maanantai 21. helmikuuta 2022

KELLOKÖYNNÖKSET UUSIIN PURKKEIHIN





Kelloköynnökset ovat kasvaneet perennaruukuissa melko kookkaiksi ja oli aika siirtää ne suurempiin purkkeihin. Siementen kylvöstä on kulunut 6 viikkoa.




Kuvasta ei näy kovin hyvin, että kelloköynnökset ovat kasvaneet siinä määrin pituutta, että niiden on korkea aika saada pidemmät tukikepit, joihin kärhöt pääsevät tarttumaan. Pitkät tukikepit tarvitsevat tukevamman ruukun. Käytin tänä vuonna säästämiäni ja pestyjä pionin muoviruukkuja. Tyhjät pioniruukut (3) näkyvät vertailun vuoksi takarivissä.




Juuristo oli kehittynyt kelvollisesti. Ainakin juuripaakut pysyivät helposti ehjinä siirrossa. Kannattaa muistaa kastella taimet hyvin muutama tunti ennen uutta istutusta.




Minulla on kelloköynnöksiä kasvamassa yhteensä 12 kpl. Tänä vuonna päätin istuttaa yhden taimen / ruukku. Luultavasti teen keväällä vain yhden kelloköynnöksen ruukkuistutuksen ja istutan kaikki muut taimet maahan. ’Arboretumissani’ löytyy näille paikat sekä köynnösporteissa että köynnösaidassa. 




Kasvatan kelloköynnöksiä nyt neljättä kertaa. Olen huomannut, ettei taimia tarvitse latvoa, ne haarautuvat reippaasti lehtihangoista aivan itsenäisesti. Latvominen viivästää kukinnan alkua, joten siinäkin mielessä jätän taimet kasvamaan ilman latvomista. Mikäli haluaa latvoa, kannattaa kokeilla juurruttaa latvoista uusia taimia, jos niille on tarvetta.




Nyt taimet ovat yläkerrassa ja saavat kasvaa siellä siihen asti, kun tarvitsen vihanneksille enemmän tilaa kasvilamppujen alla. 




Kuten tiedätte, kelloköynnöksen kärhöt tarttuvat mielellään kaikkeen mahdolliseen. Onneksi tätä taipumusta voi taltuttaa ohjailemalla versoja tukikeppien ympärille. 

Tavoittelen jälleen kelloköynnösten runsasta kukintaa ja toivottavasti nämä kukkivat jo heinäkussa aikaisempien vuosien tapaan. Joka tapauksessa kelloköynnöksistä saa kasvatettua vehreän kasvuston köynnöstukeen. Lehdistökin on oikein kaunis.

Toivotaan onnea matkaan ja toivon myös teille kaikille onnea omien kelloköynnöstenne kanssa. Kasvun seuraaminen on aika hauskaa.



20 kommenttia:

  1. Hyvässä kasvuvauhdissa näyttävät kelloköynnöksesi olevan! Jätin nyt jo toisen kerran niiden kylvämisen kokonaan pois - ehkä sitten kesällä harmittaa, kun näkee muiden upeat köynnökset ja kukkijat. Tuo latvominen saattaakin olla yksi syy, miksi omat kelloköynnökseni kukkivat huonosti. Toinen syy on varmasti ruukut, joissa kastelu liikkuvalla puutarhurilla on liian epätasaista. Välillä joutuvat kokemaan kuivuutta ja jos ei ruukussa ole reikää, joutuvat sadekesinä olemaan liian märässä. Maahan istuttaminen lienee siis paras vaihtoehto. Onnea kasvatukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan järkevää suunnitella omat esikasvatukset tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Ei aina tarvitse olla kaikkia samoja kuin ennen.
      Latvomisesta on varmaan eri koulukuntia, monet ohjeistavat latvomaan, mutta en ole itse huomannut sitä tarpeelliseksi. Jo nyt taimissa oli ensimmäisessä lehtihangassa kasvamassa uudet versot. Viime vuonnakin kelloköynnöksistä tuli tanakat ja tuuheat ilman latvomista.
      Kelloköynnös tarvitsee suureksi kasvaneena vettä aika tasaisesti, joten ruukuissa kasvattamisessa on haasteensa, jos puutarhuri on useamman päivän reissussa.

      Poista
  2. Onpa komeat köynnökset jo.

    VastaaPoista
  3. Minäkin ihastelen tuuheita ja jo nyt kookkaita taimiasi!

    VastaaPoista
  4. Komeat taimet! Minä koulin eilen omat kelloköynnökseni pieniin kärhöruukkuihin. Kapeina ja korkeina vievät vähän tilaa taimipöydältä mutta juuristolla on kuitenkin hyvin tilaa kasvaa siihen saakka kun on koulittavana seuraava erä pienten kärhöruukkujen tarvitsijoita. Kelloköynnökset pääsevät siinä vaiheessa suurempiin ruukkuihin. Oletko kokeillut, suuttuvatko kelloköynnökset, jos niiden tarttumakärhet napsii poikki? Helpottaisi kummasti niiden kasvatusta kun ei tarvitsisi kahdesti päivään olla ohjailemassa lonkeroita omiin osoitteisiinsa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöruukku sopiikin näppärästi kelloköynnösten kasvattamiseen. En ole itse katkonut tarttumakärkiä, mutta muistan lukeneeni, että jotkut toimivat juuri näin, eikä siitä olisi ollut haittaa? Joku toinen on varmaan viisaampi vastaamaan. Itse pyörittelen versoja tarttumakärkineen pyramidiksi ja se on toiminut aika hyvin. Mutta totta on, että ohjailua saa tehdä usein 😁

      Poista
  5. On terhakkaat kelloköynnökset. Niiden esikasvatuksessa on omat haasteensa noiden tarttuvien kärhöjen takia. Varmasti kesällä palkitsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon, että kesällä runsaat kelloköynnökset palkitsevat kasvatuksen ’vaivat’. Tilaahan näiden kasvattaminen vie, mutta niiden elinvoiman seuraaminen on myös kiinnostavaa.

      Poista
  6. Hienot on kelloköynnöksesi ja aikamoisen määrän olet niitä kasvattanut mutta kuten sanoinkin että paikka niille löytyy. Minä olen yhden kerran kasvattanut valkoista ja se oli täällä kotona lasituksen sisällä kasvamassa isossa altakasteluruukussa ja aina kun tulimme kotia oli kasvustoa tullut lisää. Pian se kiipeili katossa ja vaikka missä ja kukki kyllä myös hyvin. Mutta ehkä minäkin jossain vaiheessa kasvatan taas vaikka mökillä missä saan ne maahan. Hyvää kasvua vain sinne. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Maahan istutettujen kelloköynnöksen kastelu ei ole niin tarkkaa kuin ruukussa kasvavien. Toki paikka ja kasvualusta (ja säät) vaikuttavat. Tuo mainitsemasi runsas kasvu tulee iloiseksi hyödyksi köynnösporteissa, missä toivotaan vihreyttä. Toki ruukun paikankin voi laittaa sellaiseen kohtaan, missä tarvitaan köynnösseinää esim. näkösuojaksi tai muuten. Hyvä, että löytyy erilaisia kasveja eri tarpeisiin.
      Hyvää loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  7. Kun lämpimät koittavat, sinulla onkin jo köynnösseinämä valmiina tällä vauhdilla. Hyvin ovat kasvaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä toivonkin, saa nähdä, miten valtavaksi nämä ehtivät kasvaa ennen maahan istuttamista. 😅

      Poista
  8. Onpa sinulla jo nyt komeat taimet!

    VastaaPoista
  9. Hienosti kasvavat. Katsotaan jätänkö kelloköynnökset tänä vuonna kokonaan kylvämättä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä joka vuosi tarvitse kaikkea toistaa, varsinkin jos olette mökillä niin kastelu voi olla haasteellista?

      Poista
  10. Onpa mahtavat taimet! Miten toimit tukikeppien kanssa jatkossa? Riittääkö niiden pituus koko kevääksi ja otatko ne irti kun istutat taimet paikoilleen ulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nuo tukikepit riitä, yleensä olen laittanut korkeammat bambukepit vielä kelloköynnösten ollessa sisällä. Köynnös kasvaa niin kattavasti tukikeppien ympärille, että jätän ne paikoilleen, kun istutan köynnökset ulos. Tuuhea köynnös peittää kepit kokonaan.
      Kiitos sinulle Salla!

      Poista