lauantai 24. kesäkuuta 2023

ENSIMMÄISET PIONIT




Täällä meidän puutarhassamme ensimmäisenä kukinnan aloitti juhannuspioni. Tosin jo ennen juhannusta, nyt se on jo kukkinut. Tämän söpöläisen ostin viime kesänä Hiidenkiven puutarhassa -blogia pitävän Minna äidiltä. Pioni saapui paikalle ihan kotiin kuljetettuna. Kiitos vielä kerran.  Tätä kuvaa ottaessani ensimmäinen kukka on auki ja kaksi nuppua on vielä lupaavasti lähellä aukeamistaan. Pensas on vielä matala, ehkä vajaa 40 cm, mutta reipas.



Vuokkopioni on myös aikainen ja kukat avautuivat heti juhannuspionin kanssa saman vuorokauden aikana. Tämän ostin syksyllä 2021. Nämä edellä mainitut pionit kasvavat huvimajalle johtavien kiviaskelmien eri puolilla, mutta näkyvät hyvin samalla silmäyksellä. 



Vuokkopioni on matalampi kuin pionit yleensä eli noin 50 cm tällä hetkellä.



Kuvaa ottaessani tähtäsin lähinnä mongolianvaahteraa, mutta vuokkopioni päätyi kuvan alareunaan. Tästä kuvasta näkyy, että vieressä kasvavat kiinanpionit ovat ainakin 20 cm korkeampia.



Tästä viereiset pionit ainakin näkyvät. Vuokkopionin eduksi on sanottava, että se tuo väriä tähän huvimajan kulmaukseen ennen kuin muut lajit aloittavat kukinnan. Jatkossakin on toiveena, että juhannuspioni ja vuokkopioni kukkivat samaan aikaan.



Kolmanneksi ehti tarhapioni 'Rubra Plena' pionipenkissä, kuvassa pionin väri taittuu liiaksi punaiseen.



Piharingin itoh-hybrid 'Julia Rose' avasi kukkansa samoihin aikoihin ...




... kuin itoh-hybrid 'Cora Louise'. Näillä on vahvat varret eli itoh-hybridejä ei tarvitse tukea. Piharingissä on ikkunasta katsoessani avautunut eilisen jälkeen lisää kukkia, joten niitä saatte katsella myöhemmin.



Pysytään vielä itoheissa, sillä nämä näyttävät aukeavan jo ennen kiinanpioneja, kukinta-aika on tietojen mukaan pidempi kuin kiinanpioneilla. Kerron lisää omia kokemuksiani, kunhan niitä karttuu. 'First Arrival' ehti Helmikaaressa ensimmäiseksi.



Tässä 'First Arrival' kauempaa, oikealla näkyy 'Julia Rose'.



Edelleen 'First Arrival'



Tässä 'Julia Rose', joka vaihtaa väriään kukinnan edetessä. Julia Rose avautuu punertavana ja vaalenee nopeasti aprikoosin /keltaisen sävyihin.



Kuvakulma huvimajan suuntaan, edessä 'Julia Rose' ja takana 'First Arrival'. Helmikaaren kiinanpionit aukeavat varmasti pian, niin pulleita ovat nuput.



Vaikka kukka on aika suuri, pysyvät nämä hyvin pystyssä.



Sitten siirrymme pionipenkkiin. Ensimmäinen hyvin vanhoista pioneista eli  'Festiva Maxima' on avannut kukkansa, nuppuja on paljon, joten on otettava uusia kuvia kunhan näitä poksahtaa lisää auki. Takana pilkottaa aniliininpunainen 'Niemcewicz'.



'Niemcewicz' on puolikerrottu, tämäkin pysyy omin avuin pystyssä, kukan keskustassa on vaniljainen hörsö. Taustan pinkki kasvi on jalokurjenpolvi 'Patricia'.

Toivon näiden pionien myötä hyvää juhannuspäivän iltaa. Meillä on satanut vain 3 mm torstaina, muuten on aurinko paistanut. On ilmeisesti taas lähettävä kastelemaan arboretumin jotain lohkoa. 


27 kommenttia:

  1. Anonyymi6/24/2023

    Mitä kasveja käytät pionin juurella? Mulla ei vielä ole mitään, kun monessa paikassa lukee että kovin lähelle ei kannata istuttaa. Vähän laitoin soraa. Ehkä jotain pieniä kevätsipuleita syksyllä... en tiedä uskaltaako laittaa mitään, moni vaikuttaa käyttävän kurjenpolvia ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen laittanut soraa pionien juurelle. Yritän pitää pionien alustan ilman kasveja, mutta etualalla tai ympärillä on loistosalviaa tai kurjenpolvia. Pioni ei taida tykätä, jos tiiviisti sen ympärillä kasvaa kasveja. Jos perennat leviävät liikaa pionin juurelle, niitä on aika helppo repiä pois ja siirtää muualle. Onhan pelkkien pionien penkki myös tosi kaunis.

      Poista
  2. Anonyymi6/24/2023

    Joo, sora luki olevan hyvä pionin juurelle. Kuorikatetta ei suositeltu. Salvia sopiikin hyvin pionin kanssa, kurjenpolvi kukkii pitkään. Pioni on niin näyttävä perenna, että menee kyllä pelkästäänkin. Pionit on olleet tähän asti helppohoitoisia kyllä, paahdettakin sietävät hyvin.

    Suojaatko pionit jäniksiltä? Olemme verkottaneet täällä kaikki puut ja pensaat (paitsi pihlajat ja jo ison jalavan). Netissä luki, että jänis ei syö pionia, mutta onkohan näin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin salvia sopii hyvin pionin kaveriksi. Kun pionin saa kasvamaan, se on todella helppohoitoinen. Ja pärjää paahteessakin. En ole koskaan suojannut pioneja jäniksiltä. Perenna lähtee kuitenkin uusilla versiolla kasvuun, eivätkä meidän talvipartiossa olevat rusakot ole olleet pioneista vähääkään kiinnostuneita. Onnea ja menestystä sinun pioneille, kasvakoon ja kukkikoon kauniisti!

      Poista
    2. Anonyymi6/25/2023

      Kiitos, kuten myös sinun! 🌸 Onpa hyvä tietää että suojaaminen jäniksiä vastaan ei oo välttämätöntä. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Olisi ihana taas nähdä sinun pionejasi, ehkä teet jutun niistä?

      Poista
  4. Hienoa, että juhannuspioni kukkii ja vielä kolmella kukalla. Ensi vuonna veikkaan kukkia olevan jo yli kymmenen. Siitä ei kovin korkea tulekaan, ehkä viitisen senttiä voi vielä tulla kun puska varttuu mutta ei missään tapauksessa lähellekään kiinanpionien kokoluokkaa. Äitini muuten pyysi laittamaan terveisiä.
    Nuo Itoh-hybridit ovat kyllä upeita. Pionien kannalta on hyvä, ettei teillä ole tullut samaa määrää vettä kuin meillä, mutta kyllä minä niin soisin, että sadealueet jakautuisivat vähän tasaisemmin. Ei ole kivaa katsella täällä sadetta kun tietää, että monin paikoin kärvistellään taas hirmuhelteissä ja kuivuudessa. Tulisi edes teille niin paikallinen rankkasade, että se osuisi vain arboretumiin ja nurmialueille ja jättäisi pionipenkit rauhaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutin juhannuspionin kohtaan, jossa sen koko on oikein sopiva matalana ja minäkin uskon puskan kasvavan hyvään alkuun päästyään. Ensin menee kuitenkin oma aikansa hyvään juurtumiseen. Kiitos äidillesi terveisistä, teidän käynnistänne jäi kiva muisto. Ehkä joskus onnistuu uudelleenkin? Sateiden jakautuminen on todellakin kovin epätasaista.
      Olen laitellut tukia kerrattukukkaisille pioneille, joten ehkä ne jonkin verran sadetta kestävät. Olin tosi iloinen, kun aamulla katsoin sääasemaamme ja näin, että illan ja yön aikana oli lopulta kertynyt yhteensä 13 mm sadetta. Se jo auttaa hieman. Nyt otan kyllä sateet vastaan jopa pionien kustannuksella ;). Onneksi minulla on paljon lajeja jotka eivät tarvitse tukea.

      Poista
  5. Kerrassaan ihana tuo itoh- pioni First Arrival. Pitäisi itsekin suosia noita itoh- pioneja, sillä niiden kauneuden lisäksi on hyvä, kun niitä ei tarvitsisi tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään kovasti First Arrivalista, väri on oikein kaunis. Onhan vanhoissa kiinanpioneissa oma hohtonsa, mutta olen yrittänyt viime vuosina hankkia sekä itoheja että yksinkertaisempia pioneja, jotta tukia ei tarvitsisi laitella niin paljon.

      Poista
  6. Ihania pioneja ja minäkin ihastelen itoh-pioneitasi! Niitä ei vielä minulta löydy, en ole raaskinut ostaa, taimet ovat kalliita. Mutta noissa olisi kyllä aivan ihania värejä. Pioneille tyypillinen magenta/aniliini kun ei ole ollenkaan mieleen. Sellainen kuin juhannuspionissa, jota täältäkin löytyy vanhastaan, niin en ole raaskinut hävittää :-D
    Se muuten on myös aina matala, 50 cm on varmaan maksimi.
    Toivottavasti nyt tulisi vain enemmän sadetta, mutta maltillisesti, jotta pionit eivät lakoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että itoh-hybridit ovat arvokkaita ostaa (ihan kylmää kun tekee muutaman taimen tai juurakon tilauksen), mutta olen hieman kyllästynyt kerrottujen pionien tukien virittelyyn, sitäkin hommaa riittää ihan riittävästi. Kaikkea hyvää ei ilmeisesti saa yhdessä paketissa ;).
      Olen niin onnellinen, että viime yönä satoi 13 mm, saisi sataa saman muutamana yönä, jotta kasvit saisivat korjattua nestetasapainonsa. Viime yön sade ei millään tavalla haitannut pioneja.

      Poista
  7. Upeat Itohit. First Arrivalia olen ihaillut jo pitkään, ehkä joku vuosi raaskin hankkia sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. First Arrival oli parempi kuin kuvista arvelin. Olen siihen oikein tyytyväinen.

      Poista
  8. Vuokkopionisi sopii vallan mainiosti penkin reunaan kukkimaan. Monet pionit kasvavat hurjan korkeiksi, jolloin niiden tukeminen vähintäänkin sadekuuron varalta on tärkeää. First Arrival on aika hieno. Sen vaaleanpunainen on selvästi hieman sinertävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokkopioni on muihin pioneihin verrattuna aikaisempi ja matalampi, joten se sopii paikkaansa oikein hyvin. Kaukaa katsottuna First Arrival näyttää vaaleanpunaiselta, mutta lähempää sen hieno liukuvärjätty keskusta tulee hyvin esiin.

      Poista
  9. On ne niin upeita! Hyvät värit, mullakin on tuo Rubra Plena ja ihan just poksahtaa kukkaan. Tätähän sitä on odotettu :)

    VastaaPoista
  10. Vastaukset
    1. Pionit ovat kauniita ja kukat näkyvät pitkälle, se on hyvä juttu laajalla alueella.

      Poista
  11. Toivottavasti olette saaneet sateita lauantain jälkeen. Aina kun katsoo toisten pionikuvia, tulee mielitekoja hankkia lisää pioneja, vaikka niitä mahtuu omaan puutarhaan vain rajallinen määrä ja minulla on muutamia pioneja nyt väärässä istutussyvyydessä, joten niitä on pelastettava kukintaan. Teille mahtuu hyvin suuret pionipuskat ja pionimäärät. Ihania!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suureksi onneksi sunnuntain vastaisena yönä satoi eli illan ja yön aikana saimme yhteensä 13 mm sadetta. Auttoi vähän, mutta lisää sadetta saisi tulla. Uskon, ettei aina voi laajentaa istutulsia, meillä on tilaa vielä reilusti. Kiitos.

      Poista
  12. Hienosti kukkivat ensimmäiset pionisi, ja miten suuria kukintoja, vau! Minulla on yksi itoh- pioni, mutta epäonnekseni sen nimilappu katosi jo alkumetreillä. Viherpeukaloiden valikoimista löysin sen olevan joko Julia Rose tai Hillary - niminen. (tai sitten joku muu?) Mutta erikoinen on väri ja hyvin pysyy pystyssä. Nyt pitäisi saada hillittyä sadetta, joka ei turmele pionien kukintoja, mutta joka jatkuu riittävän pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut tosi hämmästynyt, että Helmikaareen viime vuonna ostetut pionit ovat kukkineet tosi runsaasti heti tänä vuonna. Pionien koti toimitti kookkaat taimet.
      Kaunis sade olisi hyväksi myös imeytymisen kannalta, ennusteet näyttävät kovin epävarmoilta, saa nähdä tuleeko taivaalta vettä vai ei.

      Poista
  13. Ihanasti on sinulla pioniviikot alkaneet!
    Meillä kuolan- ja ruusupionit ovat kukkineet, mutta eilen avautui ensimäinen hybridi Buckeye Belle. Se on meillä aina ensimmäinen, mutta ihan kohta kaverit seuraavat perässä.
    Itohit ovat kyllä ihania, värisävyt ovat niin kauniita! Minulla on niitä pari ja nyt vihdoin molemmissa on nuppuja näkyvissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä hankin itselleni ensimmäiset kuolanpionit vasta hiljattain, joten ne eivät vielä kukkineet.
      Hienoa, että saat ihailla omien itohien kukkia, kun kukat kohta avautuvat.

      Poista