keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

KELLOKÖYNNÖS JÄLLEEN 2021


Kyllästyttekö jo? Niin tai näin, kirjoitan kuitenkin vielä omista kokemuksistani kelloköynnöksen kasvattamisessa. Kasvatan kelloköynnöksiä siemenestä nyt kolmatta kertaa, joten en vielä voi kehua tietävän asiasta kovin paljoa. On hyvä tallentaa nämä itselle seuraavaksi vuodeksi ja jos joku muukin tästä hyötyy, niin kiva juttu. Yllä oleva kuva on viime kesältä, samoin kun muutkin ulkona otetut kuvat.


6.2.2021 kylvetyt kelloköynnökset ovat kasvaneet mukavasti ja päätin jo siirtää ne suurempiin ruukkuihin. Ehkä ne olisivat vielä pärjänneet näissäkin, mutta haittaakaan siirrosta ei ole. Yhteensä minulla on 12 kelloköynnöstä.


Käytin jälleen säästämiäni puiden suojaruukkuja. Yhteen suureen ruukkuun laitoin kolme köynnöstä. Nyt ne saavat rauhassa kietoutua toisiinsa ja kasvaa lomittain kuten haluavat. Tätä isoa muovista ruukkua on kevyt siirrellä, siirtelyä tulee paljon siinä vaiheessa kun alkaa totuttaa köynnöksiä ulkoilmaan.


Nyt on jo havaittavissa, että lehtihangoista on tulossa uusia versoja. Tänä vuonna en aio latvoa köynnöksiä lainkaan. Viime vuonna latvoin osan ja osan jätin latvomatta. Minusta köynnöksistä tuli viime vuonna niin tuuheita, että valitsen mieluummin aikaisemman kukinnan.


Laitoin nyt matalan pyramidin tueksi, nämä kepit olivat vain 70 cm. Vähän ajan päästä on otettava käyttöön pidemmät bambukepit, joita löytyy pestynä varastosta. Nyt näyttää vielä niin harvalta, mutta kieputtelen versoja tukikeppeihin ja toisiinsa siten, että lopulta kasvustosta tulee tuuhea ja peittävä.

Näitä kolmen köynnöksen isoja ruukkuja on kolme, niistä teen taas viime vuosien tapaan köynnökset obeliskiin. Kolme köynnöstä istutin yksittäin pienten havujen mukana tulleisiin ruukkuihin. Nämä köynnökset aion luultavasti istuttaa maahan, teen ehkä arbotetumiin köynnöskaaren?


Kelloköynnöksen voi siis laittaa kasvamaan obeliskiin, kuten tässä kuvassa on kasvihuoneen molemmin puolin. Viime kesänä vaihdoin ylempänä näkyvän mustan muovisen suojaruukun suurempaan ulkoruukkuun (multaakin sai mahtumaan lisää) ja ruukkuun sovitin obeliskin köynnöksen tueksi. Tässä kyseisellä paikalla köynnökset ovat tuulelle altiita, joten ensimmäisestä vuodesta oppineena käytin suuria ja painavia ruukkuja, joita tuuli ei kaatanut. 

Onnistuin poistamaan varovasti kevyen muovisen ruukun ja sain istutettua ehjän juuripaakun kokonaisuudessaan ulkoruukkuihin. Vaikka köynnöksen versot huitelivat ainakin metrin mittaisina, ei latvus vaurioitunut operaatiossa. Oli eduksi, että sisällä oli jo kasvanut melkoinen vihreä pyramidi, mikä pysyi napakasti kasassa.


Nämä kelloköynnös neidot levittivät helmansa laajalle alueelle ja hyppelin kukkivien helmojen yli, kun häärin kasvihuoneen ympärillä. Ruukkukin on kokonaan peittynyt. Vaikka ulkoruukku oli suuri, kastelin köynnökset päivittäin ja yleensä lannoitevedellä. Ehkä vähempikin lannoittaminen olisi riittänyt 😉. Toisaalta kelloköynnös on kova veden ja ravinteiden perään.


Tämä 2.6.2020 otettu kuva näyttää toisen paikan, missä kelloköynnöstä kasvatin. Tässä köynnös on myös painavaan ruukkuun istutettuna ja obeliski tukenaan. Sekä kasvihuoneen edusta että tämä talon länsipääty kylpevät auringossa. 

Sen lisäksi, että totutin köynnöksiä hiljalleen ulko-olosuhteisiin, pidin alkuvaiheessa auringon suojana hallaharson palaa, se oli näppärä kiinnittää pyykkipojilla obeliskiin. Kiitos tästä vinkistä Tuplasti terapiaa -blogin Pirjolle! Köynnöksen lehdet nimittäin kärähtävät alkukesästä helposti aurinkoon ja tuuleen tottumattomina. Oli helpompi laittaa pala hallaharsoa kiinni, kuin lähteä kiikuttamaan painavia ruukkuja varjoon. Hallaharsolla suojasin köynnökset myös hallaöinä, siinä vaiheessa kun kasvihuone oli tupaten täynnä.


Kesän kuluessa köynnös tuuheutui nopeasti, pidän kovasti kelloköynnöksen lehdistöstä, tuohan se vihreää runsautta. Tässä ryhmässä toisena köynnöksenä oli valkoinen kärsimyskukka.



Mutta onhan heinäkuun loppupuolella alkanut kukinta tietysti odotettu. Takana näkyvä 'musta' on samaa koiraa kuin edellisessä kuvassa. Rita seuraa minua kaikkialle.

Yllä olevasta kuvasta näkee hyvin kukan värin muuttumisen vaaleasta yhä tummemmaksi.


Kelloköynnös käytti tässä kohdassa myös kärsimyskukan tukea, eihän sen kasvuvoimalle tahdo yksi obeliski riittää.


Tämä jo tutuksi tullut kuva osoittaa hyvin kelloköynnöksen ällistyttävän kasvun. Istutin alkukesällä molemmin puolin köynnöskaarta yhden kelloköynnöksen taimen. Nämä siis maahan istutettuna. Kastelin taimia lannoitevedellä muutaman kerran viikossa ja välillä pelkällä vedellä. Halusin varmistaa, että kaaressa vahvistuva kärhö sai voimaa omaan kasvuunsa.


Villiksi lopuksi voin vielä näyttää, miten syyskuun 19. kelloköynnös oli ryhtynyt verhoamaan tuijia ja kulki se myös maanpeitekasvina. Eikä se lopettanut ennen kun pakkasyöt sen nujersivat. Kannattaa siis miettiä, mihin köynnöksen istuttaa, ettei tarvitse viidakkoveitsen kanssa tunkeutua läpi 😅.

Onnea meille kaikille tämän vuoden kelloköynnösten kasvattamisessa, onhan tämän kasvun hämmästely aina yhtä ihmeteltävää.



19 kommenttia:

  1. No, en todellakaan kyllästynyt! Luen niin mielelläni kokemuksiasi. Jopas oli melkoinen kelloköynöskasvutarina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Kelloköynnös on melkoinen kasvussaan ja siitä saa helposti vehreyttäjän kohtaan, mihin toivotaan vihreää voimaa.

      Poista
  2. Kelloköynnös on jotekin niin jännä, eksoottisen ja trooppisen näköinen kasvi. Ja tuo viidakkoveitsihomma :-D
    Kiinnostavaa lukea, en ole itse kasvattanut kelloköynnöstä enkä varmaan kasvatakaan niin kauan kuin kahden kodin väliä kuljen. Nyt kyllä juuri kylvin kylmäkäsiteltäviä perennoja, mutta ne ovat helppoja, sillä sitten joskus, kun kaupunkiin lähden, voikin astiat pistää ulos saamaan sen kylmäkäsittelyn.
    Kelloköynnös on todella upea tuossa köynnöskaaressasi! Vaikka siitä ei enää mahdukaan kulkemaan syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näen mielessäni, miten kissat saattaisivat ilahtua sisällä kasvatettavista köynnöspyramideista. Ainakin nuoret kissat varmasti kiipeilisivät ja leikkisivät viidakkoleikkejä heiluvien versojen kanssa, ehkä sinun pojat ovat jo sen verran kypsässä iässä, että protestoisivat hyvien ikkunapaikkojen valtausta!
      Taimikasvatus sisällä on aika mahdotonta kahden asunnon välillä kulkiessa, mutta perennat ovat monivuotisina hyvä valinta!
      Kiitos Saila!

      Poista
  3. Oi, toivottavasti jotain tällaista nähdään pihallamme kesällä. Taimia on 14.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, sinulla on upea määrä kelloköynnöksiä kasvamassa, varmasti saat niillä vaikka mitä hienoa aikaiseksi. Kannattaa muistaa riittävä kastelu ja lannoitus, niin kasvua kyllä riittää.
      Tervetuloa jatkossakin blogini pariin, ilahduin kommentistasi.
      Onnea matkaan!

      Poista
  4. Kelloköynnös on kyllä melkoinen versojen venyttäjä. Sinulla se viihtyi silmin nähden ja kukki upeasti. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin todettu: versojen venyttäjä se juuri on.
      Kolmena vuonna on kukinta onnistunut ja minä olen huomannut, että latvomatta jättäminen aikaistaa kukintaa.

      Poista
  5. Loppujen lopuksi kelloköynnös ei ole lainkaan niin vaikea kasvatettava, mitä itsekin alkuun luulin. Aika lailla samoilla ajatuksilla sen kanssa toimin, kuin sinäkin. Kevyeen ruukkuun kelloköynnöstä ei kannata laittaa. Siitä tulee painava ja silloin tuuli kaataa helposti kevyen ruukun. Varsinkin, kun köynnökselle tulee kesän mittaan runsaasti massaa. Köynnös kannattaa tosiaan suojata harsolla alkuaikana, jotta tuuli ja auringonpaiste ei polta lehtiä.
    Olen istuttanut kelloköynnöstä molemmin puolin pergolan sisäänkäyntiin. Isoissa keramiikkaruukuissa se pysyy hyvin pystyssä ja kasvaa kesän mittaan pergolan kattoon kiemurtelemaan. Vettä sille saa kyllä kantaa ahkerasti.
    Taidan viikonloppuna siirtää osan kelloköynnöksistä isompiin purkkeihin. Säästän kaiken kokoisia ostotaimien mukana tulleita purkkeja näihin esikasvatushommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kelloköynnös on ronskilla kasvutavallaan jopa helpoimmasta päästä, kunhan sen saa itämään. Siinä oli ensimmäisenä vuonna ongelmia.
      Varmaan muistat, miten kesällä 2019 kelloköynnösobeliskit kaatuivat yhtä mittaa tuulisella ilmalla (tuulia on riittänyt), silloin en uskaltanut poistaa muovista suojaruukkua ja painopiste jäi liian ylös, vaikka sijoitin muoviruukun ulkoruukkuun. Latvuksen massa on painava kuten sanoit. Tämä tapa oli toimiva ja suurempi multatila helpotti osaltaan kastelua.

      Pergolassa kelloköynnös toimii aivan varmasti ihanteellisesti - mistähän nappaisin pergolan?
      Minusta on ollut hyödyllistä tehdä ruukun vaihto melko ajoissa, jos vain löytää tilat ruukuille ikkunoilta. Köynnöksen kasvu vauhdittuu jo sisällä, kun se saa riittävän kasvualustan.
      Minäkin säästän kaikenlaiset taimien mukana tulevat ruukut, niiden uusiokäyttö on järkevää.

      Poista
  6. Vau! Kerrassaan ihana tuo kaari! Ihan pakko saada itselleni johonkin uusi köynnöskaari ja siihen kelloköynnökset.
    Olipa kiva kun vinkistä oli apua. Kätevää eikö ;)
    Minäkin muuten testasin tuota osan latvomista joku vuosi ja tulin samaan tulokseen kuin sinä, eli ei tarvitse latvoa, haarottuu hyvin ilmankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo köynnöskaari oli omiaan kelloköynnökselle - tai sitten Betweenin mainitsema pergola. Minäkin toivon saavani kelloköynnöksille uuden kaaren arboretumiin, saisi sinne runsautta, puiden kasvu vie valitettavasti aikaa.

      Vinkkisi oli kerrassaan erinomainen, muistin aina sinua lämmöllä, kun kiinnitin harson palan suojaksi. Kun leikkasi sopivankokoisen palan hallaharsosta, niin se oli kuin hellemekko köynnöksellä. Välillä kiinnitin pyykkipojilla harson suojaamaan vain paahteista puolta eli karaistusta saattoi lisätä, kun köynnös alkoi oppia tuuleen ja aurinkoon. Tosi kätevää!
      Latvominen siirtää kukinnan alkua, joten turhaan sitä ei kannata tehdä.

      Poista
  7. Sullon kyllä ihan räävyttömät kelloköynnökset! Niin mahtavan suuret ja komiat! Jos kans laittaas monta isoompahan pöttihin, ku niitä kerranki o. Viäläku tulis kasteltua ja lannootettuaki kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla riittää tänä vuonna köynnöksiä, vaikka millä tavalla laitettuna :-D.
      Kastelua ja lannoitusta kun ei unohda, niin pitäisi onnistua. En minäkään mitään muita taikoja näille tehnyt, kuin kirjoittamani asiat.
      Hienot saat varmasti!

      Poista
  8. Kiitos havainnollistavista kuvista ja tästä omakohtaiseen kokemukseen perustustavasta tarinasta. Loistava tietopläjäys, kiitos.
    Minä en ole rohjennut vielä koskaan kelloköynnöstä kasvattaa kun olen aina ajatellut, ettei se minulta onnistu millään. Vieläköhän se ehtisi jos saisin huomenna siemenet multaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikein iloinen, jos koosteesta oli sinulle hyötyä ja ehkä jollekin toisellekin. Itse etsin kovasti tietoja, kun ekaa kertaa kasvatin kelloköynnöksiä. Silloin huomasin, että kaikkea ei pidä suoraan siirtää pureskelematta itselle, sillä paljon vaikuttaa, mihin paikkaa ajattelee kelloköynnöksensä laittaa kasvamaan.
      Tuulisuus oli yksi sellainen ... eli tuulensuojassa voi käyttää muoviruukkuja, mutta ne eivät lainkaan toimineet kasvihuoneen edessä, vaikka hankin melko kookkaat tasapohjaiset muoviruukut.
      Varmasti saisit kelloköynnökset onnistumaan, en epäile lainkaan. Joskus itäminen voi olla haastavaa, en tiedä onko joku erä välillä huonosti itävää? Minulle on käynyt jonkun pussin kanssa niin , ettei ole noussut kuin yski koukku ja seuraavasta pussista itävät kaikki - ja samalla tavalla lämmössä olen kylvänyt. Liottamisesta on eriäviä mielipiteitä, mutta minä olen liottanut siemeniä jonkun aikaa (tunnin verran) ja hellästi poistanut siemen pinnalla olevaa limaa. Tämä on tehtävä hellävaroen, ettei kuori hajoa.
      Varmaan saat vieläkin köynnökset iloksesi, tosin kukkia ei ehkä ehdi tulla - tietysti kesän säätkin vaikuttavat).

      Poista
  9. Talletin tämän postauksen tiedonjyväset huolella muistiini, jotta osaisin hoivata kolmea kelloköynnösvauveliani mahdollisimman hyvin. Tavoittelen tuota viimeisen kuvan näkymää varjokujan porttiin ja aidan ylle. Portin luona on aurinkoinen ja mahdollisesti myös tuulinen kohta, vaikka talo antaakin suojaa pohjoisen ja idän suunnasta puhkuville puhureille. Pitää siis muistaa huolellinen karaisu ja maahan istutuksen jälkeen vielä harsolla suojaaminen, etteivät taimet kärähdä.
    Osaatko sanoa, kuinka paljon yhtä maahan istutettavan kelloköynnöksen tainta kohti kannattaisi laittaa kanankakkaa mullan sekaan? Parannan kasvualustaa vielä ainakin puutarhakompostilla, ehkä myös keittiökompostilla, sillä juuri siinä kohdassa on aika köykäisenpuoleista multaa. Olen ollut aika huonomuistinen yleensä kastelulannoitteen antamisessa, joten pitää varmistaa edes jonkunlainen lannoitus kanankakalla. Ja tuo tarpeeksi isoon ruukkuun istutus esikasvatusvaiheessa pitää myös ehdottomasti muistaa. Vielä ei tosin ole kiire minun taimillani kun vasta pääsivät omiin pikkuruukkuihinsa.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmistin tuon köynnöskaaren ympäristön syksyllä 2019 kärhöille - siis molemmin puolin kaarta. Istutin kärhöt kaaren 'sisäreunalle' ja kelloköynnökset istutin kaaren ulkoreunalle, kun luulin, ettei kärhöjä nouse lainkaan talven jäljiltä. Tässä vastaus kysymykseen :), uskoakseni kelloköynnöksen juuret löysivät kärhöjen apajat. Syvällä oli luujauhoa ja muutenkin kärhöille tehty varastolannoite, kasvualustan paransin kompostilla muhevaksi. Yritin antaa kelloköynnöksille sen vuoksi lannoitevettä, etteivät ahnehtisi kaikkia kärhöille laitettuja herkkuja.
      Joten jos jaksat tehdä kelloköynnösten kuopat vähän kärhön istutusta mukaillen (siinähän sinä olet asiantuntija), niin hyvin menee. Onneksi yksivuotinen varmaan pärjää kärhöä matalammassakin kuopassa. Toisaalta jos teet työt valmiiksi, voit aina laittaa kärhön oheen tai myöhemmin alueelle kasvamaan ;).
      Jos kelloköynnökset pärjäsivät minulla mainitsemissani paikoissa, niin tuulien suhteet testaus on tehty perusteellisesti. Nuo mainitut asiat kun ottaa huomioon karaisussa ja istutuksessa niin ongelmia ei varmaankaan tule.
      Minusta tuo sinun suunnitelmasi kuulostaa erinomaiselta.
      Kiitos ja samoin sinulle!

      Poista
  10. Kiitos vinkeistä! Minä olen kasvattanut kelloköynnöstä kerran tätä vuotta ennen ja ne aloittivat kukkimisen aika myöhään. Mutta kastelin ja lannoitin huonosti.
    Tänä vuonna niitä kasvaa muutama, yritän hoitaa paremmin:)

    VastaaPoista