maanantai 10. helmikuuta 2025

ESIKASVATUKSET ALUSSA




Näin sitä ollaan taas tämän vuodenajan tuttujen puuhien parissa. Kuvassa 'Vilma' pensastomaatti.



Yritin aloittaa paprikan kasvatuksen omalla monen vuoden luottolajikkeellani, mutta olin ollut huolimaton inventaarion suhteen, sillä tajusin liian myöhään, että pussissa olikin vain yksi siemen -- joka ei itänyt. Enkä myöhäisessä vaiheessa saanut enää ostettua ’Ollyn’ siemeniä.

Tänä vuonna päädyin siis kokeilemaan itselleni ihan uutta paprikaa. Kylvin 3 siementä ’Roter Augsburger’ suippopaprikaa  23.1.2025. 

Kuvauksen mukaan kyseessä on "maukas minipaprika, jossa on noin 8 cm pitkiä, kartiomaisia, rapeita hedelmiä, jotka kypsyvät vihreästä punaiseen. Voidaan korjata missä vaiheessa tahansa. Varhainen ja turvallinen lajike, erityisen hyvä pohjoismaiseen ilmastoon. Matalakasvuinen, sopii myös ruukkuihin ja laatikoihin." (Impecta)



Saa nähdä millaisia paprikoita nämä 'Roter Augsburger’ suippopaprikat ovat, hieman poikkeavaa monien muiden paprikoiden suhteen oli ohje jättää siemen itämään mullan pinnalle. Olin asiasta hieman huolissani, mutta kyllä kaikki kolme siementä lähtivät kasvamaan. Nyt olen vasta sirkkalehtivaiheessa näiden kanssa, kuvaan tuli aamusuihkutuksen jälkeiset vesipisarat.



’Vilma’ pensastomaatin siemenet laitoin mullan alle 23.1.2025 ja tuttuun tapaan siemenet itivät nopeasti ja 100% tuloksella, vaikka näiden päiväys oli mennyt ohi jo aikaa sitten. Mainittakoon vielä mahdollisille uusille lukijoille, että matalat kompaktin kokoiset pensastomaatit voi laittaa näin varhain kasvamaan, varsinkin, kun minulta löytyy runsaasti kasvatustilaa sisällä myös siinä vaiheessa, kun tomaatit pitää muuttaa perennaruukuista suurempiin ruukkuihin.



Nyt 12 kpl ’Vilma’ pensastomaattia on koulittu omiin purkkeihinsa ja ne ovat yläkerrassa kasvilamppujen alla. Ehkä lapset (ja lapsenlapset) haluavat taas itselle omia taimia.


KESÄKUKAT

Yritin kylvää omia kelloköynnöksen siemeniä 13.1.2025, mutta yhtään ei itänyt. Epäilin kyllä jo siemeniä multaan tökkiessä, että siemenet eivät ehkä olleet valmiita. 



Keijunmekot ovat tapansa mukaan alussa kasvussaan hitaita, mutta 13.1.2025 mullan pintaan tiputetut siemenet itivät ja nyt pikkuriikkisiä versoja on koulittu 7 kpl. Kuvassa viime kesän siemenestä esikasvatettuja keijunmekkoja. 



Edellisen kuvan keijunmekot kasvavat talon länsipäädyn portaiden vieressä. Ovesta pääsee saunan pukuhuoneeseen ja kodinhoitotilaan. Kukkivat köynnökset tuovat kivasti vehreyttä portaiden viereen ja ruukkuryhmä näkyy myös pihaan saapuville. Tästä kauempaa otetusta kuvasta keijunmekot eivät erotu  kovin hyvin, mutta tykkäsin siitä, että kukkivat versot ikäänkuin valuivat putouksena tukirakenteesta ihan maahan asti. 



2.2.2025 ripottelin mullan päälle ’Purple Prince’ papukaijalehden pikkuisia siemeniä, minulle on ensimmäinen kerta kokeilla papukaijalehden kasvatusta, saattaa olla, ettei homma onnistu. Onko sinulla tämän kesäkukan kasvattamisesta kokemuksia?

Papukaijalehden siemenet itivät yllättävän nopeasti mullan pintaan ripoteltuina ja nyt on pienellä vihreällä sirkkalehdellä noussut neljä terhakkaa taimea pintaan. 


PERENNAT



Ehkä joku muistaa, että kasvatin muutama vuosi sitten täpläpipo ’Mystican’ taimia siemenestä ja olen tykännyt kovasti tästä perennasta. Ajattelin kokeilla nyt uudelleen onnea ja kylvin mullan pintaan siemeniä 1.2.

Tänään löysin aivan hurjan pikkuriikkisiä vihreitä taimen alkuja ainakin 10 kpl, katsotaan, selviytyvätkö ne kaikki koulintaan asti.

Jos haluat lukea juttuni täpläpiposta ja nähdä kuvat kasvista, pääset sinne TÄSTÄ



Magnus’ kaunopunahattu on tuttu kasvatettava. Nämä ovat aikaisemmin onnistuneet tosi hyvin. Viime kesänä nämä omat siemenestä kasvattamani punahatut kukkivat näin hyvin ja runsaasti. 

Nämä ovat tehtailleet myös itsenäisesti siementaimia, joten toivon tämän alueen punahatuista kukkaloistoa tällekin kesälle. Punahatun talvehtiminen ei ole aina ihan varmaa, mutta kohopenkissä läpäisevässä kasvualustassa ne yleensä pärjäävät. 

2.2.2025 laitoin siemeniä multaan ja toivon saavani niistä taimia arboretumiin. 



Nyt on taas ollut monta pilvistä ja harmaata päivää, kuva on otettu viikko sitten lumisateen jälkeen. Varjostusverkot kävin kuitenkin laittamassa kartiovalkokuusille ja viime kesänä istutetuille tuijille, jotta helmikuun aurinko (kunhan se taas näyttäytyy), ei kuivattaisi havunneulasia. Maaliskuussa pääsee kylvöihin ja esikasvatuksiin ihan toden teolla. 

Meillä on edelleen ohut lumipeite maan pinnassa ja mittari näyttää -3,4 pakkasta. 


10 kommenttia:

  1. Ihania pieniä taimia niin hyötykasveja kuin kukkiakin, kevättä vahvasti mielessä sinullakin! Kaikkea hyvää taimetukseesi! Itse en vielä ole vahvasti taimetusta aloittanut, kohta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä vielä ole mikään kiire. Runkotomaatteja ei kannata ajatellakaan ennen maaliskuuta. Pikkuisten taimien kanssa puuhailu vähän helpottaa kevään odotusta, joten on kiva kokeilla jotain lajeja jo tammikuusta aloittaen :).

      Poista
  2. Sinulla on taas taimien kasvatus hyvin aluillaan. :-) Papukaijalehti on minulle ihan tuntematon kasvi. Mielenkiintoista nähdä, millainen kaveri on kyseessä. Mukavaa kevättalven viikkoa sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin viime kesänä muutaman valmiin purppuraisen papukaijalehden taimen reunuskasviksi perennapenkkiin ja ne olivat tosi kauniit. Taimipussissa ei ollut kuin 6 siementä, mutta papukaijalehden taimetkaan eivät olleet ihan halpoja, joten jos kasvatus onnistuu, on kokeilu oikein hyödyllinen. Oli kiva kuulla sinusta - ja mukavaa kevään odotusta sekä tsemppiä sinun taimikasvatuksiisi!

      Poista
  3. Sinulla on kylvökset jo hyvällä mallilla . Minäkin olen siemenistä kasvattanut punahattuja ja hyvin kasvaa ja kukkivat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkua tämä on, mutta on kiva porrastaa kylvöjä ja koulimisia niin, etteivät kaikki osu ihan samaan aikaan. Punahatut ovat tähän asti onnistuneet hyvin, katsotaan, miten näiden kanssa käy.

      Poista
  4. Onpa teillä kovin eri näköistä kuin täällä. Ihanat näyt kuitenkin noissa pienissä elämänsä alussa olevissa taimissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, juuri ihailin kuviasi ja kaunista aurinkoa vihertävän nurmen yllä.

      Poista
  5. Jotenkin aina niin ihania nuo kuvat pikkutaimista, herättävät äidillisiä hoivatunteita! Olen kasvattanut myös tuota 'Vilma'a. Se on mukavan kompakti ja tekee hurjasti tomskuja.
    Meilläkin on täpläpipo 'Mystica'a. Sekin on ihana. Kukkien väri on huikea.
    Viime talvi vei meiltä vaaleanpunaiset punahatut lähes kokonaan, valkoiset porskuttivat elinvoimaisina. Kummatkin kohopenkissä, mutta eri puolilla pihaa.
    Kiva seurata kuinka onnistut tuon papukaijalehden kanssa, se on nätti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minussakin pikkutaimet herättävät hoivatunteita :). Ja mullasta nousevaa vihreyttä on niin kiva seurata tähän aikaan vuodesta. Olen kasvattanut Vilmaa jo monta vuotta peräkkäin ja se on todella runsassatoinen tomaatti, Vilmat aloittavat tomaattien satokauden jo toukokuussa, joten niiden avulla pääsee koko kesän tomaattien omavaraisuuteen.
      Kiva kuulla, että sinullakin on Mystica täpläpipoa, se on tosi ihana ja kukinnot nousevat kivasti perennapenkissä vieressä olevien hieman matalampien perennojen yläpuolelle.
      Punahatuissa on tosiaan talvien suhteen epävarmuustekijöitä, mutta vaaleanpunainen ’Magnus’ ja valkoinen White Swan’ ovat selvinneet minulla monta talvea jo pitkään - toivon hartaasti, että pärjäävät myös tämän talven yli.
      Tuo tumma purppurainen papukaijalehti oli kyllä kaunis ja raportoin kasvatuksen etenemisestä.

      Poista