Keskikesän pensasruusut ovat olleet ihanasti kukassa. Keskellä näkyy suviruusu 'Poppius', joka kuuluu tarhapimpinellaruusuihin tai voidaan puhua myös Rosa Spinosissima-ryhmästä.
'Poppius' aloittaa kukinnan tavallisesti hieman juhannusruusun jälkeen kesä-heinäkuun vaihteessa. Kukat ovat puolikerrannaisia, tuoksuvia ja kukinta on yleensä runsas. Kuvan Poppius kasvaa "Ruusupuiston" aidanteessa ja toinen Poppius on Arboretumin pohjoisaidan edustalla ja sekin kukkii runsaasti. Poppius kukkii edellisen vuoden versoilla.
Kasvupaikaksi kannattaa varata aurinkoinen tai puolivarjoinen, melko runsasravinteinen paikka, mutta oman kokemukseni mukaan pensasruusut pärjäävät myös melko vähäravinteisessa kasvupaikassa. Ehdottomasti kannattaa huomioida, että tämä ruusu tekee juurivesoja.
Olen istuttanut tähän kuvan aidanteeseen näitä juurivesoja tekeviä lajeja, koska ruohonleikkuri kiertää aluetta joka puolelta. Jää nähtäväksi, pysyvätkö aidanteen ruusut omalla alueellaan. Kerrotaan, että Poppius on saanut nimensä Juvan pappilassa syntyneen Gabriel Poppiuksen mukaan. (lähde: Mustilanpuutarha.fi).
Morsionruusu eli 'Juhannusmorsian' kasvaa Poppiuksen vieressä. Kuten nimestäkin voi päätellä, on kukinta-aika juhannuksen tietämillä, mutta vaihtelua on tietysti riippuen alkukevään ja kesän säistä. Kukat ovat hennon lilanvaaleanpunaisia, mutta huomattavasti vaaleampia kuin Poppiuksella. Tämäkin ruusu kuuluu Rosa Spinosissima-ryhmään.
Kuva on otettu vastavaloon aidanteen toiselta puolelta. Juhannusmorsian sopii minusta tosi kauniisti vieressä kasvavan tumman violetein kukin kukkivan puistosyreeni 'Ainolan' läheisyyteen.
Tämäkin ruusu muodostaa juurivesoja ja seikka kannattaa ottaa huomioon istutuspaikkaa valittaessa.
Juhannusruusu 'Plena' kukkii Poppiuksen toisella puolella. Muistatte ehkä, että minulla on myös hyvin vanhaa kantaa olevaa juhannusruusua väentuvan kulmalla, sen kukinta alkoi jo ennen juhannusta, kun taas tämä aidanteen juhannusruusu oli muutaman päivän jäljessä. Tämäkin ruusu kuuluu Spinosissima -ryhmään. Kukan väri on ihanan valkoinen.
'Ainola' puistosyreenin toisella puolella on samaisesta Rosa Spinosissima -ryhmästä ihanainen 'Tove Jansson', jonka kukat hehkuvat voimakkain värein samettimaisen tummanpunaisina. Tove Jansson on yksi Helsingin Yliopiston ruusujen jakostusprojektin tuloksista. Tämä ruusu jää edellä esiteltyjä ruusuja hieman matalammaksi, ehkä noin 1.5 metrin korkeaksi. Juurivesoja kasvaa voimakkaasti.
Kaikki aidanteessa kasvavat ruusut voivat kasvaa yli kahden metrin korkeuteen ja lehdet saavat syysvärin. Lannoitteeksi sopivat parhaiten eloperäiset ja hitaasti liukenevat lannoitteet.
Kun perustin tämän aidanteen kasvualustan syksyllä 2020, kanttasin ensin nurmikon pois (hurja työ), sillä isäntä oli tuonut minulle tätä väylää pitkin multaa traktorilla ja nurmikko oli sekä hyvin tiukaksi junttaantunutta että rikkaruohoista.
Nurmikon poiston jälkeen möyhensin talikolla multaa ja sekoitin siihen kalkkia. Syksyn aikana kärräsin aidanteen kasvualustaan maahan tippuneita lehtiä paksun kerroksen ja lehtien päälle ripotin kanankakkaa vauhdittamaan kompostoitumista ja päälle kippasin vielä kasvihuoneen kasvualustat. Maaperässä oli paljon kastematoja, jotka siirsin poistetuista nurmipaakuista jatkamaan hommia aidanteen kasvualustaan.
![]() |
2.6.2021 |
Keväällä 2021 istutin aidanteeseen pensasruusut ja syreenit ja siinä yhteydessä lisäsin vielä hiekkapitoista istutusmultaa hieman kohopenkiksi, mutta nyt multa on laskeutunut aika lailla nurmen tasalle, ilmeisesti lehdet ovat kompostoituneet pensaiden hyötykäyttöön.
Tällä hetkellä neljä vuotta istutuksen jälkeen eri lajeista koostuva aidanne alkaa olla tuuhea ja toimii hyvin tontin itärajan reunustajana.
Tänään on taas ropissut vettä ihan runsaasti. Ensi viikko on toivon mukaan poutainen ja lämpimämpi.