Meillä monilla on esikasvatettavana tällä hetkellä kelloköynnöksiä, niin minullakin. Viime vuonna harjoittelin itse ensimmäistä kertaa kelloköynnöksen kasvattamista ja nyt kokoan omia mietteitäni viime vuoden kokemuksista.
Kelloköynnöksen kasvattaminen on hauskaa, sillä siementen itämisen jälkeen kasvu tapahtuu reippaalla tahdilla ja tätä ihmettä on kiinnostavaa seurata. Viime vuonna etsin tietoja ja kokemuksia blogeista, sillä kaikki oli itselleni uutta. Löytämieni ohjeiden mukaisesti istutin kelloköynnöksen taimet melko varhaisessa vaiheessa sellaiseen ruukkuun, missä ajattelin köynnöksen pärjäävän koko kesän. Kelloköynnöksen kasvatuksesta on kirjoittanut mm. Kati Jukarainen blogissa 100% outdoor.
Köynnöksen siirto uuteen ruukkuun on luultavasti helpompaa ennen kun kasvi kasvaa kovin suureksi, jos vain isommille purkeille löytyy ikkunoilta tilaa. Itse tarvitsen yläkerran kasvatushuoneesta tilaa uusille tomaatin taimille, joten kelloköynnökset siirtyvät tässä vaiheessa viileänä pidettävän salin ikkunoille jatkamaan kasvuaan.
Vaihdoin 9 kelloköynnöstä lopullisiin astioihinsa, 2 taimea odottaa vielä entisissä purkeissaan. Tänä vuonna käytin istutusruukkuina viime vuonna ostamieni puiden muovisia suojaruukkuja, näiden etuna on keveys. Painoa tulee kuitenkin suureksi kasvavista köynnöksistä ja mullasta, ja tiedossa on monta siirtoa karaisuvaiheessa, ennen kuin köynnös voi asettua lopulliseen paikkaansa. Viime vuodesta oppineena, aion upottaa nämä muoviruukut painavampiin ja esteettisesti kauniimpiin ruukkuihin, kunhan köynnös on siihen valmis.
Huom. Lisäys 12.3.2021: Sain istutettua kelloköynnökset ilman muovista suojaruukkua suuriin painavin ruukkuihin. Juuristo pysyi jopa ehjänä kolmen taimen paakussa ja istutus onnistui, vaikka köynnöksen versot olivat jo yli metrin korkuiset.
Istutin ruukkuun kolme taimea. Ruukun pohjalle laitoin ensin sanomalehteä ohuesti eli yhden sivun, jottei pohjalle laittamani ruukkusora valuisi rei’istä ulos samantien. Ohut sanomalehti ei haittaa myöhemmin veden poispääsyä ja voihan lehden hajoamista auttaa, jos siihen olisi tarve. Viime vuonna taisin latvoa taimista suurimman osan, nyt ajattelin latvoa joka ruukusta yhden taimen ja kaksi jätän latvomatta. Katsotaan aikaistaisiko tämä kukintaa. Viime vuonna köynnöksistä tuli erittäin tuuheat, mikä on siis kiva juttu, mutta kokeilen nyt näin, voihan latvomista tehdä myöhemminkin. Multapaakku pysyi ehjänä siirto-operaatiossa ja homma kävi yllättävänkin helposti, en myöskään onnistunut katkomaan versoja.
Olen sumuttanut taimia päivittäin ja tarkkaillut kastelun tarvetta. Vielä tässä vaiheessa taimet eivät ole vaatineet vettä kovin paljoa, liika märkyys ei ole hyväksi - olen katsonut, että pintamulta kuivahtaa välillä. Kunhan pari päivää menee tästä siirto-operaatiosta, alan lisätä kastelua miedolla lannoitevedellä, jos köynnös sitä tuntuu tarvitsevan. Kasvun edetessä veden ja lannoitukseen tarve joka tapauksessa kasvaa.
|
26.4.2019 |
Vuonna 2019 aloitin kelloköynnösten karaisun eli ulkoilmaan totuttamisen pienin erin. Alkuun vein kelloköynnökset ulkoilemaan talon pohjoispuolen verannalle, jotta ne totuttautuivat hiljalleen tuuleen ja olosuhteisiin pihalla. Aurinkoon tottumista piti harjoitella myös sopivissa erissä, yöksi nostin taimet kasvihuoneeseen. Tuulisia päivinä pidin ruukut päivälläkin kasvihuoneessa. Hieman aurinko jonain päivinä korvensi kelloköynnöksen lehtiä, mutta ei onneksi haitallisesti. Tuplasti terapiaa -blogin Pirjolla oli hyvä vinkki eli köynnökset voi suojata alkuvaiheessa auringolta ja tuulelta myös hallaharsolla.
|
|
Minulla oli viime vuonna näitä kelloköynnösruukkuja kolme, jokaisessa ruukussa 3-4 taimea. Yksi koristi talon päädyn kesäkukkaryhmää, olen joka vuosi laittanut tähän paikkaan betoniportaita maisemoimaan erilaisia kesäkukkaistutuksia. Ensimmäistä kertaa ryhmässä kasvoi kelloköynnös ja pidin siitä kovasti. Köynnös toi hauskasti korkeuseroa ja kiinnostavuutta ruukkuryhmään. Aion tänäkin vuonna laittaa ainakin yhden köynnöksen tähän ryhmään.
|
17.6.2019 kelloköynnökset ja tyttären koira Hyrrä |
Kaksi köynnösruukkua vehreytti viime kesänä keittiöpuutarhan aluetta. Enimmäkseen pidin ruukkuja kasvihuoneen ovien edustalla. Tällä alueella tulikin esiin ongelma, minkä voittaminen on tänä vuonna tarpeen. Keittiöpuutarhaan sattuivat tuulet sen verran hyvin, että yhtälö: kevyt muoviruukku + korkea köynnös = ei pysynyt pystyssä lainkaan. Kun olin kymmenet kerrat nostanut kaatuneita köynnöksiä pystyyn, lähdin etsimään painavampia ruukkuja. Sain puoleen hintaan isot ruukut, mihin laitoin pohjalle nyrkin kokoisia kiviä ja sijoitin kelloköynnöksen muoviruukkuineen kivien päälle. En uskaltanut enää istuttaa uudelleen köynnöksiä, etteivät köynnökset olisi katkenneet. Harmillisesti obeliski ei mahtunut ruukkuun, mutta en antanut sen häiritä.
|
17.6.2019 |
No, tilanne korjaantui paljon sekä esteettisesti että tukevuus parani. Viime kesänä tuulet olivat ainakin meillä usein yllättävän kovia, joten tämäkään toimenpide ei auttanut riittävästi. Edelleen koko köynnös ruukkuineen päivineen mätkähteli silloin tällöin pitkin pituuttaan. Ruukun olisi hyvä olla alhaalta leveämpi. Se on sanottava kelloköynnöksen kunniaksi, että köynnös ei ottanut nokkiinsa tai vahingoittunut, vaikka ongin sen pystyyn useita kymmeniä kertoja kesän aikana.
|
14.7.2019 kelloköynnöksen helmat alkavat laskeutua maahan saakka |
Pidin kuitenkin kelloköynnöksistä todella paljon ja ne olivat minusta kauniita myös keittiöpuutarhan alueella. Näistä kokemuksista oppineena yritän tänä vuonna sijoittaa kevyen muoviruukun riittävän painavaan ja leveäpohjaiseen ruukkuun siten, että painopiste tulee alemmaksi kuin viime vuonna.
Tällaisia ongelmia ei kelloköynnöksen kanssa tule, jos köynnös kasvaa suojaisassa paikassa. Talon päädyssä kesäkukkaryhmässä kelloköynnös pysyi pystyssä, tosin siellä oli painavampi ja suurempi betoniruukku.
|
2.8.2019 |
Kelloköynnökseni alkoivat kukkia viime vuonna heinäkuun lopulla. Alkuun päästyään kukkia riittikin paljon ja kyllähän ne olivat kauniita.
Toisaalta yksi vaihtoehto voisi olla köynnöksen istuttaminen maahan esim. köynnöskaareen, missä se voisi kasvaa yksivuotisena, samalla kun monivuotinen köynnös vielä vahvistuu ja rakentaa juuristoaan. Onko teillä tästä kokemuksia?
Onnea meille kaikille kelloköynnöksen samoin kuin muidenkin köynnösten kasvattamiseen!