lauantai 30. heinäkuuta 2022

PIHARINKI ON OLLUT MYÖNTEINEN YLLÄTYS

Pallohortensia



Kun syksyllä 2020 päätin kaivaa piharinkiin uuden laajan istutusalueen, haaveilin sen toivottavan pihapiiriin saapujat tervetulleiksi.

Toive on omasta mielestäni hyvää vauhtia toteutumassa, vaikka edelleen on joitain säätöjä tehtävänä (ainahan niitä on).



Teen talvella piharingin alueesta oman koosteen keväästä syksyyn kasvilistoineen, mutta laitan nyt muutaman kuvan tämän hetken kukkijoista. Nyt ilahduttavat pallohortensiat ja kärhöt. 

Tarhaviinikärhö ’Madame Julia Correvon’ kukkii runsaasti. Loistokärhö ’Rouge Cardinal’ on kiivennyt nykyisen tukensa yläosaan, mutta kukkia ei ole vielä kovin runsaasti. Molemmat sopivat mielestäni sävyiltään sisääntulopihan punaisiin reunarakennuksiin. Kuvan keskellä on 2021 istutettu pieni riippakoristeomenapuu 'Royal Beauty', sen muotoilu on vielä kesken eli alhaalla kasvavat oksat on poistettava.




Olen tavoitellut kasvien sävyihin pallohortensian valkoista sekä tummaa purppuraa kuten kärhöissä ja keijun- & haltiankukkien lehdistöissä. Tietysti vihreä täydentää eri sävyissään kukkivia kasveja. Kuunliljat kukkivat tällä hetkellä, mutta niiden kukinnot rapsin pois pian.



Kohta myös 'Purple Prince' puuliljat avaavat nuppunsa. Tämän sävystä pidin viime vuonna kovasti, katsotaan pystyykö sen tuoksu tänä vuonna siedettävänä. Tässä vieressä ei varsinaisesti oleskella, joten uskoisin, ettei hajuhaitta ole liiallinen.



Haluan, että tässä istutusalueessa on sekä kiinnostavia yksityiskohtia että rauhallinen yleisvaikutelma.

Pohdin vielä kuumeisesti, jääkö mustilanhortensia lipputangon viereen. Istutin sen 2018, silloin ympärillä oli vain nurmikkoa. Mustilanhortensia ei varsinaisesti riitele muiden kasvien kanssa, mutta se kasvaa ehkä turhan kookkaaksi tuossa kohdassa rusokirsikan alla. Päätös on tehtävä tänä syksynä, jos sen yrittää vielä saada onnistuneesti siirrettyä arboretumiin. Jos mustilanhortensia lähtee pois, laitan sen paikalle lisää pallohortensioita. Tykkään kovasti niiden ryhmävoimasta. 

Olen hyvin iloinen, että 2019 istutettu rusokirsikka on viihtynyt ja kasvanut kauniiksi puuksi. Aion hankkia syksyllä lisää pionin juurakkoja ringin eteläosaan istutettavaksi. 



Rilla tuntuu viihtyvän hopeahärkkien keskellä. Aika pehmoinen alusta pötkötellä.

Kukkaiskoira Rillan myötä toivotan teille hyvää viikonloppua!


tiistai 26. heinäkuuta 2022

KÄRHÖJÄ JA VÄHÄN VALKOISIA PERENNOJA



Osa valkoisista syysleimuista on auennut luumupenkissä.



Tässä luumupenkin valkoiset leimut näkyvät taustalla, korkeampi leimu on valkoinen 'Frau Antton Bucher' ja matalampi on 'Early White' syysleimua. Edessä helminukkajäkkärän ja nukkapähkämön yhdistelmä. Molemmat ovat hanakoita leviämään, mutta tällä alueella niillä on vahvat vastustajat, kuten korkeaksi kasvava purppurapunalatva. 



Sydänpenkissä on nyt erisävyisten valkoisten perennojen loistoa. Tässä valkoisia tähtiputkia ja takana edellä mainitut helminukkajäkkärät ja vähän nukkapähkämöjen kukintoja. Valkoiset 'White Swan' kaunopunahatut ovat vielä tiukasti nupussa.



Graniittipenkin 'Mystica' täpläpipojen kukat ovat nyt muuttuneet melkein valkoisiksi, kukinnan alussa niissä oli häivähdys lilaa. Täpläpipot ovat edelleen hyvin pystyssä, vaikka täällä satoi tuulen kanssa reilusti viime viikon tiistaina ja lauantaina - molempina päivinä saimme onneksi vettä 13,8 mm.



Loistokärhöistä 'Hagley Hybrid' aloittaa meillä aina ensimmäisenä kukinnan. Tänä vuonna oli muitakin melkein samalla viivalla.



Loistokärhö 'Jackmanii' on myös avannut ensimmäisiä kukkiaan Hagley Hybridin vieressä.



'Rouge Cardinalit kukkivat kärhökaaressa. 



Sama köynnöskaari toisesta suunnasta katsottuna.



Köynnöskaaren vieressä kukkivat nyt 'Sea Foam' ruusut valkoisena.

Ruusu 'Sea Foam'





Loistokärhö 'Destiny'


'Destiny' on  kasvanut korkeammaksi kuin viime vuonna.



Istutin viime vuonna Ruusupuiston köynnöskaareen 'Samaritan Jo' kärhön. Ilmeisesti paikka oli sille mieleinen, sillä se kukkii usean kukan voimin, vaikka taimipurkki oli pieni kooltaan. 'Samaritan Jo' ja 'Etoile Violette' ovat vieruskavereita.



Tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on jo kovaa vauhtia peittänyt kaaren katto-osan. 

Joudutte varmasti katsomaan kärhökuvia vielä myöhemminkin. Nyt pentu nukahti, joten ehkä ehdin käydä vähän aikaa kitkemässä?



maanantai 25. heinäkuuta 2022

UUSI PERHEENJÄSEN




Eilen sunnuntaina oli suuri päivä. Saimme perheeseen uuden pikkuisen, nimittäin koiranpennun. Pentu sai kutsumanimekseen Rilla, rotu on sama kuin edellisellä koirallamme eli beauceron tai beaucenpaimenkoira, miten vain halutaan ilmaista.

Tämä pikkuinen vaatii ja saa nyt tiivistä seuraa ja huolenpitoa. Opettelemme yhdessä tutustumaan toisiimme ja ajan kanssa koko tonttiin. Vuosien saatossa tästä kaverista kasvaa toivottavasti yhtä hieno puutarhakoira kuin edeltäjästään Ritasta.



Ensimmäiset hetket ovat menneet hyvin, vaikka muutto pois kasvattajan, emon ja pentukavereiden luota on mahtanut olla suuri muutos. Pentue olikin mahtavan suuri, kaikkiaan 11 reipasta ja aktiivista kaveria.



Rilla on viettänyt kasvattajan luona paljon aikaa ulkona leikkien omalla pihalla yhdessä perheen kanssa ja huomaa hyvin, että ulkoilu kiinnostaa. Toistaiseksi pentu on pyytänyt aina ulos tarpeilleen, vaikka ikää on vasta 2 kk. 

Pennun tuoksu nenässä ja pieni suloinen kainaloinen hellittävänä toivon teille kaikille hyvää alkavaa viikkoa. Meillä on varmasti myös kaikin puolin kiinnostava viikko alussa, en ole nyt ehtinyt juurikaan kommentoida teidän puutarhatapahtumianne, mutta nyt on tärkeää saada tämä pikkukaveri kunnolla kotiutumaan😊.

Ehkä saan jossain vaiheessa parempia kuvia otettua. Rilla ampaisee suoraan syliin, jos kumarrun kameran kanssa.


torstai 14. heinäkuuta 2022

TARHAKURTTURUUSU 'RITAUSMA'



En millään malta olla laittamatta tänäkin vuonna aina vaan uusia kuvia 'Ritausmasta'. Tässä suurten kivien ympäröimässä kohopenkissä on istutettuna kolme pensasta 'Ritausma' tarhakurtturuusua Rosa Rugosa-ryhmästä.



Ritausman kaverina on kaksi 'Pink Pavement' tarhakurtturuusua varmistamassa kukintaa, jos joku talvi olisi tuhoisa toiselle lajille. Ruusut näyttävät viihtyvän tässä aurinkoisessa paikassa. Istutin ruusut loppukesällä 2018.

Kuvittelin, että tänä kesänä Ritausman kukinta jää vähäiseksi, sillä poistin niin suuret kuivat monihaaraiset oksat keväällä, mutta toisin kävi. Meillä ei ole satanut juuri yhtään, joten sade ei ole pilannut kukintoja. Tapanani on joka tapauksessa leikata kuihtuneet kukinnot pois, se lisää kukkien määrää ja siistii yleisvaikutelman.



Ruusupensaat ovat kasvaneet korkeutta sen verran, että ne näkee huvimajassa istuessaan. Se oli tavoitteena. Yllä olevassa kuvassa näkyy muotoonleikattu taikinamarja-aita, joka ympäröi keittiöpuutarhaa ja kaartuu myös näiden ruusujen taakse. Aidan ja ruusujen väliin jää 'puutarhurille' hoitokäytävä.

Ritausma viihtyy aurinkoisen lämpimällä kasvupaikalla kalkitussa, läpäisevässä ja ravinteikkaassa hiekkamultamaassa. Peruslannoitukseksi sopivat eloperäiset hitaasti liukenevat lannoitteet. Itse olen laittanut palaneen kompostin ohella vähän kanankakkaa keväällä. 



Tässä muutaman päivän vanha kuva. Tarhakellokärhö 'Arabella' kukkii ihan hurjasti huvimajan edessä ja takana näkyy täydessä kukkaloistossaan Ritausma -ruusut. Tämä on yksi lempinäkymä, siksi joudutte usein katsomaan samassa kohdassa otettua kuvaa.

Sääennuste on luvannut tänne vettä viimeisen viikon aikana melkein päivittäin. Turhia lupauksia, meillä on vain poutaa ja yleensä myös aurinko paistaa. Niin paljon kuin tykkäänkin aurinkoisesta puutarhasäästä, niin yksi kunnollinen vesisade olisi tarpeen - toiveena olisi yöllinen ajankohta.



tiistai 12. heinäkuuta 2022

TÄPLÄPIPO 'MYSTICA'

 


Olisi kiva tietää, mistä täpläpipo on saanut nimensä. Kasvatin siemenestä täpläpipo 'Mystican' taimia keväällä 2021. Viime vuoden katselin kauniita matalia lehtiruusukkeita Graniittipenkin keskellä. Yhden talven jälkeen tänä keväänä täpläpiponi ryhtyivät reippaaseen kasvuun ja kasvattivat yli 60 cm korkeat pronssinvihreät lehtiruusukkeet.

Täpläpipo 'Mystica' Penstemon digitalis



Sirot kukat ovat valkoisen tai laventelinpunaisen sävyisiä ja nousevat lehtiruusukkeiden ylle siten, että kokonaisuudessaan kasvin korkeus on tänä kesänä rintaani asti. Olen ihastunut tähän kauniiseen perennaan ja toivon todella tämän viihtyvän Graniittipenkissä. Se on pysynyt hyvin pystyssä ihan omin avuin, vaikka nouseekin korkeammaksi kuin alueen muut perennat.

Kasvupaikaltaan 'Mystica' toivoo aurinkoa ja kukinta-aika on heinä-elokuu. Tänä vuonna ensimmäiset kukat avautuivat heinäkuun alussa.



Tämä kuva on noin viikon vanha. 'Mysticat' ovat keskellä Graniittipenkkiä ja näkyvät tässä vastavalokuvassa hieman heikosti. Ne sointuvat ihan hurjan hyvin tämän penkin sävymaailmaan. Pidän kovasti lehtiruusukkeiden väristä, se tuo hauskan lisän ja erottuu kivasti. Syksyä kohti lehtiruusukkeiden väri muuttuu viininpunaiseksi.


Kaunis, eikö olekin!



maanantai 11. heinäkuuta 2022

KEITTIÖPUUTARHA



Onneksi keittiöpuutarhassa näyttää aika kivalta, vaikka kieltämättä kylvöt laatikoihin ja avomaalle olivat jäädä liian myöhäiseksi. Myöhäinen kevät ja kaikki työn touhu uusien istutusalueiden kanssa siirsivät päivä toisensa perään suunniteltuja kylvöjä. 




Onneksi puuha tuli lopulta tehtyä ja nyt laatikot ovat ihan hyvässä mallissa, satoakin pääsee keräämään sipuleista, harvennusporkkanoista, salaatista, lehtikaalista ja kesäkurpitsasta. 

5.6.2022 

Perunoiden suhteen oli onneksi positiivinen poikkeus, joten omia uusia perunoita on voinut syödä jo pitkään. Ensimmäiset sisällä esikasvatetut uudet perunat söimme jo kesäkuun viides päivä.



Pieni vastoinkäyminen uhkasi perunasatoa, kun kaksi kurkea löysi tiensä keittiöpuutarhaan ja  ne ryhtyivät öisin perunannostopuuhiin. Ensin teimme perinteisen variksenpelättimen, mutta se luultavasti vain ilahdutti kurkia. Seuraavaksi viritimme radion kasvihuoneeseen yöksi, mutta kurjet ottivat tämänkin viihdykkeen iloisena vastaan ja ehkä jopa tanssahtelivat musiikin tahdissa. 

Isäntä viritti lopuksi väliaikaisen aidan perunoiden ja keittiötarhan ympärille sulkemaan kurkien käyttämän reitin. Ne nimittäin laskeutuivat lähistölle ja kävelivät paikalle. Tämä auttoi ja nyt ovat saaneet perunat ja muut juurekset olla paikoillaan. Aitaa ei juuri erota tästä yllä olevassa kuvassa. Makuullaan olevien tikapuiden tehtävänä on myös kurkien torjuminen.

Niin uljaita lintuja kuin pellolla astelevat kurjet ovatkin, ihailen niitä mieluummin siellä pellolla kun kasvihuoneen vieressä perunoita ja herneitä tonkimassa.



’Dara’ koristeporkkana on kylväytynyt itsenäisesti kivipenkiin, olen tästä hyvin iloinen. Salvia kärsi talvesta, mutta osa siitä onneksi elpyi ja voi nyt hyvin. 



Ruohosipuli on kukkinut kauniisti, mutta nyt kukinta alkaa olla loppusuoralla. 



Esikasvatin useampaa lajia tuoksuherneitä, mutta niiden suhteen sössin pitämällä niitä liian pitkään kasvihuoneessa, sillä osa lehdistä kärventyi auringonvalossa kun purkki unohtui väärään paikkaan. Olisi pitänyt istuttaa ne ulos paljon aikaisemmin. 

Tuoksuherneet ovat alkaneet kukkia, mutta en tiedä menetinkö osan lajikkeista kokonaan.



Kasvihuoneessa on toistaiseksi kaikki mallillaan. Kurkkuja tulee niin reippaasti, että niitä on voinut jakaa tutuille ja sukulaisille. Mutta, ai, miten tykkään omien kurkkujen mausta. Nam, nam. Kurkkujen suhteen olemme olleet omavaraisia toukokuun 11. alkaen.

’Olly’ paprikat ovat kasvaneet muhkeaan kokoon ja niitä on päässyt jo herkuttelemaan.



Tomaattien suhteen on sama juttu. Pensastomaatit ’Vilma’ ja ’Romello’ ovat tuoneet satoa 21.5. alkaen ja kesäkuussa alkoivat kypsyä runkotomaatit. 



Tänä vuonna ’Supersweet’ kiri tasapeliin ’Sungoldin’ kanssa ensimmäisen tomaatin kypsymiskisassa. Osa tomaateista huitelee melkein harjakorkeudessa ja paistattelee päivää avoimista kattoluukuista kurkistellen.



Vieläkin vesisateet ovat kiertäneet meidät, joten sadon turvaamiseksi täytyy keittiöpuutarhaa kastella. Hämeen puutarhaseuran vierailun aikaan paistoi aurinko, eikä ennustetuista sateista näkynyt merkkiäkään. Tämä oli toki kiva juttu. Kivoja vieraita ja mukava oli tavata puutarhan merkeissä.



Mihin tämä aika menee? Kohta on heinäkuu jo puolessa välissä, huh sentään. Kesän soisi vielä jatkuvan pitkään!



perjantai 8. heinäkuuta 2022

PENSASRUUSUJEN AIKAAN


Pensasruusut ovat kukkineet noin viikon ajan. Tänä vuonna ensimmäisenä ehtivät rinta rinnan tarhakurtturuusut 'Ritausma' ja 'Sävel'. 'Sävel' kukkii valkoisena keskellä kuvaa.



Olen ollut aivan ihastunut edessä kukkivaan lamopensasangervoon. Istutin ne 2020 ja kaksi ensimmäistä kesää kukinta oli maltillista, mutta nyt pieni pensas on aivan täynnä valkoista keveää kukkaa ja näyttää aivan hurmaavalta. 'Sävel' näkyy tässä kuvakulmassa oikeassa reunassa, nämä täydentävät hyvin toisiaan. 

Kuvassa näkyvät vaaleanpunaiset kukat kuuluvat Teresanruusulle.



Tässä hieman kauempaa suloiset lamopensasangervot, kunpa ne kukkisivat tulevina vuosina yhtä upeasti. Vasemmassa reunassa 'Omoshiro' kärhö kiipeää portissa.



Eilen aamukierroksella olin juuri ottamassa kuvaa, kun aurinko tuli esiin pilven takaa. Tässä teille liikaa valottunut kuva. Siitä pääsee kuitenkin jyvälle, miltä viime päivät ovat näyttäneet, kun lähestyy Ruusupuistoa Graniittipenkin kohdalla. Graniittipenkki kukkii perennoja täynnä ja takana täydessä kukassa oleva 'Sävel' on melkoisen ihana valkoisessa kukkapilvessään. 



Ruusupuistossa kasvavat 'Sointu' tarhakurtturuusut näyttävät myös supersuloisilta, mutta niiden kuvaaminen on haasteellista, koska kuvaan en saa tallenntetua Soinnun olemusta niin kuin sen silmällä näkee.



Myös tämä kultakuoriainen (korjatkaa, jos meni väärin) on ihastunut Sointuun. Tästä näkee, miten monenvärisiä kukkia tässä pensasruusussa on samaan aikaan.



Pysytään vielä Ruusupuistossa. Teresanruusut 'Therese Bugnet' avaavat kukkiaan hieman verkkaisemmin, mutta kukkia riittää uskoakseni koko loppukesä tasaiseen tahtiin. Teresanruusun takana on tarhakurjenpolvia. 



Tämän vuoden istutuksina Ruusupuistoon pääsivät 'Duchesse de Montebello' ranskanruusut. Tässä ne ovat vielä nupussa... Oi, miten sieviä...



... ja tässä aukeamassa. Nyt nämä ovat vielä pieniä pensaita, laitoin niille vähän tukea, sillä tämän ruusun kasvutapa on herkästi lamoava. Nuuhkin näitä aina ohi kulkiessani, sillä tuoksu on niin hurmaava. Näistä tuli uusi ryhmä poistettujen kultapiiskujen paikalle. Ihan loistava muutos. 



Kuvaa ottaessani seison 'Duchesse de Montebellojen' vieressä. Edessä näkyvä alue on jo tekeytynyt hurjan paljon parempaan suuntaan kahdessa vuodessa. Ajatella, että 2020 huhtikuussa tässä kasvoi vain muutamia ränsistyneitä marjapensaita.



Lähdetään katsomaan huvimajan takana kasvavia ruusuja. Edessä keskellä tarhakurtturuusu 'Ritausma' ja vasemmalla vaaleanpunainen 'Pink Pavement'. Huvimajan edessä sinisenä kukkii mirrinminttu, tarhakellokärhö 'Arabella’ ja 'Arabellan’ juurella kukkivat 'Biokovo' peittokurjepolvet.



Muistatte ehkä, että jouduin tänä vuonna leikkaamaan reilusti 'Ritausmaa', onneksi kukkia kuitenkin riittää.




Seuraavat pensasruusut pilkistelevät vasemmalla tuijien takana. Edessä keittiöpuutarhan rajalla 'Rose Queen' loistosalviat ja neidonkurjenpolvet ovat niin ilo silmälle.



Tarhakurtturuusut 'Pink Pavement' ja valkoinen 'Blanc Double de Coubert' jaksavat kukkia pitkään, viime vuoden kokemuksen mukaan koko loppukesän. 

'Rouge Cardinal' kärhöt ovat nousseet köynnöskaaressa jo korkealle ja nuput pullistelevat lupaavasti. Meillä ei ole vieläkään satanut kuin pieniä ripsuja. Sääennusteet vaihtelevat kaiken aikaa, tälle viikolle on välillä luvattu kaatosadetta ja seuraavan päivän ennusteissa ei juuri yhtään vettä. 

Odotan innokkaana puutarhavieraita Hämeen puutarhaseurasta sunnuntaina. Toivoisin, että silloin puutarhaharrastajat saisivat vielä nähdä näitä ruusuja kukassa ja juuri tämän vierailun aikana saisi olla kiva sää kierrellä ja jutella puutarha-asioista.