Edessä japaninpihlaja, keskellä kallion oikealla puolella katsura |
Olen aika lailla innostunut tämän vuoden edistymisestä. Laidun muuttuu pienin vääjäämättömin askelin kohti erilaisten puuvartisten puistoa. Tänä vuonna olen istuttanut arboretumin alueelle yhteensä 8 puuta ja ainakin 130 pensasta. Työn touhussa on jokunen saattanut jäädä kirjaamatta. Lisäksi monivuotisia köynnöksiä on istutettu 12 ja muutamat perennat päälle.
Yhä edelleen on tilaa jatkaa istuttamista. Eli työ ei lopu ensi vuonnakaan.
Tänä keväänä iso edistyminen tapahtui, kun saimme yhdistettyä keskellä itä-länsi suunnassa laajan istutusalueen, alueelle oli aikaisempina vuosina istutettu muutamia puita ja pensaita omiin pikku kumpareisiin.
Jatkossa on kiinnostavaa seurata itselleni uusia tuttavuuksia mm. kirsikkasorvarinpensasta ja pallesorvarinpensaita. Näitä en ole nähnyt aikaisemmin ja on hauska tutustua.
Tällä laajalla kaistaleella kukkivat keväällä / alkukesällä atsaleat, niitä on suunnitelmissa istuttaa vielä lisää ensi vuonna. Purppuraomenapuut Makamik ja Aamurusko tuovat myös alkukesän kukintaa.
Tekisi mieli istuttaa ensi vuonna kuvan keskellä näkyvän 'Makamik' purppuraomenapuun vasemmalle puolelle pieneen rinteeseen magnolia. Katson ensin, selviääkö puutarhan puolelle istuttamani magnolia talvesta.
Kuvasta ei ole kovin helppo huomata, että istutusalueen keskusta itä-länsisuunnassa on alempana ja nyt istutetut pensaat ja puut ovat kohopenkissä kahta puolen. Näin maasto hieman kumpuilee ja jätän keskellä olevan matalan kaistaleen joka tapauksessa hoitokäytäväksi.
Keskikesän kukkijoita ovat Yuki Cherry Blossom nietospensaat, rungollinen 'Palibin' pikkusyreeni, tarhakurtturuusu 'Sointu' ja Teresanruusut yhdessä ryhmässä ja ’Minette’ mustialanruusut toisessa ryhmässä.
Alueelle istutin myös tuliaisina saamani perennat - kiitos Minna (blogista Hiidenkiven puutarhassa) ja Minnan äiti, jonka puutarhasta nämä tähtiputket ovat. Kuvassa näkyvä ruskolilja oli piiloutunut tähtiputkien sekaan.
Edessä vasemmalla näkyy tänä kesänä istutetun sateenvarjojalavan oksia. Sateenvarjojalava kasvaa alueen länsireunalla. Se saa nyt juurtua rauhassa ja päätän myöhemmin, mitä istutan sen ympristöön. Kivien oikealla puolella näkyy hennosti tänä kesänä istutettu marjaomenapuu, sen ympärillä kasvaa vaaleanpunaisia hanhikkeja. Tämäkin alue tarvitsee ensi kesänä lisää multaa ja istutuksia.
Arboretumin eri puolilla kasvaa kolme purppuratuomea. Yksi näistä on kuvan vasemmassa reunassa. Olen ihastunut purppuratuomen lehtien sävyyn ja kukat ovat tosi kauniita. Todella suositeltava ja kaunis puu.
Kellokuusama 'Kellokas' |
Kellokusaman istutin 2019 ja se on selvinnyt kallion vierellä kolmesta talvesta. Näitä voisi istuttaa vielä toisenkin, sillä pensas on kaunis. 'Kellokas' kukkii kesäkuun loppupuolella.
Tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson' sopii hauskasti punalehtiruusun viereen.
Nämä ovat osa laajempaa pensasryhmää, istutin tämän alueen viime vuoden 2021 keväällä.
Toinen arboretumin merkittävä muutos tämän vuoden aikana oli suuren laakakiven tai kallion (näkyy kuvan etualalla) yhteyteen tehty kivireunainen istutusalue. Tänne istutin purppuraomenapuu ’Rixin’ ja toiseen laitaan ’Toba’ helmiorapihlajan. Nietospensaat, pikkujasmikkeet, 'Charles Joly' jalosyreenit ja ruusut ovat jo istutettuina sekä pensaskärhö ’Mandsurica’. Mietin vielä talven aikana jotain sopivaa keskelle aluetta.
Tasaisen kiven päälle ostin painavan betoniruukun 'Eija's Gardenista. Oli ilo tehdä Eijan upeaan elämyspuutarhaan kesälomareissu heinäkuussa.
Tässä pikkujasmikkeet kukassa kyseisellä alueella ennen Eija's Gardenissa käyntiä. Laakakiven oikealla puolella kasvaa serbiankuusi. Aion ensi vuonna istuttaa sen ympärille matalia havuja, jotta kohtaan tulee havuryhmä. Höyhenpensaan olen ajatellut istuttaa havujen edustalle.
Oli hauska löytää muistoksi Kotkan reissulta riippapunapähkinäpensas. Se kasvaa nyt vasemmassa reunassa näkyvän 'Toba' helmiorapihlajan oikealla puolella.
Laitumella on vähän tylsästi ollut sähköyhtiön laittama sähköpylväs ja harukset. Harusten kohdalle istutin lännenheisiangervot, jotta kukaan ei kävelisi vahingossa haruksia päin. Kokeilen lähtisikö piippuköynnös kiipeämään sähköpylvästä pitkin. Ympäröin pylvään kanaverkolla, jotta köynnös saisi siitä kiipeilytukea. Lisäksi istutin sähköpylvään ympärille Tähtisilmä loistojasmikkeen, lumipalloheiden ja amerikanheiden.
Kolmantena suurena työmaana tänä kesänä oli pohjoisen reunan aitarinne. Viime vuoden viimeinen projekti oli köynnösaidan rakentaminen. Silloin aita jäi aika lailla orpona kaiken maailman rojuheinän ja risukon keskelle.
Keväällä katselin työmaata ja puhuin isännälle toiveesta saada kivipengerrys ainakin puoleen väliin aidan edustalle, sillä länteen päin maan pinta laskee ja pengerrys näyttäisi kivalta.
Kivipengerryksen ja aidan väliin jäi noin 3 metrin istutusalue. Köynnösaidan itäpäässä istutusalue on kapeampi, mutta se levenee polveilee istutusten muodossa alaspäin kuljettaessa. Aitarinteeseen on jo istutettu sirotuomipihlaja, pilvikirsikka, ruusuorapihlaja (tämä jäniksen syömä puu muuttui pensaaksi ja voi reippaasti). Laitumen puolella rinteessä kasvaa jo mukavaan kokoon ehtinyt punasaarni.
Vasemmassa reunassa on pensaaksi muuttunut ruusuorapihlaja. Vieressä valkoista hanhikkia. Takana kasvaa yksivuotinen kelloköynnös.
Muutaman puun lisäksi aitarinteessä kasvavat mm. kolme syreeniä, pensasruusut Tove Jansson ja suviruusu Poppius sekä köynnösruusu 'William Baffin'.
Täydentäjinä rinteen reunassa kasvaa sekä pensasangervoja että valkoisena kukkivia hanhikkeja. Ensi vuosi näyttää, onko vaikutelma toivottu, vai muutanko jotain.
Olen ehtinyt istuttaa monivuotisina köynnöksinä aidan eteen 4 villiviiniä, lumikärhön, ’First Love’ ja ’Miss Bateman’ kärhöt sekä kiinanlaikkuköynnös 'Annikin'. Yritän saada ensi vuonna parempia kuvia aitarinteestä.
Tässä katsotaan suoraan etelään päin eli aitarinne on selän takana. Vasemmalle jäävän pensasalueen molemmissa päädyissä kasvaa metsätammi. Keskellä nurmikkoa on 2021 istuettu 'Drummondii' kirjovaahtera.
Japaninhappomarja ’Tiny Gold’ sointui hauskasti nauhusten sävyyn.
Mustialanruusu 'Mineten' ensimmäinen kukinta.
Loppukesän kukintaan hortensiat tuovat iloa ja kauneutta. Edessä kaksi syyshortensia Sunday Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun' taimea.
Tämän 2022 kauden neljäs iso projekti oli pergolan rakentaminen laitumen länsirajalle. Pelkkä pergola ei tietenkään riittänyt, vaan nyt sain jo aikaisemmin suunnittelemani uuden alueen rakennettua pergolan toiselle puolelle. Myös kuvassa näkyvää vasenta puolta parannettiin. Pienet kuusen taimet ovat serbiankuusia. Ajattelin leikata niitä siten, että ne kasvavat tuuheiksi.
Tässä toisesta suunnasta katsottuna. Arboretumin alueella en ole vielä kantannut istutusalueiden reunoja, ehkä joskus on sekin puuha edessä.
Etualalla on sekä ’Early Sensation' että 'Magical Fire’ syyshortensioita. Ruohokäytävän toisellä puolella on lisää hortensioiden kukintaa. Kunhan kaikki kasvavat muutaman vuoden, uskon, että näyttää kauniilta.
Tässä syyskuun kuvassa satoi, mutta ehkä siitä saa selville jotain.
Syyskuun alun pakkasyöt veivät hortensioiden kukinnot ruskeiksi, mutta onneksi sain nauttia niistä aika pitkään.
Istutusmultaa on kulunut tämän kauden aikana kolme kuorma-auton lavaa, suurin osa on mennyt tänne arboretumiin.
ARBORETUMIN KASVIT
Puut:
- Harmaapihta Abies concolor (1), istutettu 2019
- Japaninpihta Abies veitchii (2), istutettu 2019
- Koreanpihta Abies koreana (5), istutettu 2019
- Siperianpihta Abies sibirica (1), istutettu 2020
- Hopeakuusi picea pungens 'Glauca' (1), istutettu 2023
- Lännendouglaskuusi pseudotsuga menziesii (1), istutettu 2023
- Hevoskastanja, istutettu noin 2000
- Helmiorapihlaja ’Toba’ Crataegus x mordenensis, istutettu 2022
- Mantsurianjalopähkinä Julans mandshurica (3), istutettu 2022 pieniä ja iso 2023
- Hopeavaahtera Acer saccharinum, istutettu 2019 sekä iso taimi 2023
- Kirjovaahtera 'Drummondii' Acer platanoides (1), istutettu 2021
- Metsävaahtera Acer platanoides (2), istutettu 2021
- Kynäjalava Ulmus laevis (2), istutettu 2020
- Vuorijalava Ulmus glabra (2), istutettu 2023
- Sateenvarjojalava Ulmus glabra Camperdownii istutettu 2022
- Liuskalehtilehmus 'Laciniata' Tilia platyphyllos (2), istutettu 2020
- Luumu 'Eurazia', istutettu 2020 kookas keltapunainen, mehukas ja makea
- Luumu 'Zaretsnaja Rannaja, istutettu 2021. Aikainen suuri tumma violetti, lievähappoinen, mmakea
- Amerikanpihlaja Sorbus americana (1), istutettu 2021
- Japaninpihlaja Sorbus commixta (1), istutettu 2020
- Keltamarjainen pylväspihlaja 'Autum Spire' Sorbus Aucuparia (1), istutettu 2019
- Taatanpihlaja Sorbus thuringiaca (1), istutettu 2019
- Tuurenpihlaja 'Dodong' Sorbus (2), istutettu 2020
- Marjaomenapuu Malus baccata, istutettu 2022
- Metsätammi Quercus robur (2), istutettu 2021 ja (3) istutettu 2023
- Pilvikirsikka Prunus pensylvanica (7), istutettu 2019
- Rusokirsikka Prunus sargetii (2), istutettu 2023
- Lehtosaarni Fraxinus excelsior (2), istutettu 2023
- Punasaarni Fraxinus pennsylvanica (3), istutettu 2021
- Purppuratuomi 'Colorata' Prunus padus (3), istutettu 2021 ja 2022
- Tuohituomi Prunus maackii (1). istutettu 2023
- Purppuraomenapuu ’Makamik’, istutettu 2021
- Purppuraomenapuu ’Aamurusko’, istutettu 2022
- Purppuraomenapuu 'Linnanmäki', istutettu 2023
- Purppuraomenapuu ’Rixi’, istutettu 2022
- Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii (2), istutettu 2023
- Sirotuomipihlaja Amelanchier laveis, istutettu 2022
- Pylväshaapa populus tremula 'Erecta' (3), istutettu 2023
- Serbiankuusi Picea omorika, 19 kpl istutettu 2019. Yksi kookkaampi taimi 2021
- Kääpiöserbiankuusi 'Nana' Picea omorika (3), istutettu 2023
- Tarhaomenapuu 'Summerred, istutettu 2020. Syyslajike
- Timanttituija 'Smarargd' Thuja occidentalis (3), istutettu 2021
- Walkerinhernepuu, istutettu 2023
Pensaat ja pienet havut
- Happomarja (4), istutettu 2021
- Atsalea ’Ruususen Uni’ (3) Rhododendron Rustica Mixture-risteymä, istutettu 2022
- Amerikanheisi ’Alfredo’ Viburnum opulus trilobum (2), istutettu 2022
- Grönlanninhanhikki ’Nuuk’ (7), Sibbaldiopsis tridentata, istutettu 2022
- Harokataja ’Nana’ Juniperus procumbens (5), istutettu 2022
- Jalosyreeni ’Charles Joly’ (4) Syringa vulgaris-ryhmä kerrannaiset purppuranpunaiset kukat, 2022
- Japaninhappomarja ’Tiny Gold’ Berberis thunbergii (3), istutettu 2022
- Kartiovalkokuusi (2+3), istutettu 2019 ja 2023
- Kanadanatsalea ’Violetta’ (3), istutettu 2022
- Kartanonruusu ’Pikkala’ Rosa (3), istutettu 2022
- Katsura Cercidiphyllum japonicum, istutettu 2021
- Kaarisyreeni ’Veera’ Syringa x josiflexa, istutettu 2022
- Kameliajasmike, istutettu 2022
- Kellokuusama 'Kellokas' (1), istutettu 2019
- Keltaheisiangervo ’Angel Gold’ (3) Physocarpus opulifolius ’Minangle’ Angel Gold, 2021
- Keltajapaninangervo ’Golden Princess’ (6), istutettu 2021
- Kevätatsalea ’Fraseri’ (4), istutettu 2021
- Kuningasatsalea ’Estelle’ Rhododendron schlippenbachii, istutettu 2022
- Kirsikkasorvarinpensas, istutettu 2022
- Koivuangervo (6), istutettu 2022
- Koreanonnenpensas Forsythia ovata, istutettu 2022
- Kääpiökataja 'Green carpet' (1), istutettu 2019
- Kääpiöpihta Pallo Pekka (3), istutettu 2021
- Kääpiöserbiankuusi 'Karel' Picea omorika (2), istutettu 2023
- Kääpiövuorimänty (5+6), istutettu 2022 ja 2023
- Lamoherukka (6), istutettu 2021
- Loistojasmike ’Tähtisilmä’ Philadelphus lewisii, istutettu 2021 ja toinen 2022
- Loistoangervo 'Odensala' (7) Spirea japonica, istutettu 2021 ja 2022
- Lumipalloheisi ’Pohjan Neito’ (2) Viburnum opulus, istutettu 2022 ja 2023
- Lännenheisiangervo Physocarpus opulifolius (3), istutettu 2022
- Marjaomenapensas (5), istutettu 2023
- Marjatuomipihlaja Amelancier alnifolia (3), istutettu 2023
- Mongolianvaahtera, istutettu 2021
- Mustaselja ’Black Lace’ Sambucus nigra (2) istutettu 2022 ja 2023
- Mustialanruusu ’Minette’ Rosa minette, (3) istutettu 2022
- Nietospensas Yuki Cherry Blossom Deutzia ’NCDX2’ (9+4), istutettu 2022 ja 2023
- Norjanangervo 'Grefsheim' Spirea x cinerea (6), istutettu 2023
- Pallesorvarinpensas ’Compactus’ Euonymus alatus (3), istutettu 2022
- Pallotuija 'Danica' (1), istutettu 2021
- Pallohortensia ’Pink Annabelle’ (2), istutettu 2022
- Pallohortensia 'Sweet Annabelle' (6), istutettu 2023
- Pensasangervo Double play Big Bang Spirea x 'Tracy' (7), istutettu 2021
- Pensashanhikki 'Abbotswood' Dasiphora fruticosa (2), istutettu 2022
- Pensashanhikki Creme Brulee Dasiphora fruticosa 'Bailbrule' (2), istutettu 2022
- Pensashanhikki 'Lovely Pink' (3+3) Dasiphora fruticos, istutettu 2021 ja 2023
- Pensashanhikki Happy Hearts Pink Star Dasiphora fruticosa 'SMNPPS' Happy Hearts (6), 2022
- Pensashanhikki Double Punch Pastel ’Mincrero04’ Dasiphora fruticosa (10), istutettu 2022
- Pensashanhikki 'Tilford Cream' Dasiphora fruticosa (13), istutettu 2023
- Pesäkuusi 'Nidiformis' Picea abies (3), istutettu 2023
- Pihajasmike, istutettu 2021
- Pikkujasmike Philadelphus x lemoinei (3), istutettu 2022
- Pikkusyreeni ’Palibin’ Syringa meyeri, istutettu 2022
- Puistoatsalea ’Adalmina’ (3), istutettu 2021
- Puistoatsalea ’Illusia’ (2+2), istutettu 2021 ja 2022 ja 2023
- Puistosyreeni ’Ainola’ Syringa x henryi (2), istutettu 2022 sekä 2023
- Punalehtiruusu (3), istutettu 2021, 2022
- Purppuraheisiangervo ’Diabolo’ Physocarpus opulifolius (3), istutettu 2021
- Purppuraheisiangervo ’Lady in red’ Physocarpus opulifolius (2), istutettu 2021
- Purppuraheisiangervo ’Little Devil’ (3), istutettu 2021 ja 2022
- Purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' (2+2), istutettu 2021 ja 2023
- Riippapunapähkinäpensas Corylus avallana JM 251 PBR, istutettu 2022
- Rinneangervo (12+ 5), istutettu 2021 ja 2022 ja 2023
- Revontuliatsalea ’Lilac lights’ (2), istutettu 2021
- Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ (2), istutettu 2022
- Revontuliatsalea ’Tri-Lights’ (3), istutettu 2022
- Ruusuangervo Froebelii' (6) Spirea japonica istutettu 2021 ja 2022
- Ruusuorapihlaja pensas, istutettu 2022
- Sammalruusu Tertinkartano (2) Rosa Centrifolia Muscosa-ryhmä, istutettu 2022
- Silkkikanukka 'Cayenne' (1) Cornus amomum, istutettu 2021
- Seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa' (11 + 8), 2021, 2022, 2023
- Siilikuusi (1)
- Sinilaakakataja ’Icee Blue’ Juniperus hor. (2), istutettu 2022
- Susanna Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii, istutettu 2022
- Suviruusu ’Poppius’(2), istutettu 2021
- Syyshortensia 'Early Sensation' Hydrangea paniculata (4), istutettu 2021 ja 2022
- Syyshortensia ’Magical Fire’ Hydrangea paniculata (3), istutettu 2022
- Syyshortensia Pinkachu Hydrangea paniculata 'Smhppinka' (4), istutettu 2022
- Syyshortensia ’Silver Dollar’ Hydrangea paniculata, istutettu 2022
- Syyshortensia Sunday Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun' (2), istutettu 2022
- Syyshortensia Vanille Fraise Hydrangea paniculata 'Renhy' (4), 2021 ja 2022
- Syyshortensia 'Wim's Red' Hydrangea paniculata (3), istutettu 2023
- Verhoangervo 'Lumikki' Spirea beauverdiana (3), istutettu 2019
- Tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson’ (2), istutettu 2021
- Tarhakotakuusama 'Korea' Weigela florida (3), istutettu 2023
- Tuivio Microbiota decussata (6), istutettu 2023
- Tummakeijuangervo 'Manon' Spirea japonica (5), istutettu 2023
- Imukärhivilliviini (4) Parthenocissus quinquefolia, istutettu 2021 ja 2022
- Kiinanlaikkuköynnös 'Annikki' (1) Actinidia kolomikta, istutettu 2021
- Kiinanlaikkuköynnös ’Adam’ Actinidia kolomikta, istutettu 2022
- Kruunukärhö 'Propertius', 2021
- Loistokärhö ’First Love’ Clematis, istutettu 2022
- Loistokärhö ’Miss Bateman’ Clematis, istutettu 2022
- Pensaskärhö ’Mandsurica’ Clematis recta, istutettu 2022
- Tarha-alppikärhö 'Willy', istutettu 2022
- Tarhakellokärhö ’Arabella’, istutettu 2022
- Köynnösruusu 'William Baffin', istutettu 2022
- Piippuköynnös Aristolochia macrophylla, istutettu 2022
- Lumikärhö, 2022
- Tarha-alppikärhö ’Cecile’, istutettu 2022
- Tuoksuköynnöskuusama Lonicera caprifolium’, 2021
- Pioni 'Wladyslawa' (3), istutettu 2023
- Pioni itoh-hybrid 'Sonoma Rosy Future' (2), istutettu 2023
- Pioni itoh-hybrid 'Cora Louise' (1), istuetuu 2023
- Keijunkukka 'Marmalade', istutettu 2021
- Tähtiputki rosa, istutettu 2022
- Tuoksukurjenpolvi, istutettu 2022
- Viiniköynnös eli tarhaojukkaviini ’Zilga’ Vitis Labruskana -ryhmä, istutettu 2022
Ensi kesänä jos päätät pitää puutarha auki, on ehdottomasti tultava vierailulle. Arboretumista on kehkeytymässä hieno alue, riittävästi tilaa ja hyvin suunnitellut alueet.
VastaaPoistaLämmin kiitos Katja. Tämä alue on tosin nuorempi kuin sinun arboretum, missä moni puu on jo pidempään kasvanut. Olet ehdottomasti tervetullut, vaikka muuhunkin aikaan, jos sattuu sopimaan aikatauluihin.
PoistaOnpa ihanasti jo kasvanut ja muotoutunut arboretum! Mukava nähdä kuvia sekä keväisestä kukinnasta että ruskaväreistä samassa jutussa.
VastaaPoistaYuki Cherry Blossomeissasi on komeat kukinnot! Omassani oli minipienet kukat, tosin se kukki kyllä hyvin pitkään. Purppuratuomi on todella kaunis, ehkä vielä keksin joskus sillekin paikan. Ensimmäinen, jonka istutin, kuoli hitaasti kuivuuteen parissa vuodessa. Sitten istutin sen tilalle kultasateen, joka kestää paremmin kuivaa, enkä enää keksikään paikkaa purppuratuomelle! Kauhea dilemma :-D
Ihana nähdä taas kuvia ensi vuonna! Ehkä jonakin vuonna voit tehdä koostejutun arboretumin kehityksestä vuodesta toiseen.
Tätä tehdessä huomasi niin selvästi, miten paljon valo ja värit muuttuvat keväästä loppukesään. Toivottavasti saan vielä aurinkoisia ruskakuvia, sillä arboretumissa on paljon ruskakasveja. Nietospensaat kukkivat aika pitkään ja ovat kauniita, ehkä kuivuus vaikutti sinun nietospensaan kukkien kokoon?
PoistaPurppuratuomi tykkää tietojenkin mukaan tuoreesta ja ravinteikkaasta maaperästä, joten sinulla saattaa olla saaren olosuhteissa haasteellista löytää sille sopivaa paikkaa, kun kasteluvettä on rajallisesti. Purppuratuomen lehtien läpi siivilöityä valo saa sen näyttämään niin kauniilta.
Kiva, jos arboretumin kuvat eivät kyllästytä, minustakin on kiva laittaa niitä, koska alueen muuttuminen tuntuu niin hauskalta.
Koostejutut kehityksestä ovat kiinnostavia, joten täytyy pitää tämä toive mielessä.
Wau😮. Valtava määrä kasveja. Tuosta tulee kyllä niin ihana että pakko päästä katsomaan. Voin kuvitella miltä se näyttää syksyllä ruskaväreissä😍.
VastaaPoistaMistä olet hankkinut puita ja pensaita, tuollainen määrä maksaakin jo jonkun verran?
Kiitos kannustuksesta. Jotkut puista on läheltä taimistolta, missä mikrolisätään / kasvatetaan siemenestä taimia. Nämä ovat olleet ostettaessa pieniä piiskataimia ja hyvin halpoja. Pikkuisen taimen kasvaminen kestää kuitenkin kauan ja olemme jo sen verran vanhoja, että olisi kiva ehtiä nähdä alue sellaisena kuin on pyrkimys, joten olen alkanut hankkia taimia taimimyymälöistä. Valtaosa on ostettu Hankkijalta kevään ennakkotilauksena ja ne saapuvat valmiiksi ’häkkikoreihin’ pakattuina suoraan Tahvosilta. Olen saanut alennuksen, koska määrät ovat suuria.
PoistaOn totta, että rahaa on kulunut sekä taimiin että multaan, mutta tämä on suuren innostuksen hinta. Toisaalta emme käytä rahaa matkusteluun tai muuhun ’ylelliseen’. Lapset ovat jo aikuisia ja nyt on mahdollisuus tähän. 20-30 vuotta sitten ei olisi voinut maksaa puutarhaharrastuksesta, koska rahaa meni perheen elättämiseen ja lasten hyväksi.
Meillä on toiveena saada puutarha avattua tietyin ajoin /sopimuksen mukaan puutarhaharrastajille pientä korvausta vastaan, joten ehkä tästä jonain vuonna voi tulla myös ’ammatti’. Aika näyttää. Palaute tämän vuoden ’Avoimissa Puutarhoissa’ oli kannustava, joten uskoisin, että samalla tavalla kuin itse nautin puutarhavierailuista toisten puutarhoissa, voisi sama toimia toisinkin päin. Joten tervetuloa 😊.
Nyt täytyy kyllä kumartaa syvään; aivan häkellyttävän paljon komeita kasveja ja silti kaikilla on hienosti tilaa kasvaa vielä monia vuosia! Arboretumistanne on tulossa upea matkailukohde! Ja varmasti siellä on nytkin ihana kuljeskella ja katsella oman työnsä jälkeä! Tuosta kasvimäärästä saa jo runsaasti vinkkejä monen puutarhurin ostossuunnitelmiin. Kelloköynnöksesi ovat lähteneet kivasti kukkimaan maata pitkin. Tuohan onkin oivallinen idea nauttia niiden kauniista kukinnoista. Yleensä ne huitelevat korkealla kohti taivasta!
VastaaPoistaMinäkin kumarran syvään noin kauniista sanoista 😊. Täytyy myöntää, että kierrän alueella joka päivä katselemassa, myös koiranpentumme tykkää juosta ja nuuhkia siellä.
PoistaIhmeesti tuo kasvimäärä häviää tuonne nyt kun pensaat ovat vielä pieniä.
Oli ilo nähdä ’Avoimissa’, että moni katseli ehkä omaan pihaan istutusideoita, ainakin kysymykset ja kuulemani keskustelut antoivat siitä viitteitä - ja sehän olisi juuri mukavaa.
Kelloköynnös toimii ihan hyvin maanpeitekasvina, jos paikka on sopiva, tuossa katteen päällä oli kiva nähdä vihreää ja kukkia.
Kiitos Sirkku!
Hengästyttävä määrä kaikkea kaunista. Muiden tapaan ennustan, että arboretumistasi tulee mielenkiintoinen matkailukohde, jos sen vain sallitte. Mielessäni näen jo itseni kulkemassa kasvikartan kanssa ihailemassa kättesi tuloksia.
VastaaPoistaLämmin kiitos Between! Tuli niin mukava mielikuva, kun ajattelin sinua käyskentelemässä kasvikartan kanssa. Sellainen olisi kiva saada joskus aikaan.
PoistaTodella hurjan määrän kasveja olet ehtinyt istuttaa jo tämänkin vuoden aikana. Arboretumista tulee varmasti hieno ja sitä se on jo nyt. Hienoa, että avaatte sen myös matkailukohteeksi.
VastaaPoistaHämmästyin itsekin tämän vuoden istutusten määrää, ilmankos tuntui, että toukokuussa vain kaivoin ja valmistelin istutusalueita. Riitti puuhaa sen jälkeenkin. No, toivottavasti ensi kausi näyttää jo paremmalta. Ainakin kaadettujen suurten kuusten kohdalle tehty pensasalue tammien keskellä tuntui vuoden vanhempana jo siltä, että pääosassa olivat istutukset eikä kate 😊.
PoistaTämä teidän arboretum-projekti on aivan uskomaton! Todella hieno jo nyt ja voin vain kuvitella kuinka upea se on muutaman vuoden päästä kun puut ja pensaat ovat saaneet vähän kokoa. Olisi mahtavaa, jos saisi dronella otetun ilmakuvan arboretumista, jotta oikeasti hahmottaisi alueen laajuuden ja istutusalueiden koot. Uskon, että koko on vaikuttava. :) Toivottavasti pääsen joskus tutustumaan itse arboretumiin, sitä odotellessa on ihana katsella kuvia.
VastaaPoistaKiitos Kati rohkaisustasi, välillä aina mietin, tuliko ryhdyttyä turhan suuriin suunnitelmiin. Käynnit vanhemmissa 10-20 vuotta kasvaneissa arboretumeissa inspiroivat, mutta myös realisoivat oman alueen nuoren iän.
PoistaPitää ehkä tosissaan ryhtyä kyselemään, löytyykö läheltä henkilöä dronen kanssa kuvaamaan. Olisi kiinnostavaa saada dronen kuvia eri vuosilta, jotta näkisi muutoksen.
Olisi kiva järjestää joskus blogikavereiden tapaaminen täällä, saisin varmasti teiltä hyviä ideoita.
Oi miten valtavan työn olette jo tehneet😮😍 Voisinpa itsekin vain esittää toiveen kivipengermästä😁 Ei, minun täytyy kaivaa kuvetta ja ostaa naapurinmies hommiin😂
VastaaPoistaTäällä puutarhaihmisten joukossa ymmärretään, ettei kaikki synny ’vain itsestään’. Olen monta kertaa ajatellut, että onni on mies, jolla on kivipengerryksiin sopivat koneet ja taito käyttää niitä. Kivien asettelu on oma taitonsa, sillä meillä ole vielä näkynyt kiviä, jotka olisivat tiiliskiven muotoisia 😊. Yllättävän kiltisti isäntä on vielä suostunut näihin toiveisiin.
PoistaArboretumistanne löytyy jo nyt upea määrä erilaisia kasveja!
VastaaPoistaBlogitapaaminen siellä olisi kyllä todella ihana juttu:)
Eihän sitä tiedä, vaikka onnistuisi järkätä sellainen ajankohta, mikä sopisi edes joillekin. Pitääpä tuumailla 😊.
PoistaOlet tehnyt tänä kesänä valtavan urakan arboretumissa ja lopputulos on jo nyt oikein kaunis. Mitä se onkaan muutaman vuoden päästä! Kiva, että tähtiputket ja salamatkustaja löysivät mieluisat paikat ja näyttävät viihtyvän vallan mainiosti. Hienosti näyttävät viihtyvän myös kelloköynnökset. Nuppuja ja aukeavia kukkia on valtavasti ja vielä ihastelukorkeudellakin. Minulla myös yksi kelloköynnöksistä oli lähtenyt kasvamaan maata myöten ja tehnyt maanrajaan nuppuja. Saa nähdä, ehtivätkö aukeamaan vai korjaaka halla sitä ennen.
VastaaPoistaKannatan lämpimästi bloggaajatapaamista teillä! Olisi kohtuullinen matka hyvin monelle (paitsi ei ehkä Pohjois-Pohjanmaalla asusteleville, mutta sieltä nyt on pitkä matka ihan mihin tahansa :D). Mukavaa viikonlopun jatkoa!
Tähtiputket innostuivat itse asiassa vielä toiseen kukintaan syyskuussa eli paikka oli mieleinen. Laitoin muutaman tähtiputken myös kivipengermässä kasvavan Rixin lähelle. Tuo salamatkustaja, josta kerroit etukäteen, oli hauska ja annan sen olla ainakin toistaiseksi piiloutuneena tähtiputkien sekaan. Tykkäävät selvästi toisistaan 😊.
PoistaKelloköynnökset ehtivät kasvattaa niin hyvän juuriston jo sisällä pitkän esikasvatuksen aikana, että kasvua riitti sekä ylöspäin että maata kulkemaan.
Eihän sitä tiedä, jos bloggaajatapaaminen järjestyisi, olisi kiva tavata ihmisiä, joiden kanssa on tätä kautta tutustunut. Kiitos, samoin sinulle!