torstai 2. huhtikuuta 2020

TOMAATTIT JA KURKUT KASVAVAT?


Tämä viikko alkoi taas kylmissä ja lumisissa merkeissä, joten olen viettänyt enemmän aikaa esikasvatettavien taimien kanssa. Olen pohtinut, pitäisiköhän kolme tomaateista jo istuttaa isompaan ruukkuun?





Amppelitomaatti "Red Profusion" F1 mahtuu vielä todennäköisesti jonkun aikaa purkkiinsa, mutta vauhdittuisiko kasvu, jos se saisi ympärilleen ravinteikkaampaa tomaattimultaa? Tämä taimi on kylvetty 28.1. Teen varmaan kaikenlaisia tyhmiä virheitä, sillä esikasvatus on vielä kokemusten kartuttamista. Aivan mietoa lannoitelientä (10ml/2 litraa vettä) nämä ovat jo saaneet 1-2 kertaa viikossa, kuinka paljon te lannoitatte?




Kuvasta huomaa, että jonkunlaista kasvua on tapahtunut pimeän helmikuun aikana. Isompi ruukkutomaatti "Vilma" on kylvetty 28.1. ja pienemmän "Vilman" siemen on kylvetty 4.3.2020.




4.3. kylvin matalampien ruukkutomaattien lisäksi myös runkotomaatit: Sungold, Gardener's Delight, Moneymaker, Yellow Submarine, Supersweet 100 ja Ildi. Näistä taitaa osapuilleen kaikista olla kolme taimea kasvamassa.




Kasvihuonekurkku "Passandra" F1 päätti ryhtyä tuottamaan minikokoisia kurkun alkuja. Tänään napsin kylmän viileästi viisi tällaista nuppua pois. Jos nyt vielä vahvistaisi juuristoaan hetken.




Tänään istutin 6.3. kylvetyt kasvihuonekurkut isompiin purkkeihin. Pelkään kurkun taimien katkeamista, jos odottaisin kasvun kovin suureksi ennen siirtoa. Olenko lian varovainen? 





Nyt ikkunalla kasvaa siis 2 kpl kasvihuone kurkku "Cordobaa" ja 1 kpl "Passandraa", nämä siis varhaista kokeilua, mitkä kylvin 28.1. Totta on, että viime keväänä kasvu lähti rotevampana, kun istutin pienet kurkuntaimet suoraan kasvihuoneeseen. Harras toive on, että nämä tuuheutuisivat kasvariin päästyään ja pidempään kehittyneen juuriston ansioista saisin satoa aikaisemmin kuin viime kesänä. Lupaan kertoa tämän kokeilun etenemisestä.

Oikeassa rivissä ovat tänään ruukutetut kurkut 2 kpl Passandraa ja 2 kpl Cordobaa. Kylvöjen välillä oli siis 5 viikkoa 3 päivää. Ikkunalaudalla on muuten kolme perunaa esikasvatuksessa :).







6.3. kylvetyt basilikat ovat kasvaneet aika tiiviisti. Tänään koulin osan kylvöastian taimista (kanelibasilika "Cinnamon" ja maustebasilika "Siam Queen") tilavampiin purkkeihin, loput saivat jäädä paikoilleen kasvamaan  - tosin taimimultaa lisäsin.


Kelloköynnökset kasvavat kohisten, kuten niillä on tapana. Bambukepit ovat vähän päälle metrin korkeat. Olen kääntänyt varoen köynnöksen latvaa tulemaan alaspäin.



Viidakkotunnelmia. Onneksi on tilaa temmeltää näiden kasvien kanssa näinä aikoina.

Aamulla maa oli aivan valkoisenaan ja lunta satoi. Illan vesisade vei lumet mennessään. Odotellaan kevään edistymistä. Voikaa hyvin!


26 kommenttia:

  1. Siellähän on jo ihan sisäviidakko, ihanan näköistä!
    Kiitos ja hyviä vointeja sinne sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :). Viidakko on ihan kiva, ehkä on odotettavissa ihania kellokukkia. Lämmin kiitos!

      Poista
  2. Taimesi kasvavat hyvin. Viime keväänä siirsin tomaatit ja kurkut huhtikuussa (pitänee kaivaa päivämäärä muistiinpanoista) isoihin astioihin, jotka myöhemmin siirsin kasvihuoneeseen, aluksi harsoista tekemääni "telttaan". Saattaa olla, että teen niin tänäkin vuonna. Riippuu tietenkin siitä, millaisia säitä tulee. Ensin ajattelin kasvattaa tomaattini tänä kesänä kasvusäkeissä, mutta päädyin kuitenkin pysyttelemään entisissä astioissa. Kelloköynnöstä kieputtelen varovasti tukikepin ympärille. Kun aikanaan siirrän ne isoihin keramiikkaruukkuihin ulos, lähtevät ne ihan itsestään kipuamaan korkeuksia kohti. Kelloköynnökset versot katkeavat helposti, mutta onneksi jatkavat kasvuaan haarautumalla, ellei ihan kriittisestä paikasta katkea. Kurkut kylvän yleensä sen verran myöhemmin, etteivät ehdi ihan hurjan suuriksi kasvaa sisätiloissa. Siksi en niiden suhteen osaa sinua neuvoa. Aika herkkiä nekin ovat katkeamaan ja siksi laitan niille tuet aika varhain.
    Yrttini ovat edelleen kylvämättä. Omituinen saamattomuus pyrkii valtaamaan mielen. Toivon mukaan terästäydyn viikonloppuna.
    Voi sinäkin hyvin. Jos kaipaat piristystä, kipaise katselemaan komeaa viidakkoasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Olisi toivottavaa, että kevään säät sallisivat kasvien siirron kasvihuoneeseen mahdollisesti jo huhtikuun lopulla. Minäkin suunnittelin sitä harsotelttaa lämmittimen kera. Näitä isoihin muoviruukkuihin istuttamiani kasveja en enää vaihtele, joten saavat kasvaa rauhassa.
      Saamattomuus seuraa varmasti helposti näistä poikkeusoloista, jotenkin jää niin helposti vain seuraamaan uutisointia tms. Tämän vuoksi onkin mielekästä tarttua erilaisiin tehtäviin mm kasvien kanssa. Koulimisessa ja ruukuttamisissa menee aika aivan huomaamatta.
      Ensi viikolle on luvassa taas ulkotöihin sopivampaa säätä. Ja niitä kyllä riittää!
      Nyt on hyvä siis antaa viidakon viihdyttää :).

      Poista
  3. Meillä sama: joskus aamulla oli maa valkoisena ja se vähän masensi, vaikka lumi sulikin päivällä pois. Kysyin sinulta (muistaakseni) rohtokatajan leikkauksesta. Sanoit, ettet ole sitä koskaan leikannut. Minulla kataja oli levittäytynyt laajalle ja keskellä pilkistivät paljaat oksat. Rohkeasti napsaisin kärjistä palat pois ja oksat nousivat ylös ja peittivät paljaat kohdat. Saapa nähdä, miten jakselee tästä eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin seurailla omia rohtokatajiani tulevina vuosina, nyt ovat vielä tuuheita. Luulisi, ettei kataja suutu noista tekemistäsi leikkauksista. Illalla satoi rakeita ja tälle päivälle on ennustettu vielä lunta, mutta eihän lumi enää kauan maassa pysy. Onneksi mennään kovaa vauhtia kevättä ja lämpöä kohti.

      Poista
  4. Onpas komeita taimia!
    Minä olen tänä vuonna vähän myöhässä tomaatin kanssa. Nyt ovat sirkkalehdellä. Saapi nähdä kuinka käy ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta! Viime vuonna laitoin tomaatit kasvamaan vasta maaliskuun viimeisellä viikolla ja tekivät tomaatteja ihan reippaasti helmikuun puolesta välistä alkaen. Toivon saavani näistä matalista tomaateista varhaisia maistiaisia jo kesäkuussa, saa nähdä onnistuuko suunnitelma.

      Poista
  5. onni on saada puuhailla taimien parissa, kelloköynnöksesi kuten muutkin taimet niin hyvinvoivia. minulla iti vain kaksi kellosköynnöstä, viel toki hieman odottelen, et jos sittenkin viel jokunen itäisi. suurin osa taimistani on vasta sirkkalehtivaiheessa, aloitin esikasvatuksen vasta maaliskuun puolessa välissä.
    ei täälkään lumi maassa pysyny, koko aamun on sadellut vuorotellen räntää ja lunta, nyt kaik taas sulanut pois. yöllä oli ihan hirveä tuuli, nyt tyyntynyt. iltapäivällä toivonmukaan päästään taas ulkoilemaankin. mukavaa viikonvaihdetta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen, että tänä vuonna kelloköynnökset itivät niin hyvin kaikki, viime vuonna oli ongelmia ja monta jäi itämättä. Varmasti saat onnistuneita kasveja, vaikka matkan takia pääsit kylvämään myöhemmin - onhan tässä vielä aikaa.
      Äsken kävelylenkillä totesin tuulen tyyntyneet täälläkin. On niin mukavaa päästä pian taas jatkamaan ulkotöitä. Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Komea viidakonalku tulossa. Veikkaan, että kuukauden päästä tilanne alkaa olla jo aika huvittava, kun kaikki taimesi ovat tuplanneet kokonsa. Tomaatintaimesikin näyttävät hyviltä verrattuna omiini. Minulla 'Maskotkat' tekevät pitkää, hentoa, hujoppimaista kasvua. Kouliessani jo hautasin useamman sentin verran niiden vartta mullan alle, mutta ovat jatkaneet samalla tyylillä, vaikka ovat valoisimmassa mahdollisessa kohdassa ja taimihuoneen lämpötilakin on selvästi alhaisempi kuin muualla talossa. Ehkäpä ne taas kesällä tanakoituvat. Taitaa olla lajikeominaisuus, sillä 'Majat' kasvavat selvästi tanakampina. Olen ehkä kerran antanut isommille taimilleni mietoa lannoitevettä, mutta suurimmalle osalle laitoin pikkuisen kanankakkarakeita ruukun pohjalle varastolannoitukseksi. Yleensä olen muistanut lannoituksen vasta sitten kun taimet ovat jo selvästi hailakan värisiä. Tänä vuonna yritän petrata siinäkin suhteessa. Aurinkoista viikonloppua ja kasvuintoa taimillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanne alkaa olla huvittava jo nyt, sillä tänään istutin kaksi ”Red Profusionia” suuriin ruukkuihin, nämä vievät ikkunatilaa useamman pikkuruukun verran. Nämä isot ruukut siirtyivät alakerran ikkunoille. Toisaalta pitäisi ruukuttaa vielä kaksi tomaattia ja kaksi paprikaa suurempiin ruukkuihin, kunhan haen lisää multaa. No, pitää keksiä lisää tasoja. Kelloköynnökset asuvat kangaspuiden istuimella, mikä oli oikein loistava korkeudeltaan. Tuoksuherneet ja lehtikaalit saattavat kaivata koulimista, itävät hiljalleen.
      Olen huomannut saman ilmiön; lajikkeilla on selviä eroja kasvutavoissa. Toisaalta jotkut saattavat tarvita enemmän kasvivaloja. Nuo runkotomaatit ovat saaneet auringon lisäksi myös punaista kasvivaloa. Pitää yrittää tarkkailla lannoitukseen tarvetta, minusta lehtien väri on toistaiseksi oikein hyvä. Kiitos Minna.
      Aurinkoista ja iloista viikonloppua myös teidän perheelle!

      Poista
  7. En ole vielä lannoittanut tomaattejani sillä mullassa on kevyt lannoite, viime vuonna lannoitin liikaa ja osa taimista meni pilalle. Kurkkuja en ole vielä kylvänyt koska ne eivät vaadi pitkää esikasvatusaikaa ja en saa niitä kasvihuoneeseen ennen kesäkuuta. Sinulla on komeat taimet kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Katja, pitää olla siis varovainen, ettei vaan lannoita liikaa. Kurkku on tosiaan hämmästyttävän nopea kasvamaan. Kokeilen varovasti jos uskaltaisin viedä isompia kurkkuja jo huhtikuussa kasvariin, tietysti sää vaikuttaa asiaan.

      Poista
  8. Oho, mikä viirakko! Soot ollukki nii aikaasin asialla. Mullei oo mitää ohojeeta antaa....sujuuhan tua kasvatus sulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) no toistaiseksi sujuu, mutta vaaroja on vielä matkan varrella.

      Poista
  9. Pontevat taimet sinulla, onnittelut.
    Lajikkeilla todellakin on eroa! Jotkut ovat julmetun hitaita naperovaiheessa mutta lopulliseen astiaan päästyään hujahtavat hetkessä.

    Minä ostin viime vuonna ihan virallista tomaattilannoitetta (Neudorff tjsp) ja tämän kevään taimille ripottelin ihan hitusen vain pussin pohjan lannoitetomua. Taimet kuulema saattavat 'palaa' liian topakasta lannoituksesta joten varovainen kannattaa olla etteivät tarkasti vaalitut aarteet läkähdy lannoitekuorman alle. Tomaatit ja koisokasvit ymmärtääkseni tarvitsevat kaliumia.

    Viime kesänä kun kasvatin ensimmäiset omat tomaattini, lannoitin ne tuolla 'virallisella tomaattilannoitteella' kasvihuoneen isoihin astioihin istuttaessa ja suunnilleen kerran kuukaudessa lisäsin lannoitetta mullan pinnalle ennen kastelua. Aika nappiin osui koska satoa tuli koleasta kesästä huolimatta hyvin.

    Minulla on tapana nakata muutama tallin lantakuormasta tipahtanut kakkara kannuihin ja suunnilleen kerran viikossa ne saavat laihaa luomulannoitusta. Joskus saattaa joku kana eksyä kasvihuoneeseen ja hoitaa täsmälannoituksen ;-) Muu kastelu hoituu letkuilla.

    Nokkosvesi haisee hirvittävältä mutta on kyllä tehokas. Ja halpa.

    Olikohan se toissa vuonna kun kasvatin itse miinanköynnöstä. Ne olivat taimipurkeissa liian lähekkäin ja kasvoivat ihanasti ristiin enkä saanut niitä koko kesänä eroteltua toisistaan. Niinpä meillä oli etuportailla varsinainen miinanköynnösmuuri. Nättihän se oli mutta vähän turhan massiivinen :P

    VastaaPoista
  10. Lämmin kiitos kokemustesi jakamisesta Hirnakka! Nauratti tuo kanojen täsmälannoitus. Nyt on vähän ikävä niitä hevosten kakkaroita. Silloin kun tavaraa tuli runsaasti riitti palanutta olkipelletillä kuivitettua hevonkakkaa muillekin jakaa, mutta ne varastot on jo käytetty. Minäkin lannoitan mielelläni luomutuotteilla. Pitää tarkkailla tilannetta haukkana, ettei tulisi ylilannoitusta, mutta kuitenkin sopivasti kasvua ajatellen.
    Tarkistan nuo kelloköynnökset päivittäin, jotta eivät rupea liikaa kaulailemaan naapurin kanssa. Usein on irroitettava innokas kärhö naapurista ja käännettävä se omaan tukeen :).

    On mahtanut olla mahtava miinanköynnösmuuri :D.

    VastaaPoista
  11. Hertsileijaa, miten paljon komeita taimia! Itse en esikasvata tänä(kään) vuonna mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Esikasvatukset vaativat paljon tilaa ikkunoilta ja monenlaista vaivannäköä, joten en yhtäään ihmettele, ettei se ole vaihtoehto kaikille. Itsellekin tämä on vasta toinen vuosi näin laajasti, joskus useita vuosia sitten esikasvatin jotain lajeja huhtikuussa.

      Poista
  12. On jo korkeita taimia. Kelloköynnöksen esikasvatus on aina haasteellista, kun kärhöt tarraavat joka paikkaan kiinni. Niitä varten melkein pitäisi olla jokin ihan oma tila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nämä kasvavat, kolmelta kurkulta alkaa jo tukikepin korkeus loppua. Kelloköynnöksiä pitää päivittäin käännellä ja ohjata kärhöjä omaan tukeen pois naapurin kimpusta :).

      Poista
  13. On kyllä hyvän näköisiä taimia! Kaikki kasvaa sinulla niin hyvin ja vehmaasti ja kohta varmaan saat siellä etelämmässä ne siirrettyä ulos kasvihuoneeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olisi kyllä kiva saada kohta taimia kasvihuoneeseen - katsotaan miten käy.

      Poista
  14. Upeita on taimesi. Itse en esikasvata mitään muutakuin kesäkurpitsaa mitä en vielä ole edes kylvänyt. Loput suorakylvönä maahan. Mukavaa näitä on täällä katsella ja opetella jos vaikka joskus. Hyvää pääsiäistä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila, suorakylvö on ihan toimiva juttu. Hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Poista