maanantai 1. heinäkuuta 2024

TUOKSUHERNEET KUKKIVAT

 



Tänä vuonna esikasvatin kolmea erilaista tuoksuhernettä. Kaikki kukkivat, tosin näyttäisi siltä, että seassa on muitakin lajeja, ehkä joku viime vuoden tuoksuherneistä on jättänyt siemeniä multaan.



Kasvatin valkoisia ’Royal White’ tuoksuherneitä, näiden taimia istutin kahteen eri laatikkoon keittiöpuutarhassa. Lisäksi tuoksuherneillä on kavereina laatikossa kosmoskukkia ja tsinnioita sekä muutama peruna, jotka on jo syöty. Perunat saa kattilaan jo ennen kuin kukat ovat parhaimmillaan.



Lisäksi kasvatin ’Wiltshire Ripple’ tuoksuherneitä ... 



... ja punaisia ’Windsor’ tuoksuherneitä. Tässä on istutettuna näitä molempia, mutta selvästi jotain muitakin erilaisia tuoksuherneitä on kukkien joukossa.



Nämä kasvavat kasvihuoneen toisella puolella keittiöpuutarhan suuressa laatikossa. Vieruskavereinna on 'Dara' koristeporkkanoita ja toisessa päässä punajuuria.



Kivipenkin kukkaloisto on vasta alkamassa, vaikka esikasvatetut tsinniat ovat kukkineet jo jonkun aikaa.



Tuoksuherneitä täytyy kyllä kasvattaa joka vuosi.



Hyvää alkanutta viikkoa teille kaikille!


18 kommenttia:

  1. Ihanat tuoksuherneryöpyt!

    VastaaPoista
  2. Se on jännä, kun minä en ole päässyt näiden kasvatuksen lumoihin, vaikka ihan näteiltä näyttävät. Ehkä kerran olen kasvattanut, mutta ei jäänyt himoa :) Ehkä se johtuu siitä kun noita kasvatettavia kertyy muutoinkin niin paljon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän kaikkien tarvitse tykätä samoista kukista ;D. Sinulla on niin paljon monenlaisia kesäkukkia ja on kiva, että voi kasvattaa itselle parhaiten sopivia. Tuoksuherneet vaativat lisäksi sopivan paikan ja tuen eli ihan joka paikassa ne eivät ole parhaimmillaan.

      Poista
  3. Kauniita ovat! Minullakin kasvaa tuoksuherneitä, mutta ne eivät ihan vielä kuki, sillä en esikasvattanut niitä vaan kylvin suoraan ruukkuun ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat varmasti pian suorakylvetyt kukkimaan, lämpöä on ainakin ollut riittävästi.

      Poista
  4. Ihana, kun kukkivat näin aikaisin ja noin runsaina! Minulta jäi taas tuoksuherneet kasvattamatta. Jossain vaiheessa kevättä ei 'jaksa' istuttaa enää yhtään siementä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikasvatus aikaistaa kukintaa. Tiedän tunteen, kun esiasvatettavat taimet täyttävät kaikki ikkunan edustat ja iskee tuo mainitsemasi ajatus :).

      Poista
  5. Erittäin kauniita ovat. Olen kasvattanut kerran ja ei oikein onnistunut mutta joskus vielä yritän .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vaan uudestaan, jos siltä tuntuu. Viime vuodet tuosuherneet ovat onnistuneet hyvin eivätkä ole edes hallanarkoja.

      Poista
  6. Upeita!
    Mulla noiden kanssa meni mönkään. Ekaks ostin vahingossa matalan lajikkeen siemeniä. Muutama iti ja yksi kukkii. Kun viimein muistin hankkia siemenet, kylvö jäi myöhäiseksi.
    No, kukkiivat loppukesästä tai sitten uutta yritystä ensi vuonna😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi niiden myöhemmin kylvettyjen kukkivan loppukesästä, pidetään peukkuja. Istutin nämä omani ulos jo 30.4 ja ne kestivät hyvin sen jälkeen olleet pakkasyöt harson alla. Siemenet kylvin tänä vuonna esikasvatukseen 23.3.

      Poista
  7. On ne vaan ihania. Kylväessäni laitan kaikille tuoksuherneille nimilaput. Kun sitten siirrän taimet kasvupaikalleen, nimilaput tuppaavat unohtumaan. Hassua, miten tärkeältä se nimi ensin tuntuu. Kunnes kukintaa katsellessa on vain onnellinen niiden kauneudesta. Nimistä viis.

    VastaaPoista
  8. Tuoksuherneitä kannattaa kasvattaa, ovat helppoja ja takuuvarmoja kukkijoita.

    VastaaPoista
  9. Sinulla on todella kauniit tuoksuhernekasvustot. Noista saa ihania kimppuja maljakkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit myös uskoa, että tuoksu on ihana. Tuoksuherneet ovat hyviä leikkokukkia ja kauniita kimpuissa :).

      Poista