keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

TARKASTETAAN TAIMET




Aurinko paistaa aivan ihanasti myös taimipöydälle. Tässä esittäytyvät 'Vilma' pensastomaatit.




Sammutin kuvia varten kasvivalot, mutta silti on haaste saada taimet näkyviin ilman ylivalotusta. En ryhtynyt laittamaan säleverhoja auringon eteen. Joka tapauksessa 'Vilmat' ovat oikein mukavan tummanvihreitä.



Otin yhden taimen pohjoispuolen ikkunan eteen lähemmin tarkasteltavaksi. Siemenen kylvin 23.1. ja tässä vaiheessa taimi on varsin terhakka. Kuvassa näkyvä ruukku on 10x10x10 cm:n uusiokäytössä oleva perennaruukku. Annan taimille veteen sekoitettavaa mineraalilannoitetta purkin ohjeen mukaisesti, jotta varmistan taimille riittävät ravinteet. Taimivalot olen ohjelmoinut syttymään ja sammumaan ajastimella. Taimihuoneen lämpötila on noin 19 astetta, päivällä auringon lämmittäessä vähän enemmän.

Pitää seurata, missä vaiheessa maaliskuuta on aika istuttaa taimet suurempiin purkkeihin.



Paprikat ovat nyt lisänneet kasvuvauhtia. Tämäkin kuva on otettu liiallisessa auringon valossa.




Pärjään hyvin neljällä paprikalla, niistäkin taitaa joutaa joku lapsille. Ainakin aikaisempina vuosina kaksi 'Olly' paprikaa ovat tuottaneet niin paljon satoa, että sai todella keksiä niille käyttöä. Nyt on kokeiltavana myös suippopaprika 'Thor'.




Nämä etualan pikkuiset taimet ovat 'Dara' koristeporkkanoita. Laskin tänään 'Daran' taimia olevan ainakin 97 kpl. Niistä riittää keittiöpuutarhan lisäksi arboretumiin mukavia alueita. Pussin kyljessä luki, että siemeniä on 50 kpl, en kylvänyt pussia kokonaan ja taimia on lähes 100. Hauskaa :D.



Keijunmekko aloittaa aina hyvin hitaasti, mutta nyt taitaa tämänkin kasvu edistyä. Mutta kokoero on aika huomattava kuvan oikeassa reunassa olevan keijunmekon ja vasemmalla osittain näkyvän kelloköynnöksen välillä. Keijunmekot on kylvetty 17.1. ja kelloköynnökset 25.1.




Kelloköynnöksiä joutuu jo varovaisesti kääntämään alaspäin tuen ympärille, jotta köynnökset eivät sotkeutuisi niin paljon toisiinsa.



Taitaa olla kohta aika vaihtaa myös kelloköynnökset suurempiin ruukkuihin. Nekin kasvavat samanlaisissa perennaruukuissa kuin tomaatit. Suosittelen säästämään tällaiset hyvät vahvat taimiruukut, jos niitä tulee perennoja ostaessa. Minulla nämä ovat olleet käytössä jo monta vuotta ja toimivat hyvin edelleen. 



Aamulla oli pakkasta vähän yli -15 astetta. Joka paikassa on hyvä hankikanto ja teimme Rillan kanssa pitkän lenkin jäällä. Puutarhassakin oli helppo tarkistaa verkot ja varjostuskankaat, kun joka paikassa pääsee kävelemään vaivattomasti.

Teen valtaosan maaliskuun kylvöistä vasta ensi viikolla, mutta muutama runkotomaatin siemen on kylvetty 3.3. pieneksi verrokkiryhmäksi. Aurinkoa on luvassa tulevinakin päivinä, nautitaan siitä!


18 kommenttia:

  1. Komeita taimia kuten sinulla aina. Minulla varsinaiset kylvöt saavat vielä ainakin hetken odottaa.
    Täällä meilläkin on ollut hyvin aurinkoinen viikon alku. Minäkin ulkoilin ja kävin tänään tekemässä tunnin kestävän hiihtolenkin lähipelloilla. Yöpakkasen ansiosta oli hyvä hankikanto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On järkevää ajoittaa kylvöt oman tilanteen ja kasvatusmahdollisuuksien mukaan.
      Aurinko tuntuu niin mukavalta ja hiihtäminen on hyvä liikuntamuoto. Kiva, että aurinkoa on luvassa muinakin päivinä.

      Poista
  2. Sinulla on todella vahvat tomaatit. Taitaa olla täydelliset olosuhteet, valoa ja lämpöä juuri sopivassa suhteessa. Noita taimia kannattaa jo katsastellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelen itsekin, että olosuhteet ovat lähes täydelliset esikasvatuksiin. Etelänpuolen huoneissa on isot ikkunat ja kasvivalot täydentävät. On myös hyvä, että huoneen lämpötilan voi pitää viileämpänä kuin yleensä ja vanhan talon huoneilma on myös kasveille mieleinen.

      Poista
  3. Taimesi ovat kauniita ja vankkoja jo nyt. Ei epäilystäkään, etteikö ne aikanaan tuottaisi runsaasti satoa. Taimien kuvaaminen on minusta hankalaa, kun kohde on usein pieni ja valoakin liian vähän tai vääränlaista. Kyllä niitä kannattaa silti kuvata, ihan jo dokumentoinnin vuoksi.
    Koulin viikonloppuna hentoista keijunmekkoa ja meinasin repiä hiukset päästäni. Sormet ovat liian suuret ja pinsetillä tekee vahinkoa. Niinpä koulin niitä ryppäänä. Viime keväänä sain hyviä taimia erottelematta pikkuisia liikaa toisistaan. Kelloköynnös on kyllä melkoinen hormonihirviö kasvutavassaan. Harva kasvi on yhtä nopea ja rehevä.
    Meillä ei kovin paljon paprikoita syödä sellaisenaan. Muutama kesä sitten keksin tehdä itse kasvatetuista paprikoista etikkasäilykettä. Siitä tuli tosi hyvää ja kaikki syötiin. Se on hyvä syy kasvattaa paprikaa enemmänkin.
    Käytän noita samanlaisia perennapurkkeja. Niitä on vuosien mittaan kertynyt runsaasti. Ovat kestäviä ja monipuolisia, myös hyvän kokoisia ja -mallisia. Pesen ja käytän ja pesen. En ole kovin ihastunut muoviin, mutta fiksumpaa käyttää jo olemassa olevaa muovia kuin ostaa uusia materiaaleja, oli ne sitten muovia tai jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen taimen kuvaaminen kirkkaassa valossa on aika hankalaa, en tahdo saada tarkennusta onnistumaan millään. Mutta kuten sanoit, kuvista on päiväkirjan kaltaista hyötyä, kun vertaa edellisiin vuosiin ja toisaalta miettii, mihin aikaan kylvää mitäkin.
      Keijunmekot ovat melkoisia rihmoja alkuun, onneksi onnistuit kertomallasi tavalla, hyvin varmaan onnistuu kasvu. Hormonihirviö tosiaan :D.
      Minä käytin paprikaa tuorekäytön lisäksi ruoanlaitossa, mutta pikkelöintiä voisi myös kokeilla.
      Minustakin on fiksua säästää hyvät ja hyvänmalliset perennapurkit uusiokäyttöön. Ne on kuitenkin jo tuotettu valmiiksi, niin käytetään sitten kunnolla käyttöiän loppuun saakka.

      Poista
  4. Ihania taimia! Ja niin kiva näkymä taimiston ikkunasta <3
    Huiuh, teillä oli kylmä yö! Täällä oli mittarin alin –6. Sekin tuntui paljolta :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimisto ;). Kieltämättä on kiva katsella ulos yläkerran ikkunoista, vaikka lunta on toki vähän liikaa - kevään joutuminen olisi jo toiveena. Ehkä tämä oli viimeinen näin kylmä yö (toivottavasti), päivällä lämpötila nousi plussan puolelle.

      Poista
  5. Onpa todella topakoita tomaatin taimia!
    Kylläpä siellä kovat yöpakkaset vielä, täällä on enää ollut jotain 5-6 asteen pakkasia yöllä ja päivisin selvästi plussan puolella.
    Olen saanut hyvin hillittyä itseni kylvöjen suhteen, persiljan ainoastaa olen vasta kylvänyt.
    Parin viikon kuluttua ajattelin aloitella, muutaman tomaatin ja jotain kukkia.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikein iloinen näistä taimista. Yllätyin kyllä aamulla, kun mittariin katsoin. Tuskin jatkossa enää on näin kovia yöpakkasia. Hyvin ehtii vielä kylvöt parin viikon päästä, olen vain malttamaton aikaisen sadon tavoittelussa :).

      Poista
  6. Taas upeita taimia sinulla. Oho, tulipa paljon koristeporkkanaa, ne onkin kivoja täytekasveja minun mielestäni. Minä koulin eilen orvokit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suunnitellut ihan näin montaa koristeporkkanaa, mutta ne ovat niin kauniita, että kasvatan kaikki. Eiköhän tilaa jotenkin järjesty. Tänä vuonna minä jätin orvokit kylvämättä, ehkä kadun sitä vielä.

      Poista
  7. Kivipellon Saila3/08/2024

    Onpa komeat taimet sinulla, aikainen sato siis tulossa! Olen myös himmaillut ihan tarkoituksella, paprikat ja purjot on kylvetty, viikonloppuna kylvän microdwarfit ja hiukan myöhemmin muut tomaatit. Onpa teillä ollut pakkasta, täälläkin hyvät hankikantokelit. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensastomaattien kanssa pysyn ottamaan varhaisen aloituksen, niiden kasvutapa onneksi sallii sen. Maaliskuussa esikasvatusten tahti kiihtyy monessa taloudessa :). Kiitos, mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  8. Komeita taimia taas! Hyvä itämisprosentti koristeporkkanoilla. Joskus sattuu mukavasti ylimääräisiä siemeniä pussiin ja saa samalla hinnalla reilusti extraa. Vanhat perennaruukut ovat käytössä täälläkin. Turha niitä on roskiin viskata yhden käytön jälkeen, kun kestävät kuitenkin vuodesta toiseen. Niitä on paljon helpompi käsitelläkin kuin turveruukkuja tai sanomalehdestä väännettyjä potteja.
    Oletko kokeillut napsia kelloköynnöksistä tarttumakärhiä pois? Leikkasin omilta taimiltani viime keväänä kaikki muut kärhet paitsi ne, jotka suuntautuivat sopivasti tukikeppiä kohti ja kylläpä elämä niiden kanssa helpottui silloin. Muuten se ei vaikuttanut kelloköynnösten pituuskasvuun millään lailla.
    Täällä vielä himmaillaan vähän noiden kylvöjen kanssa ja nautitaan kantavista hangista. Ihan noin kovaa pakkasta ei ole meillä ollut, mutta eipä kyllä aurinkoisia päiviäkään. Ei edisty kevät lainkaan. Pitää olla kyllä tyytyväinen siihen, että takapakkiakaan ei ole tullut.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin kokeilla tuota ehdottamaasi niksiä, jos kelloköynnökset alkavat kovasti sotkeutua. Turveruukut ovat minusta niin hankalia (kerran kokeiltu), että niitä en enää käytä missään tapauksessa; mullan kosteuden säilyminen turveruukussa on todellista säätöä.
      Minäkin teen kylvöjä erissä, niin että patterin päällä ei tule ruuhkaa. Melkein kaikki lajit itävät patterin yläpuolella olevan ritilän päällä ja siihen ei mahdu kerralla kovin montaa laatikkoa.
      Kevät tuntuu kyllä jämähtäneen hitaaseen edistymiseen. Kiitos, samoin sinulle!

      Poista