lauantai 14. tammikuuta 2023

SUUNNITELMIA PUUTARHAAN 2023
Haaveilen jatkavani oman pienen arboretumini parissa tänäkin keväänä. Tosin budjetti keikahti melkoisesti Rillan leikkauksen ja sen tuomien kustannusten myötä. Toisaalta joka vuosi tulee ikää lisää ja mikäli haluan nähdä puut ja pensaat vähintäänkin muutaman vuoden kasvaneina, ei istuttamista kannata lykätä.Ilahduin hurjasti, kun lapsemme lupasivat jouluahjaksi järkätä kesällä tänne ammattilaisen dronen kanssa ottamaan puutarhasta ilmakuvat. Miten hienosti keksitty ja niin mieleinen lahja!

Ilmakuvia voi hyödyntää aluekarttaa varten ja tietysti muutenkin. Jippii!

Istuttamista odottava peltosarka näkyy osittain kuvan oikeassa reunassa olevan punasaarnin ja 2022 istutetun sateenvarjojalavan takana
Tieto ilmakuvauksesta innostaa aloittamaan arboretumin laajentamisen pohjatyöt heti, kun peltosarka kestää traktorilla ajelun. Haaveilen, että ainakin istutusalueiden muotoilun pääsisi tekemään ajoissa sekä kasvualustojen valmistamisen puiden istutusta varten. Lisäksi suunnittelen arboretumin nykyisen alueen täydentämistä vielä muutamilla puilla ja lukuisilla pensailla. Siirrän hiljalleen maanpeiteperennoja vanhan puutarhan puolelta arboretumin pensaiden ja puiden juurille. Työtä tulee riittämään kaikelle käytettävissä olevalle ajalle.
Talon pohjoispuolelle eli sisääntulopihaan aion tehdä vielä joitain uudistuksia. Aitan kulmassa oleva istutusalue laajenee kanttaamalla taas jonkin verran. 
Keittiön oven vierestä lähtee vanha valtavaksi kasvanut töyhtöangervo pois ja tilalle teen pienen havuryhmän. Ainakin kartiovalkokuusi tulee paikalle, siihen on kätevä laittaa talvella valosarja ilahduttamaan sisääntuloa.

Sain joulukuussa ajatuksen, että laitan ainakin kaksi kartiovalkokuusta ja niille jotain matalampia havuja kaveriksi myös aitan pitkälle sivulle vilja-aitan portaiden viereen. Nyt siinä kasvaa vain vuorenkilpiä.  Pimeä aika kestää talvella valitettavan pitkään ja kaipaan havuja, joihin saan kauniisti valosarjat tuomaan pihalle tunnelmallista valoa. Pidän ihan tosi paljon kartiovalkokuusista, jos et sitä vielä arvannut.
Tässä on elo-syyskuun vaihteessa 2022 aloitettu luumupenkin korjaus vielä kesken. Lisäksi pohdin kaiken aikaa, mitä istuttaisin ruusuorapihlajan juurelle. Olen kaivanut siihen ympyränmuotoisen alueen, joka kaipaisi kaunista sopivan matalaa (max 50 cm) kasvia ympyräksi istutettuna. Kuvan vasemmassa reunassa ensimmäisessä ympyrässä kasvavat vaaleat 'Duchesse de Montebello' rannskanruusut 'Soinnun' vieressä ja edellä mainittu ruusuorapihlaja näkyy takana. Myös riippajalavalla (edessä keskellä) on oma ympyränsä, joka on tosin jo laajentunut tämän kesäkuun alussa otetun kuvan jälkeen. Siihenkin kaipaan jotain kauniimpaa aluskasvia. Täältä suunnasta katsottuna ’ympyrät’ näkyvät paremmin. Minua miellyttää täällä ruusupuistossa hieman muotopuutarhan tyyppinen ilme, vaikkei varsinaisesta muotopuutarhasta voikaan puhua.Syksyllä uudistettu luumupenkki tarvitsee lisää perennoja. Olin laiska ja niiden istuttaminen jäi kevääseen muutamaa syksyllä tehtyä siirtoa lukuunottamatta.Ruusupuistoon aion siis tehdä lisää istutuksia. Tämä kuvassa näkyvä 'Dolgo' paratiisiomenapuu on toinen Ruusupuistossa asuvista 'Dolgoista'.
Mahtaisinko saada tänä vuonna aloitettua Varjolehdon istutusalueen laajentamisen Terijoensalavan alle? 
Jos saan homman alulle, lisääntyy istutusalue ainakin 12 neliöllä varovaisesti arvioituna. Tietysti tämäkin alue olisi kasvitettava. Osa taimista löytyy itseltä, mutta jouluruusuja ja joitain muitakin ihanuuksia pitää löytää taimikaupoista. Pitää myös miettiä, mitä alueelle sopivia perennoja voi itse kasvattaa siemenestä.

Jos nämä haaveet nimeää suunnitelmiksi, niin olisikohan näiden toteutuminen askeleen verran pidemmällä? 20 kommenttia:

 1. Tosi kivoja suunnitelmia. Sinulla innostusta ja energiaa tuntuu riittävän ihan vaikka muille jakaa.
  Kartiovalkokuuset ovat upeita niin kesällä kuin talvellakin. Valaistuina ovat erityisen kauniita talvella. Minulla kartiovalkokuusia on neljä. Osa on saanut vuosien aikana vioituksia, mutta aina vauriot ovat ajan kanssa korjaantuneet.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä energiaa on keväällä ja kesällä paljon enemmän kuin pimeään vuodenaikaan, mutta katsotaan rauhassa, verottavatko ikävuodet jo osansa?
   Kartiovalkokuusista on jotain tosi viehättävää, varsinkin jos ne ovat kasvaneet hyvin ja ovat tuuheita. Tiedostan riskit kevään vaurioille, mutta pitää yrittää suojata ja toivoa parasta.
   Kiitos samoin.

   Poista
 2. Tuossa on isoja suunnitelmia ja paljon kasveja tarvitaan. Itse varmaan lähtisin siitä, että eletään vähän rauhallisemmin, kun budjetti meni muuhun, ja ehkä jaksaminenkin on kortilla, jos lemmikin terveydestä on huoli. Toisaalta terveyshuolia ei toivottavasti enää istutuskaudella ole! Ymmärrän kyllä hyvin tuonkin näkökannan, että ihminen toivoo näkevänsä istutustensa tulokset ja siihen kuluu vuosia tai peräti vuosikymmeniä.
  Ihana joululahja, ihan nappi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin suunnitelmiin menee kasveja ihan hurjasti, mutta katsotaan, mitä ehditään / jaksetaan ja mihin budjetti riittää. Rillan kasvatus arjen keskellä vie varmasti osan ajasta, sillä ensi kesä on varmasti vielä monenlaista opettelemista, jotta puutarhakoira tekisi oikeita asioita ulkona kanssamme, eikä esim. ryhtyisi poistamaan istutettuja pensaita sitä mukaan kun ne saadaan maahan laitettua.
   On niin totta, että yleensä puut tarvitsevat vähintään 5 vuotta, jotta niiden olemus näyttäytyy paremmin, mutta tietenkin suureksi kasvavat puut tarvitsevat paljon tätä enemmän kasvuaikaa.
   Joululahja oli ihan nappi!

   Poista
 3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvä idea aloittaa alueen pohjan teko vaikka kasveista/puista ei ole vielä tietoa, sitten on kaikki valmiina kun sopivat taimet tulevat kohdalle. Se on hyvä kun omasta puutarhasta saa jakotaimia, säästää budjetissa paljon.
  Olipa hyvä lahja puutarhurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ota liian vakavasti tätä suunnittelua, sillä tekemisen ilo katoaa, jos homma menee liian kovaksi kiireen kanssa rehkimiseksi. Mutta suunnitelmat auttavat, kuten totesitkin.
   Ihan uteliaana odotan tulevaa kasvukautta ja katsotaan mitä saadaan aikaan (vai saadaanko mitään ;).

   Poista
 4. On sinulla kyllä spurtti päällä. Toivottavasti saat kesän aikana mahdollisimman paljon tehtyä. Minulle tuo määrä olisi ihan mahdotonta, sekä tilan että ajan suhteen. Joka tapauksessa suunnitelmiasi ja myöhemmin toteutuksia tulen seuraamaan mielenkiinnolla ja mielissäni. Kaunista on tullut jo nyt. Monia hienoja istutuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, aika näyttää, tuleeko haaveista mitään tai toteutuvatko suunnitelmat edes osittain. Suunnitteleminen on kuitenkin kivaa, kuten tiedät!
   Lämmin kiitos

   Poista
 5. Käyn täällä ihastelemassa ja opiskelemassa, jos jotain hoksaisi tehdä omalle pikkuläntille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet lämpimästi tervetullut aina kun siltä tuntuu. Varmasti osaat keksiä itsellesi kaunista ja kivaa.

   Poista
 6. Oih, melkoista laukkaa. Yhdyn edellisiin. Minun silmiini teillä on jo niin kaunista ja viimeisteltyä, etten itse tekisi mitään uudistuksia. Mutta jokainen katsoo omaansa kriittisemmällä silmällä. Minäkin saan kehuja, vaikka piha on mielestäni täyttä kaaosta ja huonossa hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavista sanoistasi! Kyllä jotain pientä vielä tarvitaan ;). Ihan varmasti saat kiitosta omasta pihapiiristäsi, etköhän ole ne ansainnut!

   Poista
 7. Minä olen ihmetellyt, mihin puutarhainnostus on minulta oikein hävinnyt, kun normaalisti tähän aikaan on kylvettynä jo ties miten paljon perennoja ja sormet syyhyäisivät jo kummasti lisäkylvöihin. Nyt kun luin tämän sinun postauksesi, niin huomaan, että sinulle on tullut minunkin osuuteni inspiraatiosta. Toivoisin, että palauttaisit edes pienen ripauksen ylimääräistä intoa tännekin suunnalle :D No, vitsit sikseen. Monenmoisia suunnitelmia olet jo ehtinyt tehdä.
  Arboretumin laajentaminen tulee olemaan iso urakka, vaikka sen jakaisi pienempiin palasiinkin. Varmaan priorisoisin itsekin sen kärkisijoille kiireellisyysjärjestyksessä, jotta saa edes puut kasvamaan. Perennoja ehtii kyllä istutella myöhemminkin ja myös pensaat kasvavat melko nopeasti. Sinun olisi kyllä kannattanut osallistua syksyllä perennasiemenkirjeeseen, niin olisit saanut postimerkkien hinnalla valtavat määrät vaikka minkälaisia kasveja kasvamaan.
  En ehtinyt (ja myöhemmin muistanut) kommentoida enää lisää tuohon Rillan kuntoutuspostaukseen. Tarkoitus kyllä oli kiittää perusteellisista kuntoutusvinkeistä. Nappasin sieltä Karon kanssa sade-/paukkupakkaspäivinä tehtäväksi sen esteiden ylityksen. Tuskinpa siitä terveellekään koiralle on haittaa ja tuleepahan vähän vaihtelua sisäaktiviteetteihin.
  Lisää rapsutuksia Rillalle! Toivottavasti toipuminen etenee edelleen suunnitellusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan minun ei ole tarvinnut tässä tammikuun vesisateiden keskellä aloittaa suunnitelmia, koska nämä jutun ajatukset olivat jo syksyllä valmiina…. Ja jotkut ovat olleet jo pitkään, kuten terijoensalavan ympäristö. Kirjoitinpahan ajatukset näkyville, jos ne siitä lähtisivät toteutumaan - vai onko toiveajattelua ;).
   Arboretum on tosiaan kärkisijalla, koska haluaisin sinne kerroksellisuutta jo aika nopeasti. Lisäksi olisi kiva saada ilmakuvaan arboretumin istutusalueet edes jollain tavalla näkyviin, vaikka täydennyksiä tulisikin pikku hiljaa. No, katsotaan.
   Siemenkirje on hieno idea, mutta minun pitää vielä opetella siementen keräämistä itseltä, ennen kuin voin lähettää muille siemeniä. Reilumpaa niin.
   Rauhalliset esteiden ylitykset oikealla korkeudella tehtynä sopivat varmasti kaikille koirille, hyvää jumppaa sekä päälle että jaloille. Kiitos rapsutuksista, Rilla näyttäisi kuntoutuvan ihan hyvin. Tosin lähes joka päivä iskee pikkuinen hepuli jossain vaiheessa, joten loikkia on kyllä nähty. Onneksi ontumista ei ole ollut lainkaan leikkauksen jälkeen. Nyt on koiralla alkavaa murrosikää ja pientä taantumaa tulee sen myötä … riiviö alkaa kuoriutua esiin aika ajoin.

   Poista
 8. Ihania suunnitelmia ja olen samaa mieltä että puut ensin koska kasvu on hidasta. Minäkin ajattelin samalla tavalla ja aion vielä keväällä istuttaa sen tuuren pihlajan . Ikä alkaa painamaan ja minäkin haluan vielä nähdä sen kuta kuinkin isona . Kartiovalkokuusista minäkin pidän todella paljon ja muutamia niitä minultakin löytyy . Keväällä minulla on tullut rusketusta paljon vaikka olen suojannut hyvin ja kastellut . Yksi oli niin pahasti ruskea että jouduin sen hävittämään kokonaan . Perennojen valinta on mielenkiintoista mutta samalla myös haastavaa .Minä istuttaisin paljon tarhakylmän kukkaa johonkin se on kaunis pitkään vielä kukinnan päättyessä . Samoin päivänliljat on upeita ja terveitä . Tervakukka on myös kiva . Syysvuokkoa minä ajattelin myös lisätä jos viime syksynä istutukset onnistui . Odottelen innolla mihin olet päätynyt sillä niitä tarvitaan paljon kuten sanoit ,valinnanvaraa on .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ajatuksistasi ja ehdotuksistasi Nila. Kiva, että sinäkin istutat tuurenpihlajan, se on kyllä kaunis. Suihkutin keväällä kartiovalkokuusiin havupuubalsamia kohtiin, jotka olivat saaneet lievää viotusta ja luullakseni se auttoi, koska kesällä kyseiset kohdat olivat ihan vihreitä?
   Jos kartiovalkokuusi pääsee pahasti ruskistumaan, ei sitä tietysti saa korjattua ainakaan nopealla aikataululla.
   Tarhakylmänkukat ovat niin kauniita, niitä laitan ehdottomasti. Kiitos myös muista hyvistä ehdotuksista.

   Poista