tiistai 3. syyskuuta 2024

SIIRRYIMME SYKSYYN

 



Rilla odottaa minua tähystyspaikallaan kalliolla. "Hei, joko tulet sieltä, on tarkastettava oma reviiri".

Kalenterin mukaan syyskuu on alkanut ja näin myös ensimmäinen syksyn kuukausista. Kuten olen monta kertaa todennut, meidän tontilla kesä oli vähäsateinen, jopa kuiva. Elokuun viimeisenä päivänä saimme sadetta 12 mm. Tälle viikolle on vielä luvattu hyvin lämmintä säätä.



Aurinkoisinakin päivinä on syksy on selvästi aistittavissa. Ainakin sadonkorjuuta on riittänyt. En ihan muista, milloin viimeksi olisi omenasato ollut näin valtavan hyvä. Omenat ovat suuria ja puhtaita,  olen jalostanut niitä sekä paloina pakkaseen että sosetta keittämällä. Mehua aion myös tehdä mehumaijalla höyryttämällä.



Monet tämän kevään istutukset ovat kasvaneet kesän aikana tuuheutta. Odotan hurmesilkkiheinien syysväritystä, ne ovat jo nyt aika ihania. Kunpa ne selviäisivät talvesta.



Keittiöpuutarhan kulmalla kasvava mongolianvaahtera on kyllä kasvanut melkoisiin mittoihin 36 vuoden aikana. Ihan tarkkaa istutusvuotta en muista, mutta ensimmäisen mongolianvaahteran istutin vuosi naimisiin menon jälkeen 37 vuotta sitten ja tämän kuvassa näkyvän muistaakseni sitä seuraavana vuonna.



Huvimajan vieressä kasvaa purppuraomenapuu 'Royalty' ja vasemmassa kulmassa näkyy osa edellisen kuvan mongolianvaahterasta. Nämä ovat kiva pari koko kasvukauden ajan. Olen iloinen niiden tuomasta kerroksellisuudesta ja tunnelmasta huvimajan lähellä.



Kuten moni blogikaveri on todennut, tämä kesä on ollut kelloköynnöksille erinomainen. 




Kuvan kelloköynnös kasvaa arboretumin portissa maahan istutettuna. 




Keijunmekot ovat kukkineet ihan hurjasti ja kukkivat edelleen. 




Keijunmekot näkyvät matalassa köynnöstuessa oven vieressä ja sen lisäksi ne levittäytyvät roikkumaan ruukkujen reunojen yli - minusta ne näyttävät tosi kauniilta. Etualan koristeomenapuu 'Hopan' pienet tummat marjat sointuvat hyvin kejunmekkoihin ja ruukkuryhmän muihin kukkiin.


8 kommenttia:

  1. Syksyä on kyllä jo aistittavissa vaikka päivisin vielä onkin tosi lämmintä. Mutta heti kun aurinko menee pilven taa, on hiukan viileää ja jotenkin kostean oloista. Meillä satoi viikonlopun aikana 41mm, ja muutoinkin sadetta on piisannut aika sopivasti tälle kesälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Ilmankosteus on ollut kyllä melkoista ihan aurinkoisinakin päivinä. Monin paikoin on tullut vettä reilusti, mutta meidät runsas sade on kiertänyt.

      Poista
  2. Ihanat keijunmekot! Kaunista ja lämmintä syksyä toivotan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekkoja on ehdottomasti kasvatettava myös ensi kesäksi, tykkään niistä tuossa kyseisessä paikassa ja ne myös tuntuvat viihtyvän hyvin. Tulisipa pitkä mukavan lämmin syksy ja aurinkoisia kauniita syyspäiviä.

      Poista
  3. Syksy on käsillä, mutta lämmin ja aurinkoinen sää näin syyskuun alussa tuntuu ihanalta.
    Ihana keijunmekko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ihana saada kaunis pitkä syksy. Keijunmekko on ollut tosi kiva tuossa paikassa.

      Poista
  4. Kuukausi vaihtui mutta lämpötilat ovat edelleen ihanan kesäiset. Eilenkin tarkeni hyvin puuhailla t-paidassa ja shortseissa. Jatkuisipa sää vain tällaisena vielä jonkun viikon ajan.
    Puutarhasi ei näytä ainakaan kuvien perusteella kärsineen vähäsateisesta kesästä. Kaikki näyttää niin rehevältä ja hyvävointiselta. Toivottavasti kuitenkin syksyn aikana sataa sen verran vettä, että ikivihreät eivät kärsi kuivuudesta ennen talven tuloa. Ne talvehtivat minusta paremmin, kun saavat syksyllä riittävästi kosteutta.
    Aurinkoista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivällä on tosiaan ollut shortsisää ja silti hikoiluttaa. Lämmin syksy on toivelistalla minullakin, tosin olisi hyvä, jos kasvit ehtivät tänä vuonna valmistautua talveen viime vuotta paremmin.
      Onneksi kuivuus ei näy kasveissa, mutta kuoppia kasvaessa sen kyllä huomaa.
      En yhtään epäile kokemustakin ikivihreiden suhteen. Hyvää viikonloppua!

      Poista