maanantai 12. kesäkuuta 2023

PIHASYREENIT PARHAIMMILLAAN




Kuten monet teistä muistavat, on tämä vanha pihapiiri monelta suunnalta muhkeiden pihasyreeni aidanteiden rajaama. Vanhat siniset pihasyreenit huitelevat neljän metrin korkeudessa ja aidanteen paksuus on 2-3 metriä.



Pihaan ajetaan talo pohjoispuolelta ja tähän aikaan kesästä on tulijaa vastassa kuvassa näkyvät syreenit.



Piharingissä päätä käännellessä näkyy vanhoja syreenejä monella suunnalla. Takana näette vanhan vellikellon ja sen ympärillä tuuheat kasvustot pihasyreenejä. Kuvaan ei saa niin hyvin näkymään kukkien runsautta.



Kukat ovat korkealla. Tuoksu on ihana.



Tästä kuvasta saa ehkä hieman paremmin käsityksen aidanteiden koosta ja korkeudesta. kavereina edessä vasemmalla on mongolianvaahtera, jonka takana terijoensalava. Oikealla takana vaahtera.



Huvimajan takana pihasyreenit tuovat vanhaa romanttista tunnelmaa.



Jalosyreenit tulevat kukinnan suhteen hieman perässä. Kuvassa takana näkyy hieman tammen lähellä olevien pihasyreenien sinisyyttä.



Olen itse istuttanut kaikki valkoiset pihasyreenit. Näidenkin pensaiden korkeus on noin kolme metriä, siitä voitte päätellä, että olen jo aika vanha ;). Istutin nämä ehkä 35 vuotta sitten, en ihan varmasti muista.

Laitan kuvia muistakin syreeneistä, kunhan ne kukkivat. Minulta on toivottu kuvia mm. puistosyreeni 'Ainolasta', näitä minulla kasvaa sekä Ruusupuistossa että arboretumissa. Toivottavasti ne kukkisivat tänä vuonna.

Hellettä tulossa, näin ne säätilat vaihtelevat viime viikon kylmästä tämän viikon lämpimään. 



24 kommenttia:

  1. Oi ihanuutta <3 Meidän syreenit ovat vasta nupuilla. Odotan malttamattomana kukinnan alkua. Kaksi kesää sitten istuttamani valkoinen syreeni kasvaa hitaasti. Vai olenko vain malttamaton... :D Aurinkoisia ja lämpimiä kesäpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen syreeni kasvaa sinistä pihasyreeniä hitaammin, mutta vauhtiin päästyään on tosi kaunis. Tsemppiä sinun kasvavalle valkoiselle kaunottarelle!
      Kiitos ja samoin sinne teille!

      Poista
  2. Todella ihanaa syreenien kukintaa. Valkoinen syreeni on hyvin kaunis. Minulla se ei kukkinut nyt lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna meillä on pihasyreenien runsaan kukinnan vuosi. Katselin, että kaikkiin pari vuotta sitten istutettuihin jalosyreeneihin ei nyt ole tulossa kukkia. Toivottavasti kasvattavat hyvin juuriaan.

      Poista
  3. Vanhat syreeni ovat vanhojen puutarhojen ja pihojen aarteita ja mahtavan näköiset noin runsaina.

    VastaaPoista
  4. Vanha syreeni on hieno etenkin kun on tilaa antaa noin kasvaa miten teillä pihalla. Sopivat erinomaisesti teidän pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoit hyvin, tilaahan näin runsaat aidanteen tarvitsevat, mutta sitä onneksi riittää :).

      Poista
  5. Teille sopii hyvin syreeniaidanteet. Minä joudun nyt olemaan tarkkana yhden syreenin kanssa ja katkomaan joka vuosi jonkin juurivesan, että pysyy pienenä puskana. Teillä on varmasti tuoksuvaa joka puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin syreenit sopivat tähän maisemaan lähes välttämättömästi kuuluvina. Pienemmällä tontilla joutuu varmasti olemaan tarkka juurivesojen kanssa.

      Poista
  6. Ihania vanhoja syreenejä niitä pitää olla jos vain on siihen mahdollisuutta ja tilaa .

    VastaaPoista
  7. Teillä päin on varmaan kuumaa. Täällä meri on vielä sen verran viileä, että tuuli on melko vilakka ja minulla onkin paksu neuletakki päällä.
    Syreenien tuoksu on mahtava kuumana päivänä! Teille syreenit sopivat valtavan hyvin. Teillä on jotenkin juuri sellainen romanttinen ympäristö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen lämpö oli noin 23 astetta, en ollut niin paljon sisällä, että olisin nähnyt oliko tuo ylin mitattu lämpötila. Oikein lämpimältä tuntui joka tapauksessa. Merituuli vaikuttaa varmasti alkukesästä saariston lämpötiloihin.
      Syreenien tuoksu leijuu miellyttävästi ja ihastelen niiden kukintaa päivittäin :).

      Poista
  8. Useimmat ovat jo todenneetkin eli syreenit sopvat isoon puutarhaan ja vanhaan miljööseen. Muutenkin syreeni on hieno puu koko kesän rehevänä ja vihreänä, vähän pensasmaisena.
    Onkohan valkoinen syreeni muita arempi? Omani kitui ja lopulta kuivui pois. Ihan mahdollista, että paikka oli väärä ja istutuksessakin saattoi jokin mennä pieleen. Hmm, olisikohan aika kokeilla uudestaan paremmalla onnella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen muoto kasvaa ainakin hieman verkkaisemmin, en oikein usko, että se muuten olisi arempi? Jos sinulla on sopiva paikka, niin kokeile ihmeessä uudelleen.

      Poista
  9. Anonyymi6/13/2023

    Ihania kuvia! Joo, laita kuvia Ainola syreenistä sitten. Minäkin istutin kaksi Ainolaa ja niiden kanssa kaksi valkoista isabellansyreenia. Ainola ei näytä kukkivan nyt ensimmäisenä vuonna istutuksestaan, Isabellat kukkivat näköjään heti, tai ainakin täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin juuri kiertämässä syreenejä, voi olla että en saa vielä tänä vuonna kukkivista ’Ainola’ syreeneistä kuvia. Pensaat ovat kyllä kasvaneet hyvin istutusvaiheesta. Otan kuvia pensaista joka tapauksessa, viime vuonna kukka näytti kauniilta. Usein taimistolla saadaan pensaisiin kukat ja ovathan ne hyvä apu ostopäätöstä tehdessä. Saat varmasti kauniin ryhmän istuttamistasi syreeneistä!

      Poista
    2. Anonyymi6/15/2023

      Kiitos! Joo, katsoin myös Ainola syreeneitani, ja ovat kyllä tuuhean ja hyvinvoivan näköisiä näin ensimmäisenäkin kesänään. Näistä tulee varsinkin hyvä näkösuoja katosta peittämään :). Puistosyreenin lehdet ovat näemmä niin tuuheat ja isot, että sopivat hyvin peittokasviksi. Ainola on pensaana rehevän näköinen, isabellansyreeni on pienemmän oloinen tässä vaiheessa, vaikka molemmat Puistosyreeni lajiketta (isabellansyreenissa villasyreenia lisäksi kait.) Nyt arvelisin että Ainolasta tulee vielä iso ja rehevä pensas! Olisin olettanut että olisi kukkinut jo tänä vuonna, mutta jalosyreeni andeken ludwig späth yllätti ja se kukkii heti, mutta Ainola ei. Näin se vaihtelee.

      Poista
  10. Anonyymi6/15/2023

    Piti vielä kysyä, että onko sulla marja-aroniaa aitana? Onko jänikset syöneet sitä? Mietin aidanteeksi/ leikattavaksi aidaksi koristearoniaa tai pihasyreenia, mutta täällä päin rusakot syövät ihan kaiken, joten joutuisiko nuoret taimet kuitenkin ruskon ruuaksi. Syreeni menettäisi kukinnon.

    Jos jompikumpi näistä on jäniksen kestävä enemmän, niin siitä kuulisin mieluusti? :)

    Tosin taitaa syreeni aika nopeasti toipua vaikka jänikset sitä syövät, mutta taitaa toisaalta olla hidaskasvuinen.

    Meillä on verkotettu kaikki, syreenit ym.
    ruusut jäivät ilman verkkoa, ne oli syöty ihan maan tasalle. Silti pimpinellaruusut kukkii normaalisti, syreenilla se ei ehkä mene niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on aika paljon marja-aroniaa, sillä se oli jonkinlainen muotikasvi reilu 20 vuotta sitten. Meillä jänikset eivät ole syöneet aroniaa, mutta nuoret pensaat saattavat päätyä syödyiksi. Syreenejäkään meillä ei syödä, mutta olen jalosyreenit verkottanut, etteivät nupunalut joutuisi matalissa pensaissa herkuttelun kohteiksi.
      Jos teilläpäin jäniksillä on huonosti syömistä, voi olla, että riski on lähes kaikissa lajeissa melkoinen. Uskoisin, että pensaiden kasvaessa korkeutta ja kokoa, ei jänikset kumpaankaan mainitsemaasi lajiin koskisi, ne eivät kuitenkaan kuulu superherkkuihin.
      En tosiaan suojaa aronioita enkä pihasyreenejä millään tavalla ja talvella täällä on jänisten jälkiä vaikka millä mitalla, mutta ne kiertelevät himoiten herkkulajeja kuten omppuja tms.

      Poista
  11. Anonyymi6/15/2023

    Kiitos! Tällaiset käytännön kokemukset on juuri parhaita kuulla :). Kumpaa suosittelisit aidaksi/aidanteeksi, pihasyreeni vai aronia? Haluaisin tietysti, että aita/aidanne olisi mahdollisimman helppohoitoinen ja kaunis :D onko näillä lajeilla jotain erityisiä eroja jossa toinen olisi parempi aitakasvina kuin tämä toinen? :) meillä on savimaa ja paikka aurinkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat hyvin paljon makuasioita ja tietysti täytyy miettiä mistä itse tykkäät enemmän :). Tiukkaa savimaata täytyy ainakin syreenille muokata kompostin ja hiekan kanssa sopivaksi, syreenit eivät viihdy, jos paikassa seisoo vesi. Kohopenkki saattaa olla järkevä, jottei kaiva saveen 'uima-allasta'. Kannattaa myös katsoa oman pihapiirin muita kasveja ja talon henkeä, kun miettii mieluisan aitakasvin valintaa. Aurinko sopii hyvin näille molemmille.

      Poista
  12. Anonyymi6/16/2023

    Kiitos! Totta, pitää miettiä tuota kasvualustan parannusta. Ainakin toisella sivulla maa on sellaista, että syreeni ei siinä välttämättä viihdy. Tästä tuli kuitenkin hyviä vinkkejä! 😊👍

    VastaaPoista