tiistai 1. lokakuuta 2024

LOKAKUU JA KUURANKUKAT

 



Tällä viikolla on ollut jo kaksi pakkasyötä, viime yönä oli jopa -4,5 astetta. Vielä puutarhan aamukierroksella klo 9 aikaan mittari näytti alle 0 astetta.



Ruusut kukkivat vielä, mutta eiköhän kausi ole nyt taputeltu. Ensimmäinen tämän syksyn pakkasyö oli lauantain 21.9. vastaisena yönä, silloin mittari painui -2,8 lukemiin, mutta sen jälkeen oli vielä pari aika lämmintä päivää.



Viime viikon loppupuolella meillä satoi ensimmäisen kerran tämän kasvukauden aikana 54 mm - sade tuli aika kauniisti keskiviikko illan ja sunnuntain välillä. Sade teki hyvää kaikille kasveille ja toivottavasti helpotti hieman pohjaveden tilannetta ennen talvea. 






Tämä viikko alkoi aurinkoisena, mutta lämpötila jäi eilen päivälläkin alle 10 asteen. Yritän kääriä verkkoja ahkerasti, jotta saisin samalla nauttia auringon paisteesta.  Tässä purppuraomenapuu 'Rixi' on saanut tiheäsilmäisen jyrsijäverkon ympärilleen. Nykyään hankin vain näitä verkkoja, vaikka tietysti vanhat kanaverkotkin ovat vielä käytössä sopivissa paikoissa.



Arboretumin puiden ja pensaiden kasvun huomaa, kun vertaa tilannetta parin vuoden takaisista valokuvista tähän päivään - mutta seikan huomaa myös siitä, että yhä useammin joudun yhdistämään verkkoja, jotta ne ylettyisivät puiden ja puskien ympärille. Kuvassa marjaomenapuu on 150 cm korkean verkon sisällä. 

Talvet ovat opettaneet, että kaikki himoitut herkut on laitettava 150 cm korkeiden verkkojen suojaan. 



Joudun hankkimaan uusia verkkoja tänä vuonna istutetuille puille, joten taidan ostaa uudet verkot kokoa 150 cm x 5 m ja laitan vanhat 2,5 metrin verkot uusille taimille. Onneksi jyrsijäverkot kestävät hyvin vuodesta toiseen.

Viime talven aikana ei tullut jänisten tuhoa lainkaan, olen ehkä jo oppinut laittamaan verkot tukevasti ja riittävän korkeina. 

Työ vie vähän kauemmin, kun kiinnittää verkon rautalangalla tukikeppiin, mutta toimenpide auttaa verkkoa pysymään tukevasti pystyssä tuulisella säällä, eivätkä rusakot pääse työntämään verkkoja nurin. Näen tämän vaivan mielelläni, jos se auttaa jänistuhoilta. 




Kuvan punasaarni on istutettu vuonna 2021. En usko saarnin olevan jänisten herkkulistojen kärjessä, mutta laitan näille kuitenkin kanaverkot suojaksi. 



Taatanpihlajan marjat ovat kauniisti kuorrutettuja. 




Helminukkajäkkärät ovat hauskannäköisiä kuurapeitteessään.

Ulos pitää muistaa pukeutua lämpimästi, jotta ei ala heti palella. Toivoisin, että kasvit ymmärtäisivät alkaa valmistautua talveen. Viime syksynä talvi tuli niin yllättäen, että menetin pari samana vuonna istutettua puun taimea, jotka olivat täydessä lehdessä, eivätkä ymmärtäneet varautua kasvukauden päätökseen.



Kävin aamukierroksella rannassamme ja järvi höyrysi hienosti.



Usvan ikuistaminen olisi ehkä vaatinut paremman kameran tai taidot. Näky oli kuitenkin aika upea.



Laituri on jo laitettu talviasentoon. Tämä kesä ja pitkään jatkunut lämmin syksy sallivat ihan kunnolla uimisen syyskuussakin.



Jokohan sormet tarkenisivat verkkojen ja rautalankojen näpräämisen?

Kalenteri kääntyi lokakuun puolelle. Kohta ovat puutarhatyöt saatettu tältä kaudelta päätökseen - ainakin ne välttämättömät.