Minna, blogista Hiidenkiven puutarhassa, laittoi jälleen liikkeelle tämän jo perinteeksi muodostuneen kukkakevään odotteluhaasteen. "Tarkoitus on veikata jo hyvissä ajoin, milloin omassa puutarhassa alkaa nuppuja poksahdella auki ja päättää etukäteen veikattavat lajit".
"Nuppuilevaa kasvia ei voi valitettavasti ottaa arvailuun mukaan. Sehän olisi aivan liian helppoa. Valitsemasi kasvin pitää olla tiukasti lepotilassa, olipa se sipulikukka, perenna tai puuvartinen. Esikasvattamasi kesäkukatkaan eivät siis sovi tähän kisaan".
Päätin ottaa haasteen käsiteltäväksi ihan oma-aloitteisesti, sillä ainakin nyt vielä koko puutarha on lumen alla, mutta sääennusteissa on luvattu lämpenevää, joten kevään edistyminen voi keikkua monella tapaa.
Vaaleajouluruusu Helleborus niger, kuva on otettu 1.5.2024
Vaaleajouluruusu aloittaa yleensä kukinnan heti lumien sulettua huhti-toukokuussa, toki maantieteellinen sijainti vaikuttaa asiaan. Toisilla vaaleajouluruusut ovat saattaneet tehdä nuput jo edellisen vuoden lopulla (minulla ei). Jouluruusu on hidaskasvuinen ja saattaa viedä jonkun aikaa ennen kuin se leviää kasvupaikalleen. Minulla tämä kuvassa näkyvä vaaleajouluruusu kukki ensimmäistä kertaa viime vuonna ja toivoisin niin jouluruusujen alkavan lisääntyä omassa puutarhassani. Kuvassa vasemmalla näkyy pari palloesikon siementaimea, nekin saisivat lisääntyä.
Veikkaus: Vaaleajouluruusu kukkii tänä vuonna 26.4.2025.
Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris
Kuva on otettu 11.5.2024 kiviportaiden vieressä kasvavasta kylmänkukasta, minulla kasvaa näitä myös toisaalla. Pitäisi ehdottomasti lisätä näitä myös arboretumiin, sillä kylmänkukat ovat monella tapaa ihastuttavia.
Pörröiset nuput työntyvät aurinkoisilla paikoilla esiin maasta heti lumien sulettua ja kukat avautuvat tavallisemmin huhti-toukokuussa. Kylmänkukat sopivat kivikkopuutarhaan sekä aurinkoisten ja kuivien paikkojen perennaryhmiin. Tietojen mukaan tämä perenna menestyy keskiravinteisessa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä hiekkamaassa. Minulla kasvualusta on ehkä enemmän multavaa kuin hiekkaista, mutta lämmin ja aurinkoinen paikka on kuitenkin. Talvimärkyys taitaa olla tälle muuten kestävälle perennalle suurin riski.
Veikkaus: Tänä vuonna nämä tarhakylmänkukat avaavat kukkansa 5.5.2025
Hyasintti 'Woodstock' Hyacinthus orientalis
Istutin tumman purppuralilan värisiä hyasintteja syksyllä 2022. Tässä pienessä rinteessä ne kasvavat muiden sipulikukkien ja matalien perennojen kanssa, kivipolun toisella puolella on samoja hyasintteja, kuvassa näkyy niistä vain kolme.
Kukinta-aika täällä sipulikukalla on toukokuu, tarkempi ajankohta riippuu kevään säätiloista ja kasvuvyöhykkeestä. Hyasintit viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa.
Veikkaus: Hyasintit kukkivat tänä vuonna 10.5.2025.
Sinikämmen Glaucidium palmatum
Tämä kuva on otettu 19.5.2024, en muista kuinka kauan ihana sinikämmen oli jo pitänyt kukkiaan auki kuvaa otettaessa. Etualalla on sini-lila sinikämmen ja takana pilkottaa myös valkoisen sinikämmenen kukka. Nämä kasvavat "Varjolehdon" alueella, kuten blogiani seuranneet ehkä muistavat.
Mustilan arboretumin sivuilla mainitaan, että sinikämmen on "varjoperennojen aatelia". Kauniisti sanottu. Tätä ei joka taimimyymälässä ole saatavana, sillä sinikämmenen itäminen siemenestä on hidasta. Nämä kuvan sinikämmenet tekivät siemenkotia viime vuonna ja Mustilan sivuilla mainitaan ohjeeksi, että "kun siemen varisee maahan niin itäminen käynnistyy, jos maata ei kuopsutella. Ensimmäisenä kesänä ei näy mitään. Toisena kesänä tulevat sirkkalehdet esiin ja kolmantena kesänä nousee vain yksi kasvulehti. Jatkokasvu ei ole yhtä hidasta, sillä kun kasvulehtiä on muutama, ilmaantuu ensimmäinen kukkakin samantien. Muutamassa vuodessa sinikämmenestä kehittyy vahva ja tiivis tupas."
Tavallisesti sinikämmen kukkii touko-kesäkuussa, mutta Suomi on pitkä maa ja eri vuosien keväät ovat vaihtelevia. Sinikämmenen kasvaa noin 50-70 cm korkeaksi ja myös sen lehdet ovat oikein kauniit koko kasvukauden. Kasvupaikan tulisi olla varjo-puolivarjo, tuore, humuspitoinen ja lievästi hapan. Itse lisään sinikämmenten alueelle syksyllä kuivia ja hentoja terijoensalavan lehtiä humusta lisäämään. Kompostin lisäys olisi varmaan myös kasville mieleen.
Veikkaus: Tänä vuonna sinikämmen kukinta alkaa 19.5.2025.
Marjaomenapuu Malus baccata
Kuva on otettu 28.5.2024, istutin tämän puun vuoden 2022 keväällä eli se on kuvaa otettaessa kasvanut paikallaan kaksi vuotta. Kuten kuva osoittaa, marjaomenapuu kukkii valkoisena pilvenä. Aluksi puu näyttää melko kapealta, mutta aikaa myöten sen pitäisi kasvattaa leveä latvus. Korkeutta sille saattaa tulla jopa 10 metriä. Minulla oli puuta istuttaessa visio tilanteesta, jolloin puun oksat ojentautuvat leveämmälle ja pergolan eteläpuoli saa oksista viehättävästi salaperäistä tunnelmaa. Tämä talvenkestävä puu kukkii yleensä touko-kesäkuussa. Sen pienet punaiset hedelmät ovat koristeellisia ja ne pysyvät puussa vielä lehtien pudottua. Keltainen syysväritys on kaunis.
Veikkaus: Tänä vuonna marjaomenapuu kukkii 30.5.2025.
Olen istuttanut arboretumiin myös marjaomenapensaita, odotan jännittyneenä mahtavatko ne kukkia tänä vuonna. Punalehtinen ja punakukkainen 'Susanna' marjaomenapensas (kuvassa) on myös yksi lemmikkini arboretumissa. Tähän asti olen ihaillut ’Susannan’ punaisia lehtiä, mutta ehkä jo tänä keväänä näen sen ensimmäisiä kukkia. Lehdetkin ovat valtavan kauniita, kun auringon valo saa ne loistamaan.
Haastan mukaan blogit:
Haasteen säännöt: