perjantai 5. heinäkuuta 2024

PUUTARHAYHDISTYS VIERAILULLA

 

Mustialanruusu 'Minette'



Eilen illalla meillä oli Mikkelin puutarhayhdistyksen puutarhavierailu. Olen itsekin jäsen tässä meitä lähimpänä olevassa puutarhayhdistyksessä. Heidän edellisestä vierailusta taitaa olla kolme vuotta.

Puutarhayhdistykset järjestävät paljon mielenkiintoista ohjelmaa mm. luentoja ja retkiä erilaisiin puutarhakohteisiin, joten toimintaa voi suositella. Kuvan Minette ruusu kiittäköön kaikkia eilen meillä vierailleita - oli hienoa, että mukana oli myös monta ensivisiitillä.



On aina kivaa tavata muita, jotka jakavat saman kiinnostuksen puutarhaan. Lopuksi juotiin kahvit /tee  huvimajan alueella. Tarhakellokärhö 'Aljonushka' kukkii köynnöstuessa.

Arboretumin alue oli muuttunut eniten edellisen vierailun jälkeen ja käydään siellä pienellä pyörähdyksellä.



Joltain osin alkaa olla jo hieman rehevämpää, vaikka puhutaankin hyvin nuoresta puulajipuistosta. Kuten eilinen vieras totesi, on kivaa, että alueella on myös tummempia pensaita tuomassa kontrastia vihreään. Tämä kuvan purppuraheisiangervo on 'Tiny Wine'.



Kuvan oikeassa kulmassa on tummalehtinen mustaselja 'Black Lace', se kärsi hieman viime talven kovista pakkasista ja jouduin leikkaamaan korkeimmat oksat pois, mutta onneksi pensas on hengissä ja elinvoimainen. Vasemmalla näkyvä puu on punasaarni, se on istutettu 2021 ja näyttää jo ihan puulta. Takana pergolan luona on vuonna 2022 istutettu sateenvarjojalava.



Olen iloinen, että tänä kesänä 'Early Sensation' syyshortensiat aikovat kukkia ihan runsaasti. Istutin nämä pensaat syksyllä 2021 ja niillä meni jonkun aikaa kotiutumiseen. Ehkä myös viime vuonna niille lisätty biohiilellä täydennetty komposti on tuottanut intoa kasvuun. 

Keskustelimme eilen vieraiden kanssa tavastani lisätä pussista biohiiltä kuivikkeen kanssa lämpökompostoriin. 




Vihdoin kukkiva aidanne alkaa edistyä toivottuun suuntaan arboretumin pohjoisreunassa. Tosin monivuotiset köynnökset eivät ole vielä värittäneet raudoitusverkkoa vihreäksi, mutta onneksi köynnökset näyttävät nyt olevan paremmassa kasvussa kuin viime vuonna. Laitoin näillekin biohiilikompostia, koska paikka on aika kuiva ja vähän karu kasvualustaltaan. Täytyy lisätä kompostia tänäkin vuonna.



Tällä alueella kukkii runsaasti pinkkinä kartanonruusu 'Pikkala' ja sen vieressä sammalruusu Tertinkartano, nämä istutin kesällä 2022. Takana valkoisena kukkii ihana mantsuriankärhö.



Vielä tänne mahtuu kasveja, mutta onneksi tämä arboretumin puoli, mistä aloitimme istutusalueiden muokkauksen 2020, alkaa näyttää jo ihan kivalta. Keskellä näkyvä ruusu on 'Sointu' tarhakurtturuusu.

Onneksi kuivuuteen tuli hieman helpotusta tällä viikolla. Keskiviikkona satoi n. 10 mm ja viime yönä sekä tänä aamuna sadetta saatiin yhteensä 5 mm. Tämä ei suinkaan riitä, mutta on ehdottomasti todella tarpeen. Monet viime viikkojen ennustetut sadepilvet purjehtivat meidän ohi luovuttamatta yhtään pisaraa ja lämpöä on riittänyt helteiksi asti.


maanantai 1. heinäkuuta 2024

TUOKSUHERNEET KUKKIVAT

 



Tänä vuonna esikasvatin kolmea erilaista tuoksuhernettä. Kaikki kukkivat, tosin näyttäisi siltä, että seassa on muitakin lajeja, ehkä joku viime vuoden tuoksuherneistä on jättänyt siemeniä multaan.



Kasvatin valkoisia ’Royal White’ tuoksuherneitä, näiden taimia istutin kahteen eri laatikkoon keittiöpuutarhassa. Lisäksi tuoksuherneillä on kavereina laatikossa kosmoskukkia ja tsinnioita sekä muutama peruna, jotka on jo syöty. Perunat saa kattilaan jo ennen kuin kukat ovat parhaimmillaan.



Lisäksi kasvatin ’Wiltshire Ripple’ tuoksuherneitä ... 



... ja punaisia ’Windsor’ tuoksuherneitä. Tässä on istutettuna näitä molempia, mutta selvästi jotain muitakin erilaisia tuoksuherneitä on kukkien joukossa.



Nämä kasvavat kasvihuoneen toisella puolella keittiöpuutarhan suuressa laatikossa. Vieruskavereinna on 'Dara' koristeporkkanoita ja toisessa päässä punajuuria.



Kivipenkin kukkaloisto on vasta alkamassa, vaikka esikasvatetut tsinniat ovat kukkineet jo jonkun aikaa.



Tuoksuherneitä täytyy kyllä kasvattaa joka vuosi.



Hyvää alkanutta viikkoa teille kaikille!