Sydänpenkki on aika keskellä etelän puolen puutarhaa ja muodoltaan hieman tyylitelty sydän. Kaivoin ensimmäisen melko pyöreän aihion noin 20 vuotta sitten, tarkkaa muistikuvaa vuodesta ei ole. Sen jälkeen sydänpenkki on laajentunut ainakin 3-4 kertaiseksi alkutilanteesta.
Kuvattu ikkunasta vuonna 2010 toukokuun lopussa |
Alkuaan tein penkin tarhaomenapuita varten. Istutin kolme omenapuuta penkin reunoihin kolmion muotoon ja keskelle laitoin kasvamaan maanpeiteperennoja. Kaksi puuta menehtyi jo aika alkuvaiheessa. En muista, maisteliko niitä jänis, vai mitä tapahtui. Kolmas puu kasvoi ja teki jopa omenia, mutta kuoli pystyyn ilman näkyvää syytä. Kuvassa yllä on näkyvissä tämä viimeinen omenapuu.
Useiden vuosien ajan tämä penkki kasvoi muutaman perennalajin voimin ilman erityisempiä hoitotoimia. Aika alkuvaiheessa hankin yhden purppurapunalatvan taimen, nykyään purppurapunalatva on vallannut suuren alan sydänpenkin keskeltä.
Keväällä 2019 päätin istuttaa sydänpenkin molempiin päihin sirotuomipihlajat. Olin ihastellut puutarhablogeissa sirotuomipihlajan keveää olemusta ja kevään viehättävää valkoista kukintaa. Nämä pikkupuut tuovat kerroksellisuutta, eivätkä ne kasva liian suuriksi ja varjostaviksi. Kaikki kuvassa näkyvä musta mullos puun taimen ympäristössä on laajennusta edelliseen penkkiin.
Seuraavan laajennuksen tein vuonna 2022, kun kanttasin koko penkin suuremmaksi ja jaoin jälleen perennennoja.
Sirotuomipihlajan lehdet ovat puhjettuaan kuparinväriset ja näyttävät hauskoilta, kun valo siivilöityy niiden läpi. Pienen puun kasvutapa on siro ja syysväri kaunis.
Sirotuomipihlaja kukkii toukokuussa |
Toukokuu
Sydänpenkin kevät alkaa idänsinililjojen scilla siberica kukinnalla. Laitoin aika varhain omenapuun juurelle scillojen sipuleja ja siitä leviäminen on edennyt vuosi toisensa perään.
Toukokuussa avaavat kukkansa myös tulppaanit. Vuosi sitten tämä pinkki tulppaani aloitti ja valkoiset ja vaaleanpunaiset seurasivat perässä. Kaikkien kukinta jatkui kesäkuun puolelle.
Kesäkuu
Tämä näkymä kesäkuun 5. päivä on otettu luumupenkin arovuokkojen takaa. Kukassa ovat tulppaanien lisäksi vaaleanpunainen rönsyleimu ja keltaisena kukkiva kultatyräkki. Kultatyräkki aloittaa kukinnan jo toukokuussa.
10.6. näkymä huvimajalta graniittipenkin suuntaan. Sydänpenkki näyttää tässä kuvassa yllättävän kapealta, vaikka se ei sitä oikeastaan ole. Edellisen kuvan rönsyleimut ovat vasemmassa reunassa täältä suunnasta katsottaessa.
Lähemmäksi tultaessa näkyvät pinkkien tulppaanien seurana vaaleammat sävyt. Olen laittanut tänne myös 'Purple Sensation' ukkolaukkoja, ne aloittavat osittain tulppaanien kukkiessa ja jatkavat kukintaa tulppaanien jo lakastuttua.
Tästä kuvakulmasta näkyy paremmin, ettei penkki ole aivan kapea. Ehkä leveyttä on noin 3 metriä näin päin mitattuna. Aikaisemmin mainittujen lajien lisäksi tässä näkyy vasemmassa reunassa kääpiökurjenmiekkoja, näiden tarkempi laji ei ole tiedossa, sillä olen saanut ensimmäisen jakopalan lahjana.
Sirotuomipihlajan juurella maanpeittokasvina on höpeatäpläpeippiä. Pian tämän jälkeen avautuvat ’New Moon’ tarhakulleron hempeän vaaleankeltaiset kukat tässä näkymässä hieman oikealla keskellä.
14.6. monet lajit ovat jo lopettamassa kukintaansa, silti alueen yleisilme on ihan kiva. Tänne pionipenkin taakse ei näy ’New Moon’ kulleroiden kukat, mutta kukinta osuu yleensä juuri kesäkuun puolen välin paikkeille.
Heinäkuu
Heinäkuussa aloittaa loistokärhö ’Hagley Hybrid’ kukinnan ensin maltillisemmin ja tahti kiihtyy päivien edetessä. Viime kesänä ensimmäiset kukat avautuivat 11.7. Reunuskasvina tässä näkyy komeamaksaruoho ’Carl’ vielä vihreänä. Minusta kasvusto on oikein sievä näinkin. ’Carlia’ saa helposti jaettua ja näin olen todellakin tehnyt.
11.7. penkin toisella puolella näkyvät pinkkinä kukkivat 'Pretty Becky' tarhaneilikat (vasemmalla), keskellä nukkapähkämöt ovat jo hyvässä kasvussa ja oikealla näkyy vanhaa kantaa olevia verikurjenpolvia. Keskellä purppurapunalatva alkaa olla jo melkoisen hallitsevassa roolissa.
Tässä kuvassa näkyy kukassa myös valkoinen loistosalvia. Sen kukinta-aika on pitkä ja kukinta uusii, jos kuihtuneet kukinnot leikkaa pois.
26.7. nähdään jo purppurapunalatvan nuppujen olevan melkein valmiina kukkimaan ’Hagley Hybridin’ vieressä.
Samaan aikaan penkin etelän reunalla kukkivat valkoiset tähtiputket, takana helminukkajäkkärät ja aivan edessä hieman näkyvät matalat 'Early White' syysleimut.
Tässä lähempää helminukkajäkkärät nukkapähkämöjen kera. Aika hemaiseva yhdistelmä. Kuten tiedätte, helminukkajäkkärä on hanakka leviämään, mutta kuten olen ennenkin maininnut, sillä on tässä vahvat vastustajat ja ongelmia ei ole ollut.
Elokuu
Tämä kuva on otettu 4.8.2022. 'White Swan' kaunopunahatut ovat avanneet kukkansa tähtiputkien vieressä. Keskellä 'Osmo Heikinheimo' syysleimuja, reunuskasvina matalat 'Carl' komeamaksaruohot ovat vasta hennosti alkaneet värjäytyä. Purppurapunalatva on tässä vaiheessa jo 2 metriä korkea.
14.8. loistokärhö ’Jackmanii’ on reippaassa kukassa ’Hagley Hybridin’ vieressä. Täytyy muistaa tänä keväänä hieman korottaa tekemäämme kärhötukea, isäntä suunnitteli jo tätä tehdessään, että jalkoihin voi hitsata sopivan jäykät harjateräkset, jotka nostavat raudoitusverkon ylemmäs.
Purppurapunalatva kukkii pitkään ja on perhosten ja pörriäisten suosiossa. Se täytyy kuvata kauempaa korkeutensa vuoksi. Tämä näkymä on Graniittipenkin takaa huvimajan suuntaan. Graniittipenkissä kukkivat iki-ihanat valkoalpit.
Jouduitte katsomaan kuvia, joita olen julkaissut ennenkin, mutta halusin saada Sydänpenkistä tehtyä kasvilistan. Joku laji saattoi unohtua pois.
Perennat Sydänpenkissä
- Helminukkajäkkärä Anaphalis margaritacea
- Hopeatäpläpeippi Lamium maculatum
- Jalopähkämö Stachys macrantha
- Kaunopunahattu 'Magnus' Echinacea purpurea
- Kaunopunahattu 'White Swan' Echinacea purpurea
- Komeamaksaruoho 'Carl' Sedum
- Kultatyräkki Euphorbia polychroma
- Loistosalvia Schneehugel Salvia x sylvestris
- Nukkapähkämö Stachys byzantina
- Ohotanmaruna Artemisia schmidtiana
- Purppurapunalatva Eutrochium purpureum
- Rönsyleimu Phlox stolonifera
- Syysleimu 'Early White' Phlox paniculata
- Syysleimu 'Osmo Heikinheimo' Echinacea purpurea
- Tarhakullero 'New Moon' Trollius Cultorum -ryhmä
- Tarhaneilikka 'Pretty Becky' Dianthus
- Tähtiputki valkoinen Astrantia
- Verikurjenpolvi
Upeasti laajentunut ja kukkiva kokonaisuus. Kasvien listaus on hyvä lisä. Purppurapunalatvat on yksi suosikeistani, mukava loppukesän piristys ja kaunis jo kasvuun alettuaan. Kiitos tästä esittelystä.
VastaaPoistaKiva kuulla. Purppurapunalatva pysyy hyvin pystyssä omin avuin, vaikka on noin korkea. Siitä on iloa ihan pakkasiin saakka.
PoistaIhanat kuvat! Ja melkoinen tupas purppurapunalatvaa. Kaikki näyttää viihtyvän siellä! Minulla eivät ole punalatvat levinneet, eikä helminukkajäkkäräkään miltei ollenkaan. Tähtiputkien siementaimista ei ole mitään riesaa, olen onnellinen, että pysyvät edes hengissä :-D
VastaaPoistaSydänpenkissäsi on hyvä yhdistelmä keskenään hyvin toimeen tulevia perennoja ja ihanat väriyhdistelmät. Kaiken kruunaa muu ihana puutarha ympärillä, kaunis talo ja järvimaisema. Niin ihana juttu, eikä ollenkaan haitannut, jos olit kuvia aiemminkin laittanut, ei sitä enää muista ja vaikka muistaisi, mielellään katselee uudestaan.
Saariston olosuhteet ovat kuivemmat (ainakin sinun palstallasi). Tässä monta vahvaa lajia pitää omia puoliaan ja kaikki yrittävät näyttää parastaan :D.
PoistaOlen itsekin tyytyväinen siihen, miten kivasti eri perennat sointuvat yhteen. Toki pitää tarkkailla ja seurata tilannetta. Onneksi ympärillä on tilaa, jos laajentaa pitää.
Lämmin kiitos sinulle.
Hyvin suunniteltu ja kaunis penkki, jossa eri kasvien kukinta jatkuu alkukeväästä syyskesälle. Purppurapunalatva on minunkin suosikkini, eikä suinkaan vähiten siksi, että se vetää päiväperhosia magnetin lailla puoleensa. Kiva ja kattava esittely.
VastaaPoistaKiitos kauniista sanoistasi. Tässä penkissä on muitakin kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä, mutta purppurapunalatvan laaja kasvusto riittää ruokkimaan paljon mettä kerääviä perhosia ja pörriäisiä. Näiden puuhien seuraaminen on hauskaa.
PoistaHieno kokonaisuus. Jonkun kuukauden kuvassa missä näkyi tulppaaneja toistui kivasti tulppaanien värit taustan kukkapenkissä. Ja nuo sirotuomipihlajat ovat kauniit.
VastaaPoistaKiva, että huomasit tuon sävyjen toistuvuuden näkymässä. Olen pyrkinyt juuri siihen, että nurmikaistaleiden takaa olisi sävyjen toistoa. Tulppaaniaikaan tämä ilmiö on nähtävissä silmillä neljänkin alueen kohdalla, mutta kuviin sitä ei saa ikuistettua.
PoistaOi, miten hieno! Esittelit postauksessasi sydänpenkin kattavasti ja inspiroivasti! Kuvista sain vihervoimaa ja puutarhaenergiaa tähän päivään.
VastaaPoistaKiitos Tarja kivasta kommentistasi. Täällä on nyt pilvinen loskakeli, joten vihervoima on oikein tarpeen. Iloa sinullekin kevään odotukseen!
PoistaHyvin suunniteltu kasvivalikoima; kaunista kukintaa koko kesän!
VastaaPoistaKiitos 😊
PoistaKyllä on upeaa!
VastaaPoistaKiitos Pirjo :).
PoistaHei Päivi!
VastaaPoistaIhana kukkapenkki! Olet todella onnistunut saamaan aikaan jatkuvaa kukintaa! Oli ilo tutustua kanssasi toissavuoden Avoimet puutarhat päivänä. Harmi, etten viime vuonna päässyt puutarhaasi livenä. Kesää jo kovasti odotellen,
Anne
Lämmin kiitos Anne! Kommenttisi ilahdutti ja ehkä uusi käynti onnistuu jossain vaiheessa 😊.
PoistaHienosti jatkuu kukinta koko kasvukauden ja kasvit tuntuvat viihtyvän. Purppurapunalatvojen pehko taitaa olla tosiaan melkoisen suuri mutta noin isossa penkissä on onneksi tilaakin. Jos oli kuvia käytetty aiemminkin ei sitä tahdo näin kävijänä muistaa kun paljon on muitakin kuvia ollut jo välissä.
VastaaPoistaIhan pieneen pihaan tuo purppurapunalatvojen valtaama alue, voisi olla liian hallitseva, mutta tänne se sopii oikein hyvin. On kiva, että penkin ilme muuttuu kesään edetessä ja on aina vähän erilainen riippuen kukkimisvuorossa olevista kasveista. Oikein iloista kevään odotusta sinulle omassa puutarhassasi!
PoistaHianosti on penkistä kehittyny vuasien saatos keskipuutarhan komistaja. Hianot, toisihinsa sopivat färisävyt. Ihanat kärhöt ja ihan valtavan hyvin viihtyny punalatva. Mullon sen kans ongelmia. Varmastikki liian kuiva paikka, tai tiärä mikäliä vikana.
VastaaPoistaKiitos, joskus onnistuu valinnat aika kivasti. Punalatva vaatii varmasti ravinteikkaan ja multavan kasvupaikan, onhan se niin kookaskin. Laitoin tyttärelle jakopaloja ja siellä maaperä on hiekkapitoisena kuivempi, joten kasvusto on tosi paljon pienempi.
PoistaVilkaisin tämän postauksen jo aiemmin mutta en ehtinyt silloin kirjoittaa kommenttia. Sydänpenkki on kaunis kokonaisuus ja sen kasvit sointuvat ihanasti yhteen läpi kesän. Kevään scillameri sininen järvi taustallaan on yhtä hurmaava kuin loppukesän uhkeus. Ei haitannut yhtään vanhat kuvat. Nyt ne olivat kivasti koottuna samaan postaukseen, jolloin pääsi vertailemaan kätevästi alueen muuttumista kesän mittaan.
VastaaPoista'Jackmanii' kukkii upeasti. Hyvin suunniteltu, että tukiin voi hitsata korotusta, sillä moni kärhö kiipeää todella korkealle. 'Jackmanii' ja 'Hagley Hybrid' ovat kumpikin kookkaita ja reheviä, joten tarvitsevat kunnon kiipeilypaikan.
Aurinkoista viikonloppua!
Kiitos Minna. Yritän helpottaa itseäni tekemällä eri penkeistä koosteet ja kasvlistat. Uusia hankintoja tehdessä, on myöhemmin helppo lisätä kasvilistalle täydennykset. Toivon, että muistan tehdä tämän, vaikka istuttamisen tiimellyksessä on välillä unohduksiin taipumusta.
PoistaKun teimme peräjälkeen monta kärhötukea, käytimme raudoitusverkon ’poikittain’, jotta yksi verkko riittäisi yhteen tukeen. Tiesin jo silloin, että monet kärhöt kasvavat pituutta huomattavasti enemmän kuin tuessa on varaa. Isännän idea tuen nostamisesta ylöspäin oli kannatettava ja toisaalta tykkään myös ajatuksesta, että kärhöt tavallaan ryöppyävät alaspäin, kun ovat ensin kiivenneet ylös asti.
Nyt paistaa aurinko ihanasti, toivottavasti myös viikonloppuna sekä siellä että täällä.
Tämä on just se joku pihassa eli kukintaa on keväästä syksyyn. Meillä se on edelleen hakusessa, ja johtunee siitä, että en miettinyt asiaa ennenkuin vasta joskus.
VastaaPoistaSydänpenkki on mielettömän upea! Ihanat väriyhdistelmät. Mamma mia!
Kiitos sinulle kannustuksesta. Välillä joutuu hakemaan oikeita yhdistelmiä pidemmän aikaa ja joskus ne löytyvät helpommin.
PoistaKaunis ja rehevä eri vuodenaikoina kukkiva penkki . Se on kasvanut vuosien kuluessa kuten ne tuppaa tekemään . Minä ainakaan en muista näitä kuvia ja vaikka muistaisin niin ei haittaa ollenkaan kukkakuvat on aina mieleen . Punalatvaa on minullakin iso pehko jouduin tosin siirtämään sen viime vuonna ja korkeus putosi heti yli metrin . No katsotaan tänä vuonna? Ihania nuo sinun idänsinililjat pitää minun yrittää niitä ja muitakin aikaisia kukintaa lisätä . Kiitos sinulle .
VastaaPoistaJoo, kasvutaipumusta on selvästi ollut ja tulee varmaan olemaan jatkossakin. Kanttaamalla tulee aina siivu kerrallaan uutta tilaa. Punalatva kasvaa viihtyessään suureksi, joten sitä ei kannata yrittää ahtaa liian pieneen paikkaan. Minulla tuo kasvusto on tosiaan kaksi metriä korkea. Idänsinililjat leviävät hyvin. Olen itse levittänyt niitä ripottelemalla siemeniä uusiin paikkoihin ja se on toiminut hyvin.
PoistaIhanasti sydänpenkki on kasvanut vuosien myötä;) Ja kaunista kukintaa on keväästä syksyyn! Minun punalatvani ei ole ollenkaan noin komean kokoinen, tosin sen kasvupaikka onkin kuivahko.
VastaaPoistaOnneksi täällä on tilaa kasvattaa noita istutusalueita :). Kuivemmassa kasvupaikassa punalatvan saa pysymään maltillisemman kokoisena, se voi olla joskus jopa hyvä asia ;).
Poista