torstai 26. syyskuuta 2024

SUUNNITELLAAN KEVÄÄN KUKKALOISTOA

 



Katselin tämän kevään kuvia ja mietin, millaisia näkymiä haluaisin lisää ja millaisia puutteita puutarhan keväästä löytyi. Tykkään kovasti yllä olevan kuvan tulppaanien sävyistä. Ihan etualalla on Finola -tulppaaneja, muiden nimiä en muista. Sipuleja on laitettu maahan eri vuosina.



Kukkivan sirotuomipihlajan juurella on jälleen ryhmä Finola -tulppaaneja. Monesti myyntikuvastossa Finolat ovat vaaleanpunertavia, mutta nämä ovat melkein valkoisia ainakin kukinnan tässä vaiheessa. Olen usein saanut ostettua Finolat tarjoushinnalla, niin tänäkin vuonna. 

Kaukana terijoensalavan lähellä kukkivat valkoiset tulppaanit. Ne ovat olleet pitkäikäisiä, laitoin sipulit maahan muistaakseni kolme vuotta sitten. Valkoinen tulppaani loistaa kauniisti kauas tuolta puolivarjon alueelta.


Unelmoin kevään ja alkukesän puutarhasta, joissa perennat ja sipulikukat muodostavat yhdessä kauniita näkymiä - unohtamatta puiden lehtien vaaleaa vihreää ja kukkapuiden kukintaa.





Tilasin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kukkasipuleja Hollannista. Kiitos tämän kesän yhdelle puutarhavieraalle, joka rohkaisi omilla hyvillä kokemuksillaan. Hän oli tilannut useana vuonna BULBi:sta sipuleja ja kertoi saaneensa hyvälaatuiset ja tilauksen mukaiset sipulit edullisemmin kuin Suomesta ostamalla. Onneksi taitava tytär oli tilaushetkellä meillä ja neuvoi minua maksutapahtumassa, koska olen hieman arka maksamaan ulkomaiden pankkitileille. 



Kokeilin nyt tilata muutamaa lajia vähän suuremmat määrät ja katson, mitkä ovat kokemukseni ensi keväänä. Sipulilaatikko toimitettiin toimitusmaksulla suoraan kotipihaan, sekin oli myönteinen asia.



Tilasin valkoisia ’Exotic Emperor’ tulppaaneja 200 kpl, pinkkejä ’Don Quichotte’ tulppaaneja 100 kpl, lilaan taittuvia ’Double Shake’ tulppaaneja 50 kpl, kasvitieteellistä ’Turkestanica’ tulppaaneja 100 kpl ja valkoisia ’Mount Hood’ narsisseja 100 kpl. 




Tein valinnat edullisia sipuleja suosien ja jätin nyt erikoisemmat herkut ostamatta. Nämä valinnat ovat toivoakseni myös enemmän kuin yhden kauden ilo. Arboretumiin ei näillä saada vielä kovin kukkaisaa kevättä, mutta ehkä tämä on alku oikeaan suuntaan.



Hankkijalta ostin krookussekoituksen 40 kpl, ’Black Hero’ tummia tulppaaneja 10 kpl, hempeitä ’Greenland’ tulppaaneja 10 kpl, ’Finola’ tulppaaneja 50 kpl ja yhden pussin kukkasipulilajitelman 25 kpl sekä 3 ’Corsage’ liljan sipulia. 



Olen siis parin päivän aikana kaivanut maahan yhteensä 688 kukkasipulia ja se kyllä tuntuu. Tiedän, että keväällä taas haikailen sipulikukkien runsaampaa määrää, mutta penkkejä kontatessa ja sipuleja kairatessa ei yhtään enempää tuntuisi jaksavan. 



Kuten huomaatte, jätin nyt huokaisten pikkusipulit melkein kokonaan pois, mutta toivon hartaasti, että aikaisempina vuosina maahan laitetut krookukset, lumikellot ja kumppanit olisivat kasvattaneet sivusipuleita. Ainakin sinililjojen lisääntymiseen voi luottaa.

Katsoin aikaisempien vuosien muistiinpanoja ja hyvin samaan ajankohtaan on osunut sipulien maahan piilotus muinakin vuosina.  Nyt sataa taivaalta kasteluvesi, joten sekin homma on hoidossa. Maa olikin kairatessa niin kuivaa, että kastelu on tarpeen.

Oletko te jo laittaneet sipulit maahan? 


4 kommenttia:

  1. Siis niin ihanat kevätkuvat! Oi että, mikä motivaatio kaivaa niitä sipuleita maahan. Tosin noista sinun määristäsi jään kauas jälkeen, hyvin kauas! En ole laskenut sipuleiden yhteismäärää yhtenäkään syksynä enkä nytkään. Sain kaikki mantereen-reissulta haalimani sipulit maahan noin viikko sitten kun oli vain niin taivaallisen upea sää!
    Sitten on vielä tulossa paketti Hollannista, tilauksen tekeminen meni myöhäiseksi, vasta syyskuulle. Niinpä paketti tulee vasta lokakuussa. En ole tilannut Bulbilta, mutta tiedän, että moni on. Omat hyvät kokemukset ovat Eurobulbilta ja Peter C. Nijsseniltä (Nijssen Bulbs), josta nytkin tilasin. Heillä on vanhojen historiallisten lajikkeiden osasto, naminami :-D
    Mahtavaa, että sait kaiken tuon maahan! Hirmu suoritus, joka toivottavasti keväällä palkitsee sinut yltäkylläisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään ja alkukesän kuvien katselu on aika huikeaa. Valo ja tunnelma on niin erilaista. Kiitos, että kerroit yritykset, mistä itse tilaat - näistäkin uskaltaa siis ensi vuonna katsella vaihtoehtoja.
      Toivon todella, että sipulit kukkivat hyvin keväällä ja myös sen jälkeen.

      Poista
  2. Hurjan määrän sipuleita istutit keväistä kukkaloistoa tuomaan. Ihan vielä en sipuleita istuta, mutta kohta koittaa se aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon, että sipulit kukkivat ensi keväänä ja niistä saa iloa.

      Poista