosmoksesi ovat siementäneet ensi vuoden tarpeiksi kukkaloistoa!
   Yellow Submarinen tiedoissa sanotaan, että kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Samoin myyntitekstissä lukee: ”Tertuissa valtavasti pieniä keltaisia päärynänmuotoisia hedelmiä. Maukas, makea ja herkullinen - suosittu lasten kanssa kasvatettava”.
   Kurkut ovat tarkkoja lämpötilasta, se on totta.

   Poista
 10. Mahtavaa satoa!
  Meillä kurkkua tuli aika reilusti kahdesta taimesta, mutta nyt ne on loppu. Tomaatit aloittavat paljon myöhemmin satokauden ja niitä on tulossa vielä vaikka kuinka, jos hallat pysyvät poissa. Pääsääntöisesti meillä kasvaa kirsikkatomaattia, keltainen on makein. Täytyy käydä katsomassa sen nimi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna tomaattini alkoivat kypsyä vasta heinäkuun loppupuolella ja harmitti, että niin paljon jäi raakileita syksyllä kypsymättä, nyt sato ajoittuu paremmin. Olisi kiva kuulla sinun keltaisen kirsikkatomaatin nimi :).

   Poista
 11. Upeaa satoa ja tosi kaunis kasvihuoneen alue! Nuo valkeat kosmoskukat ovat ihania. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, oli hauska yllätys saada siementaimia kosmoskukista.

   Poista
 12. Ihan totta, yksinkertaista mutta niin järkevää kylvää kurkkuja eri aikaan. Eipä tuommostakaan oo tajunnu aatella, että sillä sais jaksotettua satokautta eri tavalla. 😊 Mun kurkut on jo kompostissa, vihannespunkit vei. Ei tullu torjuttua mitenkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkussa on erityisesti nähtävissä satohuippu, jolloin kurkkuja kehittyy runsaasti - vähän vahingossa tuli tämäkin oivallus :).

   Poista
 13. Ihana puutarha sinulla! Minulla kelloköynnökset kukkivat ihanasti,mutta lehdet punertuivat jo aika aikaisin. Osaatko antaa neuvoa siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Ammattilaiset osaavat varmaankin vastata paremmin, mutta ensimmäisenä tulee mieleen, että voisiko kuivuus vaikuttaa näin. Kelloköynnös vaatii paljon vettä.

   Poista
 14. Jäi kiinnostamaan tuo viiniköynnös, istutitko sen kasvihuoneen sisä- vai ulkopuolelle? Mulla kasvaa ulkona siinä pergolan kupeessa Supaga ja Zilga, mutta haaveilen ensi keväänä istuttavani myös kasvihuoneeseen yhden köynnöksen. Ulkona kilpailevat villiviinin kanssa ja rypäleet jäävät aika pieneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen sisällä kasvavat molemmat viiniköynnökset. Ne saavat kasvattaa juuret syvälle maaperään, sillä niiden kasvupaikkana on pohjaton saavi ”lattian läpi”. Tarkempi kuvaus asiasta löytyy yläpalkista ’kasvihuone’ osiosta, missä kuvasin kasvihuoneen perustusten teon.

   Poista