lauantai 22. helmikuuta 2020

ERIKOINEN HELMIKUU


En muista näin erikoista helmikuuta. Lunta ei ole juurikaan ollut ja vettä on satanut välillä niin paljon, että nurmikko litisee. Märän maan jäätyminen on ollut tyypillistä ja kasvien puolesta olen huolissani. Toivoisi hartaasti, ettei alkanut kasvu saisi liian kylmää kyytiä osakseen, sillä en voi millään uskoa, etteikö tällä alueella tulisi vielä kovakin pakkanen jossain vaiheessa kuluvaa kevättä. Ainakin ennusteessa on tulevalla viikolla viisi päivää pakkasella ja enimmillään näyttäisi olevan -9 astetta pakkasta.





Sirotuomipihlajan silmut ovat aivan selvästi turvonneet. Samoin on tilanne hedelmäpuiden silmuilla. Hartaasti odottamani kukinta huolestuttaa. Ei varmaankaan ole hyväksi, jos kasvu alkaa talvella ja pakkasjaksot ovat vielä edessä? Minkäs tälle mahtaa, on otettava vastaan sää sellaisena kuin se tulee.


20.2.2020



Krookuksia on nousemassa muutamissa penkeissä, samoin on laita kevätkurjenmiekkojen suhteen. Niin iloinen kuin kasvusta olenkin, niin mietin, pitäisikö näitä vielä peitellä? Nämä aurinkoiset kuvat otin torstaina 20.2. - tuolloin oli aamulla poikkeuksellisesti pakkasta -7 astetta. Alkuviikko puolestaan oli plussan puolella ja nurmikko vihersi.





Puutarhassa olen lähinnä kierrellyt ja tarkastellut puiden suojaverkkoja, muutama jänönen on vieraillut öiseen aikaan, mutta tuhoja en ole huomannut. Onneksi (kop, kop) peurat, jotka välillä aterioivat peltoaukean toisessa päädyssä, ovat pysyneet siellä. Mahtaisiko koira pelottaa niitä, ainakin lähtevät liukkaasti metsän suojiin, kun näkevät Ritan (ja minut)? Oli miten hyvänsä, toivon hartaasti, että pysyvät puutarhasta poissa.





Tässä yllä kuvassa näkyvä alue on ollut talven aikana ahkeran pohdinnan kohteena. Vasemmassa etureunassa näkyy vanha luumupuiden alue  ja suoraan edessä syksyllä valmistunut uusi graniittikivistä tehty istutusalue. Haluan köynnösportin yhdistämään nämä kaksi aluetta toisiinsa. Kiviä on myös graniittipenkin takana ja näiden kivien taakse suunnittelen uusia istutuksia. Tilaa siellä on ihan mukavasti, ajattelin hyödyntää noita kiviä kohopenkin tekemisessä. Blogiani pidempään seuranneet muistavat, että joudun istuttamaan lähes kaikki puut kohopenkkiin, ettei talvimärkyys koidu niiden kohtaloksi. Useimmat pensaat ja perennat eivät myöskään siedä talvimärkyyttä.

Maalailen mielessäni näkymää, missä astelen köynnösportin alitse ja edessä näkyy ehkä kukkivan paratiisiomenapuu Dolgon oksat sekä maata peittämässä erilaisia kukkivia pensaita ja perennoja. Saahan sitä ainakin haaveilla, katsotaan miten toteutuksen kanssa käy. Kivien takana on yli 10 metrin etäisyys puutarhan itärajaan. Tuonne hieman taaemmaksi kiinnostaisi kokeilla riippajalavaa.





Kävin juuri kävelyllä koiran kanssa täydessä vesisateessa, tuuli puhaltelee kovissa puuskissa ja joka puolella on lammikoita. Mieluummin katselisin maisemaa, joka oli näissä torstain kuvissa. 
Kuvassa edessä on marjakuusi.






En ole vielä poistanut verannalta havupalloja, koska ne ovat pysyneet hyvävointisen vihreinä. Ne ilahduttavat minua edelleen yksinkertaisen vihreässä muodossaan, katsotaan muuttaako maaliskuu ajatuksen. 






Lopuksi vielä kelloköynnöksiä ...   vesisateinen säätila näkyy ikkunasta.






Myös kasvihuonekurkuissa on kasvua tapahtunut, toinen varsinainen lehti on ilmestynyt esiin.

Oikein hyvää viikonloppua teille kaikille! 
Huomiselle onneksi luvataan aurinkoista säätä, joten meillä perinteeksi tullut sunnuntain pitkä kävelylenkki on toivottavasti mahdollisuus tehdä miellyttävimmissä olosuhteissa kuin tämänpäiväinen.




20 kommenttia:

  1. Onhan tämä ihan kummaa aikaa tosiaan! Ei minulla mitään marraskuuta vastaan ole, mutta sitä on, jos se kestää 4 kuukautta! Minuakin huolestuttaa, miten kaikki kasvit selviävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit nimenomaan! Marraskuuta 4 kuukautta ;) aika kuvaavasti sanottu - toisaalta joskus ulos katsoessa on näyttänyt myös huhtikuulta. Ei kuitenkaan tammi- tai helmikuulta.

      Poista
  2. Kyllä minä ajattelen että nyt on jo ollut jonkin aikaa kevät. Kukintaa on ollut koko ajan vaikkakin yhdessä vaiheessa siitä huolehti vain yksi syysmyrkkylilja ja muutama myöhään noussut syyskrookus. Sitten jo tulivatkin lumikellot. Ja valosta ainakin huomaa ettei nyt marraskuu voi millään olla😊☀️ Pakkasia on tännekin luvassa mutta alle kymmenen pitäisi kuitenkin jäädä. Ja päivisin lämpenee kuitenkin joten eiköhän kasvit selviä. Yksikin sateeton päivä kuivattaa meillä pihan kun pohjalla on moreenia ja ollaan osittain rinteessä👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella lohduttavalta, jos ajattelet kasvien selviävän kymmenen asteen pakkasista - helpottunut huokaus! Jos kasvien puolesta ei tarvitse pelätä, niin saa kevät tulla minun puolestani :). Meidän korkeudella ei ole vielä kukkia näkynyt, mutta hienoa, että sinä olet saanut nauttia erikoisen helmikuun hyvistä puolista! Meillä oli tosi pitkä kuiva kesä ja nyt on sadetta riittänyt vastaavasti ennätysmäärä, tasoittaa tilannetta pohjavesissä, mutta liejuiset penkit jäätyessään ovat kyllä jonkunlainen riski kasvillisuudelle. Kiitos kommentistasi Minna ja hyvää kevään odotusta!

      Poista
  3. Kauniisti aurinko pilkistelee noissa muutamassa kuvassa! Olisipa sellaisia päiviä enemmänkin. Meilläkin satoi tänään koko päivän vettä. Se on hyvä siinä mielessä, että pihaantulon jäätikkö oheni ja lähti kutistumaan reunoilta silmissä, mutta tuleepa sitten taas liukasta, kun alkuviikosta kääntyy pakkaselle. Kaikki jäät eivät nimittäin millään ehdi sulaa huomisen aikana. Meille on luvattu jopa -12 astetta pakkasta. Onneksi piippoja ei vielä ole näkynyt eikä minusta puuvartisten silmutkaan ole pullistelleet, joten ehkä niille ei käy kuinkaan? Toivoisin kyllä, että olisi lunta vielä ainakin kuukauden verran suojaamassa kevään ailahtelevilta säiltä. Mukavaa lauantai-iltaa! Pidetään peukut pystyssä, että saisitte tehdä huomisen kävelylenkin auringonpaisteessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoiset päivät ovat todella piristysruiskeita! Meillä jäätikkö on teiltä aika paljon vähentynyt, tänään satoi aivan koko päivän. Ennusteen mukaan lupailtiin vähän lumisadetta ennen pakkasen kiristymistä, siitä tulisi kyllä suojaa aremmille kasveille. Mukavaa aurinkoista sunnuntaipäivää teillekin!

      Poista
  4. Torella erikoone. Muistan kyllä yhyren liki vastaavan talaven ja helemikuun. Kovia pakkaasia ei ollu ollenkaa. Asteet oli muutaman päivän pakkaasella, heilahtaen taas plussalle. Kasvit heräs varahin, kevät oli pitkä, mutta aika vilipoone. Tämon ollu kyllä huamattavasti sateesempi. Toivottavasti sei oo kauhiasti haitaksi. Hyvännäkööset kelloköynnökset. Mullei oo erelleenkää ainuttakaa. Täytyy teherä uusintakylyvö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieheni muisteli myös, että on ollut hyvin samantapainen talvi. Viime vuonna sai olla lapioimassa lumia katoilta ja muualta ihan urakalla, nyt ei lumitöistä ole paljoa vaivaa ollut. Suuria ovat vaihtelut vuosissa. Kannattaa vielä seurata, jos sinunkin kelloköynnökset lähtisivät kasvuun, vaikka uusiakin laittaisi. Viime vuonna käytin itämättömien kelloköynnösten kylvöalustan seuraaville siemenille, ja yllättäen sieltä vielä ponkaisi yksi köynnös tsinnioiden kaveriksi :).

      Poista
  5. Eilisen myrskyn jälkeen tämän aamun sininen taivas ja nouseva aurinko on mieltä piristävää katseltavaa. Pitkä kävelylenkki on meilläkin ohjelmassa.
    Eipä tälle säälle ja oudolle talvelle mitään voi. Toivotaan ja uskotaan, että kasvit sinnittelevät ja selviävät. Alkavalle viikolle on luvattu lumisateita ja pieniä pakkasia. Jos on edes pieni talvi tulossa, tulkoon maaliskuussa ja antakoon pian taas keväälle tilaa.
    Köynnösportti noiden kivipenkkien yhdistämiseksi on hyvä idea. Meillä on aika pieni puutarha, jossa ei ole pahemmin mahdollisuuksia isoille puille ja suurille rakenteille. Siksi olen aina innolla mukana suunnitelmissasi ja nautin kauniin puutarhasi uusista istutuksista.
    Mukavaa sunnuntaita ja aurinkoista lenkkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin piristävä aamu! Palasimme juuri melkein kolmen tunnin taivallukselta. Oli tosi kiva lenkki pienillä metsäteillä ja pitkät pätkät navigoimme myös metsiä pitkin - koirallakin oli hauskaa.
      Toivotaan parasta kasveille, tappotalvi ei kyllä ilahduttaisi, sillä muutenkin hankintalista tulevalle keväälle on arveluttavan pitkä.
      Suunnittelu on niin hauskaa, katsotaan mitä syntyy :). Kiitos ja samoin sinulle hyvää matkaa kohti kevättä!

      Poista
  6. On ollut kumma talvi. Ja ihmeellisen tuulista keliä miltei jatkuvasti. Ei ollut heleä helmikuu hankineen ja auringonpaisteineen, lähinnä syysmyrskyjä oli...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulista on tosiaan ollut usein ja kovaa tuulta. En ole ottanut suksia esiin koko talvena, enkä ole kertaakaan uskaltanut jäälle kävelemään ja se on erikoista todella.

      Poista
  7. Sinulla on siellä jo vaikka mitä suunnitelmaa. Itse on ihan tukossa suunnittelu ei nyt onnistu myrsky riehui mökillä. Hyvää sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinullakin alkaa todennäköisesti suunnitelmat pyöriä mielessä, kunhan kevät tästä etenee :). Toivottavasti ei tullut myrskytuhoja. Kiitos, samoin sinulle hyvää suunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

      Poista
  8. Helmikuu, kuten koko talvi kokonaisuudessaan on ollut kyllä hyvin erikoinen ja poikkeava. Meilläkin piippoja on työntynyt penkeistä ja nähtäväksi jää kuinka niiden käy, kun lunta ei ole lainkaan suojana.
    Hienoja taimivauvoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että mielessä käyvät uhkakuvat kasveille eivät toteudu! Onhan tappotalvia ollut ennenkin, mutta suru olisi menettää monia itselle tärkeitä kasveja. Taimivauvat ovat onneksi vielä reippaita :).

      Poista
  9. Rehevät taimet kurkoittelevat jo valoon - ne tuovat todellisen kevään tunnelman! Nyt puhaltaa hyytävä tuuli ja lämpötila tuntuu pakkaselta, vaikka on plussalla. Hyvää viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimien hoitaminen on jotenkin niin mukavaa ja sanoit hyvin; ne tuovat kevään tunnelman. Mutta tuuli on tosiaan ollut kylmä ja hyytävä, meille on varmaan tulossa myös pakkaset tälle viikolle. Hyvää viikkoa sinullekin!

      Poista
  10. Moni kohta on juuri niinkuin itsekin olisin voinut kirjoittaa. Joka päivä uusia ihmeitä. Miten luonto voi näin suurin muutoksin yllättää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, eikä luonnon tai säiden muutoksiin pysty vaikuttamaan. Tervetuloa jatkossakin seuraamaan puutarhapuuhiani Titta!

      Poista