perjantai 25. helmikuuta 2022

TOMAATIT 2022


Tänä keväänä aion taas kasvattaa itse kasvihuoneeseen tomaatin taimet. Tomaatin kasvattaminen on mielestäni tosi hauskaa, sillä onnistuminen on aika varmaa, jos on riittävästi tilaa taimikasvatukselle. Kirjoitin jo kokemuksistani pensastomaattien esikasvatuksessa ja samat perusasiat ovat käytössä myös rungollisten tomaattien alkutaipaleella.

Viime vuonna kokeilin rungollisena kasvavien tomaattien kylvöä kahdessa erässä. Ensimmäisen erän siemeniä laitoin multaan jo helmikuun viimeisenä päivänä ja pääjoukon 13.3.2021.

Tämä kokeilu vahvisti, että on järkevää huomioida ohje siitä, että tomaatin taimen istutus lopulliseen kasvupaikkaansa on noin 8 vk kylvöstä. Tomaatit voi istuttaa ulos vasta kun hallanvaara on ohitettu ja mielellään yölämpö ei saisi laskea alle 10 asteen lämpötilan. Eli nämä seikat kannattaa huomioida omissa olosuhteissa, kun miettii, milloin itse kylvää omat tomaatit.

Pystyin istuttamaan ensimmäisenä kylvetyt tomaatit kasvihuoneeseen jo huhtikuun lopussa, joten minulla ei ollut haittaa liian honteloiksi venyvistä taimista. Toki suojasin hyvin kylmän toukokuun alussa taimet kasvihuoneessa harsoteltalla öisin ja termostaatilla ohjattu lämpöpuhallin lämmitti ilmaa harsoteltan sisällä.

23.6.2021



Mikä sitten oli kokeilun hyöty? Yllä oleva kuva on otettu juhannusviikolla ja kirsikkatomaatti ’Sungold’ alkaa jo muuttaa väriään. Varhain kylvetyt pensastomaatit antoivat jo kypsiä maistiaisia tässä vaiheessa. 










Tämän vuoden tomaatit

Oranssi F1 kirsikkatomaatti ’Sungold’ on edelleen lempitomaattini. Rungollisista tomaateista ’Sungold’ tuottaa satoa aikaisin ja maku on ihanan makea, trooppinen ja täyteläinen. 

Hyvin samantyyppinen makuhermoja hivelevä kokemus on tomaatti ’Naranjan’ maistelu. ’Naranjan' hedelmä on muodoltaan hieman pitkänomainen ja koostumus ehkä vähän kiinteämpi kuin Sungoldilla. Kuten ystävä Hirnakka blogista Hirnakan torppa neuvoi, tämä tomaatti kannattaa kasvattaa aivan kypsäksi ja oranssiksi, ennen kun iskee siihen hampaansa. Ja Hirnakkaa lainataakseni "kypsänä Naranjan hedelmässä on hieno appelsiininen aromi ja se on makea kuin karkki".  Kiitos sinulle ystäväni, että lähetit minulle näitä lahjaksi!!



Tässä kuvassa näkyy keskellä takana muutama ’Naranja’. 

Kasvatin myös keltaista päärynänmallista ’Yellow Submarine’ luumutomaattia ja pussiin jäi vielä siemeniä kylvettäväksi tänäkin vuonna. Yellow Submarine tekee paljon makeita tomaatteja.



Lasin lähellä vasemmalla näkyy F1 Supersweet 100 punaisia kirsikkatomaatteja, nämäkin ovat pieniä makeita suupaloja. Edessä oikealla on muistaakseni ’Gardener’s Delight’ tomaatteja. Molemmat ovat kirsikkatomaatteja, mutta näiden kokoero on huomattava. Molempia aion kasvattaa tänäkin vuonna, siemeniä on jäljellä parin vuoden takaa. 

14.7.2021

Heinäkuussa satonäkymät olivat kuvan kaltaiset. Olin iloinen, että tomaatteja pääsi hakemaan kasvihuoneesta lähes koko kesän, eikä vasta elokuussa. Merkintöjen mukaan heinäkuun ensimmäisestä viikosta alkaen sain kerätä litran tomaatteja kasvihuoneen aamukäynnillä ja kuukauden puolen välin jälkeen enemmänkin.

Jo mainittujen lisäksi kasvatan tänäkin vuonna 'Golden Bumble Bee' kirsikkatomaattia, sillä siemeniä jäi viime vuodelta. Tälle tomaatille tyypillinen ominaisuus on kullankeltainen väritys oranssinpunaisilla raidoilla. Minusta tämä ei ollut kovin satoisa, vaikka niin luvattiin myyntitekstissä. Kokeillaan tekeekö tämä vuosi poikkeuksen. 

'Rosella' tumma kirsikkatomaatti oli oikein herkullinen ja sitä aion ehdottomasti kasvattaa tänäkin vuonna. Viime vuodelta jäi 2 siementä ja olisin ostanut uuden siemenpussin, mutta tilausvaiheessa tämä oli loppuunmyyty. 

Kokeeksi ostin toista tummaa eli 'Black Cherry' kirsikkatomaattia. Tämä on kulttuuriperintölajike ja hedelmien luvataan olevan mehukkaita ja hyvänmakuisia, myös satoisuutta luvataan. 



F1 'Honeycomb’ kirsikkatomaatti teki oransseja maukkaan makeita hedelmiä ja tämän siemeniä jäi tällekin vuodelle. Kokemus oli sen verran hyvä, että kasvatan mielelläni uudelleen.

F1 'Cherrola' tekee punaisia kirsikkatomaatteja ja näitä jäi viime vuoden jälkeen pari siementä, ehkä laitan ne kasvamaan joukon jatkoksi.


Näiden rungollisten tomaattien lisäksi kasvatettavien valikoimaan sisältyvät pensastomaatit 'Vilma' kirsikkatomaatti ja 'Romello' luumutomaatti.

Käytän siis tänä vuonna lähinnä aiemmin hankittuja siemeniä, ainoa itselle uusi kokeilu on 'Black Cherry'. Suunnitelmana on kylvää rungolliset tomaatit maaliskuussa, yritän saada taimet kasvihuoneeseen ennen kuin ne kasvavat liian pitkiksi ja vaikeiksi käsitellä.

Nyt uutisten tuomat kuvat maailman tilanteesta ovat surulliset ja huolestuttavat. Toivon sinulle joka tapauksessa hyvää viikonloppua, toivottavasti hulluus loppuisi ja rauha palaisi. 



maanantai 21. helmikuuta 2022

KELLOKÖYNNÖKSET UUSIIN PURKKEIHIN





Kelloköynnökset ovat kasvaneet perennaruukuissa melko kookkaiksi ja oli aika siirtää ne suurempiin purkkeihin. Siementen kylvöstä on kulunut 6 viikkoa.




Kuvasta ei näy kovin hyvin, että kelloköynnökset ovat kasvaneet siinä määrin pituutta, että niiden on korkea aika saada pidemmät tukikepit, joihin kärhöt pääsevät tarttumaan. Pitkät tukikepit tarvitsevat tukevamman ruukun. Käytin tänä vuonna säästämiäni ja pestyjä pionin muoviruukkuja. Tyhjät pioniruukut (3) näkyvät vertailun vuoksi takarivissä.




Juuristo oli kehittynyt kelvollisesti. Ainakin juuripaakut pysyivät helposti ehjinä siirrossa. Kannattaa muistaa kastella taimet hyvin muutama tunti ennen uutta istutusta.




Minulla on kelloköynnöksiä kasvamassa yhteensä 12 kpl. Tänä vuonna päätin istuttaa yhden taimen / ruukku. Luultavasti teen keväällä vain yhden kelloköynnöksen ruukkuistutuksen ja istutan kaikki muut taimet maahan. ’Arboretumissani’ löytyy näille paikat sekä köynnösporteissa että köynnösaidassa. 




Kasvatan kelloköynnöksiä nyt neljättä kertaa. Olen huomannut, ettei taimia tarvitse latvoa, ne haarautuvat reippaasti lehtihangoista aivan itsenäisesti. Latvominen viivästää kukinnan alkua, joten siinäkin mielessä jätän taimet kasvamaan ilman latvomista. Mikäli haluaa latvoa, kannattaa kokeilla juurruttaa latvoista uusia taimia, jos niille on tarvetta.




Nyt taimet ovat yläkerrassa ja saavat kasvaa siellä siihen asti, kun tarvitsen vihanneksille enemmän tilaa kasvilamppujen alla. 




Kuten tiedätte, kelloköynnöksen kärhöt tarttuvat mielellään kaikkeen mahdolliseen. Onneksi tätä taipumusta voi taltuttaa ohjailemalla versoja tukikeppien ympärille. 

Tavoittelen jälleen kelloköynnösten runsasta kukintaa ja toivottavasti nämä kukkivat jo heinäkussa aikaisempien vuosien tapaan. Joka tapauksessa kelloköynnöksistä saa kasvatettua vehreän kasvuston köynnöstukeen. Lehdistökin on oikein kaunis.

Toivotaan onnea matkaan ja toivon myös teille kaikille onnea omien kelloköynnöstenne kanssa. Kasvun seuraaminen on aika hauskaa.



perjantai 18. helmikuuta 2022

PUUTARHA JÄRVEN RANNALLA



Katja blogista Päivänpesän elämää kysyi: kuinka paljon järven läheisyys vaikuttaa puutarhaasi? Pidentääkö kasvukautta tms? Samoin Between blogista Rikkaruohoelämää oli kiinnostunut järven ja rantatontilla asumisen merkityksestä ja vaikutuksesta puutarhaelämään. Kiitos molemmille näistä kysymyksistä 😊.

Olen koonnut tähän juttuun omasta rannastamme otettuja kuvia vuoden kierron eri vaiheissa. 





Talvella järven kansi on kiinni, mutta jään paksuus vaihtelee eri vuosina. Turvallisuus jäällä liikkumisessa tulee huomioida, mutta hyvän jään aikaan hankikannon salliessa ’puutarhuri’ ja puutarhakoira saavat kävelylenkeille rutkasti lisää vaihtoehtoisia reittejä. Kuvassa näkyvä pieni luoto lähellä rantaamme on hyvin viehättävä käppyräisine mäntyineen. 

Ihan huippua on päästä suksilla liikkumaan. Nautin valtavasti niistä vaiheista, kun voi hiihdellä luistellen kimaltavilla hangilla auringon paistaessa. 




Kevät on ihanaa aikaa. Ensin jää sulaa rantaviivasta ja alkaa veikkaus lopullisesta jäiden lähdöstä. Pitkällä aikavälillä jäiden lähtö on useimmin osunut Vapun seutuun, mutta parina viime vuotena on nähty huhtikuinen veden vapautuminen.




Kevät tuo oman joutsenpariskunnan paikalle. Nämä pesivät lähiluodolla ja kasvattavat joka vuosi poikueen ihailtavaksi. Nämä joutsenet tuntevat hyvin Ritan, eivätkä pelkää koiraa lainkaan. Usein joutsenet uivat rantaan melkein koiran kuonoa koskettamaan. Rauhallinen koira seuraa joutsenten uiskentelua ja yleensä asettuu makuulle katsomaan lintujen puuhia. Poikasten synnyttyä perhe tassuttelee rantanurmikolla, välillä ne kävelevät aivan keskelle nurmikkoa. 

Järvi on monen muunkin lintulajin elämässä merkityksellinen asia. Lintujen seuraaminen saa usein aikaan lepotauon rannassa työskentelyssä. Varsinkin poikueet emon perässä ovat hellyttävä näky.



Järvi on kuin taulu. Näkymä vaihtelee eri vuodenaikojen lisäksi eri vuorokauden aikojen ja sään mukaan. En väsy katselemaan tätä tuttua maisemaa.




Rauha ja hiljaisuus, luonnon omat äänet seurana.



Rannassa näkyy usein pieniä lintuja juomassa tai kylpemässä. Myös koiralle on mieleistä vilvoittautua oman toiveen mukaan lenkkien jälkeen tai helteellä. 

Koivujen hiirenkorvien aikaan toukokuussa huokailen monta kertaa päivässä kaiken kauneutta.




Koivujen lisäksi rannassa kasvaa tervaleppiä. 



Tämä kuva on puhelimen oma-aloitteinen ’taskukuva’. Kesken puutarhatöiden nousen usein oikaisemaan selkää ja katson järvelle. Lintujen konsertti on vertaansa vailla. 



Keskikesän perinteinen suomalainen maisema! Rantasauna on ’mökkimme’ ja mikä onkaan ihanampaa, kuin täyden puutarhapäivän jälkeen päästä rantasaunan löylyihin ja uimaan. Puukiukaan tuoma tuoksu ilmassa rantaan kävellessä on oma nautintonsa. Saunomme aina kun tuntuu siltä ja tämä tunne saattaa olla lähes päivittäin. Lempeät löylyt hoitavat puutarhurin lihaksia ja rentouttavat. Uinti virkistää. 



Edellä mainitut seikat ovat järven rannassa asumisen iloja. Katja varmaan tarkoitti kysymyksellä ihan muita seikkoja. Uskoisin, että meidän tapauksessa järvi ei vaikuta kasvukauden pidentymiseen. Ainakin meillä vierailee keväällä halla aina kun sellaista on vähänkään tarjolla. ”Alavilla mailla hallan vaara” pätee täällä. Tilanne saattaisi olla hallan suhteen edullisempi, jos järvi olisi puutarhan pohjoispuolella. 



Puutarhaan on helppo saada lämmintä kasveluvettä järvestä. Viime vuosina on ollut välttämätöntä kastella uusia taimia, joiden juuret eivät vielä ole kunnolla maaperässä. Suunnittelen kasvien istutuspaikat siten, että puut, pensaat ja perennat pärjäävät tulevaisuudessa ilman kastelua - mutta viime vuosien pitkät kuivat hellejaksot ovat pakottaneet kastelemaan näitä uusia kasveja. Keräämme myös sadeveden talteen kuution säiliöihin, mutta järvi on hyvä lisäapu kastelussa.



Syyskuun usva järven pinnalla. 



Rannan puista tulee haravoitavia lehtiä aika tavalla ja kerään niitä talteen eri kohteisiin. Lehtikomposti on oiva apu maanparannuksessa. 



On ilo ja etuoikeus saada asua järven rannassa. Olemme itse vähän huonoja kalastajia, mutta kalaakin järvi tarjoaa.

Minulle sopii hyvin, että tarvitsee vain kävellä puutarhan poikki rantasaunalle ... ja onkin jo rennosti ”mökillä”, ei tarvitse puutarhan hoidon lomassa ajella mökkimatkoja. 

Kiitos, että sain näiden kysymyksen muodossa palata kesäisiin muistoihin ja kuviin. Hyvää viikonloppua teille kaikille!



torstai 10. helmikuuta 2022

PENSASTOMAATTIEN ALKUSOITTO

Amppelitomaatti  'Red Profusion' 6.7.2021





Kylvin tämän vuoden ensimmäiset pensastomaatit 2.2.2022. Käytin vanhoja siemeniä, mutta ne itivät hyvin, itse asiassa aivan 100 % lähti kasvuun. Ensimmäiset koukut olivat näkyvissä jo kolmen vuorokauden päästä kylvöstä. 




Tässä tilanne neljä päivää kylvöstä. Pientä eriaikaisuutta on nähtävissä. Luumutomaatti 'Romello' näyttää ottaneen etumatkan 'Vilma' kirsikkatomaattiin. Käytin idättämiseen tänä vuonna kasvusammalta. 

Laitoin kasvusammalta pienoiskasvihuoneen pohjalle 2-3 cm, kastelin kasvualustan sopivasti ja painelin tomaatin siemenet noin puolen sentin syvyyteen. Sitten vielä sumutin suihkupullolla pinnan mukavan kosteaksi ja vein pienoiskasvihuoneen kannen kanssa patterin päälle. Minulla on parin patterin päälle rakennettu ritilä tätä tarkoitusta varten.




Koska 'Romello' luumutomaatit olivat jo pitkiä hujoppeja ja näyttivät kaipaavan enemmän valoa kuin patterin päällä on saatavissa, päätin koulia ne omiin purkkeihinsa kasvamaan. Olen ennenkin koulinut taimia jo sirkkalehtivaiheessa, eikä siitä ole näyttänyt olevan haittaa - ehkä jopa hyötyä. Koukkaan taimen reilun multapaakun kanssa uuteen purkkiin. Koulimista ennen kannattaa pikkutaimet kastella suihkupullolla 1-2 tuntia ennen toimenpidettä. Taimet voi hyvin laittaa aikaisempaa syvempään ja näin teinkin. Kun multa painuu, lisään usein uutta multaa aivan sirkkalehtiin saakka.




Seuraavaksi nämä vauvat pääsevät yläkertaan valohoitoon, tosin ihan ensimmäisen vuorokauden aikana en vielä laita niitä kasvilamppujen alle, jotta saavat toipua koulimisen rasituksista. Näitä pikkutaimia kastelen oikeastaan vain suihkuttamalla, mutta sitä saakin tehdä joka päivä. 

Luumutomaatti 'Romellon' taimia on kasvamassa 8 kpl. 




Yhteensä pensastomaatin taimia, 'Romello' & 'Vilma', on omissa purkeissaan 17 kpl. Oho, ei ollut tarkoitus kasvattaa näin montaa, mutta tomaatin siemenet ovat kerrassaan elinvoimaisia, niitä ei näytä lainkaan haittaavan ’parasta ennen’ -päiväykset. Kasvatan näitä ainakin niin kauan kuin tila riittää, eiköhän ylimääräiset taimet huolita uusiin koteihin. 




Yläkerran isot ikkunat etelän puolella tuovat luonnon valoa, lisäksi pöydän päällä on 5 kasvivaloa ajastimen kytkettynä. Valot syttyvät ja sammuvat ajastimen mukaan, sillä kasvit haluavat nukkua osan yön tunneista pimeässä. 


Edessä 'Olly' paprika

Lapset ovat lentäneet pesästä, joten yläkerrassa ei asuta vierailuja lukuunottamatta. Taimille on hyväksi, että lämpötila pysyy melko matalana, yöllä lämpötila putoaa noin 18 asteeseen ja päivällä auringon paisteesta riippuen nousee jonkun verran päälle 20 asteen.




Sopiva lämpötila ja valo auttaa taimia kasvamaan tanakoiksi ja reippaiksi. Nämä olosuhteet sallivat esikasvatuksen aloittamisen jo helmikuussa. 

Pensastomaattien tarina jatkuu, kunhan taimet kasvavat 😊.

Lunta on sellaiset kinokset, että on jälleen lähdettävä tarkastamaan verkkojen tilanne. Onneksi aurinko paistaa ja toivo keväästä yhä lähenee. Voikaa hyvin!



torstai 3. helmikuuta 2022

LISÄÄ SIEMENIÄ MULTAAN



Kelloköynnökset ovat kasvaneet iloisesti yläkerrassa kasvilamppujen alla.




Paprika 'Olly' on huomattavasti pienempi, vaikka on kylvetty samana päivänä. Toinen paprikan taimi ei näy kuvassa.







Koulin jo viisi keijunmekkoa omiin purkkeihinsa, jotta sain kylvöastian käytettäväksi seuraaville siemenille.  Nämä keijunmekon sirkkalehdet vasta pieniä ovat, myös viime vuonna alku oli hidas, mutta kyllä taimista tuli kauniisti kukkivia köynnöksiä. Toivottavasti niin tapahtuu tänäkin vuonna.




Kelloköynnöksiä on kasvamassa 12 kpl.


Helmikuun ensimmäiset kylvöt

2.2.2022 jatkoin kylvöjä. Aikaisempien vuosien tapaan esikasvatan muutaman pensastomaatin jo helmikuussa, jotta saisin aikaista satoa.  ’Vilma’ pensastomaatin siemeniä kylvän jo kolmatta vuotta samasta siemenpussista, joten itävyys ei tietysti ole ihan varmaa. Lisäksi kylvin viime vuonna ylimääräiseksi jääneitä ’Romello’ F1 luumutomaatin siemeniä. Romello on noin 50 cm korkea pensaslajike (toisin minulla kasvoi kyllä viime vuonna korkeammaksi). 

Pensaslajikkeita uskallan laittaa jo näin aikaisin, sillä niiden kanssa pärjään sisällä siihen asti, kun saan ne kasvihuoneeseen. Toki hyvä kasvivalot ovat tarpeen ainakin koko helmikuun ajan. Rungollisena kasvavat tomaatit kylvän vasta myöhemmin.




2.2.2022 kylvin myös sarviorvokki F1 ’Sorbet XP Pink Wing’ siemeniä. Saapa nähdä, tuleeko taimia vai ei. Mikäli saan piskuisista siemenistä aikaan taimia, ne ovat periaatteessa monivuotisia, mutta saattavat toki jäädä vain yhden kesän iloksi. Olen huomannut, että sarviorvokit eivät aina talvehdi kovin hyvin.

 ”Tiiviit ja tuuheat taimet ovat tulvillaan ihania, pieniä kukkia. Tasainen kasvutapa. Valkoisilla kukilla on vaalean laventelinpunaiset siivet, keltainen silmä ja laventelinsiniset ripset.” Myyntitekstissä ollut kuvaus houkutti kokeilemaan tämän orvokin kasvatusta :).

Päätin kasvattaa uudelleen myös ’Leichtlinii’ tarharistikkiä. Pari vuotta sitten onnistuin tämän tarharistikin kasvatuksessa. Taimet selvisivät talvesta ja kukkivat nätisti viime kesänä. Minulla on niin paljon paikkoja maanpeitekasveille, että yritän saada siemenestä lisää taimia ja annan noiden maahan istutettujen vielä pulskistua ja levitä ympäristöönsä.




Palloesikkoja yritän ensimmäistä kertaa kasvattaa siemenestä, mahtaako olla helppoa vai vaikeaa? Ihan mahdottoman pieniä siemeniä nämäkin. Onko sinun kokemuksesi mukaan palloesikko tarvinnut kylmäkäsittelyn, ohjeissa ei mainittu siitä asiasta mitään. Ymmärtääkseni osa esikoista tarvitsee itääkseen kylmäkäsittelyn.




3.2. oli vuorossa ’Magnus’ punahattujen kylvö. Punahatun siemenet ovat helpompia käsitellä, kuvan alareunassa näkyy kolme simentä. 

Minulla kasvaa punahattuja perennapenkeissä, mutta niitä mahtuu ehdottomasti lisää. Viime vuonna siemenestä kasvatetut ’Green Twister’ punahatut eivät kukkineet kesällä 2021, mutta ehkä tänä kesänä ilahduttavat kukkimalla.




Taimien uusi tuore vihreys ihastuttaa niin, etten malta jättää näitä kuvia laittamatta.

Tänään on ollut kirpakka pakkanen (aamulla -20 astetta), mutta auringon paiste oli huikean ihana. Hyvää loppuviikkoa teille kaikille!