Kokoan taas aikaisempien vuosien tapaan tähän juttuun tomaattilajikkeet, joita aion kasvattaa tänä vuonna. Näistä koosteista on helppo myöhemmin tarkistaa eri tomaateille luvattuja ominaisuuksia ja arvioida niiden paikkaansapitävyyttä.
MATALAT TOMAATTILAJIKKEET, PENSASTOMAATIT
’Vilma’ pensastomaatti on punainen kirsikkatomaatti ja luottolajike jo monen vuoden ajan. Vilma on hyvin satoisa ja varhain esikasvatettuna saan tomaattien omavaraisuuden jo toukokuussa. Vilmaa voi kasvattaa myös ulkona sopivan lämpimässä ja suojaisassa paikassa, olen kasvattanut taimia kaikille lapsilleni, jotka kasvattavat niitä kesän ulkona terassilla tai lasitetulle parvekkeella. Ensimmäisessä kuvassa näkyy kaksi lattialla olevaa ruukkua, joissa on ’Vilmat’ lopullisiin ruukkuihinsa istutettuna.
’Patio Plum’miniluumutomaatti. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana.
Korkeus noin 50 cm. "Pylväsmäinen kasvutapa, kasvit ovat vain noin 20cm leveitä. Tuottaa runsaasti pieniä kirkkaanpunaisia 10-15 g luumutomaatteja, joilla on kiinteä hedelmäinen ja makea, hyvä maku. Ihanteellinen parvekeviljelyyn tai kompaktiin puutarhaan". (Impecta)
’Tiny Temptations Orange’F1 oranssi kirsikkatomaatti. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana.
Korkeus noin 50 cm. "Ihana pensastomaatti, joka tuottaa pieniä, pyöreitä, oransseja noin 8 g hedelmiä. Erittäin makea ja maukas mukavalla hapolla, joka tasapainottaa makua. Kompakti kasvutapa sopii ruukkuihin ja laatikoihin kasvihuoneessa tai lämpimällä suojaisella ulkoalueella. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan". (Impecta)
KIRSIKKATOMAATIT, korkeus noin 200 cm
Kirsikkatomaatti F1 'Sungold'
Olen joka vuosi kasvattanut näitä erittäin makeita oransseja kirsikkatomatteja. Sungoldin etuihin kuuluu, että se tekee varhain satoa ja tomaatti on ihana makupala kasvihuoneessa suoraan syötäväksi. Haasteena on, että tomaatti halkeaa herkästi, jos sitä ei poimi oikea-aikaisesti ja mielellään suoraan suuhun.
Kirsikkatomaatti F1 'Goldwin'
Olen kasvattanut tätä kahtena edellisenä vuonna ja pussissa on vielä pari siementä. "Satoisa lajike, joka tekee paljon auringonkeltaisia, pyöreitä, pieniä tomaatteja suurissa tertuissa. Mehukas, vaaleankeltainen hedelmäliha, joka maistuu makealta ja hunajaiselta". En muista, että hunajaista vivahdetta olisin löytänyt, mutta hyviähän nämä olivat. Hyvä tautien vastustuskyky. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. Korkeus 200 cm, tuettava.
Kirsikkatomaatti F1 'Goldkrone'
Tätäkin lajiketta olen kasvattanut kahtena vuonna ja pussissa on vielä siemeniä tälle vuodelle. "Keltainen tomaatti on maukas, makea ja mehukas ja siinä on kevyt hunajainen sävy ja hyvä rakenne. Erittäin satoisa. Hieno salaattitomaatti." Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla ulkona. Korkeus 200 cm, tuettava. Tykkäsin näistä.
Kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight'
Kasvatan tätä kirsikkatomaattia joka vuosi. Tuttu ja luotettava vanha lajike ehtii hyvin kypsyä, vaikka hedelmät ovat suurempia (halkaisija 3-4 cm) kuin muilla kasvattamillani kirsikkatomaateilla. Tätä tomaattia on pitkään mainostettu "maailman parhaaksi tomaatiksi". Vaatii tuen.
Kirsikkatomaatti F1 'Supersweet 100'
Usean vuoden kokemuksella myös tämä kirsikkatomaatti on suositeltava kasvatettava. Yhteen taimeen saattaa kasvaa jopa 100 hedelmää tuotekuvauksen mukaan - en ole tullut laskeneeksi, mutta sato on kyllä runsas. Hedelmät ovat kirkkaanpunaisia ja makeita. Vaatii tuen.
Kirsikkatomaatti 'Blac Cherry'
Kulttuuriperintölajike, joka tekee tumman mustanpunaisia tomaatteja. Mehukas, hyvänmakuinen malto. Tuottoisa. Sopii kasvihuoneeseen tai ulos lämpimälle kasvupaikalle. Korkeus noin 200 cm, tuettava. Myös tämän siemeniä on jäljellä edellisiltä vuosilta ja laitan nytkin kasvamaan. Tumma tomaatti on hauska väriläiskä salaatissa punaisten ja keltaisten tomaattien kanssa.
LUUMUTOMAATIT, korkeus noin 200 cm
Luumutomaatti ’Odat’ F1. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana
"Syvän oranssit noin 15-20 g painoiset hedelmät, joissa on makea ja pehmeä maku, jopa 25-30 hedelmää kussakin tertussa. Varhainen ja runsassatoinen kasvihuoneeseen tai suojaiseen ulkokasvatukseen. Kestävä, sivuversot poistetaan". Korkeus noin 200 cm. On mielenkiintoista kokeilla aina jotakin uutta lajia ja yrittää löytää niitä parhaita makuja.
Luumutomaatti F1 'Modus'
Näitä punaisia pieniä luumutomaatteja olen kasvattanut jo kahtena vuonna ja tämä pääsee hyvänä lajikkeena ehdottomasti jatkoon. Lajike on varhainen ja erittäin tuottoisa. Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. Oman kokemuksen mukaan satoa tuli kasvihuoneen yhdestä taimesta ihan hurjasti ja tämän tomaatin kiinteämpi hedelmäliha toimii rakenteensa puolesta hyvin salaateissa ja paistettuna. Maku oli hyvä kasvihuoneessa suoraan suuhun laitettuna ja tuntui, että loppukesää kohden hedelmiin tuli makeutta lisää kaiken aikaa.
Luumutomaatti F1 'Supermarzano'
Kasvatin tätä viime vuonna ensimmäistä kertaa, pussiin jäi pari siementä, joten laitan ne vielä multaan. Tämä lajike oli hidaskasvuinen eli tuskin hankin tätä enää uudelleen. Tuotekuvauksessa luki: "Harvinainen ja jännittävä lajike. Lieriön muotoiset 10-12 cm pitkät punaiset hedelmät. Erityisen ohutkuorinen, hiukan kermainen, erittäin mehukas hedelmäliha ja mieto miellyttävä maku. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla ulkona". Vaatii tuen. (Mustilanpuutarhat.fi)
Luumutomaatti F1 'Pollicino'
Tämä oli kasvatuksessa viime kesänä ensimmäistä kertaa ja lajike pääsee jatkoon myönteisen kokemuksen ansiosta. "Vastustuskykyinen, keskivarhainen lajike. Tummanpunaiset, luumunmuotoiset tomaatit painavat noin 25g. Erittäin maukkaita. Hedelmäliha pysyy kiinteänä pitkään. Sivuversot poistetaan. Vaatii tuen. Istutetaan aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan". (Mustilanpuutarhat.fi). Suuret pitkulaiset ja napakat luumutomaatit oli helppo viipaloida leivän päälle ja maku oli hyvä.
’Yellow Pearshapend’ keltainen päärynätomaatti. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana
Kulttuuriperintökasvi varhaiselta 1800-luvulta. Paljon keltaisia, 4-5 cm pitkiä, päärynänmuotoisia makeita ja maukkaita tomaatteja. Kasvihuoneisiin tai lämpimiin ulkotiloihin. Korkeus 200 cm.
Tässä vaiheessa olen alkoittanut kasvatustyöt vasta pensastomaattien kanssa. Korkeampien lajikkeiden aika on aikaisintaan maaliskuussa. Minä olen saanut monena vuonna tomaatit istutettua kasvihuoneeseen huhtikuun lopussa. Aika hyvä yleissääntö korkeampien lajikkeiden kohdalla on kylvää siemenet noin 8 vk ennen kuin ne saa istutettua lopulliseen kasvupaikkaansa.
Jos sinulla on kokeiltuna joku herkullinen ja hyvä tomaattilajike, niin kommentteihin otan mielelläni ehdotuksia vastaan tulevia vuosia ajatellen.
Sinun kasvihuoneesi tomaattien tyvelle voisin leiriytyä. Siellä sitten nuuskisin tomaattien tuoksuja odotellen kypsien putoavan kämmenelleni syötäviksi.
VastaaPoistaTällaiset yhteenvedot ovat hyödyllisiä niin itselle kuin lukijoillekin, kiitos kovasti. Kasvatat osin samoja, joita minäkin. Kasvarini on paljon pienempi, mikä rajoittaa valikoimaani. Supersweet, Sungold ja Gardener's Delight ovat jokavuotisia suosikkeja. Samoin Yellow Pearshaped on minusta maukas tomaatti. Viime vuonna kasvatin ensimmäisen kerran Microdwarf Jip and Janneke -tomaattia, jonka siemenet sain Kivipellon Sailalta. Tykkäsin kovasti. Tuottoisa ja hyvän makuinen. Vilmaan sain innostuksen sinulta ja parilta muultakin bloggarilta. Siitäkin tuli suosikki. Ihmeen tuottoisakin se on. Aina vain löytyi kypsyviä ja kypsiä tomaatteja, kun vain lehtiä vähän raotteli.
Vielä ehtii miettiä uusia tomaattilajikkeita. Maaliskuussa aion itsekin laittaa niiden siemenet multaan.
Tervetuloa vaan leiriytymään, voin tarjota tyynyn ;D.
PoistaMinäkin luen kiinnostuksella aina sinun ja muiden yhteenvedot, koska niistä tosiaan on mahdollista saada ideoita itselle. Kiva, että vinkkasit Microdwarf Jip and Janneke -tomaatista. En ole vielä kertaakaan kasvattanut Microdwarf tomaatteja, mutta olen lukenut niistä jonkun verran. Ensimmäisellä nopealla googlauksella en löytänyt tästä kyseisestä lajikkeesta kovin runsaasti tietoa, mutta pitää vielä paneutua asiaan.. ja ehkä Kivipellon Saila ja sinä voitte vielä omissa postauksissanne jakaa kokemuksia tästä tomaatista.
Vilma on tosiaan satoisa ja hyvä myös kaikkiin pesto- ja kastikejuttuihin.
Tomaatit ovat aivan ihania ja niitä kasvatan enää noin 50 erilaista joka vuosi + microdwarfit. Microdwarfit ovat erittäin suositeltavia ja satoisia ja sopivat kokonsa puolesta kasvamaan runkotomaattien juurella mainiosti ja ovat todella helppohoitoisia. Itse en enää kasvata F1-tomaatteja lainkaan juurikin siksi että saan varmuudella siemenet kerättyä mieleisistä lajikkeista, tomaattihan ei kovin helpolla ristiinpölyty. Minulla oli viime kesänä microdwarfeina 'Jip and Janneke', 'Orange Dream', 'Orange Hat' (erittäin suositeltava), 'Blaue Zimmertomate', 'Fat Frog', 'Jochalos' ja 'Golden Hour', tänä vuonna niitä tulee vielä lisää, sekä mielenkiintoisia dwarfeja. Erityissuositus, jos herkkutomaatteja haluat on Karen Olivierin 'True North' ja 'Karma' -tomaattisarjat, näitä kaikkia voin lämpimästi suositella ja niitä olen jo joitakin vuosia kasvattanutkin. Siemeniä hankin Tomatmammalta https://www.tomatmamman.se Åsa on tomaattiguruni ja hänellä on upea valikoima ja kokemusta tomaateista paljon! Myös kannattaa kysyä herkkutomaatteja Yvonne Björkholmilta (löytyy ainakin yhteystieto instan kautta @ybj6), Yvonne tietää myös paljon tomaateista ja erityisen paljon chileistä. Microdwarfeja kasvatetaan usein läpi vuoden ikkunalla juurikin sen pienen koon ja satoisuuden vuoksi.
VastaaPoistaKiitos hurjasti Saila tästä kommentistasi. Sinulla on mahtava määrä eri tomaattilajikkeiden tuntemusta ja kokemusta. Minulle on netin /kaupan valikoimista vähän puolivahingossa kertynyt noita F1-tomaatteja, liekö niissä ollut houkuttelevimmat kuvaukset? Pitää ryhtyä harjoittelemaan siementen keräämistä näistä ei-F1 lajikkeista, ja sitten voi laajentaa enemmän siihen suuntaan. Minulla on ollut kasvihuone käytössä vasta 6 vuotta, joten olen sinuun verrattuna ihan noviisi.
PoistaJa kiitos tosi paljon näistä osoitteista, pitääkin lähteä netin kautta tutustumisretkelle :).
Itse fermentoin kerätyt siemenet, suosittelen 🍅
PoistaTähän pitääkin perehtyä.
Poista