torstai 3. helmikuuta 2022

LISÄÄ SIEMENIÄ MULTAAN



Kelloköynnökset ovat kasvaneet iloisesti yläkerrassa kasvilamppujen alla.




Paprika 'Olly' on huomattavasti pienempi, vaikka on kylvetty samana päivänä. Toinen paprikan taimi ei näy kuvassa.







Koulin jo viisi keijunmekkoa omiin purkkeihinsa, jotta sain kylvöastian käytettäväksi seuraaville siemenille.  Nämä keijunmekon sirkkalehdet vasta pieniä ovat, myös viime vuonna alku oli hidas, mutta kyllä taimista tuli kauniisti kukkivia köynnöksiä. Toivottavasti niin tapahtuu tänäkin vuonna.




Kelloköynnöksiä on kasvamassa 12 kpl.


Helmikuun ensimmäiset kylvöt

2.2.2022 jatkoin kylvöjä. Aikaisempien vuosien tapaan esikasvatan muutaman pensastomaatin jo helmikuussa, jotta saisin aikaista satoa.  ’Vilma’ pensastomaatin siemeniä kylvän jo kolmatta vuotta samasta siemenpussista, joten itävyys ei tietysti ole ihan varmaa. Lisäksi kylvin viime vuonna ylimääräiseksi jääneitä ’Romello’ F1 luumutomaatin siemeniä. Romello on noin 50 cm korkea pensaslajike (toisin minulla kasvoi kyllä viime vuonna korkeammaksi). 

Pensaslajikkeita uskallan laittaa jo näin aikaisin, sillä niiden kanssa pärjään sisällä siihen asti, kun saan ne kasvihuoneeseen. Toki hyvä kasvivalot ovat tarpeen ainakin koko helmikuun ajan. Rungollisena kasvavat tomaatit kylvän vasta myöhemmin.




2.2.2022 kylvin myös sarviorvokki F1 ’Sorbet XP Pink Wing’ siemeniä. Saapa nähdä, tuleeko taimia vai ei. Mikäli saan piskuisista siemenistä aikaan taimia, ne ovat periaatteessa monivuotisia, mutta saattavat toki jäädä vain yhden kesän iloksi. Olen huomannut, että sarviorvokit eivät aina talvehdi kovin hyvin.

 ”Tiiviit ja tuuheat taimet ovat tulvillaan ihania, pieniä kukkia. Tasainen kasvutapa. Valkoisilla kukilla on vaalean laventelinpunaiset siivet, keltainen silmä ja laventelinsiniset ripset.” Myyntitekstissä ollut kuvaus houkutti kokeilemaan tämän orvokin kasvatusta :).

Päätin kasvattaa uudelleen myös ’Leichtlinii’ tarharistikkiä. Pari vuotta sitten onnistuin tämän tarharistikin kasvatuksessa. Taimet selvisivät talvesta ja kukkivat nätisti viime kesänä. Minulla on niin paljon paikkoja maanpeitekasveille, että yritän saada siemenestä lisää taimia ja annan noiden maahan istutettujen vielä pulskistua ja levitä ympäristöönsä.




Palloesikkoja yritän ensimmäistä kertaa kasvattaa siemenestä, mahtaako olla helppoa vai vaikeaa? Ihan mahdottoman pieniä siemeniä nämäkin. Onko sinun kokemuksesi mukaan palloesikko tarvinnut kylmäkäsittelyn, ohjeissa ei mainittu siitä asiasta mitään. Ymmärtääkseni osa esikoista tarvitsee itääkseen kylmäkäsittelyn.




3.2. oli vuorossa ’Magnus’ punahattujen kylvö. Punahatun siemenet ovat helpompia käsitellä, kuvan alareunassa näkyy kolme simentä. 

Minulla kasvaa punahattuja perennapenkeissä, mutta niitä mahtuu ehdottomasti lisää. Viime vuonna siemenestä kasvatetut ’Green Twister’ punahatut eivät kukkineet kesällä 2021, mutta ehkä tänä kesänä ilahduttavat kukkimalla.




Taimien uusi tuore vihreys ihastuttaa niin, etten malta jättää näitä kuvia laittamatta.

Tänään on ollut kirpakka pakkanen (aamulla -20 astetta), mutta auringon paiste oli huikean ihana. Hyvää loppuviikkoa teille kaikille!




22 kommenttia:

  1. Hyytävät pakkaset nyt on, mutta toisaalta päivät ovat olleet kauniit.
    Ihanan paljon sinulla jo kaikkea kasvamassa! Olen joskus yrittänyt kylvää esikoita, lähinnä jauhoesikkoa, jota haluaisin, mutta mitään ei itänyt. Tai ehkä iti, mutta kuoli kuivuuteen sillä aikaa, kun olin poissa. Joskus on vähän vaikea tietää ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kanssasi oppii koko ajan uutta, nyt täytyy tutustua jauhoesikkoon (en ole koskaan kuullutkaan tästä lajista).
      Kylvöjen kanssa saa olla niin tarkkana, etteivät ole liian märkiä tai kuivia - minäkin tapoin aikoinaan orastavat idut, kun ennen viikonloppumatkaa kastelin ne varmuuden vuoksi liiallisesti ja hukkuivathan ne mokomat.

      Poista
  2. No nyt on komeat kelloköynnökset. Omani eivät ole vielä edes itäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän kelloköynnöksillä ole vielä kiire. Halusin testata vanhat kelloköynnöksen siemenpussit ensin, jos eivät olisi itäneet, olisin ehtinyt hankkia uudet siemenet ja tehdä vielä kylvöt. No, nämä itivät ihan hyvin ja nyt ollaan ajoissa liikkellä.

      Poista
  3. Sormet kyllä syyhyävät jo päästä laajemminkin kylvämään siemeniä, kun katsoo näitä sinun hyvinvoivia taimia. Eilen kävin läpi tomaatin siementen varastoa. Postauksestasi innostuneena taidankin kylvää muutamia pensastomaatteja aikaistamaan satoa, kuten sinä teit. Kiitos hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varhainen sato on kiva juttu, joten kannattaa kokeilla - ainakin jos mahtuu kasvattamaan taimia ikkunoiden edessä isommissa purkeissa huhtikuun aikana. Olen parin edellisen vuoden aikana päässyt syömään tomaatteja juhannusviikolla näistä helmikuun alussa kylvetyistä.

      Poista
  4. Hienot taimenalut. 👍👍😊

    VastaaPoista
  5. Siellä on jo kelloköynnökset ja paprikat pitkällä kasvussaan. Kylvö- ja taimipuuhat ovat tavattoman koukuttavia näin alkuvuodesta, loppukeväästä taimien kanssa meinaa olla vähän kiipelissä, jos tuleekin oikein kylmä kevät. Silti sitä ei halua ennakoida kylvöinnostuksen keskellä. Ainahan on mahdollista, että tuleekin aikainen ja lämmin kevät :D
    Minun kelloköynnöksistäni ensimmäinen ilmestyi mullan pintaan toissapäivänä ja eilen punertavia "koukkuja" pilkisteli jo monta. Tänään aamulla löysin myös ensimmäisen paprikan taimen. Pitää viritellä kasvivalo pienille kun ei tuota aurinkoa taida tänään näkyä. Juuri nyt tuiskuttaa lunta ja kovin pilviseltä näyttävät ennusteiden mukaan lähipäivätkin. Tyypillinen helmikuun sää siis.
    Kylvin muutama vuosi sitten palloesikkoja ja taisinpa kylmäkäsitellä siemenet. Muutama taimi niistä tuli mutta nekin kuolivat seuraavana talvena kun sattui leuto ja vetinen jäätalvi kohdalle. Muistiin laittamani ohjeen mukaan palloesikot voisi kylvää ihan normaalisti ja jos eivät idä kuukaudessa, ne laitetaan kylmäkäsittelyyn vähintään kuukaudeksi. Ehdit siis aivan hyvin vielä viedä kylvöksesi ulos saamaan kylmäkäsittelyä, jos eivät ala sisällä itää sitä ennen. Teilläkään tuskin ulkona on vielä maaliskuussa kovin kesäiset lämpötilat :D Minulla on nyt himalajanesikkokylvös sisällä kokeilemassa itämistä. Toinen purkki on ollut tammikuun alusta saakka hangessa. Vaihdan purkkien paikkaa maaliskuun alkupuolella, jos sisällä ollut ei ala itää sitä ennen. Toivottavasti saamme kumpikin paljon pikkuisia esikkovauvoja.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuit oikeaan, loppukeväällä on välillä melkoinen tungos ja työläys kouluttamisen kanssa, nyt siihen ei haluaisi uhrata ajatustakaan.
      Hyvinhän sinulla on pullat uunissa kelloköynnösten ja paprikan kanssa.
      Tuo ohjeesi esikoille kuulosti tutulta, olen sen varmaan lukenut jonkun esikon kohdalla. Täytyy toimia noin, mikäli ei ala itämistä tapahtua. Himalajanesikko on ihana, toivottavasti onnistut saamaan taimia! Ja minä myös, esikkovauvoille olisi paikkoja vaikka millä mitalla.
      Kiitos samoin sinulle- ihan mahdoton pyry on taas!

      Poista
  6. Oi, miten ihanaa! Minulla taitaa kylvöhommat jäädä tänä keväänä vähäiseksi kun on muuta ohjelmaa ja oppimista niin paljon.
    Olen joskus löytänyt tälläisen sivuston siementen kylvöön. Sivusto on Seed germination database. Siitä on ollut apua.
    https://tomclothier.hort.net/page02.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma ajankäyttö on järkevää miettiä tarkoituksenmukaisesti, sinulla on ihan varmasti opintojen kanssa puuhaa! Kiitos tuosta vinkistä, täytyy käydä opiskelemassa :).
      Kiitos Pirjo!

      Poista
  7. Toissavuonna kylvin palloesikon siemeniä ja muistaakseni en tehnyt niille kylmäkäsittelyä. Hyvin itivät ja sain monta uutta taimea. Samoin loistoesikot itivät loisteliaan hyvin, olin hukkua taimiin. Tänä vuonna kokeilen tuota samaa, laitan pari pensastomaattia jo helmikuussa kasvamaan ja kokeilen kuinka aikaisin ne saa kasvihuoneeseen. Pensastomaatti on helppo suojata jos tulee hallaa tai vaikka kantaa sisälle kun kasvatan ne ämpäreissä kasvihuoneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksien jakamisesta sekä palloesikon että loistoesikon suhteen. Olisipa kiva saada monta uutta taimea! Pitäisikin katsoa, löydänko kaupasta loistoesikon siemeniä.
      Toivottavasti me molemmat onnistuimme pensastomaattien kanssa, toivoa antaa, että tämä tapa on tuottanut myönteisen tuloksen jo kahtena vuonna.

      Poista
  8. Siellähän ollaan jo hyvässä kasvatusvauhdissa! Täällä vasta suunnitellaan:)
    Kerran olen kasvattanut palloesikkoja siemenistä, ja silloin kylmäkäsittelin ja aika monta kasvia sain kukkapenkkiin asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin kokemuksistasi palloesikon kanssa, saas nähdä, miten onnistun.
      Sinulla on vielä hyvin aikaa suunnitella, kasvukausihan on vielä hyvin alussa.

      Poista
  9. Virkeät kelloköynnökset jo sinulla. Ajoissa on varmasti hyvä aloitella että ehtivät kukkiakin. Kerran olen kokeillut ja olin kylvöissäni silloin turhan hidas kun ensimmäiset kukat aukesivat varmaan lokakuussa juuri ennen ensimmäisiä pakkasöitä. Toivotaan hyvää itämisprosenttia lopuillekin kylvöillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnöksen vihreä lehdistökin on kaunis ja silläkin on oma itseisarvonsa, mutta toki aikainen kukinta on ihana lisä.
      Kiitos!

      Poista
  10. Minä olen kasvattanut palloesikkoa ilman kylmäkäsittelyä ja itivät todella hyvin. Olen myös suoraan kylvänyt tai ravistellut siemenet emojen ympärille ja nytkin on kymmenittäin uusia alkuja. Ajattelin ostaa punaisen ja valkoisen että saisin siemeniä lisäykseen mutta ne ajattelin myös kylvää suoraan sitten maahan aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä ilahdutavasta kommentistasi. Itse asiassa nyt näyttää näkyvän hyvin, hyvin pieniä heinämäisiä alkuja, joten jospa saan palloesikon taimia!
      Kätevää ravistella emokasveista siemeniä taimien ympärille, pitää muistaa tämäkin keväällä palloesikoiden kukkimisen jälkeen.
      Kiitos!

      Poista