Tässä pieni kooste 'Ruusupuistoksi' nimeämäni alueen kasvukaudesta 2021. Toukokuussa vietettiin vasta Ruusupuiston 1-vuotissynttäreitä, sillä ensimmäiset istutuskuopat kaivoin 2020 huhtikuussa.
Yllä kuvassa näkyy hennosti kukkiva rusotuomipihlaja aidanteen oikealla puolella, tulevinakin vuosina rusotuomipihlaja aloittaa kukkivien puiden osalta ja sen jälkeen vuorossa ovat kirsikkaluumut, luumut ja koristeomenapuut.
Tavoittelen näkymää, missä valkoisen ja vaaleanpunaisen kukkapilven runsaus puiden oksissa hengästyttäisi onnellisiin huokauksiin touko-kesäkuun vaiheilla. Aivan kuvan oikeassa kulmassa näkyy hieman tuurenpihlajaa, sen kukinta ajoittuu kesäkuulle ja samoin on ruusuorapihlajan laita.
Purppuraomenapuu 'Aamurusko' kukki vielä tänä vuonna aika niukasti, mutta puu kasvoi kasvukauden aikana mittaa ihan mukavasti, samoin oli laita kahden paratiisiomenapuu 'Dolgon' kanssa. Lisäsin jälleen syksyllä ruusupuistoon narsissien, tulppaanien sekä hajulaukkojen sipuleja. Vuosi sitten piilotin aika paljon 'Purple Sensation' ukkolaukan sipuleja multaan, niitä näkyy tässäkin kuvassa muutama.
Jalosyreeni 'Moskovan Kaunotar' ehti juurtua jo 2020 aikana ja esitti esimakua toivottavasti tulevien vuosien runsaasta kukinnasta. Moskovan Kaunotar on osa kukkivaa aidannetta Ruusupuiston itäreunalla.
Toukokuussa 2021 istutin aidanteeseen lisää pensaita. Tässä aivan etualalla keskellä on jalosyreeni 'Belle de Nancy' (III), joka minun oli aivan pakko ostaa, kun näin tämän taimikaupassa. Kerrotut kukat ovat vaalean liilanpunaiset. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja houkuttavat perhosia.
Takana oleva taimi on jalosyreeni 'Andanken an Ludwig Späth' ja edessä 'Belle de Nancy'. Andanken an Ludwig Späthin kukat ovat tumman punavioletit. Näitä on aidanteessa tämän kuvassa näkyvän lisäksi toinen 'Moskovan Kaunottaren' vieressä.
Kuvakulma aidanteen suuntaan. Aidanteen keskellä olevat pensasruusujen taimet keskittyivät tänä kesänä juurtumiseen, kukkia ei juuri näkynyt - ehkä ensi kesänä.
Tässä vielä 'Moskovan Kaunottaren' kukat avautuneina. Kukat tuoksuvat ihastuttavalle. Kukkanuput ovat hennon vaaleanpunaiset, avautuessaan kukat ovat lähes valkoiset kuten kuva osoittaa. Taustalla näkyy vanhaa pihasyreeni aidannetta.
2020 istutetut pensasruusut kukkivat tänä kesänä nuoreen ikäänsä nähden mukavasti. Tässä valkoisena kukkiva 'Sävel' ja punaisena kukkiva neilikkaruusu.
'Sävel' on kasvutavaltaan jäykkäversoisempi kuin 'Sointu', se kukki kyllä runsaasti. Pitää seurailla tulevina vuosina, mikä on tälle ruusulle sopiva leikkaustapa.
Ensi vuonna aion siirtää tässä kuvan etureunassa olevan kultapiiskupuskan jonnekin muualle. Kultapiiskut ovat olleet tässä vuosikaudet, 30 vuotta sitten tässä oli kasvimaa ja kultapiiskut olivat kasvimaan takaosassa. Sittemmin kasvimaa jäi kasvavan tammen varjoon ja siirsin kasvimaan samassa linjassa parikymmentä metriä rantaan päin. Muutaman viime kesän aikana kultapiiskut ovat kärsineet kuivuudesta ja sen vuoksi eivät ole olleet mitenkään kauniita.
Lamppu syttyi, kun katselin takana näkyvän köynnöskaaren läpi tätä puoliksi ruskettunutta puskaa. Poistan kultapiiskut ja kaivan istutusalueen tammesta pari metriä kauemmas ja istutan tähänkin ruusuja.
Tässä teresanruusun eli 'Therese Bugnetin' ja loistokärhö 'Rouge Cardinalin' kumppanuus.
Riippajalava sai tämän kesän kasvaa ja juurtua. Keväällä ajattelin leikata yksittäisiä alas roikkuvia oksia tasaisempaan muotoon vai onko teillä neuvoja asian suhteen? Istutin riippajalavan juurelle kehän valkoisena kukkivia 'Creme Brulee' pensashanhikkeja. Kukkivina ne näyttivät kivalta, mutta katsotaan, olenko eri mieltä keväällä ennen lehtien puhkeamista? Riippajalavan juurelle on istutettu myös kasvitieteellisiä valkoisia tulppaaneja keltaisella keskustalla, tulppaanien nimilapun onnistuin hävittämään.
Tässä lähempää 'Creme Brulee' hanhikki ja takana näkyy 'Sointu' ruusu.
'Sointu' on ehdottomasti vienyt sydämeni ainakin näiden kahden vuoden perusteella. Sen kasvutapa on ollut oikein mieleinen ja sen hennossa kauneudessa on jotain vetoavaa.
Todennäköisesti oli virhe istuttaa lamohietakirsikka maanpeitekasviksi 'Aamuruskon' juurelle. Sen kasvuvoima vaatii paremman paikan. Ehkä siirrän sen arboretumiin ja rakennan sinne jonkun sopivan kivimuurin lamohietakirsikalle?
Ensi vuoden puuhana on myös tehdä kuvan vasemmassa reunassa näkyvän ruusuorapihlajan juurelle istutus. Ajattelin kantata tähän sopivan laajan ympyrän ja haluaisin siihen jotain matalahkoa kasvia, joka sopisi ruusuorapihlajalle kehäksi - ehdotuksia otan vastaan 😊.
Oli oikeastaan aika kiva, että kesän aikana eri ruusujen kukintahuiput olivat aikajanalla vähän lomittain. Tässä on neilikkaruusu 'F.J Grootendorst' täydessä kukassa.
'Etoile Violette' viinikärhö heräsi ensimmäisen talvensa jälkeen vähän myöhässä, mutta ehti se kuitenkin kasvaa kesän aikana ihan kivasti. Eikö vain olekin hyvä ajatus vaihtaa takana näkyvän kultapiiskupuskan paikalle joku 1-1,5 metrin korkuinen ruusu, koska kerran ruusupuistossa ollaan.
Vielä kerran Therese Bugnet ja Rouge Cardinal.
Mikäli haluat katsoa Ruusupuiston alkuvaiheet, pääset sinne täältä.