tiistai 25. helmikuuta 2025

KOSKA KUKKII -haaste




Minna, blogista Hiidenkiven puutarhassa, laittoi jälleen liikkeelle tämän jo perinteeksi muodostuneen kukkakevään odotteluhaasteen. "Tarkoitus on veikata jo hyvissä ajoin, milloin omassa puutarhassa alkaa nuppuja poksahdella auki ja päättää etukäteen veikattavat lajit".

"Nuppuilevaa kasvia ei voi valitettavasti ottaa arvailuun mukaan. Sehän olisi aivan liian helppoa. Valitsemasi kasvin pitää olla tiukasti lepotilassa, olipa se sipulikukka, perenna tai puuvartinen. Esikasvattamasi kesäkukatkaan eivät siis sovi tähän kisaan".

Päätin ottaa haasteen käsiteltäväksi ihan oma-aloitteisesti, sillä ainakin nyt vielä koko puutarha on lumen alla, mutta sääennusteissa on luvattu lämpenevää, joten kevään edistyminen voi keikkua monella tapaa.



Vaaleajouluruusu Helleborus niger, kuva on otettu 1.5.2024

Vaaleajouluruusu aloittaa yleensä kukinnan heti lumien sulettua huhti-toukokuussa, toki maantieteellinen sijainti vaikuttaa asiaan. Toisilla vaaleajouluruusut ovat saattaneet tehdä nuput jo edellisen vuoden lopulla (minulla ei). Jouluruusu on hidaskasvuinen ja saattaa viedä jonkun aikaa ennen kuin se leviää kasvupaikalleen. Minulla tämä kuvassa näkyvä vaaleajouluruusu kukki ensimmäistä kertaa viime vuonna ja toivoisin niin jouluruusujen alkavan lisääntyä omassa puutarhassani.  Kuvassa vasemmalla näkyy pari palloesikon siementaimea, nekin saisivat lisääntyä. 

Veikkaus: Vaaleajouluruusu kukkii tänä vuonna 26.4.2025.



Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris

Kuva on otettu 11.5.2024 kiviportaiden vieressä kasvavasta kylmänkukasta, minulla kasvaa näitä myös toisaalla. Pitäisi ehdottomasti lisätä näitä myös arboretumiin, sillä kylmänkukat ovat monella tapaa ihastuttavia. 

Pörröiset nuput työntyvät aurinkoisilla paikoilla esiin maasta heti lumien sulettua ja kukat avautuvat tavallisemmin huhti-toukokuussa. Kylmänkukat sopivat kivikkopuutarhaan sekä aurinkoisten ja kuivien paikkojen perennaryhmiin. Tietojen mukaan tämä perenna menestyy keskiravinteisessa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä hiekkamaassa. Minulla kasvualusta on ehkä enemmän multavaa kuin hiekkaista, mutta lämmin ja aurinkoinen paikka on kuitenkin. Talvimärkyys taitaa olla tälle muuten kestävälle perennalle suurin riski.

Veikkaus: Tänä vuonna nämä tarhakylmänkukat avaavat kukkansa 5.5.2025



Hyasintti 'Woodstock' Hyacinthus orientalis

Istutin tumman purppuralilan värisiä hyasintteja syksyllä 2022. Tässä pienessä rinteessä ne kasvavat muiden sipulikukkien ja matalien perennojen kanssa, kivipolun toisella puolella on samoja hyasintteja, kuvassa näkyy niistä vain kolme.

Kukinta-aika täällä sipulikukalla on toukokuu, tarkempi ajankohta riippuu kevään säätiloista ja kasvuvyöhykkeestä. Hyasintit viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa.

Veikkaus: Hyasintit kukkivat tänä vuonna 10.5.2025.



Sinikämmen Glaucidium palmatum

Tämä kuva on otettu 19.5.2024, en muista kuinka kauan ihana sinikämmen oli jo pitänyt kukkiaan auki kuvaa otettaessa. Etualalla on sini-lila sinikämmen ja takana pilkottaa myös valkoisen sinikämmenen kukka. Nämä kasvavat "Varjolehdon" alueella, kuten blogiani seuranneet ehkä muistavat. 

Mustilan arboretumin sivuilla mainitaan, että sinikämmen on "varjoperennojen aatelia". Kauniisti sanottu. Tätä ei joka taimimyymälässä ole saatavana, sillä sinikämmenen itäminen siemenestä on hidasta. Nämä kuvan sinikämmenet tekivät siemenkotia viime vuonna ja Mustilan sivuilla mainitaan ohjeeksi, että "kun siemen varisee maahan niin itäminen käynnistyy, jos maata ei kuopsutella. Ensimmäisenä kesänä ei näy mitään. Toisena kesänä tulevat sirkkalehdet esiin ja kolmantena kesänä nousee vain yksi kasvulehti. Jatkokasvu ei ole yhtä hidasta, sillä kun kasvulehtiä on muutama, ilmaantuu ensimmäinen kukkakin samantien. Muutamassa vuodessa sinikämmenestä kehittyy vahva ja tiivis tupas." 

Tavallisesti sinikämmen kukkii touko-kesäkuussa, mutta Suomi on pitkä maa ja eri vuosien keväät ovat vaihtelevia. Sinikämmenen kasvaa noin 50-70 cm korkeaksi ja myös sen lehdet ovat oikein kauniit koko kasvukauden. Kasvupaikan tulisi olla varjo-puolivarjo, tuore, humuspitoinen ja lievästi hapan. Itse lisään sinikämmenten alueelle syksyllä kuivia ja hentoja terijoensalavan lehtiä humusta lisäämään. Kompostin lisäys olisi varmaan myös kasville mieleen.

Veikkaus: Tänä vuonna sinikämmen kukinta alkaa 19.5.2025.



Marjaomenapuu Malus baccata

Kuva on otettu 28.5.2024, istutin tämän puun vuoden 2022 keväällä eli se on kuvaa otettaessa kasvanut paikallaan kaksi vuotta. Kuten kuva osoittaa, marjaomenapuu kukkii valkoisena pilvenä. Aluksi puu näyttää melko kapealta, mutta aikaa myöten sen pitäisi kasvattaa leveä latvus. Korkeutta sille saattaa tulla jopa 10 metriä. Minulla oli puuta istuttaessa visio tilanteesta, jolloin puun oksat ojentautuvat leveämmälle ja pergolan eteläpuoli saa oksista viehättävästi salaperäistä tunnelmaa. Tämä talvenkestävä puu kukkii yleensä touko-kesäkuussa. Sen pienet punaiset hedelmät ovat koristeellisia ja ne pysyvät puussa vielä lehtien pudottua. Keltainen syysväritys on kaunis.

Veikkaus: Tänä vuonna marjaomenapuu kukkii 30.5.2025.



Olen istuttanut arboretumiin myös marjaomenapensaita, odotan jännittyneenä mahtavatko ne kukkia tänä vuonna. Punalehtinen ja punakukkainen 'Susanna' marjaomenapensas (kuvassa) on myös yksi lemmikkini arboretumissa. Tähän asti olen ihaillut ’Susannan’ punaisia lehtiä, mutta ehkä jo tänä keväänä näen sen ensimmäisiä kukkia. Lehdetkin ovat valtavan kauniita, kun auringon valo saa ne loistamaan.

Haastan mukaan blogit:

Selätön puutarhuri
Suvikummun Marja



Haasteen säännöt:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Jos käyt laittamassa kommentin Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen (löytyy helposti blogin selainversion sivupalkista), muiden on kätevä käydä sieltä tarkistamassa, ketkä ovat jo osallistuneet haasteeseen. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.


lauantai 22. helmikuuta 2025

KASVATETTAVAT TOMAATIT VUONNA 2025

 



Kokoan taas aikaisempien vuosien tapaan tähän juttuun tomaattilajikkeet, joita aion kasvattaa tänä vuonna. Näistä koosteista on helppo myöhemmin tarkistaa eri tomaateille luvattuja ominaisuuksia ja arvioida niiden paikkaansapitävyyttä. 


MATALAT TOMAATTILAJIKKEET, PENSASTOMAATIT



’Vilma’ pensastomaatti on punainen kirsikkatomaatti ja luottolajike jo monen vuoden ajan. Vilma on hyvin satoisa ja varhain esikasvatettuna saan tomaattien omavaraisuuden jo toukokuussa. Vilmaa voi kasvattaa myös ulkona sopivan lämpimässä ja suojaisassa paikassa, olen kasvattanut taimia kaikille lapsilleni, jotka kasvattavat niitä kesän ulkona terassilla tai lasitetulle parvekkeella. Ensimmäisessä kuvassa näkyy kaksi lattialla olevaa ruukkua, joissa on ’Vilmat’ lopullisiin ruukkuihinsa istutettuna. 

’Patio Plum’miniluumutomaatti.  Ensimmäistä kertaa kokeiltavana.

Korkeus noin 50 cm. "Pylväsmäinen kasvutapa, kasvit ovat vain noin 20cm leveitä. Tuottaa runsaasti pieniä kirkkaanpunaisia 10-15 g luumutomaatteja, joilla on kiinteä hedelmäinen ja makea, hyvä maku. Ihanteellinen parvekeviljelyyn tai kompaktiin puutarhaan". (Impecta)

’Tiny Temptations Orange’F1 oranssi kirsikkatomaatti. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana.

Korkeus noin 50 cm. "Ihana pensastomaatti, joka tuottaa pieniä, pyöreitä, oransseja noin 8 g hedelmiä. Erittäin makea ja maukas mukavalla hapolla, joka tasapainottaa makua. Kompakti kasvutapa sopii ruukkuihin ja laatikoihin kasvihuoneessa tai lämpimällä suojaisella ulkoalueella. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan". (Impecta)


KIRSIKKATOMAATIT, korkeus noin 200 cm



Kirsikkatomaatti F1 'Sungold' 

Olen joka vuosi kasvattanut näitä erittäin makeita oransseja kirsikkatomatteja. Sungoldin etuihin kuuluu, että se tekee varhain satoa ja tomaatti on ihana makupala kasvihuoneessa suoraan syötäväksi. Haasteena on, että tomaatti halkeaa herkästi, jos sitä ei poimi oikea-aikaisesti ja mielellään suoraan suuhun.

Kirsikkatomaatti F1 'Goldwin'

Olen kasvattanut tätä kahtena edellisenä vuonna ja pussissa on vielä pari siementä. "Satoisa lajike, joka tekee paljon auringonkeltaisia, pyöreitä, pieniä tomaatteja suurissa tertuissa. Mehukas, vaaleankeltainen hedelmäliha, joka maistuu makealta ja hunajaiselta". En muista, että hunajaista vivahdetta olisin löytänyt, mutta hyviähän nämä olivat. Hyvä tautien vastustuskyky. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. Korkeus 200 cm, tuettava.

Kirsikkatomaatti F1 'Goldkrone'

Tätäkin lajiketta olen kasvattanut kahtena vuonna ja pussissa on vielä siemeniä tälle vuodelle. "Keltainen tomaatti on maukas, makea ja mehukas ja siinä on kevyt hunajainen sävy ja hyvä rakenne. Erittäin satoisa. Hieno salaattitomaatti." Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla ulkona. Korkeus 200 cm, tuettava. Tykkäsin näistä.

Kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight'

Kasvatan tätä kirsikkatomaattia joka vuosi. Tuttu ja luotettava vanha lajike ehtii hyvin kypsyä, vaikka hedelmät ovat suurempia (halkaisija 3-4 cm) kuin muilla kasvattamillani kirsikkatomaateilla. Tätä tomaattia on pitkään mainostettu "maailman parhaaksi tomaatiksi". Vaatii tuen.

Kirsikkatomaatti F1 'Supersweet 100'

Usean vuoden kokemuksella myös tämä kirsikkatomaatti on suositeltava kasvatettava. Yhteen taimeen saattaa kasvaa jopa 100 hedelmää tuotekuvauksen mukaan - en ole tullut laskeneeksi, mutta sato on kyllä runsas. Hedelmät ovat kirkkaanpunaisia ja makeita. Vaatii tuen.

Kirsikkatomaatti 'Blac Cherry'

Kulttuuriperintölajike, joka tekee tumman mustanpunaisia tomaatteja. Mehukas, hyvänmakuinen malto. Tuottoisa. Sopii kasvihuoneeseen tai ulos lämpimälle kasvupaikalle. Korkeus noin 200 cm, tuettava. Myös tämän siemeniä on jäljellä edellisiltä vuosilta ja laitan nytkin kasvamaan. Tumma tomaatti on hauska väriläiskä salaatissa punaisten ja keltaisten tomaattien kanssa.


LUUMUTOMAATIT, korkeus noin 200 cm





Luumutomaatti ’Odat’ F1. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana

"Syvän oranssit noin 15-20 g painoiset hedelmät, joissa on makea ja pehmeä maku, jopa 25-30 hedelmää kussakin tertussa. Varhainen ja runsassatoinen kasvihuoneeseen tai suojaiseen ulkokasvatukseen. Kestävä, sivuversot poistetaan". Korkeus noin 200 cm. On mielenkiintoista kokeilla aina jotakin uutta lajia ja yrittää löytää niitä parhaita makuja.

Luumutomaatti F1 'Modus' 

Näitä punaisia pieniä luumutomaatteja olen kasvattanut jo kahtena vuonna ja tämä pääsee hyvänä lajikkeena ehdottomasti jatkoon. Lajike on varhainen ja erittäin tuottoisa. Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. Oman kokemuksen mukaan satoa tuli kasvihuoneen yhdestä taimesta ihan hurjasti ja tämän tomaatin kiinteämpi hedelmäliha toimii rakenteensa puolesta hyvin salaateissa ja paistettuna. Maku oli hyvä kasvihuoneessa suoraan suuhun laitettuna ja tuntui, että loppukesää kohden hedelmiin tuli makeutta lisää kaiken aikaa. 

Luumutomaatti F1 'Supermarzano'

Kasvatin tätä viime vuonna ensimmäistä kertaa, pussiin jäi pari siementä, joten laitan ne vielä multaan. Tämä lajike oli hidaskasvuinen eli tuskin hankin tätä enää uudelleen. Tuotekuvauksessa luki: "Harvinainen ja jännittävä lajike. Lieriön muotoiset 10-12 cm pitkät punaiset hedelmät. Erityisen ohutkuorinen, hiukan kermainen, erittäin mehukas hedelmäliha ja mieto miellyttävä maku. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla ulkona". Vaatii tuen. (Mustilanpuutarhat.fi)

Luumutomaatti F1 'Pollicino' 

Tämä oli kasvatuksessa viime kesänä ensimmäistä kertaa ja lajike pääsee jatkoon myönteisen kokemuksen ansiosta. "Vastustuskykyinen, keskivarhainen lajike. Tummanpunaiset, luumunmuotoiset tomaatit painavat noin 25g. Erittäin maukkaita. Hedelmäliha pysyy kiinteänä pitkään. Sivuversot poistetaan. Vaatii tuen. Istutetaan aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan". (Mustilanpuutarhat.fi). Suuret pitkulaiset ja napakat luumutomaatit oli helppo viipaloida leivän päälle ja maku oli hyvä.





’Yellow Pearshapend’ keltainen päärynätomaatti.    Ensimmäistä kertaa kokeiltavana

Kulttuuriperintökasvi varhaiselta 1800-luvulta. Paljon keltaisia, 4-5 cm pitkiä, päärynänmuotoisia makeita ja maukkaita tomaatteja. Kasvihuoneisiin tai lämpimiin ulkotiloihin. Korkeus 200 cm.




Tässä vaiheessa olen alkoittanut kasvatustyöt vasta pensastomaattien kanssa.  Korkeampien lajikkeiden aika on aikaisintaan maaliskuussa. Minä olen saanut monena vuonna tomaatit istutettua kasvihuoneeseen huhtikuun lopussa. Aika hyvä yleissääntö korkeampien lajikkeiden kohdalla on kylvää siemenet noin 8 vk ennen kuin ne saa istutettua lopulliseen kasvupaikkaansa. 

Jos sinulla on kokeiltuna joku herkullinen ja hyvä tomaattilajike, niin kommentteihin otan mielelläni ehdotuksia vastaan tulevia vuosia ajatellen. 



keskiviikko 19. helmikuuta 2025

MITÄ KUULUU TAIMITARHAAN?

 



Tässä vähän esikasvatusten kuulumisia näin helmikuisena pakkaspäivänä. Minun pikkuriikkiset taimivauvat pääsevät yläkerran lastentarhaan melkein heti mullan pintaan puskettuaan. Olen jo monta vuotta koulinut taimet sirkkalehtivaiheessa perennapurkkeihin. Mitään haittaa en ole tästä huomannut, mutta ehkä hyötynä on se, ettei taimen juuristo ole ehtinyt haarautua ja näin en ainakaan vaurioita juuria. 

Minulle on jäänyt verkkokalvolle biologi Leena Luodon havainnollinen kuvaesitys tästä aiheesta ja suositus koulia mielummin ajoissa kuin noudattaa tuttua ohjetta varsinaisten lehtien odottelusta. Onneksi maaliin pääsee erilaisia reittejä pitkin, eikä ole vain yhtä toimivaa tapaa :).



Itselleni on paljon hyötyä siitä, että saan pimeästä eteisestä patterin päällä olevalta telineeltä valoa kaipaavat pikkutaimet koulittua omiin purkkeihinsa ja ne pääsevät sitten, vajaan vuorokauden jälkeen koulimisesta, valohoitoon yläkerran kasvilamppujen alle. 

Annan koulimisen jälkeen siis pienen toipumisen juurtumista varmistamaan ihan vain huoneen valossa, ennen kuin valon määrä lisääntyy reilusti. Koska taimikoukut nousevat mullan pintaan yleensä omaan tahtiinsa, voin jättää muut kylvetyt siemenet astiassaan edelleen patterin päälle pimeään eteiseen.



’Vilma’ pensastomaatin taimet ovat kasvaneet mukavasti. Kylvin siemenet 23.1.2025. Yläkerran kasvatushuoneessa lämpötila on ollut öisin 18-19 astetta ja päivisin auringon vaikutuksesta vähän enemmän. 



Tässä muutama taimi naapurihuoneessa kuvattuna ilman kasvilamppujen kirkasta valoa. Esikasvatushuoneessa taimien yläpuolella on kasvivalot, jotka tuovat alkuvuodesta tarpeellista lisävaloa. Tarjottimen päällä olevat taimet on helppo kääntää joka aamu, niin että luonnonvalo tulee taimiin tasaisesti eri puolilta. 



’Vilma’ tomaattien lisäksi intouduin kokeilemaan kahta uutta pensastomaattia, sain nimittäin Impectalta ilmaisen lähetysmaksun ja tartuin tarjoukseen ”osta kolme - maksa kaksi”. Eli kylvin 12.2. ’Patio Plum’ ja ’Tiny Temptations Orange’ pensastomaatteja. Molemmat lajit itivät hyvin ja nyt taimet kasvavat jo omissa perennapurkeissaan yläkerrassa. Kuvassa näkyy taimien kokoero, kun kylvössä on kolme viikkoa välissä.

Jätän muuten perennapurkkiin hieman tilaa mullan lisäämiseen eli multaa voi hetken päästä lisätä sirkkalehtiin saakka. 

Paprikan kylvöni myöhästyi hieman edellisistä vuosista, mutta nyt 23.1. multaan laitetut 'Roter Augsburger' paprikat ovat aloittaneet varsinaisten lehtiensä kasvattamisen. 



Täpläpipoja sain koulittua 13 taimea, papukaijalehtiä 7 taimea ja keijunmekkoja 7 taimea. Tässä vaiheessa minulla on 48 perennaruukkuun (10x10x10 cm) koulittua taimea valohoidossa. Tuossa vasemman reunan isommassa astiassa ovat punahattujen siemenet mullassa, toivottavasti ne jaksavat ryhtyä kasvamaan. 



Tässä näkymä yläkerran taimihuoneen ikkunasta katsottuna. Lunta on täällä Mäntyharjulla edelleen ja järven jää kantaa tutulla reitillä. Rilla nauttii viilettäessään pienestä saaresta toiseen ja nuuskii jäällä olevia eläinten ja ihmisten jälkiä.

Helmikuu etenee onneksi mukavin harppauksin. Sunnuntaina oli yllättävän kylmä aamu, meillä pakkasta oli -19,4 astetta. Tänään aurinkoinen aamu valkeni -15,2 asteen pakkaslukemissa. Ennusteissa on luvattu lauhtumista ja reilun viikkon jälkeen olemme jo maaliskuun alussa -jippii!


torstai 13. helmikuuta 2025

HAASTE: ETTÄ, JOTTA, KOSKA, KUN, JOS VAIKKA, KUIN





Kukka & Kaali
-blogin Pauliina käynnisti tämän haasteen seuraavilla saatesanoilla:

"Hyvä puutarhaystäväni, jatka lauseita ja julkaise ne toistenkin iloksi. Halutessasi voit haastaa puutarhaystäviäsi mukaan. 

Tämä ensimmäinen haaste lähti heille, joilla on kukkatapetti. Minulla ei ole ihan varsinaista kukkatapettia, mutta keittiön tapetissa on kyllä sekä kukkia, puiden oksia että eläimiä (Sandberg Eden). 




Pidän siitä, että kevät on kohta edessä. Talven jälkeen on energiaa ja intoa työskennellä puutarhassa pitkiä päiviä, kevään valo on uskomattoman ihana, samoin vaalea vihreys, kevään kukat puissa ja maassa. Kaikki ihana on vielä edessä.




En olisi arvannut, että puutarhasta tulee minulle harrastuksen lisäksi hyvin mieleinen työ yrittäjänä, vaikka ehdin jo tehdä ihan toisella alalla pitkän työuran. Puutarhamme on siis pienimuotoinen matkailukohde puutarha-asioista kiinnostuneille.




Et ehkä tiennyt, että vaikka olen aika tarkka väreistä ja niiden yhdistelemisestä, myös vihreä kaikkine sävyineen on mielestäni ihana .... ja varsinkin, kun valo leikkii lehdissä.




Olen valmis ahertamaan, jotta puutarhan näkymät alkaisivat hiljalleen muuttua ja täydentyä siihen suuntaan, mistä unelmoin. Vielä on matkaa kuljettavana :).




Koska haluan nähdä kauneutta puutarhassa, olen valmis tinkimään monesta muusta asiasta eli käytän rahaa mielummin kasveihin kuin muihin hintaviin harrastuksiin, vaatteisiin, kosmetiikkaan, matkusteluun tms.




Minun kesäni alkaa siitä, kun lumi on sulanut ja pääsen aloittamaan ulkotyöt puutarhassa. Ei haittaa, että kalenterin mukaan olisi vielä kevätkuukausi.




Kun lämpömittari kipuaa +25 asteeseen, nautin lämmöstä ja auringosta puutarhatöitä tehdessäni. Tuo on jo ihan riittävä lämpötila, että jaksaa vielä työskennellä. Lämpimät iltahetket huvimajassa ovat superihania.




Jos toiveeni toteutuu, saan keväällä arboretumissa aikaan vielä visioiden mukaisia kivien vääntelyjä ja istutuksia, jotta alueet muuttuvat siihen suuntaan kuin on koko ajan ollut haaveena. 




Vaikka en pidä sora-alueiden kitkemisestä, on sitä tehtävä aika-ajoin. Omasta mielestäni liian usein. 



Puutarhurina olen kuin kaikesta uudesta innostunut lapsi. Toisaalta jaksan puurtaa aika tavalla, jotta pääsen kokeilemaan uusia ihania kasveja ja saan niiden viihtymisestä valtavasti iloa.




Kunhan lumet sulavat, 
pääsen taas väsyttämään puutarhatöissä käytettäviä lihaksia, etsimään innolla piippoja ja tutkimaan kaikkea maasta nousevaa sekä hämmästelemään silmujen avautumista puissa ja pensaissa.




Ellei minulla olisi puutarhaani,  tuntuisi, etten keksisi luovuudelle sopivaa ilmaisukanavaa.




Jollei tule mitään estettä, niin ensi kesänä taas ahkeroin hiki valuen ja maassa kontaten.

Haastan mukaan blogikaverit, jotka tykkäävät itsekasvatetuista tomaateista.



Tästä (klik)  pääset katsomaan Pauliinan laatiman pohjan kysymyksille. Pauliina pyysi myös laittamaan tiedon ko. jutun kommenttikenttään, kun haasteeseen on vastattu.  

Kiitos Pauliina kivasta haasteesta!



maanantai 10. helmikuuta 2025

ESIKASVATUKSET ALUSSA




Näin sitä ollaan taas tämän vuodenajan tuttujen puuhien parissa. Kuvassa 'Vilma' pensastomaatti.



Yritin aloittaa paprikan kasvatuksen omalla monen vuoden luottolajikkeellani, mutta olin ollut huolimaton inventaarion suhteen, sillä tajusin liian myöhään, että pussissa olikin vain yksi siemen -- joka ei itänyt. Enkä myöhäisessä vaiheessa saanut enää ostettua ’Ollyn’ siemeniä.

Tänä vuonna päädyin siis kokeilemaan itselleni ihan uutta paprikaa. Kylvin 3 siementä ’Roter Augsburger’ suippopaprikaa  23.1.2025. 

Kuvauksen mukaan kyseessä on "maukas minipaprika, jossa on noin 8 cm pitkiä, kartiomaisia, rapeita hedelmiä, jotka kypsyvät vihreästä punaiseen. Voidaan korjata missä vaiheessa tahansa. Varhainen ja turvallinen lajike, erityisen hyvä pohjoismaiseen ilmastoon. Matalakasvuinen, sopii myös ruukkuihin ja laatikoihin." (Impecta)



Saa nähdä millaisia paprikoita nämä 'Roter Augsburger’ suippopaprikat ovat, hieman poikkeavaa monien muiden paprikoiden suhteen oli ohje jättää siemen itämään mullan pinnalle. Olin asiasta hieman huolissani, mutta kyllä kaikki kolme siementä lähtivät kasvamaan. Nyt olen vasta sirkkalehtivaiheessa näiden kanssa, kuvaan tuli aamusuihkutuksen jälkeiset vesipisarat.



’Vilma’ pensastomaatin siemenet laitoin mullan alle 23.1.2025 ja tuttuun tapaan siemenet itivät nopeasti ja 100% tuloksella, vaikka näiden päiväys oli mennyt ohi jo aikaa sitten. Mainittakoon vielä mahdollisille uusille lukijoille, että matalat kompaktin kokoiset pensastomaatit voi laittaa näin varhain kasvamaan, varsinkin, kun minulta löytyy runsaasti kasvatustilaa sisällä myös siinä vaiheessa, kun tomaatit pitää muuttaa perennaruukuista suurempiin ruukkuihin.



Nyt 12 kpl ’Vilma’ pensastomaattia on koulittu omiin purkkeihinsa ja ne ovat yläkerrassa kasvilamppujen alla. Ehkä lapset (ja lapsenlapset) haluavat taas itselle omia taimia.


KESÄKUKAT

Yritin kylvää omia kelloköynnöksen siemeniä 13.1.2025, mutta yhtään ei itänyt. Epäilin kyllä jo siemeniä multaan tökkiessä, että siemenet eivät ehkä olleet valmiita. 



Keijunmekot ovat tapansa mukaan alussa kasvussaan hitaita, mutta 13.1.2025 mullan pintaan tiputetut siemenet itivät ja nyt pikkuriikkisiä versoja on koulittu 7 kpl. Kuvassa viime kesän siemenestä esikasvatettuja keijunmekkoja. 



Edellisen kuvan keijunmekot kasvavat talon länsipäädyn portaiden vieressä. Ovesta pääsee saunan pukuhuoneeseen ja kodinhoitotilaan. Kukkivat köynnökset tuovat kivasti vehreyttä portaiden viereen ja ruukkuryhmä näkyy myös pihaan saapuville. Tästä kauempaa otetusta kuvasta keijunmekot eivät erotu  kovin hyvin, mutta tykkäsin siitä, että kukkivat versot ikäänkuin valuivat putouksena tukirakenteesta ihan maahan asti. 



2.2.2025 ripottelin mullan päälle ’Purple Prince’ papukaijalehden pikkuisia siemeniä, minulle on ensimmäinen kerta kokeilla papukaijalehden kasvatusta, saattaa olla, ettei homma onnistu. Onko sinulla tämän kesäkukan kasvattamisesta kokemuksia?

Papukaijalehden siemenet itivät yllättävän nopeasti mullan pintaan ripoteltuina ja nyt on pienellä vihreällä sirkkalehdellä noussut neljä terhakkaa taimea pintaan. 


PERENNAT



Ehkä joku muistaa, että kasvatin muutama vuosi sitten täpläpipo ’Mystican’ taimia siemenestä ja olen tykännyt kovasti tästä perennasta. Ajattelin kokeilla nyt uudelleen onnea ja kylvin mullan pintaan siemeniä 1.2.

Tänään löysin aivan hurjan pikkuriikkisiä vihreitä taimen alkuja ainakin 10 kpl, katsotaan, selviytyvätkö ne kaikki koulintaan asti.

Jos haluat lukea juttuni täpläpiposta ja nähdä kuvat kasvista, pääset sinne TÄSTÄ



Magnus’ kaunopunahattu on tuttu kasvatettava. Nämä ovat aikaisemmin onnistuneet tosi hyvin. Viime kesänä nämä omat siemenestä kasvattamani punahatut kukkivat näin hyvin ja runsaasti. 

Nämä ovat tehtailleet myös itsenäisesti siementaimia, joten toivon tämän alueen punahatuista kukkaloistoa tällekin kesälle. Punahatun talvehtiminen ei ole aina ihan varmaa, mutta kohopenkissä läpäisevässä kasvualustassa ne yleensä pärjäävät. 

2.2.2025 laitoin siemeniä multaan ja toivon saavani niistä taimia arboretumiin. 



Nyt on taas ollut monta pilvistä ja harmaata päivää, kuva on otettu viikko sitten lumisateen jälkeen. Varjostusverkot kävin kuitenkin laittamassa kartiovalkokuusille ja viime kesänä istutetuille tuijille, jotta helmikuun aurinko (kunhan se taas näyttäytyy), ei kuivattaisi havunneulasia. Maaliskuussa pääsee kylvöihin ja esikasvatuksiin ihan toden teolla. 

Meillä on edelleen ohut lumipeite maan pinnassa ja mittari näyttää -3,4 pakkasta. 


torstai 6. helmikuuta 2025

ROMANTTINEN PUUTARHA

 



Pikkuinen puutarhani -blogin julkaisemassa jutussa joku aika sitten oli viehättäviä kuvia Samettihortensian puutarhan romantiikasta viime kesän ajalta. Tämä juttu jäi pyörimään mieleeni ja aloin pohtia, miltä osin oma puutarhani on romanttinen - vai onko? 

Mitä romanttisuus tai romantiikka puutarhassa tarkoittaa? Sanaan romanttinen adjektiivina liitetään tunteellinen ja haaveellinen. Nehän sopivat myös puutarhan herättämiin mielikuviin.






Pionit liitetään usein romanttisen puutarhan kasveihin. Pionit ovat olleet vanhoissa suomalaisissa puutarhoissa perinnekasveja. Tässä pionin lähellä ojentelee hentoja pieniä kukkiaan enkeliperhoangervo. Nämä ovat suloinen parivaljakko.

Romantiikan aikakausi oli 1700-luvun lopussa Euroopassa alkanut taiteellinen ja älyllinen suuntaus, joka näkyi erityisesti taiteessa ja kirjallisuudessa 1800-luvun alkupuolelle asti. "Romantiikka painotti tunteita, mielikuvitusta ja vapautta. Luonnon merkitystä korostettiin sekä kielessä että taiteissa". (Wikipedia)

Tästä voidaan ehkä ottaa sisältöä myös romanttiseen puutarhaan?

Usein puutarhasuunnittelussa kehotetaan huomioimaan rakennuksen tyylisuunta, kun puutarhaa muokataan sen ympärille. Itse ajattelen, että on tärkeää saada toteuttaa omia unelmia ja toiveita omassa puutarhassaan. 

Kuitenkin tällaisen vanhan 1860 -luvun rakennuksen ympärille sopii puutarha, jossa kasvaa paljon romanttisen puutarhan kasveja. Kuvassa näkyy pensasruusuja ja köynnöskaaria kärhöille.



Romanttiseen puutarhaan liitetään usein tuoksut, hempeän värinen runsas kukkaloisto ja tunnelma. Minulla on puutarhassa useita erilaisia pensasruusuja, jotka tuovat tuoksua ja kukkivat pitkään, kuten kuvassa näkyvä 'Sävel' tarhakurtturuusu, sen nimikin on aika romanttinen. 

Suosin luonnon kiviä puutarhassa.



Tässä Teresanruusu kukkii vaaleanpunaisena. Myöhemmin kärhöt nousevat ja kukkivat kaaressa kiipeillen ja tuovat tunnelmaa.

Usein romanttisen tunnelman saamiseksi käytetään rakenteina erilaisia portteja, kaaria tai pergoloita, jotka ovat kukkivien köynnösten peittämiä. 



Romanttisen puutarhan tunnusmerkkinä voivat olla erilaiset tunnelmalliset levähdyspaikat, kuten vaikkapa huvimaja. 

Jos meidän puutarhamme olisi kooltaan pienempi, siellä saattaisi olla pelkästään sora- tai kivipolkuja istutusalueiden väleissä, mutta kahden hehtaarin puutarhassa tarvitaan nurmea kulkuväylille ja käyskentelyyn ihan kustannustenkin vuoksi. 



Huvimajassa istuessaan voi tuntea ympärillä kasvavien kasvien tuoksut, kuulla lintujen laulun ja tuntea kevyen tuulenvireen iholla. 



Huvimajaa ja sen vieressä olevia pöytäryhmiä ympäröivät pensasruusut, kärhöt ja erilaiset perennat. 

Istutusalue muuttuu kasvukauden edetessä ja eri kasvien ottaessa oman vuoronsa.



Iirikset ja kurjenpolvet kuuluvat pionien ohella minun romanttiseen perennapenkkiini - toki siellä muitakin lajeja kasvaa. 

Sen verran minussa on kuitenkin pedanttista järjestelmällisyyttä, että kaipaan monilajisiin perennaryhmiin jonkinlaista järjestystä ja siistit reunat tuomaan perennaryhmän paremmin esiin. 


Tätä kaipaamaani järjestystä saan usein kasvien ryhmittelystä siten, että erilainen lehdistö tuo värinsä tai muotonsa puolesta jäsennystä naapureihinsa ja koko perennapenkkiin.



Usein romanttisen puutarhan helmenä on vesiaihe, minulla on "vain" järvi. Saatan ehkä jossain vaiheessa kokeilla jotain aurinkokennolla toimivaa pientä solisevaa tai pulputtavaa vesiaihetta arboretumiin - en tosin ole nähnyt niitä kuin mainoksissa. Ihailen kovasti luonnon puroja, mutta sellaista ei taida ihan helposti saada loihdittua. Pidän kuitenkin järven hyvin mielelläni :).

Minulta puuttuvat puutarhasta myös patsaat, jotka kuuluvat romanttisen puutarhan elementteihin. Olen vain valitettavasti aika valikoiva tässä suhteessa eli haluaisin kyllä oikein mielelläni painavia kivestä tai pronssista valmistettuja omaa silmää miellyttäviä koristeita /patsaita, jotka polun mutkan takaa tulisivat esiin kasvien ympäröiminä, mutta nämä ovat aika arvokkaita. 



Puut tuovat puutarhaan kerroksia ja puiden oksien välistä siivilöityvä valo tuo ihan oman maagisen tunnelmansa. 

Tiloista toiseen avautuvat näkymät tekevät puutarhasta vaihtelevan ja mielenkiintoisen. Tätä haen myös arboretumiin, kunhan sielläkin kasvit kasvavat toiveiden suuntaan.



Kerroksellisuus mainitaan myös romanttisen puutarhan tunnusmerkiksi. Kerroksellisuus lisääntyy puiden, pensaiden ja köynnösten kasvaessa sekä perennojen ja sipulikukkien lisääntyessä.



Tässä alkukesän koristeomenapuiden, pihasyreenien ja etualalla kasvavien perennoiden kukkaloistoa. 

Minkälaisia ajatuksia sinulle heräsi? Löytyykö sinulta puutarhastasi romanttisia elementtejä tai oletko niitä edes halunnut puutarhaasi sisällyttää?