sunnuntai 5. toukokuuta 2024

TOUKOKUUN ALUN KUKKIA



 Luumupenkin valkoiset krookukset hohtavat illan tullen.



Nämä kevätkurjenmiekkojen sipulit laitoin maahan viime syksynä. Onneksi ne lähtivät kasvuun ja kukkivat kauniisti.



Tässä samoja kevätkurjenmiekkoja toisesta suunnasta katsottuna. Pitää muistaa syksyllä tarkistaa kuvat, että muistaa osapuilleen, minne voi lisätä uusia sipuleja.



Kuten moni muukin on todennut, lisääntyvät scillat ihan itsekseen. Meillä on näitä sekä istutusalueilla että nurmikolla, ja saavat minun puolestani lisääntyä rauhassa.



Myös pikkukäenrieskat ovat toukokuun alun kukkia. Nämä ovat alueen alkuperäisasukkaita.



Posliinihyasintteja voisi lisätä piharinkiin, kuvan palloesikot ovat omia siemenkasvatuksia.



Kylmänkukat alkavat avata kukkiaan. Näiden pehmoinen olemus jaksaa aina ihastuttaa.



Jippii, tässä voin esitellä teille ensimmäisen kukkivan jouluruusuni. Tämän taimen sain ystävälliseltä rouvalta, joka oli tutustumassa puutarhaan Avoimissa Puutarhoissa vuonna 2022. Kahden talven jälkeen jouluruusu voi hyvin ja kukkii nyt. Yritän vaalia tätä aarretta ja toivon sen nyt kasvavan suuremmaksi ja kukkia tulevan lisää tulevina vuosina. Olen tästä tosi iloinen.



Tässä vielä lisää nurmikolla kasvavia pikkukäenrieskoja. Aika söpöjä, vai mitä?



Raparperit ovat jo hyvässä kasvussa. Kohta voisi tehdä ensimmäisen kiisselin ja piirakan.



Järven pinta on edelleen poikkeuksellisen korkealla. 



Eilen oli ihan tosi lämmintä ja oli kiva saada paljon aikaan puutarhassa. Tänään on paljon viileämpää, mutta tekemistä riittää, joten vaatetta päälle vähän enemmän ja töihin. 

Hyvää sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa teille kaikille!



perjantai 3. toukokuuta 2024

KATTOREMONTTI ON VALMIS

 



Meille valmistui Vesivekin lukkosaumakatto, sitä käytetään paljon myös suojelukohteissa. Mietimme ensin perinteistä konesaumakattoa, mutta lukkosamakattoon saadaan tehtyä tuuletus harjalle toisin kuin konesaumakatossa. Vesivek käyttää katoissa tuplatuuletusrakennetta. 

Lisäksi konesaumakaton taitavia peltiseppiä ei ole niin helppo löytää. Myös edullisempi hinta ja työn sujuva aikataulu vaikuttivat päätökseen.



Vesivekin konsepti kokonaisuudessaan vakuutti; on lohdullista, että työ etenee joutuisasti, eikä katto ole suojaamattomana ilman peltejä pitkään. Lisäksi kaikki purettu jäte viedään pois paikalta kierrätykseen ja takuuaika on pitkä. Miehet todella siivosivat pitkän työpäivän päätteeksi kaiken purkujätteen ja veivät sen pois illalla, se tuntui mukavalta.

Kirjoitinkin jo aikaisemmin koosteen vanhan katon purkamisesta ja vaurioiden korjaamisesta ensimmäisen pitkän päivän aikana. 



Toisen pitkän päivän aikana katolle rakennettiin uudet ruodelaudat ja uudet pellit laitettiin paikoilleen. Nosturista oli taas suuri apu sekä lautanippuja että peltejä ylösnostettaessa.



Tässä on taas lautanippu nousemassa katolle. Olisi vienyt melkoisesti aikaa nostella laudat yksittäin katolle. Talo sai kattoremontin aikana uudet otsalaudat.



Kolmannesta ja neljännestä työpäivästä vastasivat asentajat, jotka tekivät viimeistelyn laittamalla kaikki listat paikoilleen, rakensivat sadevesijärjestelmän, asensivat kattoturvatuotteet ja pelittivät piiput. Todella mukavia, asiansa osaavia ja ripeitä miehiä nämäkin. 

Neljäs työpäivä oli sään suhteen aika painajainen, nimittäin työmiehille painajainen. Päivän aikana satoi vuoron perään lunta tai vesiräntää ja tuuli oli hyytävän kylmä, eikä lämpötila noussut plussan puolelle. Melkoinen kunnioitus ja kumarrus, että miehet jaksoivat tehdä aamusta klo 19 asti uutterasti töitä niin kurjissa olosuhteissa, eivätkä juuri taukoja pitäneet.



Näiden neljän hurjan pitkän työpäivän aikana siis talon vanha katto purettiin, lahovauriot korjattiin, uusi peltikatto asennettiin ja kaikki uudet kattoturvatuotteet sekä uusi sadevesijärjestelmä asennettiin paikoilleen. 



Itse pidä merkittävänä seikkana myös jätteiden poisvientiä ja ympäristön siistimistä. Näytti siltä, että työryhmä oli tottunut yhteistyöhön ja työvaiheet ovat hioutuneet saumattomiksi eli turhia askelia ei tullut.



Valitsimme taloon Vesivekin Arvo-kourut. Minua on pelottanut, kun isäntä kiipeilee tikkailla ja putsaa rännikouruja. Edellinen poispurettu ja monin paikoin huonossa kunnossa ollut rännijärjestelmä tukkeutui puiden lehdistä ihan joka vuosi useita kertoja ja oli näöltään aika sotkuinen, koska vesi tuli kouruista yli. 



Arvo kouruille luvataan 60 vuoden puhkiruostumattomuustakuu. Lisäksi Arvo rännit eivät valuta likaista vettä raidoiksi ränneihin. Esitteen mukaan suuretkaan sademäärät eivät tulvi rännin laitojen yli ja mitä voimakkaampi veden virtaus on, sitä vähäisempää on roskien ja tukosten kertyminen. Jäämme seuraamaan, miten nämä luvatut edut toteutuvat.  



Viimeisenä taloa ympäröivät telineet purettiin pois. Ihan ensimmäisenä päivänä telinemiesten kuorma-auto upposi piharingin nurmikkoon ja isäntä veti kuorma-auton traktorilla takaisin tielle. Kuvassa näkyvät mullosalueet. Teilineitä purkaessaan miehet toivat tullessaan Vesivekiltä korvauksesi 50 säkkiä multaa ja nurmikonsiemeiä ison pussin. Korjaamme itse nurmikon, mutta tämä korvaus jätti mukavan mielen.

Sain myös lopputarkastuksen yhteydessä sähköpostiini Vesivekin loppuraportit kaikkien eri työvaiheiheiden osalta kuvineen (katolta kuvattuina). 



Nyt on huojentavaa tietää, että talolla on uusi kestävä katto suojanaan. Uskon, että hyvät kattoturvatuotteet ilahduttavat myös nuohoojaa. Meillä ei ollut aikaisemmin lumiesteitä. Toivottavasti lumiesteistä on jatkossa apua, sillä ennen painavat lumimassat mätkähtivät katolta ja tinttaantuivat talon pohjoisen puolelle. Näiden tiiviiden kinosten sulaminen kesti pitkään.

Seuraavaksi alkaa talon huonokuntoisen verannan purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Siitä projektista lisää myöhemmin.


keskiviikko 1. toukokuuta 2024

TAIMIRALLIA KASVIHUONEESEEN JA KEITTIÖPUUTARHAAN

 



Viime viikonloppuna lauantaina taivas vihdoin kirkastui ja aurinko alkoi paistaa siniseltä taivaalta. Kylmä pohjavire tuntui edelleen, mutta auringolla on ihmeellinen vaikutus suojaisaan kasvihuoneeseen. Virittelin hallaharsoteltan tarpeet paikoilleen, mutta annoin auringon lämmittää kivilattian. Kasvihuoneessa oli lämpöä yli 22 astetta. Lämpötilan mukaan automaattisesti toimivat kattoluukut ovat auki tasaamassa lämpötilaa sopivaksi.



Lauantaina istutin lopulliseen kasvualustan kolme ensimmäisen erän kasvihuonekurkkua ja 9 runkotomaattia. Työ jatkui sunnuntaina. Istutin myös seuraavat kolme kasvihuonekurkkua, paprikat ja lisää runkotomaatteja. Tuntui hauskalta upottaa pitkäksi kasvaneet runkotomaatit syvälle uuteen kasvualustan ja tukea bambukepeillä paikoilleen. En tässä vaiheessa kiinnitä naruja kattoon, koska laatikot ovat aika tiiviisti keskellä lattiaa ja telttailevat yöt lämmittimen kanssa.



Siirto kasvihuoneeseen kannattaa tehdä vain, jos voi varmistaa, ettei lämpötila laske +10 asteen alapuolelle. Säädin nyt alkuvaiheessa tarkkuustermostaatin +13 asteeseen, eli lämmitin käynnistyy aina hetkeksi aikaa, jos hallaharsoteltan lämpötila laskee alle tuon 13 asteen. Haluttua lämpötilaa on helppo napsutella alas- tai ylöspäin. Kasvihuoneessa asuvat nyt myös ’Vilma’ pensastomaatit ja yksi laatikko esikasvatettuja perunoita. 



Viime yönä oli pakkasta -2,8 astetta, mutta teltan sisällä oli kaikki hyvin.




Vappuaattona innostuin laittamaan loput esikasvattamani perunat lavakauluksiin ja laitoimme myös siemenperunat maahan harson alle. Viime syksynä tehdyn ison ”perunalaatikon” multa oli lämmennyt mukavasti ja isäntä teki laatikkoon vielä yhden ylimääräisen kierroksen lautoja ylöspäin, jotta harso saadaan pidettyä näppärästi perunanvarsien suojana seuraavan 1,5 kk:den ajan, kun pakkasta on luvassa.



Tässä isossa laatikossa ovat siemenperunat ja päädyssä kolme esikasvatettua perunaa. Hei, löysin perunan, tuumaa Rilla.



Istutin myös kaikki esikasvatettut tuoksuherneet lavoihin. Yöksi suojasin ne  hallaharsolla. Tuntuu helpottavalta, kun saa esikasvatettuja taimia lopullisiin kasvupaikkoihin. Riskit ovat tietysti olemassa, eikä taimia voi unohtaa oman onnensa varaan kylminä öinä.





Tässä laatikossa on perunan taimia keskellä ja tuoksuherneitä reunassa.

Kaikki laatikot saivat biohiilellä ladattua kompostimultaa lämpökompostoreista ja lisäksi piennen multalisäyksen.



Keksin viime vuonna, että pidän kevään ylimääräistä kehikkoa niissä lavakauluksissa, joissa on istutettuja taimia. Lautakierros sekä suojaa taimia tuulen pyöritykseltä että on hyvä tuki pingotetulle hallaharsolle. Kokeilen samaa systeemiä myös tänä keväänä. Poistan ylimääräisen suojaavan kehikon viimeistään kesäkuussa. 



Kuten olen useaan kertaan todennut, meidän tonttia kiusaavat hallayöt ovat tosiasia vielä kesäkuun alussakin. En jaksa millään pyöritellä kaikkia esikasvatettuja taimia niin pitkään sisällä tai kuskata niitä valoon ja suojaan päivittäin. 

Rilla himoitsee kaikkia muoviruukkuja taimineen, joten niitä ei voi jättää rakennusten seinustalle maahan. Kaikkia löytämiään muoviruukkuja Rilla lennättää suussaan ympäri tonttia kaahaten ja heittelee purkkeja ilmaan, jotta voi loikata ottamaan koppia. Istutettujen taimien Rilla antaa olla rauhassa, onneksi.



Vapun päivä valkeni taas huikean aurinkoisena ja tiedossa on ihanaa aikaa puutarhatöiden parissa. 

Iloista vappua ja ehkä tekin saatte multaa sormiinne.


perjantai 26. huhtikuuta 2024

TAIMET KAIPAAVAT KASVIHUONEESEEN

 



’Vilma’ pensastomaatit ovat ryhtyneet urakoimaan raakileita sisällä salissa. Vaihdoin taas taimet kolmannen kerran suurempiin ruukkuihin, nyt käytin puiden taimien mukana tulleita muoviruukkuja. Ruukun vaihto onnistui todella helposti, vaikka tomaattipensaissa on raakileet, sillä juuristo piti juuripaakun hyvin kasassa. Toki pitää kohdella hellävaroen tomaatin varsia, ettei katko niitä, mutta onneksi Vilma on napakka. Taimet saivat sekä lisää multaa että varastolannoitukseksi uuden erän kanankakkaa, jotta taimilla on paukkuja kasvattaa raakileet kypsiksi tomaateiksi. 

Kuvan ’Vilmassa’ on näkyvissä tällä hetkellä 18 kasvavaa tomaattia ja uusia kukkia kehittyy.




Suuret ruukut vievät tilaa taimipöydällä, joten toivoisin todella sään lämpenevän, jotta saisin nämä vietyä kasvihuoneeseen. Suuret kevyet muoviruukut sopivat minulle tässä vaiheessa hyvin, sillä saan ne mahtumaan kasvihuoneen harsoteltan sisälle ja yleensä asettelen ne öisin suorakaiteen muotoisten laatikoiden reunojen päälle toiseen kerrokseen, koska laatikoihin istutetut runkotomaatit ja kasvihuonekurkut eivät heti alkuun täytä koko laatikkoa. Pienennetyssä harsoteltassa on tungosta kylminä öinä. 

Vaihdan vielä ruukkuja neljännen kerran siinä vaiheessa, kun kylmät yöt ovat takanapäin ja kaikki taimet voi jättää kasvihuoneeseen ilman suojaustoimenpiteitä lopullisiin asemiin.



Kaksi kookasta paprikan taimea on avannut useita kukkia ja nuppuja on paljon. Nämäkin haluaisin päästä jo  istuttamaan kasvihuoneeseen.




Minulla on eri vaiheessa olevia esikasvatettuja perunoita. Yksi laatikko ensimmäisiä perunoita on jo kasvihuoneessa harsojen alla. Nämä etualan potut pitäisi saada suurempaan multatilaan.  Samoin on laita kolmella kasvihuonekurkulla.



Kelloköynnökset ovat tuuheita, mutta ei niitä voi vielä ulos istuttaa. 




Viime viikon perjantaina täällä meillä satoi uutta lunta  yli 10 cm ja sää on ollut sen jälkeen hyvin talvinen ja ikävä. Lumi on säilynyt maassa 6 vrk ja osa öistä on ollut tosi kylmiä vuoden aikaan nähden. Kylmin yö oli viime viikonloppuna ja mittarin lukema oli alimmillaan -12,6 astetta. 

Onneksi maa nyt tullut monin paikoin esiin lumen alta, vaikka torstainakin satoi vesiräntää, eikä päivän ylin lämpö ollut kuin muutama aste.

Toivon, että viimeistään viikonvaihde tuo keväisempiä tuulia tullessaan ja saan kasvihuoneen pieneen sisätelttaan muitakin taimia kuin tuoksuherneet ja ensimmäiset perunat.


perjantai 19. huhtikuuta 2024

JÄRVEN PINTA ON KORKEALLA

 



Paikallislehdissä on lukenut, että täällä meillä järven vedenpinta on viimeksi ollut näin korkealla 50 vuotta sitten. En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta en itse muista ihan tällaista tilannetta. Rannan tervalepät ja koivut näyttävät veden saartamilta.



Tavallisesti puut ovat kuivalla maalla. Laituri on talviasennossa eli kolme osaa on kasattu päällekäin. Olemme seuranneet tilannetta ja isäntä teki varmistustoimia, ettei laituri karkaa veden mukana paikalta.



Rilla kahlasi laiturille.



Jäät ovat melkein lähteneet tässä torstaina otetussa kuvassa. 



Nämä krookukset kasvavat huvimajan kulmauksessa. Ne ovat ilahduttavasti lisääntyneet, mutta pitää muistaa istuttaa lisää pikkusipuleja syksyllä.



Nämä valkoiset krookukset kasvavat kiviportaiden vieressä.



Alkuun pelkäsin, että kevätkurjenmiekkoja nousee tälle paikalle vain kolme, mutta onneksi niitä on tullut paljon lisää. 



Oikein hyvää viikonloppua teille kaikille!



keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

KATTOREMONTTI ETENEE




Tellinkimiesten jälkeen saapui kuuden kattomiehen ryhmä ja johan alkoi tapahtua. 



Parissa tunnissa oli vanhat kattopellit purettu pois. Ei voinut kuin ihailla, miten hyvin ryhmä toimi yhteistyössä ja todella tehokkaasti. 

Nosturi nosti korkealta katolta vanhoja peltinippuja pois. 



Samaan aikaan pari miestä operoi pohjoisen puolen reunalla pehmentyneen kattotuolin tilalle uutta kattotuolia. Tämä vaurio oli tiedossa ennen Vesivekin tarjouksen hyväksymistä, mutta yllätyksenä löytyi toinen lahonnut kattotuoli etelänpuolella samassa linjassa. Tuntui entistäkin tärkeämmältä saada kattoremontti tehdyksi.



Toinen lahonnut katotuoli löytyi kohdasta, jossa piipun alapuolella on pellit vielä paikoillaan.



Nosturista on suuri apu tavaraa ylös nostaessa ja alas laskiessa.




Rilla tykkää kovasti kaikista remonttimiehistä ja osaa onneksi suhtautua heihin aika maltillisesti eli ei siis riehu ja hypi, kuten joitain tuttuja nähdessään. Häntä kyllä heiluu kovasti.




Seurasimme jännityksellä etukäteen sääennusteita. Jossain vaiheessa näytti sateista päivää, mutta onneksi koko purku-urakan ja korjausten ajan oli poutaa. Miehet tekivät tosi pitkän päivän siihen asti, että saivat aluskatteen valmiiksi talon suojaksi.




Maantieltä kuvattuna.



Tämä Vesivekin porukka on työskennellyt pitkään yhdessä. Oli hauska seurata, että jokaisella oli selvästi oma tehtävänsä ja yhteistyö sujui joustavasti. 



Tässä on korjattavana etelän puolen lahonnut kattotuoli.




Vesivek käyttää hengittävää aluskatetta. Divoroll Pro aluskate on normaalia aluskatetta painavampaa ja paksumpaa. Tuotteen ominaisuuksissa luvataan, ettei kosteus pääse valumaan yläpohjaan ja näin vaurioittamaan rakenteita. Kaikkien ominaisuuksiensa ansiosta tämä hengittävä aluskate on ainoa, jolla on 30 vuoden valmistajan takuu. Vanhassa talossa on hengittävyys tärkeä juttu.



Tänään keskiviikkona työ jatkui kylmän yön jälkeen. Aamulla sateli hiljalleen lunta ja mittari näytti 0 astetta.



Jos oikein ymmärsin, tänään tehdään laudoituksella suorat pohjat peltikatolle. 

Tallennan tänne blogiini kattoremontin ja myös sen jälkeen jatkuvan muun ulkoremontin vaiheita, jotta ne säilyvät itselle taltioituina. Viime aikoina on ollut melkoinen määrä selvitettäviä asioita.