maanantai 26. syyskuuta 2022

MIETTEITÄ, MUISTOJA JA PENTUARKEA

Rusokirsikka on vasta aloittamassa syyspukeutumista



Monin paikoin näkee upeita ruskan värejä, mutta meillä kaikki ruskaan värittyvät puut tai pensaat eivät ole vielä vaihtaneet sävyjään.



Olen tehnyt puutarhan syystöitä jaksoissa. Viimeiset kaksi viikkoa meillä on ollut pari konemiestä syömässä ja kahvilla arkipäivät. Muistuu mieleen ajat, jolloin se oli hyvin tavallista. Nykyään ei niinkään, tai ainakaan näin pitkäkestoisesti. Joutuu vähän enemmän miettimään, mitä laittaa ruoaksi, jotta menu olisi viikon aikana vaihteleva. Isäntä syö sujuvasti samaa ruokaa vaikka useamman päivän putkeen, kun olemme kahdestaan. Lisäksi olen nyt tehnyt jälkiruokia / kahvileipää perusarjesta poiketen.



Oikeastaan olen hämmästellyt, miten nuorena kolmen pienen lapsen äitinä sain vielä tehtyä sesonkiaikoina työ- tai talkoomiehille ruokaa kaksi kertaa päivässä. Lisäksi päivä alkoi usein miesten aamukahvilla ja tietysti päiväkahvit leivonnaisineen kuuluivat ohjelmaan. Muistan kyllä, että leivoin melkein joka päivä jotain ja usein pienimmäinen keikkui lonkalla sylissä, kun hämmensin keitoksia hellalla. Oli sekin aikaa. 

Kun kuopus syntyi, oli esikoinen 3v 2kk ja siinä välissä vielä keskimmäinen lapsista 1v ja 5 kk. Joten voitte uskoa, että vipinää riitti. Tosin lapset myös viihdyttivät toisiaan, vaikka riitti siinä sivussa kunkin päiväunien  ja ulkoilujen ohjelmointia, leikkien valvomista, vaipanvaihtoa ja ruokintaa. Pyykkirumba oli aika hurjaa.



Lauantaina hoidin meillä pientä tyttären poikaa, sillä tytär oli koiransa kanssa kisoissa. Niklas on nyt 1v ja 10kk. Meillä oli oikein kiva ja toimelias päivä. Touhusimme yhdessä ulkona ja sisällä tietenkin leikimme ja luimme kirjoja. 

Huomaa kuitenkin, että nämä intensiiviset päivät vievät enemmän energiaa kuin nuorena. Tai ehkä lapsenlapsen kanssa on tarkempi ja on kiva olla täysillä läsnä eri puuhissa. Yläkertaan vievät portaat ovat liukkaat, joten en uskalla päästää lasta yksin niitä kulkemaan. Joten mummi siis pinkoi mukana, kun Niklas kipitti yläkertaan ja laski alas mahallaan, sillä komento oli, että aina pitää alas tulla takaperin. Voitte uskoa, että yläkerrassa käytiin monta kertaa päivän aikana. Tietysti olisi voinut estää porrasharjoittelun, mutta toisaalta se on halpaa huvia, hyvää treeniä ja sai aikaan monet naurut.

Enkeliperhoangervon syysväritys on kaunis



Oma lukunsa hoitopäivässä oli yrittää saada Niklas ja Rilla pidettyä myönteisesti ja turvallisesti yhdessä ja erikseen. Lapsi oli varsin ihastunut koiraan ja pentu oli erittäin kiinnostunut lapsesta. Molemmista olisi ollut tosi hauskaa juosta talossa edestakaisin yhdessä. Juoksuleikkiin oli heti puututtava, sillä Rilla painaa nyt jo 20 kg ja vauhdin lisääntyessä se alkaa myös leikkiä kuten koirakavereiden kanssa ja siinä jää alle 2-vuotias jalkoihin. 

Terijoensalavassa on hyvä istuskella

Tosi sievästi Rilla nuolaisi (ilman  hampaita) Niklasta ja rauhallisissa hetkissä Niklas silitteli pentua ja antoi koiralle nameja kädestä.  Näistä hetkistä saavat molemmat hyviä muistijälkiä tulevaisuutta ajatellen. 



Mutta yhtään ei uskaltanut pitää pentua ja lasta keskenään ilman aikuisen tiivistä läsnäoloa. Tämä haaste vaati ukin ottamaan välillä pennun metsälenkille ja välillä ukki & Niklas tekivät omia hommia, kun minä olin varattu ruoka- tai muissa puuhissa.



Sunnuntaina sain kaivettua kaikki hankitut kukkasipulit maahan. En viitsinyt enää odottaa tulppaanien kanssa. Lämpötilat ovat laskeneet ja tälle viikolle luvatut vesisateet auttavat juurtumisessa.

Verkkojen laitto on jo yli puolen välin, mutta vielä löytyy verkkoja odottavia puita ja pensaita ainakin 70 kpl äkkiä laskeskellen. Osan pensaista laitan ryhmäkarsinaan. 

Lumipalloheisi



Kasvihuoneen tyhjennän loppuun viimeistään ensi viikolla, eipä siinä enää paljon ole tehtävänä. Niklas auttoi mummia, kun purin Blumatin (kastelujärjestelmä) osiin, poika vei aina irrotetun osan ämpäriin. Välillä keräsimme ja söimme kypsyneitä tomaatteja.



Tänään olimme taas Rillan kanssa pentukurssilla. Kurssilla harjoitellaan tärkeitä arkielämän perustaitoja. Meillä on tavoitteena, että Rilla oppii hyvin käyttäytyväksi koiraksi, jonka kanssa on helppoa ja mukavaa toimia missä vain. Varasimme myös jatkokurssin pentukurssin perään. Koiralle on hyödyllistä, että samassa koulutustilassa on kolme muutakin pentua omistajineen. Oppii keskittymään myös toisten koirien ollessa samassa huoneessa.

Koulussa on Rillan mielestä hurjan kivaa, koska joka tehtävän suoritettuaan saa aina superhyviä palkkanameja ja kiitoksia. Me isännän kanssa taas yritämme palauttaa mieleen pennun ajatusmaailmaan asettumista ja koitamme kouluttaa itseämme niin, että autamme omalla toiminnallemme pentua oppimaan asiat oikein. Saa muuten ihan oikeasti keskittyä, vaikka tavallaan asiat ovat hyvin tuttuja aikaisempien koirien jälkeen. Jokainen koira on kuitenkin oma persoona ja on aina parempi oppia opettamaan asiat oikein. Koiran huonon ja ei-toivotun käyttäytymisen ohjelmoiminen pois on työläämpää kuin opettaa koiraa alusta asti toimimaan oikein. Jaahas, tässä on itselle melkoinen oppimisen paikka jälleen. Paljon toistoja, kärsivällisyyttä ja iloista leikkiä vastapainona.



keskiviikko 21. syyskuuta 2022

ARBORETUMIN KAUSI 2022

Edessä japaninpihlaja, keskellä kallion oikealla puolella katsura



Olen aika lailla innostunut tämän vuoden edistymisestä. Laidun muuttuu pienin vääjäämättömin askelin kohti erilaisten puuvartisten puistoa. Tänä vuonna olen istuttanut arboretumin alueelle yhteensä 8 puuta ja ainakin 130 pensasta. Työn touhussa on jokunen saattanut jäädä kirjaamatta. Lisäksi monivuotisia köynnöksiä on istutettu 12 ja muutamat perennat päälle.

Yhä edelleen on tilaa jatkaa istuttamista. Eli työ ei lopu ensi vuonnakaan.



Tänä keväänä iso edistyminen tapahtui, kun saimme yhdistettyä keskellä itä-länsi suunnassa laajan istutusalueen, alueelle oli aikaisempina vuosina istutettu muutamia puita ja pensaita omiin pikku kumpareisiin. 

Jatkossa on kiinnostavaa seurata itselleni uusia tuttavuuksia mm. kirsikkasorvarinpensasta ja pallesorvarinpensaita. Näitä en ole nähnyt aikaisemmin ja on hauska tutustua.



Tällä laajalla kaistaleella kukkivat keväällä / alkukesällä atsaleat, niitä on suunnitelmissa istuttaa vielä lisää ensi vuonna. Purppuraomenapuut Makamik ja Aamurusko tuovat myös alkukesän kukintaa.

Tekisi mieli istuttaa ensi vuonna kuvan keskellä näkyvän 'Makamik' purppuraomenapuun vasemmalle puolelle pieneen rinteeseen magnolia. Katson ensin, selviääkö puutarhan puolelle istuttamani magnolia talvesta. 

Kuvasta ei ole kovin helppo huomata, että istutusalueen keskusta itä-länsisuunnassa on alempana ja nyt istutetut pensaat ja puut ovat kohopenkissä kahta puolen. Näin maasto hieman kumpuilee ja jätän keskellä olevan matalan kaistaleen joka tapauksessa hoitokäytäväksi.



Keskikesän kukkijoita ovat Yuki Cherry Blossom nietospensaat, rungollinen 'Palibin' pikkusyreeni, tarhakurtturuusu 'Sointu' ja Teresanruusut yhdessä ryhmässä ja ’Minette’ mustialanruusut toisessa ryhmässä. 



Alueelle istutin myös tuliaisina saamani perennat - kiitos Minna (blogista Hiidenkiven puutarhassa) ja Minnan äiti, jonka puutarhasta nämä tähtiputket ovat. Kuvassa näkyvä ruskolilja oli piiloutunut tähtiputkien sekaan.



Edessä vasemmalla näkyy tänä kesänä istutetun sateenvarjojalavan oksia. Sateenvarjojalava kasvaa alueen länsireunalla. Se saa nyt juurtua rauhassa ja päätän myöhemmin, mitä istutan sen ympristöön. Kivien oikealla puolella näkyy hennosti tänä kesänä istutettu marjaomenapuu, sen ympärillä kasvaa vaaleanpunaisia hanhikkeja. Tämäkin alue tarvitsee ensi kesänä lisää multaa ja istutuksia.



Arboretumin eri puolilla kasvaa kolme purppuratuomea. Yksi näistä on kuvan vasemmassa reunassa. Olen ihastunut purppuratuomen lehtien sävyyn ja kukat ovat tosi kauniita. Todella suositeltava ja kaunis puu. 

Kellokuusama 'Kellokas'

Kellokusaman istutin 2019 ja se on selvinnyt kallion vierellä kolmesta talvesta. Näitä voisi istuttaa vielä toisenkin, sillä pensas on kaunis. 'Kellokas' kukkii kesäkuun loppupuolella.



Tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson' sopii hauskasti punalehtiruusun viereen. 



Nämä ovat osa laajempaa pensasryhmää, istutin tämän alueen viime vuoden 2021 keväällä.



Toinen arboretumin merkittävä muutos tämän vuoden aikana oli suuren laakakiven tai kallion (näkyy kuvan etualalla) yhteyteen tehty kivireunainen istutusalue. Tänne istutin purppuraomenapuu ’Rixin’ ja toiseen laitaan ’Toba’ helmiorapihlajan. Nietospensaat, pikkujasmikkeet, 'Charles Joly' jalosyreenit ja ruusut ovat jo istutettuina sekä pensaskärhö ’Mandsurica’. Mietin vielä talven aikana jotain sopivaa keskelle aluetta. 

Tasaisen kiven päälle ostin painavan betoniruukun 'Eija's Gardenista. Oli ilo tehdä Eijan upeaan elämyspuutarhaan kesälomareissu heinäkuussa.



Tässä pikkujasmikkeet kukassa kyseisellä alueella ennen Eija's Gardenissa käyntiä. Laakakiven oikealla puolella kasvaa serbiankuusi. Aion ensi vuonna istuttaa sen ympärille matalia havuja, jotta kohtaan tulee havuryhmä. Höyhenpensaan olen ajatellut istuttaa havujen edustalle.



Oli hauska löytää muistoksi Kotkan reissulta riippapunapähkinäpensas. Se kasvaa nyt vasemmassa reunassa näkyvän 'Toba' helmiorapihlajan oikealla puolella.

Laitumella on vähän tylsästi ollut sähköyhtiön laittama sähköpylväs ja harukset. Harusten kohdalle istutin lännenheisiangervot, jotta kukaan ei kävelisi vahingossa haruksia päin. Kokeilen lähtisikö piippuköynnös kiipeämään sähköpylvästä pitkin. Ympäröin pylvään kanaverkolla, jotta köynnös saisi siitä kiipeilytukea. Lisäksi istutin sähköpylvään ympärille Tähtisilmä loistojasmikkeen, lumipalloheiden ja amerikanheiden.



Kolmantena suurena työmaana tänä kesänä oli pohjoisen reunan aitarinne. Viime vuoden viimeinen projekti oli köynnösaidan rakentaminen. Silloin aita jäi aika lailla orpona kaiken maailman rojuheinän ja risukon keskelle. 



Keväällä katselin työmaata ja puhuin isännälle toiveesta saada kivipengerrys ainakin puoleen väliin aidan edustalle, sillä länteen päin maan pinta laskee ja pengerrys näyttäisi kivalta. 



Kivipengerryksen ja aidan väliin jäi noin 3 metrin istutusalue. Köynnösaidan itäpäässä istutusalue on kapeampi, mutta se levenee polveilee istutusten muodossa alaspäin kuljettaessa. Aitarinteeseen on jo istutettu sirotuomipihlaja, pilvikirsikka, ruusuorapihlaja (tämä jäniksen syömä puu muuttui pensaaksi ja voi reippaasti). Laitumen puolella rinteessä kasvaa jo mukavaan kokoon ehtinyt punasaarni.



Vasemmassa reunassa on pensaaksi muuttunut ruusuorapihlaja. Vieressä valkoista hanhikkia. Takana kasvaa yksivuotinen kelloköynnös.



Muutaman puun lisäksi aitarinteessä kasvavat mm. kolme syreeniä, pensasruusut Tove Jansson ja suviruusu Poppius sekä köynnösruusu 'William Baffin'.

Täydentäjinä rinteen reunassa kasvaa sekä pensasangervoja että valkoisena kukkivia hanhikkeja. Ensi vuosi näyttää, onko vaikutelma toivottu, vai muutanko jotain.

Olen ehtinyt istuttaa monivuotisina köynnöksinä  aidan eteen 4 villiviiniä, lumikärhön, ’First Love’ ja ’Miss  Bateman’ kärhöt sekä  kiinanlaikkuköynnös 'Annikin'. Yritän saada ensi vuonna parempia kuvia aitarinteestä.



Tässä katsotaan suoraan etelään päin eli aitarinne on selän takana. Vasemmalle jäävän pensasalueen molemmissa päädyissä kasvaa metsätammi. Keskellä nurmikkoa on 2021 istuettu 'Drummondii' kirjovaahtera.




Japaninhappomarja ’Tiny Gold’ sointui hauskasti nauhusten sävyyn.




Mustialanruusu 'Mineten' ensimmäinen kukinta. 



Loppukesän kukintaan hortensiat tuovat iloa ja kauneutta. Edessä kaksi syyshortensia Sunday Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun' taimea. 






Tämän 2022 kauden neljäs iso projekti oli pergolan rakentaminen laitumen länsirajalle. Pelkkä pergola ei tietenkään riittänyt, vaan nyt sain jo aikaisemmin suunnittelemani uuden alueen rakennettua pergolan toiselle puolelle. Myös kuvassa näkyvää vasenta puolta parannettiin. Pienet kuusen taimet ovat serbiankuusia. Ajattelin leikata niitä siten, että ne kasvavat tuuheiksi.



Tässä toisesta suunnasta katsottuna. Arboretumin alueella en ole vielä kantannut istutusalueiden reunoja, ehkä joskus on sekin puuha edessä.



Etualalla on sekä ’Early Sensation' että 'Magical Fire’ syyshortensioita. Ruohokäytävän toisellä puolella on lisää hortensioiden kukintaa. Kunhan kaikki kasvavat muutaman vuoden, uskon, että näyttää kauniilta.



Tässä syyskuun kuvassa satoi, mutta ehkä siitä saa selville jotain.



Syyskuun alun pakkasyöt veivät hortensioiden kukinnot ruskeiksi, mutta onneksi sain nauttia niistä aika pitkään. 

Istutusmultaa on kulunut tämän kauden aikana kolme kuorma-auton lavaa, suurin osa on mennyt tänne arboretumiin.



ARBORETUMIN KASVIT

Puut:

  • Harmaapihta Abies concolor (1), istutettu 2019
  • Japaninpihta Abies veitchii (2), istutettu 2019
  • Koreanpihta Abies koreana (5), istutettu 2019
  • Siperianpihta Abies sibirica (1), istutettu 2020
  • Hopeakuusi picea pungens 'Glauca' (1), istutettu 2023
  • Lännendouglaskuusi pseudotsuga menziesii (1), istutettu 2023
  • Hevoskastanja, istutettu noin 2000
  • Helmiorapihlaja ’Toba’ Crataegus x mordenensis, istutettu 2022
  • Mantsurianjalopähkinä Julans mandshurica (3), istutettu 2022 pieniä ja iso 2023
  • Hopeavaahtera Acer saccharinum, istutettu 2019 sekä iso taimi 2023
  • Kirjovaahtera 'Drummondii' Acer platanoides (1), istutettu 2021
  • Metsävaahtera Acer platanoides (2), istutettu 2021
  • Kynäjalava Ulmus laevis (2), istutettu 2020
  • Vuorijalava Ulmus glabra (2), istutettu 2023
  • Sateenvarjojalava Ulmus glabra Camperdownii istutettu 2022
  • Liuskalehtilehmus 'Laciniata' Tilia platyphyllos (2), istutettu 2020
  • Luumu 'Eurazia', istutettu 2020 kookas keltapunainen, mehukas ja makea
  • Luumu 'Zaretsnaja Rannaja, istutettu 2021. Aikainen suuri tumma violetti, lievähappoinen, mmakea
  • Amerikanpihlaja Sorbus americana (1), istutettu 2021
  • Japaninpihlaja Sorbus commixta (1), istutettu 2020
  • Keltamarjainen pylväspihlaja 'Autum Spire' Sorbus Aucuparia (1), istutettu 2019
  • Taatanpihlaja Sorbus thuringiaca (1), istutettu 2019
  • Tuurenpihlaja 'Dodong' Sorbus (2), istutettu 2020
  • Marjaomenapuu Malus baccata, istutettu 2022
  • Metsätammi Quercus robur (2), istutettu 2021 ja (3) istutettu 2023
  • Pilvikirsikka Prunus pensylvanica (7), istutettu 2019
  • Rusokirsikka Prunus sargetii (2), istutettu 2023
  • Lehtosaarni Fraxinus excelsior (2), istutettu 2023
  • Punasaarni Fraxinus pennsylvanica (3), istutettu 2021
  • Purppuratuomi 'Colorata' Prunus padus (3), istutettu 2021 ja 2022
  • Tuohituomi Prunus maackii (1). istutettu 2023
  • Purppuraomenapuu ’Makamik’, istutettu 2021
  • Purppuraomenapuu ’Aamurusko’, istutettu 2022
  • Purppuraomenapuu 'Linnanmäki', istutettu 2023
  • Purppuraomenapuu ’Rixi’, istutettu 2022
  • Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii (2), istutettu 2023
  • Sirotuomipihlaja Amelanchier laveis, istutettu 2022
  • Pylväshaapa populus tremula 'Erecta' (3), istutettu 2023
  • Serbiankuusi Picea omorika, 19 kpl istutettu 2019. Yksi kookkaampi taimi 2021
  • Kääpiöserbiankuusi 'Nana' Picea omorika (3), istutettu 2023
  • Tarhaomenapuu 'Summerred, istutettu 2020. Syyslajike
  • Timanttituija 'Smarargd' Thuja occidentalis (3), istutettu 2021
  • Walkerinhernepuu, istutettu 2023

Pensaat ja pienet havut

  • Happomarja (4), istutettu 2021
  • Atsalea ’Ruususen Uni’ (3) Rhododendron Rustica Mixture-risteymä, istutettu 2022
  • Amerikanheisi ’Alfredo’ Viburnum opulus trilobum (2), istutettu 2022
  • Grönlanninhanhikki ’Nuuk’ (7), Sibbaldiopsis tridentata, istutettu 2022
  • Harokataja ’Nana’ Juniperus procumbens (5), istutettu 2022
  • Jalosyreeni ’Charles Joly’ (4) Syringa vulgaris-ryhmä kerrannaiset purppuranpunaiset kukat,  2022
  • Japaninhappomarja ’Tiny Gold’ Berberis thunbergii (3), istutettu 2022
  • Kartiovalkokuusi (2+3), istutettu 2019 ja 2023
  • Kanadanatsalea ’Violetta’ (3), istutettu 2022
  • Kartanonruusu ’Pikkala’ Rosa (3), istutettu 2022
  • Katsura Cercidiphyllum japonicum, istutettu 2021
  • Kaarisyreeni ’Veera’ Syringa x josiflexa, istutettu 2022
  • Kameliajasmike, istutettu 2022
  • Kellokuusama 'Kellokas' (1), istutettu 2019
  • Keltaheisiangervo ’Angel Gold’  (3) Physocarpus opulifolius ’Minangle’ Angel Gold, 2021
  • Keltajapaninangervo ’Golden Princess’ (6), istutettu 2021
  • Kevätatsalea ’Fraseri’ (4), istutettu 2021
  • Kuningasatsalea ’Estelle’ Rhododendron schlippenbachii, istutettu 2022
  • Kirsikkasorvarinpensas, istutettu 2022
  • Koivuangervo (6), istutettu 2022
  • Koreanonnenpensas Forsythia ovata, istutettu 2022
  • Kääpiökataja 'Green carpet' (1), istutettu 2019
  • Kääpiöpihta Pallo Pekka (3), istutettu 2021
  • Kääpiöserbiankuusi 'Karel' Picea omorika (2), istutettu 2023
  • Kääpiövuorimänty (5+6), istutettu 2022 ja 2023
  • Lamoherukka (6), istutettu 2021
  • Loistojasmike ’Tähtisilmä’ Philadelphus lewisii, istutettu 2021 ja toinen 2022
  • Loistoangervo 'Odensala' (7) Spirea japonica, istutettu 2021 ja 2022
  • Lumipalloheisi ’Pohjan Neito’ (2) Viburnum opulus, istutettu 2022 ja 2023
  • Lännenheisiangervo Physocarpus opulifolius (3), istutettu 2022
  • Marjaomenapensas (5), istutettu 2023
  • Marjatuomipihlaja Amelancier alnifolia (3), istutettu 2023
  • Mongolianvaahtera, istutettu 2021
  • Mustaselja ’Black Lace’ Sambucus nigra (2) istutettu 2022 ja 2023
  • Mustialanruusu ’Minette’ Rosa minette, (3) istutettu 2022
  • Nietospensas Yuki Cherry Blossom Deutzia ’NCDX2’ (9+4), istutettu 2022 ja 2023
  • Norjanangervo 'Grefsheim' Spirea x cinerea (6), istutettu 2023
  • Pallesorvarinpensas ’Compactus’ Euonymus alatus (3), istutettu 2022
  • Pallotuija 'Danica' (1), istutettu 2021
  • Pallohortensia ’Pink Annabelle’ (2), istutettu 2022
  • Pallohortensia 'Sweet Annabelle'  (6), istutettu 2023
  • Pensasangervo Double play Big Bang Spirea x 'Tracy'  (7), istutettu 2021
  • Pensashanhikki 'Abbotswood' Dasiphora fruticosa (2), istutettu 2022
  • Pensashanhikki Creme Brulee Dasiphora fruticosa 'Bailbrule' (2), istutettu 2022
  • Pensashanhikki 'Lovely Pink'  (3+3) Dasiphora fruticos, istutettu 2021 ja 2023
  • Pensashanhikki Happy Hearts Pink Star Dasiphora fruticosa 'SMNPPS' Happy Hearts (6),  2022
  • Pensashanhikki Double Punch Pastel ’Mincrero04’ Dasiphora fruticosa (10), istutettu 2022
  • Pensashanhikki 'Tilford Cream' Dasiphora fruticosa (13), istutettu 2023
  • Pesäkuusi 'Nidiformis' Picea abies (3), istutettu 2023
  • Pihajasmike, istutettu 2021
  • Pikkujasmike Philadelphus x lemoinei (3), istutettu 2022
  • Pikkusyreeni ’Palibin’ Syringa meyeri, istutettu 2022
  • Puistoatsalea ’Adalmina’ (3), istutettu 2021
  • Puistoatsalea ’Illusia’ (2+2), istutettu 2021 ja 2022 ja 2023
  • Puistosyreeni ’Ainola’ Syringa x henryi (2), istutettu 2022 sekä 2023
  • Punalehtiruusu (3), istutettu 2021, 2022
  • Purppuraheisiangervo ’Diabolo’ Physocarpus opulifolius (3), istutettu 2021
  • Purppuraheisiangervo ’Lady in red’ Physocarpus opulifolius (2),  istutettu 2021
  • Purppuraheisiangervo ’Little Devil’ (3), istutettu 2021 ja 2022
  • Purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' (2+2), istutettu 2021 ja 2023
  • Riippapunapähkinäpensas Corylus avallana JM 251 PBR, istutettu 2022
  • Rinneangervo (12+ 5), istutettu 2021 ja 2022 ja 2023
  • Revontuliatsalea ’Lilac lights’ (2), istutettu 2021
  • Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ (2), istutettu 2022
  • Revontuliatsalea ’Tri-Lights’ (3), istutettu 2022
  • Ruusuangervo Froebelii' (6) Spirea japonica istutettu 2021 ja 2022
  • Ruusuorapihlaja pensas, istutettu 2022
  • Sammalruusu Tertinkartano (2) Rosa Centrifolia Muscosa-ryhmä, istutettu 2022
  • Silkkikanukka 'Cayenne' (1) Cornus amomum, istutettu 2021
  • Seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa' (11 + 8), 2021, 2022, 2023
  • Siilikuusi (1)
  • Sinilaakakataja ’Icee Blue’ Juniperus hor. (2), istutettu 2022
  • Susanna Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii, istutettu 2022
  • Suviruusu ’Poppius’(2), istutettu 2021
  • Syyshortensia 'Early Sensation' Hydrangea paniculata (4), istutettu 2021 ja 2022
  • Syyshortensia ’Magical Fire’ Hydrangea paniculata (3), istutettu 2022
  • Syyshortensia Pinkachu Hydrangea paniculata 'Smhppinka' (4), istutettu 2022
  • Syyshortensia ’Silver Dollar’ Hydrangea paniculata, istutettu 2022
  • Syyshortensia Sunday Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun' (2), istutettu 2022
  • Syyshortensia Vanille Fraise Hydrangea paniculata 'Renhy' (4), 2021 ja 2022
  • Syyshortensia 'Wim's Red' Hydrangea paniculata (3), istutettu 2023
  • Verhoangervo 'Lumikki' Spirea beauverdiana (3), istutettu 2019
  • Tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson’ (2), istutettu 2021
  • Tarhakotakuusama 'Korea' Weigela florida (3), istutettu 2023
  • Tuivio Microbiota decussata (6), istutettu 2023
  • Tummakeijuangervo 'Manon' Spirea japonica (5), istutettu 2023
Köynnökset ja perennat:
  • Imukärhivilliviini (4) Parthenocissus quinquefolia, istutettu 2021 ja 2022
  • Kiinanlaikkuköynnös 'Annikki' (1) Actinidia kolomikta, istutettu 2021
  • Kiinanlaikkuköynnös ’Adam’ Actinidia kolomikta, istutettu 2022
  • Kruunukärhö 'Propertius', 2021
  • Loistokärhö ’First Love’ Clematis, istutettu 2022
  • Loistokärhö ’Miss Bateman’ Clematis, istutettu 2022
  • Pensaskärhö ’Mandsurica’ Clematis recta, istutettu 2022
  • Tarha-alppikärhö 'Willy', istutettu 2022
  • Tarhakellokärhö ’Arabella’, istutettu 2022
  • Köynnösruusu 'William Baffin', istutettu 2022 
  • Piippuköynnös Aristolochia macrophylla, istutettu 2022
  • Lumikärhö, 2022
  • Tarha-alppikärhö ’Cecile’, istutettu 2022
  • Tuoksuköynnöskuusama Lonicera caprifolium’, 2021
  • Pioni 'Wladyslawa' (3), istutettu 2023
  • Pioni itoh-hybrid 'Sonoma Rosy Future' (2), istutettu 2023
  • Pioni itoh-hybrid 'Cora Louise' (1), istuetuu 2023
  • Keijunkukka 'Marmalade', istutettu 2021
  • Tähtiputki rosa, istutettu 2022
  • Tuoksukurjenpolvi, istutettu 2022
  • Viiniköynnös eli tarhaojukkaviini ’Zilga’ Vitis Labruskana -ryhmä, istutettu 2022


Puiden taimia 43 erilaista, istutettu yhteensä 97 puuta
Pensaita eri lajeja 86, istutettu pensaita ja pieniä havuja yhteensä  325
Unohdukset ovat mahdollisia. Pahoittelen, jos lajinimissä on merkintävirheitä.

tiistai 13. syyskuuta 2022

SYKSYN ASKELIA

Kalliokielo



Viime jutun jälkeen on ollut pari oikein kaunista ja lämmintä syyspäivää. Sain levitettyä suursäkissä odottaneen palaneen hevosenlannan arboretumiin. En laittanut pollenpotkua ihan kasvien juurelle, ettei siitä koituisi uutta piristysruisketta pensaille, joiden pitäisi nyt valmistautua talveen. 

Miniän hevosilta tullut tuote oli erinomaista ja mukavan palanutta ja siitä sai uusille perustetuille alueille hyvää maanparannusainetta tulevaisuuteen. 



Viime viikon pakkasyöt tekivät selvän keittiöpuutarhan kesäkukista. Lehtikaalia ei lähes 4 asteen pakkanen haitannut. Lehtikaali on varsin koristeellinen ja nyt se paistattelee ylväänä, kun viereltä paleltuivat kukat.

Olen siivonnut laatikoista kuolleet kukkien kasvustot ja kärrännyt ne kompostoitumaan arboretumiin. Myös kasvihuonetta olen tyhjentänyt.



Tomaattien kasvustot villiintyivät loppukaudesta, kun en ehtinyt hoitaa niitä niin paljon kun olisi pitänyt. Nyt poistin ne tomaatit, jotka näyttivät jo lopettaneen tai olivat lopettelemassa sadon tuottamisen ja siistin jäljelle jäävien kuuden tomaatin kasvuston. Kuvassa siivous on vasta ihan kesken.

Keräsin kypsiä tomaatteja sunnuntaina ja maanantaina yhteensä neljä litraa sisälle ja söin mahani täyteen työskennellessäni, kypsät tomaatit olivat tosi makeita, siis aivan erinomaisia. Ihmettelin, että ne eivät olleet kärsineet pakkasöistä, sillä en tietenkään enää pidä lämmitintä virtalähteessä.

Pilkoin poistettujen tomaattien vihreät osat pienemmiksi paloiksi ja kärräsin nämä arboretumiin ja päälle kippasin kasvualustat. Saavat kompostoitua hyväksi mullaksi. Jäljelle jääneet kuusi tomaattia saavat vielä lehdettömiksi karsittuina kypsyttää syötäväksi tomaatteja niin kauan kuin jaksavat.



Kolme ensimmäistä omenapuuta on saanut verkot ympärilleen. Verkottamista onkin luvassa pitkä rupeama ennen kuin kaikki jänisten herkut ovat paketissa.



Keskellä näkyvä tähtimagnolia on saanut juurtua tämän kasvukauden ja toivon sen valmistautuvan ensimmäiseen talveensa huolellisesti. Samaa toivon edessä oikealla osittain näkyville helmipensaille. Molemmat ovat näyttäneet kivoilta vihreinäkin, vaikka tietysti kukinta on kerrassaan ihana vaihe.



Purppuraomenapuu 'Rixi' on kasvanut melkoisesti tämän kesän aikana. Puu näkyy oikeassa reunassa, takana oksiaan levittelee vanha mongolianvaahtera. 



Myös mustaselja 'Black Lace' on kasvanut hurjasti tämän kesän aikana, tästä jo mainitsinkin aikaisemmin. Tässä on vain yksi oksanhaara. Pensaan kuvaaminen on haasteellista, sillä kuvassa se häviää helposti taustan kasveihin, nurmikkoa vasten lehdet näkyvät paremmin. 'Black Lace' on kasvutavaltaan leveä ja ilmava, siis aivan hurjan kaunis. Toivottavasti saan joskus sopivissa valo-olosuhteissa kuvattua pensaan kokonaan.

Tämä yksilö on selvinnyt jo kahdesta talvesta ja toivon uuden arboretumiin istutetun kaverin pärjäävän siellä olevissa olosuhteissa. 

Nyt odotan sadetta, tälle viikolle on luvattu vettä useampana päivänä ja se olisi kovin tervetullutta kuivaan maahan. Syksyisiä puuhia jatkan poudan aikaan, tehtävää on vielä paljon.


perjantai 9. syyskuuta 2022

PAKKASÖITÄ JA TÖITÄ ARBORETUMISSA



Viimeistään nyt on todettava, että kesäkausi on taputeltu. Torstain vastaisena yönä meidän tontilla oli pakkasta - 3,7 astetta ja viime yönä -3,2 astetta. Koko viikko on tuntunut kylmältä myös päivällä ulkotöitä tehdessä. 

Olen istuttanut tämän kauden viimeisiä puskia arboretumiin, toki multakuormaa työntäessä tulee lämmin, kun on tukevasti vaatteita päällä. Pipo on jo kuulunut normipukeutumiseen samoin paksummat puutarhahanskat.



Arboretumin pensashanhikit jaksavat kukkia. Tässä etualalla 'Lovely Pink' ja takana Pink Star. Nämä kasvavat tänä vuonna istutetun marjaomenapuun ympärillä. 

Meillä oli torstaina asioita hoidettavana Jyväskylässä, joten kävin vielä Viherlandiassa katsomassa, löytyykö jotain kivaa tällä viikolla istutettavaksi. Olihan siellä vaikka mitä, mutta päädyin jättämään ostoskärryyn siirtyvät ostokset kohtuulliseksi. 

Atsaleat ovat olleet mielessä ja päädyin ostamaan tämän syksyn uuteen alueeseen arboretumiin vielä kuningasatsalea ’Estellen’, ’Northern Hi-Lights’ revontuliatsalean ja kaksi ’Ruususen uni’ atsaleaa. Näin jo aikaisemmin istutettujen viiden atsalean ryhmään saa runsautta. 



Päädyin laajentamaan edellisen jutun jälkeen tätä istutusaluetta, sillä ensimmäinen muotoilu ei miellyttänyt silmää. Usein tulee ensin tehtyä varovaisesti liian pieni, koska kasvualustaan kuluu niin paljon multaa. 

Rillasta oikealle on suuri laakea kivi, sitä näkyy vain vähän, sillä yritän tukahduttaa kiven ympärillä ollutta ei-toivottua kasvustoa pahvien ja katteen alla. Myöhemmin kiven voi ottaa paremmin esiin ja siitä voi tehdä kivan yksityiskohdan istutusten reunassa. Rillan takapuolesta eteenpäin siperianpihtaa kohti on levennetty multatila. Kärrään tuohon lisäksi kasvihuoneen kasvualustat ja syksyn lehtiä yms.

Pystyssä olevan laudan kohdalle istutan rusokirsikan. Katselin Viherlandiassa kaihoten kaunista rusokirsikan taimea, mutta jätin sen vielä varmuuden vuoksi vasta keväällä istutettavaksi. Pieni Mantsurianjalopähkinä siirtyy Rillan takapuolen oikealle puolelle. Näin puut asettuvat alueelle paremmin.



On ollut kiva saada edes tämän verran istutettua syksyllä, helpottaa kevään kiireitä. Talven aikana voi vielä miettiä, mitä muuta alueelle olisi kiva laittaa. Meillä on edelleen kuivaa, joten kate vähentää kohopenkkiin istutettujen taimien kasteluvesien haihtumista. Vaahteran ympärillä kasvaa uusia pensashanhikkeja.



Kiinnosti kokeilla tätä hyvin vaalean pastellin sävyistä lajiketta. Kyseessä on Double Punch Pastel 'Mincreo04'. Hurja nimi. Saaripalstan Saila opasti omassa jutussaan näistä kasvien lajikkeiden kirjaamisista ja toivon tämän menneen oikein. Tämän hanhikin väri on hyvin hennon vaaleanpunainen, mutta toisinaan se näyttää hennon vaalean keltaiselta. Kukka on hieman kerrottu.



Tässä Rilla esittelee kyseistä hanhikkia. Rillasta hanhikkien päällä on ollut mukava kelliä, ehkä ne ovat miellyttävän pehmoisia makuualustoina.



Myös kasasta kärrätty kuiva istutusmulta on erinomainen makuualusta ja soveltuu hyvin kuoppien kaivamiseen, tuumii Rilla. Tähän kivien ympäröimään kohopenkkiin täydensin uudesta multakasasta kasvualustan odottamaan kevään istutuksia. 

Kuvan vasemmassa reunassa on tänä vuonna istutettu kameliajasmike. Rillan hännästä katsottuna parin metrin päässä on niin ikään tänä vuonna istutetut Tertinkartanon Sammalruusut Rosa Centrifolia Muscosa- ryhmästä. Rillan korvista koiliseen on kaksi taimea 'Charles Joly' jalosyreeniä. Sain ne ostettua 5€/ kappale. Saavat kasvaa yhteen kookkaammaksi pensaaksi.



Tämä lime syyshortensia kasvaa lähellä arboretumin köynnösaitaa ratsastuskentän kulmassa.



Palataan vielä viimeisiin istutuksiini. Pakkasyöt valitettavasti ruskistivat hortensioiden kukintoja. Revontuliatsaleat ovat värittyneet viininpunaiseen syysasuun, joten ne erottuvat katteen väristä huonosti. Joka tapauksessa tämän kaarteen kohdalla kasvavat ensin kolme 'Ruususen Uni' atsaleaa ja sen jälkeen kolme 'Tri-Lights' ja kaksi 'Northern Hi-Lights’ revontuliatsaleaa. Etsin keväällä vielä yhden atsalean etualalle, jotta istutuksen saa polveilemaan luontevammin. 

Lisäksi kaarteen ulkoreunassa on istutettuna seppelvarpuja. Siirrän atsaleojen väleihin rentoakankaalin jakopaloja.



Pienin askelin kasvillisuus lisääntyy ja ehkä vuoden tai kahden päästä tämäkin alue on jo pikkuisen asettunut olemaan niinkuin on toiveena.



Kuviin on vaikea saada näkymiä tallennettua oikean näköisinä, mutta ehkä saatte jotain selkoa.

Nyt Rilla nukahti, joten voin taas siirtyä ulos jatkamaan taimien istuttamista. Kyseinen avustaja villiintyy täysin kaikista istuttamiseen liittyvistä työvaiheista, joten yhteistyömme rajoittuu valokuvaamiseen 😅.

Hyvää viikonloppua!