perjantai 2. elokuuta 2024

PUUTARHA SAA VIHDOIN SADETTA

 

Syyspäivälilja 'Citrina'



Ensimmäiset kuvat ovat  hellejakson ajalta. Sateet ovat meillä olleet vähäisiä, kunnes nyt kuluneen viikon aikana on vihdoin sadetta saatu vähän reilummin. Puutarhatyöt etenevät sateen vuoksi hieman nihkeästi, mutta puutarhalle sade tekee oikein hyvää.



Elokuun tuntua on jo ilmassa, pakkohan se on myöntää. 



Tässä esittäytyy viime vuonna kovia kokenut mantsurianjalopähkinä, onneksi se voi oikein hyvin. Juuripaakusta kasvoi siis tämä tomera uusi taimi, eiköhän tuo kasva puuksi hyvää vauhtia tulevina vuosina.


Vajaa vuosi sitten tehty pergola on vielä ilman selvästi nähtävää köynnösverhoilua, mutta amurinviinit kyllä kiipeävät vasemmassa reunassa verkkoja pitkin. Ehkä vuoden parin päästä vihreää on jo enemmän näkyvissä.



Kelloköynnökset ovat alkaneet kukkia viikko sitten.



Nyt kukkia aukeaa tasaista tahtia.



Hortensioista on jo iloa. Mustilanhortensiat, pallohortensiat ja kuvassa näkyvät Early Sensation ja Magical Fire hortensiat ovat hyvässä vauhdissa.



Tässä näkymässä Sweet Annabelle pallohortensioita. 



Täytyy laittaa vielä uudelleen kuva 'Magnus' punahattujen kukkaloistosta.



Kasvatin pari vuotta sitten siemenestä keltatörmänkukan taimia ja istutin ne tuonne auringonkukkien kohdalle. Viime vuonna ne päättivät siirtyä oma-aloitteisesti tuhon nykyiseen paikkaan keittiöpuutarhan kompostin viereen. Varsin hyvä ratkaisu näin.



Etualan 'Hopa' koristeomenapuun pikkuiset tummat omenat ovat varsin koristeellisia. Taustalla ruukuissa on daalioita, keijunmekkoja ja yksi kelloköynnös. Tämän kesän kuumuudessa daaliat pärjäsivät paremmin kuin ruukkuhortensiat, joita minulla on tässä ollut monta kertaa.

Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Sade tekee hyvää puutarhalle, maa on yllättävän kuivaa vielä isommankin sateen jäljiltä. Hortensiat aloittelevat sielläkin kukintaansa, ja onpa komea joukko Sweet Annabelleja! Minulla on se ensimmäinenkin vielä hankkimatta! Upeat ovat myös daaliaruukkusi, mahtavan paljon kukkia! Minun ruukkuistutukseni epäonnistuvat herkästi, koska kastelu on niin epätasaista; kotona käydessä saavat ehkä liikaa vettä ja sitten joutuvat välillä kärsimään kuivuudesta. Korkeuskin näyttää daalioillasi olevan varsin passeli ruukkuihin nähden! Mukavaa elokuu alkua, eiköhän tässä vielä kesää ole jäljellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, meillä on ollut sen verran pitkään kuivaa, etteivät tämän viikon aikana eri päiville sattuneet sateet - yhteensä 34 mm- vielä syvälle maahan uppoa, mutta auttaa toki kasveja.
      Nuo ruukkudaaliat ovat tosiaan kukkineet mahtavan hyvin, pitää yrittää, jos ne saisi talvetettua.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  2. Hopa on tuottelias tekemään pikkuruisia omenoita, se on melkeinpä kuin toinen kukinta. Minun kelloköynnöksissä on vasta nuppuja, odotan kovasti niiden aukeamista sillä nuppuja on paljon. Upeat daaliat ruukuissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Hopan omenoista, ne ovat varsin söpöjä. Eiköhän sinunkin kelloköynnöksesi pian avaa kukkansa :).

      Poista
  3. Tuo Sweet Annabelle ryhmä on komea samoin Magnus punahatut...juuri minun makuuni molemmat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on Sweet Annabelleja kolmessa eri ryhmässä ja ne näkyvät hauskasti samassa näkymässä, joten ihan kivasti tulee tehoa. Nyt on vasta niiden toinen kesä, joten tulevina vuosina kasvusto vielä laajenee.

      Poista
  4. Anonyymi8/03/2024

    Magnus punahatut ovat hienoja, tästä sain hyvän idean syysperennoihin. Kesän perennoja riittääkin mutta syksyllä huomaa kukinnan sitten hiipuneen. Hyvä huomata, että olet näihin syyskukkijoihin panostanut. :) kaunista ja ihanat värit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait idean :). Punahatut kannattaa istuttaa läpäisevään kasvualustaan ja kohopenkkiin, jotta niiden talvenkestävyys on varmempi. Yritän kaiken aikaa varmistaa erilaista kukintaa keväästä syksyyn, mutta tehtäväsarkaa on vielä jäljellä.

      Poista
  5. Ihanaa, että saatte sadetta. Se helpottaa niin paljon. Sinulla on paljon ihania kasveja. Ja on myös hyvä, että loppukesä ja alkusyksykin on kukkaisa ja kaunis. Pallohortensia Pink Annabelle on kyllä valkoisen pallohortensian kanssa suosikkejani hortensioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatu sade toden totta helpottaa uusien taimien kastelu-urakkaa. Toivottavasti kaunista säätäkin riittää elokuuhun ja syksyyn. Pallohortensiat ovat ihania, olen siitä samaa mieltä!

      Poista
  6. Elokuu on kesän ja syksyn välikuukausi, haikea sellainen. Kauniit kuvat.

    VastaaPoista
  7. Hienoa, että teillekin on vihdoin osunut sadetta. Kyllä se sade vaan kastelee puutarhan paremmin kuin mikään määrä ämpärillä kannettuna. Kylläpä keltatörmänkukkasi kukkii komeasti. Paikkavalintakin on oikein onnistunut. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei luonnonsadetta mikään kastelu voita - se on totta! Virkistävän vaikutuksen huomasi nopeasti. Tuo paikka on oikein sopiva keltatörmänkukalle. Sen pieni kukka on aika vaatimaton, mutta pölyttäjiä kukat vetävät puoleensa tosi kiitettävästi. Kiitos :).

      Poista