tiistai 6. elokuuta 2024

AAMUKIERROS ARBORETUMISSA




Aaamuaurinko paistoi lempeästi, kun kiertelimme Rillan kanssa pitkin puutarhaa. Aloitimme arboretumista, siellä ovat monet hortensiat avanneet kukkansa, mutta edelleen osalla ovat kukat vielä nupussa. Etualalla kukkii Sunday Fraise syyshortensia. Takana vasemmalla 'Early Sensation' on alkanut värjäytyä valkoisesta punertavaan.



Rilla katsoo, että mihin sinä oikein jäit. Kärhöt ovat tämän kesän aikana nousseet valtaamaan pergolan tämän puolen verkkoa. Tässä kasvaa rinnakkain tarha-alppikärhö 'Lemon Beauty' ja tarha-alppikärhö 'Cecile'.

Yritän loppukesän aikana tuoda perennojen jakopaloja tähän komeamaksaruoho 'Herbstfreuden' viereen.



Tästä kuvakulmasta näkyvät tarha-alppikärhöt sivulta päin. Oikealla puolella ensimmäisessä verkossa kasvaa kiinanlaikkuköynnös 'Adam' ja taaempana 'Zilga' viiniköynnös on ehtinyt ensimmäisillä versoillaan jo verkon yläosaan asti. Tuuheutta tarvitaa vielä lisää.



Muutama metri eneenpäin käveltynä. Zilga on oikealla ja edessä kauempana näkyvät mm. 'Early Sensation'  syyskortensiat.



Rilla nuuhkii kukkivaa Pinkachu syyshortensiaa (kasvitieteellinen nimi 'Smhppinka').



Arboretumin puolella meillä on apulaisena robottiruohonleikkuri Touhu. Isoveli Tarmo työskentelee puutarhan puolella. Touhu on Husqvarna Automover 450X NERA. Hyvä apulainen tämäkin. Rilla käy usein haistelemassa Touhun takapuolen, mutta ei ole löytänyt sieltä mitään kiinnostavaa.



Rilla huokailee hidasta etenemistä. Rillan takana viime vuonna istutetut Wim's Red syyshortensiat. Puu on lehtosaarni.



Tämän pergolan raudoitusverkoissa kiipeilevät Amurinviinit. 'Sweet Annabelle' pallohortensiat ovat nyt kukassa.



Kuvan keskellä on kolmen pensaan ryhmä Vanille Fraise syyshortensioita. Täältä päin katsottuna pieni kukkiva pensas on istutettu tänä keväänä. Korkeammat Vanille Fraiset ovat vasta nuppuisia. 

Tämä kuva on otettu aivan vastavaloon. Rilla tähystää kalliolla.




Nauhukset loistavat soihtujen lailla koristeomenapuu 'Aamuruskon' ympärillä.




Jatketaan aamukierrosta myöhemmin. Rillan kanssa toki teimme pidemmän lenkin.


11 kommenttia:

  1. Ihana aamuvalo kuvissa. Hortensiat ovat hyvä lisä arboretumiin, tykkään kun niitä kasvaa eri puolilla puutarhaa. Kukinta kestää pitkään ja sitä on joka vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat minustakin tosi hyvä valinta puutarhaan. Pitkä kukinta-aika on suuri plussa ja ovathan ne tosi kauniita.

      Poista
  2. Ihana kierros ja ihana Rilla, joka tarkastaa Tarmon takapuolen :-D Kaunis aamu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rilla ei usko ihan vähällä... takapuoli on tarkistettava päivittäin ;D.

      Poista
  3. Olipa mukava kierros. Hauskaa, että Rillakin siellä tutkii omalla tavallaan kasvit ja Tarmon. Hortensiat ovat kauniita ja niitäkin on niin monia eri lajikkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olit mukana kierroksella. Hortensioita on todella monia lajikkeita ja jatkuvasti taitaa tulla lisää. Arboretumiin on kiva istutella erilaisia ja katsoa niiden kasvua ja kukintatapaa.

      Poista
  4. Kiva aamukierros Rillan kanssa, ja ihania hortensioita bongasitte:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniiden aamujen varhaiset kierrokset ovat niin mukavia. Tunnelma on ihan oma erityinen ja kierroksista saa päivään hyvän latauksen.

      Poista
  5. Anonyymi8/11/2024

    Onko Vanille Fraise syyshortensia parempi kuin Grandiflora syyshortensia? Vai onko näillä eroa kukinnassa, kasvutavassa ja koossa? Sweet Annabelle on myös niin kaunis. Kasvavatko nämä kuinka aurinkoisessa paikassa? Harmi, kun minulla olisi vain paahteinen paikka hortensialle, jos hortensia tulee, ja se ei siitä taida tykätä. Olisi niin kaunis syksyn kukkija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmilla lajikkeilla (Vanille Fraise ja Grandiflora) on varmasti omat hyvät puolensa! Kaipaan itselleni vielä lisää kokemuksia Vanille Fraisen ominaisuuksista, sillä omat pensaani ovat vielä nuoria. Minun kaksi vanhaa Grandiflora syyshortensiaa ovat uskollisia kukkijoita, mutta niiden kukinta alkaa kuitenkin myöhemmin kuin monien uudempien hortensialajikeiden kukinta. Yleensä pensaille annetaan myyntiteksteissä arvio pensaan koosta "aikuisena", mutta toki kokoon vaikuttaa aina kasvupaikka ja kasvuolosuhteet. Usein näkee arvioita, että Vanille Fraisen koko olisi täysikasvuisena noin 150-200 cm ja Grandiflora voisi kasvaa noin 250 cm kokoon. Olen myös ymmärtänyt kasvien esittelyjä lukiessani, että Vanille Fraisen kukinta alkaisi hieman aikaisemmin (heinäkuusta syksyyn) kuin Grandifloran kukinta joka meillä on vasta nyt elokuussa avaamassa kukkiaan, vaikka kesä on ollut näin helteinen. Itse toivon horteisioiden aloittavan kukinnan jo heinäkuussa, koska joskus on käynyt niin, että myöhemmin aloittava Grandiflora palelluttaa kukkansa yhden syyskuussa olevan pakkasyön seurauksena, eikä näin ollen kukista saa nauttia niin pitkään kuin toivoisi. Minulla melkein kaikki hortensiat kasvavat täydessä auringossa. Paahteinen paikka ei niinkään ole hortensialle mahdoton, jos voit muokata kasvualustaa siten että pensas saa multavan ja ravinteikkaan kasvupaikan. Hortensioiden pitkä ja kaunis kukinta tuo paljon iloa loppukesään - onnea sinulle mieleisen lajikkeen valintaan!

      Poista
    2. Anonyymi8/12/2024

      Kiitos näistä tiedoista! :) Tuo onkin hyvä näkökulma, että toivoisi kukinnan alkavan jo heinäkuussa. Pitääkin katsoa, jos saisi vaikka kaksi hortensiaa laitettua. Toinen voisi aloittaa aikaisemmin ja toinen olla se perinteinen Grandiflora hortensia. Joo, hallan tultua ei kukinta enää jatkukaan.

      Poista