keskiviikko 25. tammikuuta 2023

KELLOKÖYNNÖSTEN JA KEIJUNMEKKOJEN KASVATUS MIELESSÄ

 


Ajattelin tänäkin vuonna kasvattaa itse kelloköynnöksiä ja keijunmekkoja, nämä molemmat ovat yksivuotisia köynnöksiä ja sopivat hyvin pihapiiriä kaunistamaan. Yllä oleva kuva on otettu viime kesänä. Talon länsipäädyn ruukkuryhmässä kasvoi yksi kelloköynnös obeliskiin tuettuna ja keijunmekkoja pienten kehikkojen tukemana.



Viime vuonna keijunmekot onnistuivat hyvin ja kukkivat runsaasti pakkasiin asti. Itse asiassa huomasin, että ne eivät syksyllä olleet kovin arkoja ensimmäisiin pakkasen puraisuihin, vai mahtoiko kyseinen kohta olla niille sopivan suojainen?

Laitoin tänä vuonna keijunmekon siemenet itämään 13.1, mutta mitään eloa ei ole vielä näkynyt. Saa nähdä, tuliko täysi huti, vai vieläkö joku siemen lähtisi kasvamaan. Keijunmekko on kyllä hidas, mutta odotin jo jotain elonmerkejä näkyväksi.

3.5.2022



Viime vuonna laitoin kelloköynnökset itämään turhan aikaisin eli 10.1, koska epäilin, ettei vanha siemenpussi sisältäisi itäviä siemeniä. No, lähes kaikki taisivat lähteä kasvamaan ja minulla oli melkoinen viidakko kelloköynnöksiä huhti-toukokuun taitteessa. Osan taimista sain vietyä verannalle päivisin karaistumaan, mutta tämä kuvassa näkyvä joukko kasvoi kiinni ikkunanpieliin ja kattoon, koska kaikki kasvualustat eivät olleet valmiina heti toukokuun alussa, eivätkä nämä hujopit pysyneet pystyssä tuulisella verannalla.

7.3.2022



Ajattelin tänään kylvää muutaman avattuun pussiin jääneen siemenen. Jos siemenet eivät idä, on vielä helmikuussa hyvää aikaa uusia kylvöt... ja myöhemminkin ehtii.



Aion jälleen laittaa kelloköynnösen taimia kasvamaan arboretumin portteihin, jos näihin istutetut alppikärhöjen taimet eivät ole vielä riittävän vahvoja viherryttämään portteja riittävästi.



Tässä kauempaa otetussa kuvassa näkyy edellisen kuvan portti kokonaisuudessaan. Viime vuonna kruunukärhö kiipesi jo koko verkon mitan ylös ja kukki kauniisti, mutta toisella puolella tarha-alppikärhö 'Willy' oli viime kesänä istutettuna vasta juurtumassa. Epäilen, että vielä ainakin pari kelloköynnöstä tarvitaan tulevana kesänä täydentämään näitä kärhöjä. 

Arboretumissa istutan kelloköynnökset maahan. Tämä on edellisten kuivien kesien kokemuksena ollut hyvä idea. Kelloköynnöstä täytyy ruukussa kastella tasaisesti päivittäin, maahan istutettuna kastelu ei ole niin tarkkaa. Toki vein näille köynnöksille alkukesästä lannoitettua vettä, jotta ravinteille ja vedelle perso kasvi jaksoi kukoistaa hyvin.



Arboretumin päädyssä olevaan aitaan tarvitaan useampi kelloköynnöksen taimi. Tämän köynnösaidan kasvualustojen valmistelu keväällä 2022 vei sen verran aikaa, että kelloköynnökset ehtivät sisällä kasvaa turhan suuriksi. Toivon, että tänä keväänä saan taimet ajoissa istutettua paikoilleen. 

Koska tämä kohta on sekä aurinkoinen että tuulille avoin, pidän kelloköynnökset aluksi istuttamisen jälkeen hallaharsojen suojassa, jottei aurinko tai tuuli kärvistä lehtiä. Hallaharso on näppärä kiinnittää pyykkipojilla, mutta kannattaa varmistaa, että ilmalle jää hyvä kulkureitti molempiin päihin, jottei kuumuus päivällä nouse harson sisällä liikaa. Harsoa voi pyykkipoikien avulla säätää siten, että harso on vain auringon / tuulen puolella. Meillä on tavallisesti hallaöitä toukokuussa, joten hallaharso suojaa myös öisin kylmältä. Harsot ovat silmälle rumia, mutta olen todennut, että pääsen hurjan paljon vähemmällä, kun ei tarvitse kuskata näitä kookkaita taimia sisään ja ulos päivittäin. Yleensä olen käyttänyt harsoja pari viikkoa säistä riippuen, siinä ajassa köynnökset ovat tottuneet ulko-olosuhteisiin ja juurtuneet hyvin. 



Muistatte varmaan, että olen istuttanut arboretumin aitaan myös monivuotisia köynnöksiä, kuten tämän valkoisena kukkivan lumikärhön, mutta ainakaan ensi kesänä monivuotiset eivät vielä riitä vehreyttämään aitaa ilman kelloköynnöksiä.



Olen tämän kuvan julkaissut jo aikaisemmin, mutta tästä saa paremmin käsityksen köynnösaidan tarpeellisuudesta. Aidan takana on vanha ratsastuskenttä, jonne kuorma-autojen on kätevä kipata multakuormat. Vihreä seinä rauhoittaa näkymää.



Nyt on vajaa pussi siemeniä mullan alla. Liotin ensin siemeniä tunnin verran ja laitoin ne sitten kosteaan kasvualustaan noin sentin syvään. Ja sumutin vielä vettä päälle. Nyt astia on ritilällä patterin päällä ja tietysti reiällinen muovikelmu astian päällä estää multaa kuivumasta sumutusten välillä.




22 kommenttia:

  1. Kelloköynnös onkin isona kasvina loistava tuollaisen ison seinämän viherryttämiseen.

    VastaaPoista
  2. Kelloköynnös ja keijunmekko ovatkin molemmat kauniita yksivuotisia köynnöksiä, joiden suosio vain tuntuu kasvavan edelleen. Keijunmekkoa olen kylvänyt vain harvoin ja sen kasvuunlähtö on aina vähän arvoituksellista. Kelloköynnökset ovat onneksi varmempia kasvuunlähtijöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kasvattanut keijunmekkoja vain kaksi kertaa tätä ennen, mutta uskon, että olet oikeassa. Toivottavasti keijunmekot vielä yllättävät iloisesti. Niiden alkukasvatus on tosi hidasta, mutta vauhtiin päästyään ne kasvavat ja kukkivat tosi kauniisti.

      Poista
  3. Upeita ja reheviä köynnöksiä sinulla. Täälläkin on irroteltu kemloköynnökziä toisistaan, verhoista ja vaikka mistä. Eivät tahdo ehtiä kukkia täällä, siksi taidan jättää nytkin välistä.
    Miten Hilla jaksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan kelloköynnökset kasvamaan ajoissa, jotta ne ehtisivät kukkia, mutta silti kukinnan aloitus menee vähintäänkin heinäkuuhun, keijunmekko kukkii aikaisemmin. Itseasiassa keijunmekko aloitti kukkien teon jo sisällä ennen kuin ehdin istuttaa taimet paikoilleen :).
      Rilla voi mitä ilmeisemmin ihan hyvin, vaikka jättää edelleen noudattamatta saamansa hoito-ohjeet eli on päivän mittaan aina välillä niin villi, että pelottaa katsoa potilaan riehumista.
      Vielä olisi viikko kärvisteltävä, että saisi luvan pitää ajoittain vapaana ulkona.

      Poista
  4. Näillä saatkin väliaikaisesti verhottua pitkää aitaa, kunnes monivuotiset köynnökset pääsevät sen valtaamaan. Kello- ja keijunmekko ovat tosi reheviä tarkoitukseen, kasvava lumikärhö aidalla kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksivuotiset köynnökset ovat hyvä apu, koska monivuotiset vaativat pidemmän ajan, ennen kuin ovat kunnolla reheviä :).

      Poista
  5. Ompas rehevää kasvustoa sinulla keijunmekoissa minä en ole koskaan sitä kasvattanut . Ehkäpä tulevaisuudessa , amppeleista en niin välitä ja niihin kasvattaa mutta jossain muussa kun joskus saamme sen perkolan . Kelloköynnöstä olen kerran kasvattanut kotona terassilla ja lasituksen sisällä se kasvoikin rehevästi . Mutta mökillä minulla ei myöskään ole sille vielä paikkaa . Mukavaa kun alkaa nämä siemenien piilotukset on jotain seurattavaa . Minä tosin en esikasvata kuin avomaakurkun ja kesäkurpitsan taimia . Samettikukatkin istutan suoraan maahan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pergoloihin köynnökset sopivatkin kerrassaan hyvin. On kiva laittaa jotain kasvamaan, kun ulkona on vielä aika ankeaa - ainakin nyt, kun on satanut lumen päälle ja kaikki hiekkapinnat ovat taas jäätiköllä.

      Poista
  6. Keijunkukka näyttää olevan hidas heräämään. Tänään huomasin ensimmäisiä elonmerkkejä 14.1. kyletyissä keijunmekoissa. Kelloköynnöksistäkin vasta parissa on tullut "koukku" näkyviin. Eihän niillä vielä mikään kiire ole, mutta kylväjä on innoissaan näkemään vihreitä versoja.
    Kelloköynnös on erinomainen kasvi monivuotisten kasvua odottaessa. Sinulla tuota lääniä viherrytettäväksi riittää, joten ei tarvitse murehtia, mihin niitä saisi mahtumaan. Maahan istuttaminen on varmasti ruukkua fiksumpi vaihtoehto. Kelloköynnös on aikamoinen juoppo ruukussa asuessaan. Kylvän kelloköynnökset aika lailla samaan aikaan joka vuosi. Silti ne kukkivat oman aikataulunsa mukaan. Toki kukkien ilmestyminen on aina suuri ihastuksen aihe, mutta runsas ja kaunis lehdistö sekä kasvin kasvuvoima ovat sen parhaita ja toivottuja ominaisuuksia.
    Hyvää viikonloppua ja jaksamista Rillan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea sinun keijunmekoillesi! Pelkään omalla kohdalla viime vuoden pussin itäneen heikosti, ainakaan vielä ei ole mitää eloa näkyvissä. Toivottavasti kelloköynnöksissä on parempi itävyys.
      Maahan istuttamalla pääsee tosiaan helpommalla, vaikka monta kertaa olen kasvattanut kelloköynnöksiä myös ruukuissa. Kukinnan alkuun vaikuttaa toki myös kesän sääolot ja varmaan moni muukin asia. On ollut joka tapauksessa kiva nähdä kukkia joka vuosi, vaikka kelloköynnöksen lehdistö on itsessään kaunis ja rehevä.
      Kiitos Between, Rilla koettelee välillä melkoisella toimintatarmollaan, mutta onneksi on myös paljon hyviä hetkiä.

      Poista
  7. Viime kesänä istutin kelloköynnökset ensimmäistä kertaa maahan, sitä ennen kasvatin ruukuissa. Ja voi miten hurjaksi ne kasvoivat kesän mittaan ja kukintakin alkoi aiemmin kuin muina vuosina.

    Minä yritän vielä hillitä itseni kylvösten kanssa, mutten varmaan enää pitkään;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös minun kokemukseni mukaan kelloköynnökset viihtyvät erittäin hyvin maahan istutettuna, ainakin jos on hyvä kasvualusta. Ruukkuun istutettaessa, täytyy huolehtia tosi hyvin lannoituksesta ja kastelusta, varsinkin jos on pienehkö ruukku.
      Minäkin aloitan vasta helmikuussa muutamalla lajilla ja maaliskuussa sitten tosi toimet. Nämä tammikuun ekat ovat pienimuotoista lämmittelyä :).

      Poista
  8. Unohdin kelloköynnöksen siementen liotuksen ekassa kylvössä, toivottavasti sieltä jotain nousisi. Osaatko sanoa kuinka nopeasti itävät? Tänään ostin valkoisen kelloköynnöksen siemeniä, pitää korjata edellisen kylvön virhe. Olet saanut köynnökset kasvamaan upeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, että moni saanut kelloköynnöksen itämään ilman siementen liotusta, joten ei peli ole vielä menetetty. Itse olen aina liottanut siemeniä jonkun aikaa eli noin tunnin.
      Viime vuoden muistiinpanojen mukaan kelloköynnöksen ensimmäiset koukut nousivat pintaan viikossa. Kannattaa myös muistaa, että monena vuonna on mattimyöhäisiä noussut hyvinkin pitkän ajan jälkeen kylvöstä. Käytän kasvualustan seuraaville lajeille, kun olen ensin koulinut taimet pois ja hauskasti seuraavien kylvösten joukosta on saattanut ponnistaa myöhään herännyt kelloköynnös. Onnea sinun kelloköynnöksillesi!

      Poista
    2. Kiitos! Sieltä oli noussut viime yön aikana kaksi minimaallisen pientä koukkua esiin. Joten toivoa on runsaanlaisesti. Valkoisia liotin, siemeniin tuli sellainen hyytelö ympärille, metkaa.

      Poista
    3. Jippii ekoille nousseille koukuille! Toiset bloggaajat ovat neuvoneet, että liotetun siemenen ympärille tulevaa limaa voi varovasti vähän poistaa, mutta en tiedä onko se oikea ohje. Ei maahan pudonneita siemeniäkään taida kukaan putsailla? Välillä olen ottanut limaa kevyesti pois ja joskus en. En ole huomannut, onko sillä vaikutusta itämiseen.

      Poista
  9. Ihastelin ja katselin kuvia kasvattamistasi köynöksistä edestakaisin - ovat niin upeita! Postauksesi on niin tervetullut tuulahdus tänne lumen keskelle :)

    VastaaPoista