sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

KÄRHÖKAAREN KOLMIO





Syksyllä 2019 aika ex-tempore tehty 'Kärhökaaren kolmio' on näkynyt kuvissani, mutta ehkä alueen ensimmäisestä kasvukaudesta voisi tehdä vielä pienen koosteen, jotta joskus myöhemmin voi katsoa muutoksen vaiheita. 




Yllä kuva vuodelta 2019. Tällä alueella kasvoi kallellaan nurmikon keskellä sembramänty (toivottavasti nimi meni oikein, muisti pätkii, itse tämän olen istuttanut). Se oli kauan kaunis, mutta vanhemmaksi elettyään alkoivat alaoksat ruskistua yksi toisensa perään. Niin kauan meni hyvin kun yletyin joka vuosi sahaamaan kuivat oksat pois. Puun kookas ja korkea latvus kuitenkin varjosti aamuauringon kasvihuoneesta ja se lopullisesti johti päätökseen puun kaatamisesta. Lähelle oli jo istutettu omenapuu. 

Männyn kanto ja paksut juuret kannon ympärillä saivat idean syttymään. Kohopenkki alkoi rakentua kannon ja juurten upottamiseksi, samalla otin tarhaomenapuun osaksi istutusaluetta. Tarhaomenapuun juurella on tuuheutumassa haltiankukka, eli miehen saappaiden vieressä on omenapuu.


Syksyllä 2019 olin istuttanut matalien graniittikivien pengertämään kohopenkkiin sekä pieniä havuja että jotain perennoja. Osa perennoista oli syksyn loppuunmyynistä ja osa omia jakopaloja. Kanto näkyy kivipolun vasemmalla puolella. Yritän löytää kannon päälle mieleisen matalan juoma-altaan linnuille. Yksi vaihtoehto olisi tehdä se betonista, jos saisin aikaiseksi.

Kivikäytävän oikealle puolelle istutin 2019 syksyllä 'Pink Pavement' tarhakurtturuusuja Rosa Rugosa-ryhmästä.

Yllä kuvassa näkyy paljon tyhjiä alueita, toivottavasti ne ovat pienentyneet tälle vuodelle. Ensimmäisenä keväällä nousivat 2019 maahan kaivetut lumikellot, krookukset ja kirjopikarililjat. Niitä täytyy lisätä. Tarhakylmänkukkia on kolme, niitäkin haluan lisää.


Valkoiset kerrotut ’Mount Tacoma’ tulppaanit helpottivat touko-kesäkuussa tuomalla alueelle kukintaa, ettei tarvinnut niin paljon mustaa multaa katsella.


Tässä kuva, mihin yritin ikuistaa purppuraisen haltiankukan lehdistön, Mount Tacoman ja tumman ’Queen of Night’ tulppaanin yhteensopivuutta. Tumma haltiankukka on talvehtinut jo kaksi talvea ja sain jaettua sitä tähän.


Kauempaa otettu kuva 3.6.2020 iltavalossa.


Valkoisten tulppaanien jälkeen vuoroon astuivat kerrotut ’Finola’ tulppaanit. Nekin sopivat hyvin tummien ’Queen of Night’ tulppaanien kanssa. Kuva on otettu 9.6.2020. Taustalla kukkivat pihasyreenit ja omenapuu. Pahoin pelkään, että näistä kerrotuista tulppaaneista ei ole iloa enää tänä vuonna. 

Saa nähdä, kukkiiko jo tänä keväänä 2019 istutettu tarhaomenapuu, jonka tukikepit näkyvät kuvan vasemmassa reunassa. 


Keittiöpuutarhasta päin katsottuna. Etualalla purppuraomenapuu ’Rixi’, tarhaomenapuu on alueen toisessa reunassa kivikäytävän oikealla puolella. Näistä saa toivoakseni tulevina vuosina ihanaa purppuraista ja valkoista kukintaa alkukesän iloksi. Nämä puut voi pitää sen verran matalina, etteivät ne varjosta kasvihuoneesta aamuaurinkoa, sillä nouseva aurinko on kylminä kevätöinä hyvin tärkeä apu kasvihuoneen lämpötilaan.



Vielä kesäkuussa oli paljon tyhjää tilaa. Kivien takana on tarhakylmänkukkien lehdistöä. Omenapuun alla ja ympäristössä kukkivat lumikellot ja krookukset toukokuussa. Tässä näkyy amerikankeijunkukan lehtiruusukkeita ja vasemmassa kulmassa kukintaa aloittamassa ’Ballerina’ harmaakurjenpolvi. 


'Ballerina' harmaakurjenpolvi lähempää katsottuna, tämä kukkii todella pitkään. Ballerinan viereen istutin ’Plenum’ idänkurjenpolvia. Niistä en huomannut ottaa kuvaa. Toivottavasti nousevat keväällä. 



Vasemmassa reunassa tuijien edessä on pesäkuusi ja kuvan ulkopuolella kääriövuorimäntyjä. Aion pitää kääpiövuorimännyt tuuheita ja matalina vuosikasvuja typistämällä. Suunnitelmanani oli, että nämä matalat havut sitovat tuijat paremmin ryhmään. Havut ovat jatkossa hyvä tausta kukkiville kärhöille kärhökaaressa. Havut ovat kauniita keväällä sipulikukkien ja sammalleimujen kanssa ja uskoakseni havut myös rauhoittavat yleisilmettä ja nostavat kukkivat perennat esiin.



Kasvatin siemenestä valkoisena kukkivia kaukaasianpitkäpalkoja, niitä istutin kivipolun oikealle puolelle lähelle polun reunuskiviä. Polun vasemmalla puolella on siemenestä kasvatettuja ristikkejä ja lisäksi ainakin kahta eri lajin sammalleimua. Kärhökaaren lähellä on purppurakeijunkukka ’Palace Purplen’ taimia, ne saavat varjostaa loistokärhö ’Rouge Cardinalin’ juuristoa.



Perennojen väliin on syksyllä istutettava mahdollisimman paljon pieniä kukkasipuleja. Toivoisin hartaasti, että 2019 istutetut lumikellot ja krookukset nousisivat tänä keväänä.













Kuten muistatte, vuonna 2020 kärhökaarta verhosi kelloköynnös ja uudet ’Rouge Cardinal’ kärhöt vahvistuivat kelloköynnöksen suojissa. Toivon hartaasti, että kärhöt lähtevät tänä vuonna kasvuun ja kiipeävät kukkivina kaaressa.



Kivipolun vasemmalla puolella, täältä suunnasta katsottuna, kasvaa kesällä 2020 istutettuna valkoisena kukkiva tarhakurtturuusu ’Blanc Double de Coubert’ tämäkin Rosa Rugosa ryhmästä. Sekä tämä että 'Pink Pavement' jäävät molemmat kohtuullisen mataliksi eli noin 100-120 cm korkuiseksi ja molempien kukinta-aika on pitkä. Nämä perustelut ratkaisivat kyseiset ruusut tähän kohtaan. Yllä kuvassa näkyy, miten kelloköynnös levisi kaaresta myös maata peittäväksi kasviksi 2020 aikana.



Näitä ’Sea Foam’ ruusuja istutin käytävän toiselle puolelle. Kyseiset ruusut ovat matalia noin 50 cm korkuisia pensasruusuja, jotka kukkivat kesäkuusta syksyyn. Kukissa on häivähdys roosaa, kuten kuvista näkyy. Mieto tuoksu luvassa, lukee ruusun tiedoissa. Saapa nähdä, miltä nämä näyttävät tänä kevään. 



Tässä elokuun kuvassa näkyy ’Sea Foam’ ruusun etualalla siemenestä kasvatetut ristikit, jotka kukkivat ensimmäisenä vuotenaan elokuussa.


Tässäkin Sea Foam juuri istutettuna. Sammalleimut ovat kesän aikana tuuheutuneet kannon vieressä.

Loistokärhö 'Rouge Cardinal' kukki 2020 kelloköynnöksen suojissa



Kärhökaaressa
Loistokärhö 'Rouge Cardinal'

Tarhaomenapuu 'Solnyshko' talvilajike IV
ruvenkestävä, punainen hedelmä, aromikas, erittäin mehukas, hedelmät säilyvät jouluun, aikaissatoinen


Havut:
Timanttituija 'Smaragd'
Pesäkuusi 'Nidiformis' Picea abies
Kääpiövuorimänty Pinus mugo pumilio

Ruusut:
Rosa 'Sea Foam'
Rosa Rugosa tarhakurtturuusu 'Pink Pavement'
Rosa Rugosa tarhakurtturuusu 'Blanc Double de Coubert'

Perennat:
Amerikankeijunkukka 'Dale's Strain' Heuchera americana
Purppurakeijunkukka 'Palace Purple' Heuchera micranha
Haltiankukka purppurainen, lajinimi ei tiedossa
Harmaakurjenpolvi 'Ballerina'
Peittokurjenpolvi 'Biokovo'
Idänkurjenpolvi 'Plenum'
Nummiajoruoho 'Albus'
Sammalleimu 'Scarlet Flame'
Sammalleimu 'Red Wings'
Loistosalvia 'Rose Queen'
Rönsyakankaali
Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris
Kaukaasianpitkäpalko 'Little Treasure' Arabis caucasica
Tarharistikki 'Leictlinii' Aubrieta cultorum

Sipulikukat:
Kirjopikarililja, eri värejä, Fritillaria megeagris
Lumikello
Krookus
Tulppaanit





24 kommenttia:

  1. Olipa kiva kooste siitä, mitä kaikkea olet istuttanut puutarhaanne kahden menneen kesän aikana. Onneksi talvi on ollut hyvä ja lumi on antanut nyt suojaa niin puille, pensaille kuin perennoillekin.
    Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että lumitilanne on nyt auttanut monia kasveja. Hyvää viikkoa sinulle Kruunuvuokko!

      Poista
  2. Kauniilta näyttää tuokin kukkapenkkisi. Tuijarivistö tulee muuten paremmin esille nyt kun iso sembramänty ei vie huomiota. Eiköhän tuo alue porhalla kasvuun heti sen jälkeen kun lumet ovat sulaneet. Kohopenkki on kuitenkin kasveille edullinen paikka talvehtia ja nyt on ollut kasveille aika helppo talvikin säiden ja lumitilanteen suhteen.
    Minulla oli viime keväänä tuo sama 'Queen of Night' ja 'Finola' -tulppaanien yhdistelmä. Se oli todella kaunis. Istutin syksyllä yhden pussillisen 'Finolaa' lisää, mutta muita tulppaaneita en. Voi olla, että tänä keväänä ei enää paljoa vanhoja tulppuja nouse, kun niitä on istutettu viimeksi syksyllä 2018. Ehkä tänä vuonna onkin tulppaanien vuoro olla syksyn ostoslistalla.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei ole tullut talvituhoja ja kohopenkki on varmasti tässäkin ihan hyvä, pohjamaassa on kuitenkin runsas multakerros, kunhan kasvit saavat juurensa sinne asti. Tuijatkin ovat ehkä juuri paksun multakerroksen vuoksi viihtyneet hyvin näin aurinkoisessa paikassa.
      Minä en lisännyt tälle alueelle yhtään tulppaania viime syksynä, joten keväällä ei ehkä montaa tulppaania nouse. Nuo kerrotut ovat kauniita, mutta ei niitä aina raaski istuttaa - vaikka ehkä keväällä harmittelenkin asiaa.
      Hyvää viikkoa sinulle Minna!

      Poista
  3. Oi kuinka kaunis alue siitä kehkeytyi. Arvostan tuota sinun perehtymistäsi, ihan kunnolla paneudut ajattelemaan ja pohtimaan aluetta monesta suunnasta. Toivottavasti saat nyt nauttia työsi tuloksista, lumen puolesta on ainakin riittävää suojaa ollut kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka, hartaasta suunnittelusta huolimatta virhearviointejakin tulee, mutta sehän on elämää - vai pitikö meidän nyt puhua 'mielenmuutoksista'?
      Kevään tulossa on kutkuttavaa kierrellä puutarhaa pitkin poikin ja tarkkailla, mitä kaikkea nousee ja miltä yhdistelmät näyttävät.

      Poista
  4. Hieno alue. Kärhöportti on niin komea.

    VastaaPoista
  5. Hieno kooste! Postauksessasi oli paljon katseltavaa. Ja ihasteltavaa - kärhökaari, pitkään kukkivat ruusut, havuja, kukkia, kivipolku... Katselin ja lueskelin postaustasi edes takaisin ja pitkään. Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Tarja! Toivoisin itsekin, että tällä kasvukaudella alue alkaisi jo enemmän näyttää siltä kuin mielessäni suunnittelin. Paljon vaikuttaa, kun kaikki maanpeitekasvit tuuheutuvat ja tekevät kasvuston luonnollisemman näköiseksi. Katsotaan ja toivotaan parasta! Tuosta kivipolusta olen pitänyt kovasti :).

      Poista
  6. Tuo kärhö on aivan mahtava! Harmi kun jouduitte tuon puun kaatamaan, se oli niin kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden kaatoa tulee pohdittua aina hyvin tarkoin, kevyin perustein ei siihen halua lähteä. Tuon männyn istutin aikoinaan puutarhan ulkoreunaan, sen oli tarkoitus jäädä rajaamaan pihapiiriä. Vuosikymmenten kuluessa puutarha laajentuikin paljon tuohon suuntaan ja tilanne muuttui.
      Tuo alaoksien kuoleminen ja muuttuminen ruskeiksi oli itselleni yllätys. Alkuunhan sembra oli vihreä ja pörheä alas asti. Kuivien oksien poisto siisti puun, mutta vuosien kuluessa ei enää voimat riittäneet varren päässä olevan sahan kanssa sahaamiseen ja olisi pitänyt seistä tikkailla siitä huolimatta.
      Olen samaa mieltä puun kauneudesta, mutta sijainti oli vain harmittavan väärä näin näkyvällä paikalla.

      Poista
  7. Upea muutos ja upeat kasvivalinnat!
    Nämä muutospostaukset lisäävät inspiraatiota oman puutarhan muutossuunnitelmiin. Sun puutarha on täynnä mahtavan kokoisia ja lajirikkaita istutusalueita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Muutosten näkeminen on aina itsellekin kiinnostavaa. Päässä pörrää kaikenlaisia suunnitelmia, saa nähdä, mitkä niistä toteutuvat :).

      Poista
  8. Onpa kaunis alue ja hienot kasvivalinnat.

    VastaaPoista
  9. Taas tällääne hyvän kokoone istutusalue. Siihe mahtuu monimualisesti kasvia. Ja tuan kärhökaaren kelloköynnökset olivat kyllä huikiat. Hiano tua kivipolokuki, auttaa kummasti hoitotöitäki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivipolku on omastakin mielestä onnistunut ja aika ehdoton apu hoitotöissä. Kasvit hakevat vielä paikkojaan ja joitain muutoksia pitää ehkä vielä tehdä. Haluaisin, että maan täyttäisivät toisiinsa sopivat perennat ja ruusut vastaisivat sitten loppukesällä kukinnasta.

      Poista
  10. Kylläpä tykkäsin lukea tätä ja katsella kuvia joista useat tulin ihan tsuumanneeksi isommaksi lähempää tarkastelua varten.
    Kyllä joskus täytyy hennoa myös kaataa puita vaikka se aina kovin haikeaa onkin. Tuossa teidän tapauksessa ainakin lopputulos kyllä on niin palkitseva, että puun kaato on hyvin perusteltua. Itse olen käynyt jo vuosia luopumista yhden koivun suhteen. Joskus se varmasti vielä poistetaan kunhan on tarvetta polttopuille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi ilahdutti Minna!
      Puiden kaataminen on joskus tarpeen, vaikka ainahan asia pitää pohtia tarkasti. Puun kasvaminen vaatii kuitenkin niin pitkän ajan. Kyseistä puuta mietin todella tarkasti, mutta olen itse samaa mieltä lopputuloksen kannattavuudesta. Olen tässä viime vuosina istuttanut niin paljon puita (myös tämän vuoden ostoslistalla niitä on monta), että yritän parhaani mukaan korvata näitä luopumisia :).

      Poista
  11. Hieno iso istutusalue. Kadehdittava tila ihanille istutuksille. Saattaa jo ensi kesänä vastata visiotaan kun kasvit pääsevät jo kolmatta kesäänsä kasvamaan. Komea kärhöporttikin. Jospa ensi kesänä jo kärhöt jaksavat nousta ylös asti. Kelloköynnös oli toimiva rehevöittäjä kärhöjen kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iikku. Oli ilahduttavaa nähdä kasvien tuuheutuminen jo yhden kasvukauden aikana, joten odotan jännittyneenä, mitä lumen alta paljastuu.
      Kärhöjen suhteen olen varovaisen toiveikas. Kärhöjen versot kasvoivat viime kesänä yli metrin korkeudelle, joten toivotaan parasta.

      Poista
  12. Aivan ihana istutusalue havuineen. Minusta niitä pitää ehdottomasti istuttaa penkkeihin. Ne antavat ryhtiä ja kerroksellisuutta ja talvellakin kun ei ole muuta ne antavat kauniin olemuksensa puhua puolestaan. Kauniita tulppaaneja, harmi kun ovat niin lyhytikäisiä. Mukavaa kun olet onnistuneesti saanut omasta takaa jakamalla ja siemenestä kasvattamalla uusia ihania ja lähes ilmaisia perennoja. Tarhakylmänkukkaa on helppo lisätä syksyllä painaa siemenhahtuvia tiiviisti maahan emokasvin viereen. Minulla on niin tehtynä kylväytynyt kymmeniä alkuja. Saa vaan keväällä olla tarkkana ettei tallo niitä. Siksi yritän laittaa ne emokasvin ympärille että muistaa mihin ne on painanut. Saa nähdä montako tänä vuonna on minulle taas kylväytynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havut tuovat paljon arvoa läpi vuoden :). Kerrostulppaanien lyhytikäisyys on todellakin harmittavaa, silti niitä tekee mieli aina välillä laittaa. Etupäässä olen istuttanut tulppaaneja, jotka todennäköisemmin uusivat kukintansa.
      Lämmin kiitos neuvostasi tarhakylmänkukkien lisäämiseen, tuohan on kätevää! Ihan huippua, jos onnistuisi noin näppärästi ja hyvä idea on laittaa emon viereen, niin muistaa paremmin :).

      Poista