sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

ARBORETUMIN LAAJENNUS



Blogiani seuranneet varmaan muistavat, että viime kesäkaudella pohdin oman pienen arboretumini laajentamista viereisen peltosaran puolelle. 



Tätä työtä on tehty sekä kone- että hartiavoimin tämän kevään aikana. Tämä kuvassa osittain näkyvä kapea peltosarka on ollut viime vuosina poisvuokrattuna heinäpeltona, mutta nyt otimme sen taas omaan käyttöömme. Uusi alue alkaa hennosti näkyvän pergolan vierestä vihreästä nurmesta ja jatkuu itä-länsisuunnassa jonkun verran pidemmälle kuvan oikeasta reunasta. 



Aivan Rillan edessä on tämän alueen pohjoisin kasvi eli Lännendouglaskuusi pseudotsuga menziesii. Pohjoisesta etelään mennessä seuraavassa havujen istutusryhmässä kasvaa hopeakuusi 'Glauca' picea pungens, kaksi kartiovalkokuusta, kolme kääpiöserbiankuusi 'Nanaa' picea omorika, kolme pesäkuusta ja kuusi tuiviota.

Savinen pohjamaa on aika huonosti läpäisevää ja vesi seisoo pellolla sateisina kausina. Tämän vuoksi oli jälleen tehtävä kohopenkkejä, jotta taimilla olisi menestymisen mahdollisuus. Isäntä ajoi peltomultaa pellon päästä kasvualustan kohottamiseksi, tämän jälkeen taimille kaivettiin suuri istutuskuoppa, mikä täytettiin ostetulla istutusmullalla. Kuorma-auto on tuonut jo kaksi kuormaa istutusmultaa tänä keväänä. 



Ilman isäntää ja traktoria tässä työssä olisi mennyt ikuisuus. Vaikka sain paljon apua, on varsinainen istutustyö vienyt myös tuntikausia, koska olen möyhentänyt peltomultaa istutusmullan sekaan ja onhan vesikannuja saanut kantaa ihan valtavan määrän. Onneksi peltosaran vieressä kulkee oja, josta olen ottanut kaiken kasteluveden näille uusille taimille.



Uusia lehtipuita ovat kolme pylväshaapaa (kuvan etualalla), tuohituomi, hopeavaahtera, kaksi vuorijalavaa, kaksi lehtosaarnia ja kolme metsätammea. 



Istutin myös puiden väliin kolme aika korkeaksi kasvavaa marjatuomipihlajapensasta, kolme Wim’s Red hortensiaa, riippuvaoksaisen Walkerinhernepuun, kaksi marjaomenapensasta sekä lumipalloheiden.



Kerroin jo aikaisemmin, että istutimme suurina paakkutaimina mantsurianjalopähkinän ja kaksi rusotuomipihlajaa. Näiden kolmen puun suuri yhtenäinen istutusalue yhdistyi aikaisemmin arboretumin reunalla kasvaneen punasaarnin kanssa. Toimenpiteellä punasaarni sai paremmat kasvuolosuhteet, sillä sen ympärillä oleva multatila laajeni. Kyseinen alue näkyy takana keskellä.



Tässä on meneillään pensaiden istutus 'kolmion' keskelle. 



'Avustava' apulainen samalla alueella. Aivan pieni vihreä puska Rillan vasemmalla puolella on yksi valkoisena kukkivista pensashanhikeista, joita on puiden ympärillä yhteensä 13 kpl. On ihan käsittämätöntä, miten taimet häviävät täällä, vaikka ostoskärryt ovat niitä aivan pullollaan? Lajike on matalahko (50-70 cm), leveä- ja tiheäkasvuinen pyöreähkö 'Tilford Cream', sen kukinta alkaa tietojen mukaan heinäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Tummanvihreä lehdistö korostaa valkoisten kukkien väriä. Näin sanotaan Hankkijan sivuilla ja odotan kukintaa kiinnostuneena.



Tuon kolmiomaisen istutusalueen kaksi sivua ovat noin 11 metriä ja kolmas sivu noin 12 metriä eli keskiosaan mahtuu kasveja.  Pensashanhikkien lisäksi siellä on länteen päin reunakasvina norjanangervoja. 



Istutin kokeeksi myös kolme 'Korea' tarhakotakuusamaa (kuvan edessä), katsotaan saanko ne säilymään. Innostuin kokeilemaan myös 'Sweet Annabelle' palohortensioita (6), tämä taitaa olla melko uusi laji? Kukkien väri on hennon vaaleanpunainen ja vanhetessaan sävy muuttuu "kauniin vihertäväksi", katsotaan miltä näyttää, kuvissa on aika lupaava.



Tuolla kaukana takana kukkivat nyt kauniisti kevätatsaleat ja revontuliatsaleat. Oranssi sävy tulee Double play Big Bang pensasangervoista.



Kurkistetaan vähän lähempää. Vasemmalla 'Lilac lights' revontuliatsaleat ja oikealla 'Fraseri' kevätatsaleat.



Palataan vielä tämän kolmiomuotoisen alueen kasveihin. Tummaa lehtien väriä tuo purppuraheisiangervo 'Tiny Wine'. Kaksi marjaomenapensasta istutin tuomaan alkukesään valkoista kukintaa. Juuri tällä hetkellä puuna kasvava marjaomena on oikein kaunis. 

Iki-ihana ’Black Lace’ sulkamustaselja pääsi osaksi kolmion istutuksia.



Otin illalla vastavalossa tämän kuvan. Tässä näkymässä jutun alussa mainittu havuryhmä näkyy takana.

Lähellä viime vuonna istutettua sateenvarjojalavaa kasvaa nyt tällä viikolla istutettu 'Linnanmäki' purppuraomenapuu. Se näkyy heikosti marjaomenapuun takana.



Tällä hetkellä arboretumin laajennusosa on vielä aivan raakile. Halusin saada puut juurtumaan ja jatkossa, jos voimia ja intoa riittää, voi istutusalueita laajentaa ja täydentää pensailla ja perennoilla. 

Haaveena olisi saada ’takareunassa’ kasvavien lehtosaarnien ja tammien aluskasviksi erilaisia vuokkoja yms. maanpeitekasveiksi. Ihan vielä kasvuolot eivät taida olla vuokkojen mieleen?

Pellon pituussuunnassa on taimia laitettu vasta noin puoleen väliin asti, eikä tänä vuonna pidemmälle edetäkään. Ihan riittävästi on hoitamista näissäkin. Yhtä kaikki, olen oikein iloinen tästä ponnistuksesta. Toivon, että kaikki taimet kotiutuisivat ja lähtisivät hyvin kasvamaan. 



Tiedän hyvin, että tässä alkuvaiheessa pellolla olevat taimet istutuskumpuineen näyttävät vähän silmäänpistäviltä, mutta voin kokemuksen kautta lohduttaa, että näkymä paranee, kun saan myöhemmin istutusalueita laajennettua. 

Hyvää alkavaa viikkoa teille kaikille!


12 kommenttia:

  1. Teillä on melko mahtavassa mittakaavassa tällaiset "pienet laajennukset" :-D Näyttää todella hienolta, hyvää kasvua taimille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on paljon tilaa, niin siinä vähän ’pää sekoaa’. Olisi kiva istuttaa heti niin paljon, että alkaisi nopeammin näyttää siltä mitä tavoittelee - mutta onneksi isäntä on jarruna taimikaupassa ;).
      Toivon tuon laajennusosan puiden muuttavan pienilmastoa jossain vaiheessa paremmaksi. Siihen tosin menee muutama vuosi.

      Poista
  2. Kun itse yrittää saada mahtumaan yhtä koristeomenapuuta pihapiiriin, niin sinun arboretumisi väljyys on kadehdittavan ihanaa! Voi, miten hieno tuosta tuleekaan, kun kasvit pääsevät hyvään kasvuun ja tuuheentuvat. Siellä on valtavasti hienoja lajeja kasvamassa! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen monta kertaa todennut, että laaja tyhjä tila on ihana mahdollisuus, mutta myös haaste, koska taimia tarvitaan niin valtava määrä. Tässä vaiheessa elämänkaarta ei kannata enää lähteä siemenestä kasvattamaan puita eli ne on ostettava taimina. Päässäni on visio alueen näkymistä, toivottavasti se voisi toteutua. Kiitos!

      Poista
  3. Huikea määrä uusia kasveja on istutettu arboretumiinne. Alueesta tulee varmasti tosi kaunis ja ahkeran työnne tulos tulee palkituksi varmasti monin verroin. Hienoa. ❤️

    VastaaPoista
  4. Siis WAU! Ihan järkyttävän tyän ootta teheny. Mikä onni on puutarhatöihin osallistuva miäs ja viälä peltuaki luavutettu puutarhakäyttöhön. Alueesta tuloo aikanaan varmasti näyttävän näkööne. Ihanat nua kalliot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, on suuri onni, että isäntä suostuu auttamaan - tosin yleensä vain traktorilla, mutta siitä on ihan valtavan suuri apu. Tuolla pellolla pääsee vielä liikkumaan traktorilla ja tuomaan maa-ainekset kohteisiin, joten otan onnellisena avun vastaan. Tiedät hyvin, miten paljon multaa liikkuu traktorin täydessä kauhassa verrattuna kottikärrykuormiin. Onneksi isäntä tykkää puista (intohimoinen metsän kasvattaja), joten nämä arboretumin puut kiinnostavat myös häntä. Aikaa menee vielä niihin näkymiin, mitä tavoittelen, mutta ehkä joku uuden pihan rakentaja voisi hyötyä näiden istutusten näkemisestä omaa ideointia varten.
      Minäkin tykkään kallioista tosi paljon.

      Poista
  5. Aivan valtavan suuren työn olette tehneet jo kevään aikana. Siinä riittää kesäksi kastelemista! Hieno tulee. Olet onnenmyyrä! Sinulla on aikaa ja tilaa toteuttaa tätä unelmaa.
    Ei näin suuria istutuksia käsipelillä kannata ähertää, jos on mahdollista saada apua. Voisi olla hyvä säilyttää traktorin (tai pienemmän menopelin) mentävä metsäpolku tulevaa ajatellen. Meille kaikille tulee ikää ja vaikka puut pitkälti pärjäävät omillaan, välillä tulee tarve kuljetella raskaita säkkejä, vesiä jne. Tai lisää istutettavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuntuu hyvältä, että homma on edes tässä vaiheessa :). Kastelua on todella tehtävä tämä ensimmäinen kesä, jotta kaikki juurtuvat kunnolla. Isäntä vaati jättämään traktorille ajotien peltoa rajaavan ojan viereen, jos ojaa joutuu huoltamaan jossain vaiheessa, tämä toimii myös muuhun huoltoon, jos/kun tarvitaan. Ajoväylä näkyy hyvin kolmannessa kuvassa.
      Kiitos Riitta :).

      Poista
  6. Ihan pikkuinen laajennus vain... :D Hieno tuosta tulee varmasti, se on jo vanhemmalla puolella havaittavissa. Kalliota vasten kukkivat atsaleat ovat upeita. Vaikka värimaailma on hetken aikaa räväkkä, suuret ryhmät ja taustalla oleva kallio rauhoittavat näkymää niin, ettei se näytä liian räikeältä. Viimeisen kuvan kallionäkymäkin on varsin ihana. On se hyvä, että teillä on tuota konevoimaa apuna mullan kärräämisessä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että visio toteutuu. Olin pitkään epäileväinen tuon väriä vaihtelevan angervon päätöksestä olla oranssi juuri atsaleojen kukkiessa. Nyt olen lämmennyt sille, saahan tuolla arboretumissa olla erilaisia sävyjä.
      Olisi tainnut jäädä tämä laajennus tekemättä ilman isäntää ja traktoria. Kiitos!

      Poista