maanantai 19. kesäkuuta 2023

KEITTIÖPUUTARHA KESÄKUUN PUOLIVÄLISSÄ

 



Keittiöpuutarha voi aika mukavasti. Kesäkuun puoliväli on ohitettu ja maukasta satoa on jo saatu.



Kasvihuoneessa kasvihuonekurkkuja on voinut poimia jo viiden viikon ajan. Kurkkujen syöntiä ei tarvitse säännöstellä ja niitä on voinut antaa myös läheisille.



Tänään poimin 'Cordoba' kurkkuja viisi kappaletta. Kuvassa näkyy myös viiniköynnös. Millonkahan sen versoja taas pitikään harventaa?




’Vilma’ pensastomaatti tuottaa kypsiä tomaatteja nyt päivittäin. Tällä viikolla Vilmasta saa poimittua tomaatit myös salaattitarpeiksi, lisäksi herkullisia maistiaisia voi poimia suoraan suuhun.



Vaihdoin viime viikolla Vilmat lopullisiin suuriin ruukkuihin. Sain taas laitettua kasvualustaksi vähän kompostia, kanankakkaa ja multaa.



Ihan kohta pääsee syömään runkotomaatteista sekä luumutomaatti 'Moduksen' että kirsikkatomaatti 'Cherrolan'.



Kirsikkatomaatti 'Cherrola'.



Maustebasilikaa kasvaa tomaattien juurella kumppanuuskasvina ja näitä pääsee jo käyttämään ruoan valmistuksessa.



Paprikan kuvaus oli hankalaa, mutta muhkeat 'Olly' paprikat ovat niin tiiviisti, että on suorastaan ruuhkaa.



Tässä näkymä kasvihuoneen pohjoispuolelle. Olen iloinen, että kasvihuone ja keittiöpuutarha ovat nyt  luonteva osa puutarhaa. 



Vasemmassa laatikossa kasvaa päädyssä tuoksuherneitä, rivi sipulia ja monta riviä syötäväksi tarkoitettuja herneitä. Toisessa päädyssä on pari riviä punajuuria.



Punajuuri. 



Tässä pitkässä laatikossa on kesäkurpitsa, punajuuria, punasipulia, keltasipulia ja porkkanoita. Oikealla vieressä olevassa laatikossa kasvaa Polka mansikkaa, ne kukkivat parhaillaan.



Kerroin perunamaalla olevien perunoiden paleltumisesta pakkasyön aikana. Onneksi tuho ei ollut niin suuri kuin ensin luulin. Tässä pakkasen vaurioittamat perunat, niiden vieressä jatkuu myöhemmin laitettut perunarivit.



Tässä näkymä kasvihuoneen toiselle puolelle. 


Tässä edessä näkyvässä lavakauluksessa kasvaa tilli, persilja, palmukaali, lehtikaali, laventeli, tsinnioita ja kosmoskukkia. Oikealla näkyy kivipenkin päätyä ja ruohosipulit kukassa. Ruohosipulia on päässyt käyttämään jo pitkään. 

Myös kivipenkin muut yrtit kuten sitruunatimjami, iisoppi, sitruunamelissa ja salvia ovat talvehtineet ja kasvavat reippaasti. Kivipenkkiin istutin esikasvatettuja kosmoskukkia ja tsinnioita. Kosmoskukista on avautunut ensimmäisiä kukkia. 

Parissa laatikossa on sipulia ja porkkanoita. Sipulia on jo voinut käyttää ruoan valmistuksessa. Päätin kasvattaa niitä lajeja, joita meillä syödään paljon. Kaalikasvit jätin vähemmälle, koska en jaksanut panostaa kaalien varjeluun tuholaisilta.



Näkymä huvimajasta kasvihuoneelle.



Lopuksi vielä näkymä arboretumin ensimmäisen köynnösportin vierestä keittiöpuutarhan suuntaan. 

Ehdin aikoinaan vuosikaudet hoitaa perinteistä kasvimaata, nyt nautin lavakasvatuksesta ihan hurjasti. Myös kasvihuoneesta saa paljon iloa.

Helle jatkuu ja juhannusviikko pyörähti alkuun. Tällä viikolla yritän saada ikkunoita (edes osan) pestyä. Myös muuta siivottavaa löytyisi vaikka millä mitalla, katsotaan jaksanko siivota, vai kannanko vain kastelukannuja. Toivon hartaasti, että tälle viikolle luvatut sateet toteutuisivat.



14 kommenttia:

  1. Todella hienoa satoa. Paprikatkin jo noin isoja ja komeita. Meillä kasvihuonekurkkuja saadaan myös ihan muutaman päivän päästä, mutta tomaateista osa vasta kukkii. Osassa sentään on jo raakileita.
    Sadetta kaipaisin minäkin, sillä alkaa olla jo todella kuivaa. Ehkä sade toteutuu, sillä kohta pionit aukapisevat nuppunsa ja silloin yleensä sataa, vaikka muutoin olisi kuinka sateetonta. 😂😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionien sadetanssi on yleensä ollut tehokas. Toivoisin sadetta jo ennen kun pääkukinta alkaa, mutta yleensä kovimmat sateet tulevat juuri siinä vaiheessa. No, nyt on vedelle suuri tilaus.

      Poista
  2. Kasvimaasi kasvihuoneineen on todella kaunis! Sointuu ihanasti muun puutarhan esteettiseen kokonaisuuteen.
    Ja ihanasti sieltä saa satoakin! Nostin eilen ensimmäiset perunat, mutta pieniä ovat vielä, vaikka tuon satsin istutin jo huhtikuussa. Mutta sitten tuli kylmää, niiden päällä oli ikkuna suojana. Sittemmin tuli kuivaa, enkä usko, että olen kastellut ihan niin paljon kuin pitäisi. Satokuvasi nostavat veden kielelle. Omia tomaatteja suoraan suuhun, nami!
    Olisi tosiaan ihanaa, jos sataisi. Meille on luvassa torstaille hyvin vähän ja sekin ennuste välillä häviää, välillä tulee taas takaisin. Vaikuttaa epäluotettavalta ehkäsateelta, mutta kaikki on nyt sen varassa silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila, täytyy olla iloinen kaikista onnistumisista, epäonneakin riittää tasapainoksi.
      Minäkin toivon hartaasti sadetta, vaikka aika epävarmalta ennusteet näyttävät. Toivottavasti sadetta tulisi sekä sinne että tänne.

      Poista
  3. Teillä näyttää kasvimaalla jo ihanan rehevältä! Minä olen laiska kastelija ja sen kyllä huomaa kasvimaallakin... no tulee kasvulavoja kasteltua, mutta ei ehkä ihan niin paljon kuin nyt olisi pitänyt.
    Toivotaan tosiaan että tämän viikon sateet toteutuisivat, YR lupaa meille torstai-perjantaille 0-17 mm :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade-ennusteiden epävarmuus on suuri ja saattaa hyvinkin olla, ettei maa kastu lainkaan. Sade olisi nyt hyvin tarpeellinen.

      Poista
  4. Mahtavasti tullut ja tulossa satoa. Vesi kielellä pyörien odotan ensimmäisiä omia tomaatteja, pieniä raakileita on jo ja kurkkuja syödään ensimmäiset juhannuksena. Ihan mieletön tuo paprika, pitää yrittää metsästää 'Olly' lajiketta jostain ensi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukesän sato on minulla tavoitteena ja onneksi se onnistui jälleen, mutta onhan sen eteen joutunut näkemään esikasvatuksissa vaivaa. Olen ollut Ollyyn tyytyväinen, toisaalta riittävän iso kasvualusta on yksi oleellinen tekijä sadon määrään oman kokemukseni mukaan.

      Poista
  5. Ei tarvitse kaupan kasvisosastolla paljoa kierrellä kun on noin upea sato heti kesäkuulta lähtien, kasvihuone näyttää kuin olisi ollut tuossa aina lavat seuranaan. Kyllä tuolla kelpaa satoa viljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan hyvin, miltä keittiöpuutarhan alue näytti, ennen kuin aloitimme sen rakentamisen. Ihan pienen ajan kuluessa koko alue olisi ollut viitapihlajaangervon ja muun lepikon valtaama, joten olen tosi onnellinen sekä sadosta, sopivasta matkasta kipaista hyötytarhaan ja silmänruoasta, jota näkymä tuottaa.

      Poista
  6. Kasvihuone ja lavatarha muodostavat kauniin ja kaikesta päätellen hyvin satoisan kokonaisuuden, joka istuu hyvin ympäristöönsä. Kaikki on rehevässä kasvussa. Pitänee näyttää tämä postaus omille hyötykasveilleni malliksi! Osa kylvöksistä kun on päättänyt jättää itämättä ja osa muuten vain kasvaa hyvin verkkaisesti. Muutaman päivän päästä pääsen kastelemaan niitä nokkos-vuohenputkikäytteellä, jos se vaikka vähän vauhdittaisi kasvua. Mukavaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna lavoihin kylvö sattui aika nappiin lämpimällä säällä eli itäminen tapahtui nopeasti ja sen jälkeen tulleen viileän jakson aikana taimet kasvoivat harson alla. Joskus on tuuria, joskus ei :).
      Varmasti tuo tehorohto virkistää hyötykasvejasi, toivotaan, että ne kasvaisivat sen jälkeen muhkea maukkaiksi. Kiitos samoin sinulle. Pitää lähteä tästä pesemään rantasaunan ikkunoita.

      Poista