keskiviikko 30. elokuuta 2023

UUSI PERGOLA JA SEN YMPÄRISTÖ




Teimme arboretumiin toisen pergolan. Tämä kyseinen kohta kaipasi täydennystä. Rakennustöiden jälkeen sain viimein yhdistettyä täältä suunnasta katsottuna pergolan takana olevan sateenvarjojalavan ja vasemmassa reunassa olevan istutuksen suureksi yhtenäiseksi istutusalueeksi. Tämä oli tavoite jo pidemmän aikaa, mutta ennen pergolan rakentamista ei kannattanut ryhtyä puuhaan.




Katsotaanpa tilanne ennen työn aloittamista. Tässä näkymä kasvihuoneen vierestä länteen. Pyöreässä istutuksessa on keskellä 'Linnanmäki' purppuraomenapuu, takana (täältä suunnasta katsottuna) on kolme marjaomenapensasta ja edessä rinneangervoja. Ryhmä on istutettu tänä keväänä. Sateenvarjojalavan istutin viime vuonna.



Seuraavaksi rakennettiin pergola. Tässä pergolassa köynnökset istutetaan takaseinälle ja ne pääsevät kiipeämän raudoitusverkkoja pitkin aina katolle asti, näin toivon. Raudoitusverkkojen väliin jää kurkistusaukko takana olevalle alueelle. 



Tässä tämän vaiheen tilanne istutusalueen muokkauksen jälkeen. Pergolan pohjaksi jää nurmikko. Pohja oli lähtötilanteessa hyvinkin epätasainen, joten sitä tasattiin uudella mullalla. Nyt mullos näyttää rumalta, mutta kylvän uutta nurmikonsiementä, joten eiköhän se siitä lähde vihertymään ensi kesäksi.

Pergolan pitkä sivu on 345 cm  ja lyhyt sivu 165 cm ylitysten kanssa. Kulkuaukko lyhyeltä sivulta pergolan sisälle on 152 cm.

Ehkä huomaatte, että istutin myös uuden sateenvarjojalavan, se näkyy kuvan vasemmassa reunassa. Kyseisessä kohdassa oli hankala kiven reuna, jonka vieressä maa oli montulla. Montun kohtaa nostettiin uudella mullalla reilusti ja puu istutettiin noin metri kiven reunasta sivuun. 



Tämä oli aloittaessa näkymä pohjoisesta etelään eli järven suuntaan. Kivien reunustamassa kohopenkissä vasemmalla kasvaa tämän puolen reunalla rinneangervoja, alueen keskellä on marjaomenapuu ja toisella reunalla on vaaleanpunaisena kukkivia pensashanhikkeja.  



Näkymä tällä hetkellä. Kasvaessaan sateenvarjojalavan latvus tuuheutuu ja se lisää pergolan olemukseen salaperäistä vehreyttä. Tänne päätyyn istutin kaksi kartiovalkokuusta ja kolme 'Danica' pallotuijaa. Uusimme tämän projektin aikana tukkoon menneen salaojan, sen vuoksi mullosta näkyy monella alueella.



En löytänyt parempaa kuvaa alkutilanteesta etelästä pohjoiseen katsottaessa. 'Linnanmäki' purppuraomenapuu jää melkein näkymättömiin kuvan vasemmassa alakulmassa. 




En ole vielä silittänyt haravalla kaikkia traktorin renkaan jälkiä mullasta. Onneksi isäntä pystyi tuomaan monta traktorin kauhallista multaa istutuksia varten. Säästyin ihan hurjan monelta kottikärryn reissulta. Koristeomenapuun vasemmalla puolella olevat marjaomenapensaat kukkivat samaan aikaan kuin oikealla näkyvän istutuksen marjaomenapuu. Rinneangervoja olen saanut edullisesti ja niitä on peruskasveina monessa kohdassa arboretumia, nekin tuovat kukkiessaan toistoa. 




Rinneangervoja istutuksen etualalla ja pergolan oikealla puolella kivien vieressä. Yritän kylvää nurmikonsiemenet tänään, illaksi on luvattu sadetta.



Ostin kuukausi sitten amurinviiniköynnöksen ja vaihdoin sen suurempaan ruukkuun ja jätin odottamaan pergolan valmistumista. Köynnös oli lisännyt juuria purkin täydeltä ja nyt se pääsi lopulliseen kasvupaikkaansa. Se näkyy nyt takimmaisen verkon edessä. Olisi pitänyt rohkeasti ostaa toinenkin köynnös alennetulla hinnalla, mutta köynnöksen istutus toiselle puolelle jää kevääseen, ellen löydä taimea jostain. 

Keskelle tätä uutta istutusaluetta istutin kuusi Sweet Annabelle pallohortensiaa. Kukinnot ovat jo luovuttaneet värinsä, mutta tämä oli oikein ihana tuttavuus. Kauempana takana näkyvän alueen keskellä kasvaa myös ryhmä samoja pallohortensioita, joten toistoa on luvassa tämänkin lajin kohdalla. Istutin Puutarhaeloa -blogin Riitalta saamani kuparisarat kurkistusaukon kohdalle, toivottavasti ne pärjäävät tässä.


Tässä muuten parhaaseen kukinnan aikaan kuvattuna Sweet Annabelle pallohortensia. Tuotekuvauksen mukaan tämä pallohortensia on suurikukkainen ja tukevaversoinen. Kukinta jatkuu pitkään heinäkuulta syyskuulle. Pallohortensia viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Muiden hortensioiden tapaan se haluaa riittävästi kosteutta kasvualustastaan. Laitoin istutusalueelle biohiilellä täydennettyä kompostimultaa.




Tämä uusi yhdistetty istutusalue on pituudeltaan reilu 8 metriä. Pergola saa ensi kesänä saman tumman värinsa kuin muutkin arboretumin rakenteet.



Aina alkuun uudet rakenteet ja mylläykset hakevat hieman 'paikkaansa'. Toivon, että tämä projekti näyttää ensi kesänä jo paremmin asettuneen kohdilleen ja varsinkin sitten, kun kasvit kasvavat ja amurinviini nousee verkkoa pitkin katolle asti. Haaveitahan täytyy olla!


lauantai 26. elokuuta 2023

KASVIHUONE ON ANTANUT SATOA





Olen kasvattanut kasvihuoneessa vihanneksia nyt viidettä vuotta ja olen edelleen vakuuttunut siitä, että minulle sopivat käyttämäni konstit, sillä saan nauttia itsekasvatetuista hedelmistä oikeastaan koko kesäkauden. 



Kuvassa keltainen kirsikkatomaatti 'Goldwin'. Tämä oli minulla kasvatettavana ensimmäistä kertaa ja Goldwin osoittautui runsassatoiseksi. Tomaatti on kiivennyt kattoon asti ja tomaattitertut roikkuvat sieltä poimittavaksi.



Tämä tumma tomaatti on kirsikkatomaatti 'Black Cherry'. Toinen tumma tomaatti kasvihuoneessani on 'Rosella', sen maku on 'Black Cherryä' täyteläisempi, mutta on tämä kuvan tomaattikin hyvä valinta. 



Tämä luumutomaatti ’Modus’ oli kasvatettavana ensimmäistä kertaa ja laitan sitä varmasti vielä uudelleenkin. 



Haluan nähdä vaivaa sen eteen, että omia tomaatteja saa syödä jo kesäkuussa. Pensastomatti 'Vilma' ajoissa esikasvatettuna aloittaa satokauden jo kesäkuun alussa ja on hyvin tuottelias koko kesän. Edelleen ’Vilmassa’ on paljon raakileita. Toki täytyy huolehtia, että ravinteita riittää pitkälle kasvukaudelle ja runsaaseen satoon.

Minusta on kiva, että tomaatit ehtivät kypsyä suurelta osin kasvihuoneessa kesäkauden aikana.


Kasvihuonekurkut ovat olleet todella tuotteliaita jälleen kerran. Äitienpäivästä asti kurkkuja on saanut kerätä ihan mahtavat määrät ja maku on ollut ensiluokkainen. 

Huomasin pieniä merkkejä vihannespunkista heinäkuussa. Tämän kesän olosuhteet ovat olleet vihannespunkille otolliset. Tilasin heti havainnon tehtyäni Biotukselta (TarhurinApu.fi) vihannespunkin luonnonmukaiseen torjuntaan ansaripetopunkkeja. Tällä toimenpiteellä tavoittelen, että vihannespunkit häviävät kasvihuoneesta, eivätkä pesi viiniköynnöksessä seuraavaan vuoteen. Jos tätä luonnonmukaista torjuntakeinoa käyttää, pitää olla ajoissa liikkeellä eli reagoida mahdollisimman pian ennen kun vihannespunkkipopulaatio on päässyt vahvasti riehaantumaan ja seittejä on paljon. Omissa kurkuissa ei oikeastaan ehtinyt tulla seittiä kurkun lehtien alapuolelle lehden tyveen kuin sen verran alkua, että varmistuin tilanteesta.

Oli kiinnostavaa seurata, miten taistelu sujui petopunkkien hyväksi, sillä kurkkujen kasvusto elpyi ja kurkkuja alkoi taas kasvaa.



'Olly' paprika on niin tuottelias, että ihmetellä täytyy. Tällä hetkelläkin on pensaassa ainakin 25 kypsää paprikaa. Täytyy valmistaa täytettyjä paprikoita ruoaksi.



'Pepino' päärynämeloni ei kyllä pääse jatkoon. En ole päässyt vielä maistamaan kypsää melonia, mutta koko puska on ihan mahdoton rotjake. Oksat katkeilevat hedelmien painosta ja kaatuvat pitkin lattiaa, vaikka yritin tukea niitä samaan tapaan kuin muutkin tukea tarvitsevat kasvit. Hedelmiä on laskujen mukaan ainakin 20 kpl, mutta ne retkottavat lattialle kaatuneiden varsien vieressä. Laitoin Pepinon lehdille petopunkkipurua varmuudeksi, koska en tiedä, onko se herkkä vihannespunkille. Toivottavasti hedelmät maistuisivat hyviltä, sen verran tämä puska on aiheuttanut hiuksien repimistä.



No, punakosmokset ovat sitä vastoin tuoneet iloa koko kesän ajan. Seassa kukkivat tsinniat.



Myös tuoksuherneet ovat viihtyneet hyvin laatikoissa kasvaessaan. Tuoksu on miellyttävä.

Tämän viikonvaihteen ja todennäköisesti myös ensi viikon vietän arboretumin istutusalueiden parissa. Kerron niistä seuraavalla kerralla enemmän. Nauttikaa elokuun viimeisestä viikonvaihteesta. Mihin tämä kesä oikein hävisi? Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä!



maanantai 21. elokuuta 2023

LOPPUKESÄN PROJEKTIT EDESSÄ



Eilen sunnuntaina oli tämän kesän viimeinen "avoimet ovet puutarhaan" ja yllättäen kävijöitä oli mukavan paljon. VisitMäntyharju innostui markkinoimaan puutarhavierailua ja siitä oli selvästi hyötyä. Kiitos aktiiviselle ammattilaiselle siitä. Myös Pertunmaalla vaikuttava markkinoinnin ammattilainen ilmoitti eri kanavissa puutarhavierailun mahdollisuudesta ja sieltäkin tuli puutarhaharrastajia käymään. Kiitos ja kumarrus.



Yhteensä aikuisia kävijöitä tämän kesän aikana oli 103 (korjaus ed. tietoon). Määrä on hyvin vaatimaton, jos vertaa Suomen muihin jalansijansa vakiinnuttaneisiin puutarhakohteisiin, mutta olin oikein iloinen kaikista kävijöistä. Moni sanoi huomanneensa ilmoituksen vasta elokuussa. No, tämä kesä oli lähinnä tunnustelua, miltä tuntuu pitää kotipuutarhaa avoinna monena sunnuntaina peräkkäin.



Huvimajassa oli vieraskirja, minkä muistin ottaa käyttöön vasta 16.7. Oli kiva nimimerkin lisäksi nähdä, miltä paikkakunnilta ihmisiä saapui. Aika moni oli pääkaupunkiseudulta, mutta ehkä he olivat viettämässä mökillä kesää. Mäntyharjulla on paljon kesäasukkaita.

Aika ihmeellistä, että jokaisella puutarhavierailulla oli poutaa ja useimmiten hyvinkin aurinkoinen sää. Huvimajassa oli tarjolla mehua ja jotain pientä leivonnaista, jos se maistui vieraille. Kahvion pitäminen yksin ei oikein onnistu samalla kun ottaa vastaan vieraita ja yrittää parhaansa mukaan vastata kysymyksiin. 

Isäntäkin yllätti ja oli aktiivisesti mukana vieraiden kanssa. Moni kyseli paljon meidän 'Tarmosta' eli robottiruohonleikkurista, joka teki omia hommiaan vierailujen aikana. Kaunis nurmikko sai kiitoksia monelta ja sehän on ihan 'Tarmon' ansiota. 



Kiitän vielä kerran teitä kaikki puutarhassa käyneitä kauniista ja kannustavista sanoistanne. Oli ilo tavata teitä kaikkia! Yllätyin myös siitä, että moni sanoi lukevansa blogiani. 

Ensi kesän jätän mietintämyssyyn hautumaan. Jos voimia riittää, pidämme ensi kesänäkin puutarhaa auki sovittuina aikoina ja toki voi etukäteen ottaa yhteyttä ja sopia itselle tai ryhmälle oman ajankohdan.



Nyt sataa pientä tihkua, sade olisi taas tarpeen. Suunnitelmissa on tällä viikolla aloittaa monenlaisten rästissä olevien puutarhatöiden tekeminen. Yritämme myös tehdä arboretumiin uuden pergolan (tai vastaavan) ja tehdä uusien istutusalueiden pohjia valmiiksi. Aika näyttää missä tahdissa työt etenevät.

Iloista elokuun loppua teille kaikille!


maanantai 14. elokuuta 2023

ELOKUU ON JO PUOLESSA

 


Elokuu on ollut varsin hektistä kaiken sadonkorjuun ja säilömisen kanssa, lisäksi on ilmaantunut monenlaisia odottamattomia yllätyksiä, jotka ovat muuttaneet viikon työjärjestystä. Puutarhan hoitotyöt ovat välillä lähes kaatuneet niskaan ennen sunnuntain avointa puutarhavierailua. 



Onneksi sunnuntaisin käyneet puutarhavieraat ovat enemmän voimaannuttaneet kuin kuormittaneet ja toisaalta hoitotyöt on tullut tehtyä pienellä paineella, muuten olisin todennäköisesti niistä laistanut.



Mutta on rästilistalla odottamassa paljon töitä, kunhan ehdin niihin tarttua. 



Valkoalpit keräävät perhosia, en ehtinyt saada kuvaan kuin pari. 



Tarhapäivänlilja 'Little Gipsy Ruby' kukkii parhaillaan ja kasvusto on ilokseni tuuheutunut.



Tässä samat Graniittipenkin päivänliljat toiseen suuntaan katsottuna. 



Olen ehtinyt huonosti kirjoittamaan ja kommentoimaan teidän toisten puutarhakuulumisia, mutta eiköhän tilanne tästä rauhoitu jonkun verran. 

Tänään kannoin taas vettä arboretumiin usean tunnin ajan. Tulipahan kaikki tämän vuoden istutukset kasteltua. Ennustetut sateet näyttävät kuivuvan kasaan ja aurinko paistaa.


maanantai 7. elokuuta 2023

TARHAKELLOKÄRHÖ ARABELLA JA KUMPPANIT

 



Jopas iski trooppisen helteen. Mittarin mukaan tänään oli iltapäivällä 30,3 asteen lämpötila, ainakin ihan riittävästi. Tarhakellokärhö 'Arabella' antakoon hieman viilentävää sinisyyttä.

Olen kyllä tosi iloinen kaikista tänä kesänä käyneistä puutarhavieraista. Eilen kierroksella kävi 14 aikuista ja yksi lapsi. Palaute on ollut kannustavaa ja eilisellä käynnillä mukana ollut markkinoinnin ammattilainen ehdotti monenlaisia kivoja ideoita tulevaisuuteen. Täytyy ehkä yrittää opetella karistamaan turha arkuus ja pelko siitä, että on vielä niin keskeneräistä.



Tulee hyvä mieli, kun voi jutella puutarhasta kiinnostuneiden kanssa ja jakaa kokemuksia. On myös kiva, että moni on sanonut löytäneensä itselle vinkkejä ja ideoita.



Vielä 13.8. ja 20.8. on avoin kierros klo 14-16. Etukäteen sopimalla voi kysyä muutakin ajankohtaa, mikäli sunnuntai ei sovi. Ajo-ohjeet löytyvät yläpalkista "Tule tutustumaan" -kohdasta.



Tähän aikaan kesästä moni on kysellyt kärhöistä.  Kuvassa 'Destiny' loistokärhö.



'Ville de Lyon' on aika ihana. Tämä on Villen toinen kesä ja odotan sen lisäävän kukintaa tulevina vuosina. Kärhötuet ovat herättäneet keskustelua :).



Lumikärhö kukkii runsaasti arboretumin köynnösseinässä. Tämänkin istutin vasta viime vuonna.



Etualan Samaritan Jo on kukkinut pitkään Ruusupuistossa. Katsellaan muita kukkivia kärhöjä myöhemmin. 

Tänään olen pakastanut pensasmustikoita ja villivadelmia. Illalla odottaa laittamista kantarellisaalis, jonka isäntä kävi taas hakemassa. Kesäistä viikkoa teille, nautitaan sadosta ja kukista!


keskiviikko 2. elokuuta 2023

MARJOJA, KANTTARELLEJA JA MEHUJA TALVEN VARALLE

 

Loistokärhö 'Ville de Lyon'


Viime viikko oli lopulta aika kiirettä, sillä järjestimme meillä anopin 95 -vuotias synttärit. Ihmeen virkeä päivänsankari halusi kutsua koolle läheisiä ja olihan meitä lopulta ihan kunnon joukko koolla. Puutarhajuhliin päivä ei sopinut, sillä vettä satoi oikeastaan koko päivä. Perjantain ja lauantain aikana meillä satoi yli 25 mm. 





Valkoiset tähtiputket ovat kuin saippuapalloja.

Aloitin viime viikolla mehun keittämisen valkoherukoista ja mustikoista ja puuha on jatkunut tällä viikolla. Nyt on yhteensä seitsemän mehumaijallista keitetty. Lisäksi keitin raparperimehua, joten näillä pärjätään varmasti.



Keväällä 2022 kasvatin siemenestä punahattuja. Nyt 'Magnus' kaunopunahatut ovat aloittamassa kukinnan helmikaaren alueella. Varret ovat vahvoja ja nuppuja on vielä paljon.



Tässä näkymää punahattujen yli järven suuntaan. 



Moni kesän aikana täällä käynyt on kysynyt tämän ruusun niemeä. Kyseessä on ruusu 'Sweet Haze'. Tämä ruusu selvisi hyvin viime talvesta, laitoin syksyllä vähän talvensuojaturvetta ruusujen juurelle. Ruusut lähtivät keväällä reippaasti kasvuun ja kukinta on todella runsasta. 

Taustan hevoskastanjan ja puistosyreenien ympäröimästä kurkistusaukosta pilkistävät nauhukset arboretumin puolella.



Ruusujen vaaleanpunainen yksinkertainen kukinta sopii kivasti samaan aikaan kukkivien perennojen kuten neidonkurjenpolvien ja näiden punahattujen kanssa.



Viime päivinä olen laittanut kanttarelleja pakastimeen talven varalle niin, että kanttarellit vilistävät silmissä. Isäntä käy vähän väliä metsässä 'kävelyllä' ja palaa 5 litran ämpäri täynnä kanttarelleja. Ja tietysti kanttarelleja on myös syöty tuoreena, ovathan ne niin hyviä itse kasvatettujen sipulien kera paistettuna.

No, en oikeasti valita, mutta selässä tuntuvat puhdistusoreraatiot raskaammalta kuin metsissä kävely.



Arboretumin kelloköynnös avasi ensimmäisen kukkansa kaksi viikkoa sitten. Nyt kukkia avautuu siellä täällä lisää. 

Olemme poimineet myös villivadelmia ja mustikoita pakastimeen. Tähän aikaan vuodesta on melkoisen vaikea valita, mikä olisi juuri nyt se kiireellisin ja tärkein työ. 



Oli hienoa tavata Päivänpesän elämää -blogin Katja perheensä kanssa sunnuntaina. Hurjasti kiitoksia vielä kerran Katjalle mätäskurjenmiekan taimista!

Oikein hyvää elokuun alkua teille kaikille! On jatkettava kanttarellien puhdistamista.